Spoko sieć, proklienckie podejście. Szkoda tylko, że trochę na kolanie skonstruowana oferta, ale cały czas w fazie rozwoju.
- Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum:
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.
Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.
Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
O 2 w nocy wysyłali do ludzi smsy o nowych stawkach roamingowych i jak się nie zgadza to można bez konsekwencji zerwać umowę. Nie ma bardziej odpowiednich godzin do przesłania smsa?
Mi nie przeszkadza że w nocy wysyłają sms najważniejsze że rzetelnie informują o zmianach i że jest możliwość zakończenia współpracy.
Wysyłanie smsa w środku nocy wqrzyło mnie na maxa. A stawki roamingowe kiepskie, internet 1GB za 180pln masakra...
jaka NOCGPGPGP pisze:Wysyłanie smsa w środku nocy wqrzyło mnie na maxa. A stawki roamingowe kiepskie, internet 1GB za 180pln masakra...

Od dzisiaj i ja jestem użytkownikiem tej sieci i mam nadzieję, że się nie zawiodę.
Poniżej moja chronologia przenosin:
05.05 - wypełniony formularz przeniesienia dla 4 numerów
08.05 - odebranie przesyłki przez DPD od A2
09.05 - poranny SMS, że dzisiaj wizyta kuriera. Jedna paczka z 4 starterami. Dokumenty podpisane
12.05 - informacja na stronie DPD, że wysłano dokumenty zwrotne
15.05 - informacja od A2, że 16.05 nastąpi przeniesienie wszystkich 4 numerów
16.05 - od dzisiaj numery aktywne w sieci
Startery przyszły nówki sztuki A2mobile, a nie po jakichś numerach. Przed przeniesieniem po włożeniu do telefonu wszystkie karty pokazywały sieć 260 15.
Po przenosinach strona T-Mobile podaje 260 08 dla wszystkich numerów.
Karta SIM jest chyba nowsza niż inni mieli, gdyż aplikacja odnośnie roamingu ma opcje "Automatyczny" i "ręczny", gdzie ta pierwsza jest aktywna.
Aktywacja kart przebiegła bez problemu. Doładowanie i aktywacja pakietów też. Wszystko nastąpiło błyskawicznie.
Sprawdziłem speedtestem jedną z kart i wysyłanie jest szybsze niż 1Mb/s przy mizernym zasięgu LTE, więc raczej na opisywane problemy się nie załapałem.
Jedynie pojawił się problem, że nie da się dodzwonić na 3 z 4 przeniesionych numerów, z numerów należących do sieci Play i operatorów zależnych od tej sieci.
Przenoszenie nastąpiło z VirginMobile (3 karty) i Play (1 karta). Jak rozumiem to Play nie ustawił konfiguracji poprawnie. Wysłałem już zgłoszenie do BOK A2.
O dziwo jeden numer działa bez problemów, ale jest to numer z puli Play, a reszta oryginalnie z puli sieci Orange, więc może w tym tkwi problem.

05.05 - wypełniony formularz przeniesienia dla 4 numerów
08.05 - odebranie przesyłki przez DPD od A2
09.05 - poranny SMS, że dzisiaj wizyta kuriera. Jedna paczka z 4 starterami. Dokumenty podpisane
12.05 - informacja na stronie DPD, że wysłano dokumenty zwrotne
15.05 - informacja od A2, że 16.05 nastąpi przeniesienie wszystkich 4 numerów
16.05 - od dzisiaj numery aktywne w sieci

Startery przyszły nówki sztuki A2mobile, a nie po jakichś numerach. Przed przeniesieniem po włożeniu do telefonu wszystkie karty pokazywały sieć 260 15.
Po przenosinach strona T-Mobile podaje 260 08 dla wszystkich numerów.
Karta SIM jest chyba nowsza niż inni mieli, gdyż aplikacja odnośnie roamingu ma opcje "Automatyczny" i "ręczny", gdzie ta pierwsza jest aktywna.
Aktywacja kart przebiegła bez problemu. Doładowanie i aktywacja pakietów też. Wszystko nastąpiło błyskawicznie.
Sprawdziłem speedtestem jedną z kart i wysyłanie jest szybsze niż 1Mb/s przy mizernym zasięgu LTE, więc raczej na opisywane problemy się nie załapałem.
Jedynie pojawił się problem, że nie da się dodzwonić na 3 z 4 przeniesionych numerów, z numerów należących do sieci Play i operatorów zależnych od tej sieci.
Przenoszenie nastąpiło z VirginMobile (3 karty) i Play (1 karta). Jak rozumiem to Play nie ustawił konfiguracji poprawnie. Wysłałem już zgłoszenie do BOK A2.
O dziwo jeden numer działa bez problemów, ale jest to numer z puli Play, a reszta oryginalnie z puli sieci Orange, więc może w tym tkwi problem.
piotros
Dzisiaj udało mi się do nich dodzwonić, została przeprowadzona ze mną ankieta na temat sposobu użytkowania przenoszonych numerów, jakie pakiety będą włączane, czy będą używane za granicą itp.Gregrin pisze:@Dax13 dzwoniles ? Jestem ciekaw skąd takie "zabezpieczenie".
Po przeprowadzeniu ankiety skierowali sprawę dalej do innego działu który zajmuje się przenoszeniem numerów i muszę znowu czekać
Wczoraj zamówiłem starter i zobaczymy jak to będzie z tym Plusem u mnie. Aktualnie Mobile Vikings i jak mnie przekona a2 to będzie MNP
1. Pierwsze pytanie. Jeśli mam np 9 dni do końca pakietu no limit internet, przekroczone 15 GB i lejek to jeśli zapłacę 5zł to ten lejek znika tak? Ale rozumiem, że po 9 dniach ten reset za 5zł przepadnie bo będzie nowy okres rozliczeniowy?
2. Jeśli mam na koncie 20zł, kupię internet za 9,90zl i zostaje mi dyszka. To jesli po 30 dniach dalej będę miał tą dyszkę czy jakąkolwiek kwotę powyżej 9,90zl to internet sam się odnowi? A jeśli nie chcę żadnych odnowień bo np po skończeniu się pakietu internetu chcę sobie wykupić rozmowy to jakoś trzeba to powyłączać?
Wybaczcie za łopatologiczne wyjaśnienia, MV oduczył mnie pakietowania, załączania, wyłączania
3. Ostatnie pytanie. Chodzi o mapy zasięgu. Jak wiadomo, u każdego operatora możesz zobaczyć, że jest u Ciebie LTE. Ale wiemy jak jest w rzeczywistości. Czy http://beta.btsearch.pl/ można się kierować? Ewentualnie jak ktoś ma dobre info to podam lokalizację. Jest to nie duża miejscowość Strumień, powiat cieszyński, województwo śląskie i może powiecie co i w jakim stopniu mogę używać. Play versus Plus na chwilę obecną mnie interesuje

1. Pierwsze pytanie. Jeśli mam np 9 dni do końca pakietu no limit internet, przekroczone 15 GB i lejek to jeśli zapłacę 5zł to ten lejek znika tak? Ale rozumiem, że po 9 dniach ten reset za 5zł przepadnie bo będzie nowy okres rozliczeniowy?
2. Jeśli mam na koncie 20zł, kupię internet za 9,90zl i zostaje mi dyszka. To jesli po 30 dniach dalej będę miał tą dyszkę czy jakąkolwiek kwotę powyżej 9,90zl to internet sam się odnowi? A jeśli nie chcę żadnych odnowień bo np po skończeniu się pakietu internetu chcę sobie wykupić rozmowy to jakoś trzeba to powyłączać?
Wybaczcie za łopatologiczne wyjaśnienia, MV oduczył mnie pakietowania, załączania, wyłączania

3. Ostatnie pytanie. Chodzi o mapy zasięgu. Jak wiadomo, u każdego operatora możesz zobaczyć, że jest u Ciebie LTE. Ale wiemy jak jest w rzeczywistości. Czy http://beta.btsearch.pl/ można się kierować? Ewentualnie jak ktoś ma dobre info to podam lokalizację. Jest to nie duża miejscowość Strumień, powiat cieszyński, województwo śląskie i może powiecie co i w jakim stopniu mogę używać. Play versus Plus na chwilę obecną mnie interesuje
nie dalekompiter pisze:Wodzisław Śląski, Aglomeracja Rybnicka.Patryk7588 pisze:@mpiter, co to za miasto?

piotros.org a te karty między sobą się normalnie widzą? tj da się dzwonić z jednej na drugą?A i przy okazji numer musi się zaczynać od +48 wtedy jest bez problemu inaczej twierdzi że nie ma takiego numeru.U mnie przenoszenie odbyło się bez problemu
1.Ku ścisłości tak dokładnie to masz 5gb no limit prędkość ,5 GB masz z ograniczeniem do 3Mb/s i 5GB masz z ograniczeniem do 1Mb/s ,a potem jest lejek 512kb/s przetestowany i mogę powiedzieć że da się bez problemu strony czytać i nawet filmiki na you tube oglądać tylko ze ściąganiem problem bo prędkość mała,no i filmy typu on line może też być problem z buforowaniem.Heisenberg pisze:Wczoraj zamówiłem starter i zobaczymy jak to będzie z tym Plusem u mnie. Aktualnie Mobile Vikings i jak mnie przekona a2 to będzie MNP![]()
3. Ostatnie pytanie. Chodzi o mapy zasięgu. Jak wiadomo, u każdego operatora możesz zobaczyć, że jest u Ciebie LTE. Ale wiemy jak jest w rzeczywistości. Czy http://beta.btsearch.pl/ można się kierować? Ewentualnie jak ktoś ma dobre info to podam lokalizację. Jest to nie duża miejscowość Strumień, powiat cieszyński, województwo śląskie i może powiecie co i w jakim stopniu mogę używać. Play versus Plus na chwilę obecną mnie interesujenie dalekompiter pisze:Wodzisław Śląski, Aglomeracja Rybnicka.Patryk7588 pisze:@mpiter, co to za miasto?
A co do odpowiedzi tak za każdym zmiana progu prędkości dostajesz smsa informującego i propozycję zdjęcia lejka za 5zł z podanym kodem. i tak to zdjęcie lejka obowiązuje tylko na dany pakiet neta tj tylko na te 30-31 dni.
2.Tak.Aby ci się dany pakiet nie odnowił to juz po aktywacji pakietu potwiersdzeeniu że masz aktywny(powinien być sms a zawsze sprawdzić możesz stan konta)musisz wysłać kod dezaktywujący o treści "*222*0#" wtedy pakiet ci się nie odnowi.
3.Wchodzisz na tą stronę http://beta.btsearch.pl/ i pojawia ci się komunikat czy chcesz podać swoje dane lub położenie(zależy jakiej używasz przeglądarki) jak zaznaczasz "tak" to wtedy ta mapa sama znajduje twoją miejscowość i pokazuje ci wszystkie nadajniki opów jacy tam występują. Możesz wybrać konkretnego opa wtedy pokaże ci określone częstotliwości(np. LTE albo LTE i umts) i tylko tego danego opa a nie wszystkich.
Ten Strumień to za Jastrzębiem Zdrój na wschód?Bo jak tak to masz tam tylko jeden nadajnik plusa/playa i trzy nadajniki t-mobile /orange,co jednak daje lepsze pokrycie terenu T/O,Czyli Wiking daje lepiej jak jedziesz na roamingu od T,ale z drugiej strony nie wiem w której części mieszkasz i najczęściej bywasz,i tu sam sobie jednak musisz na mapce sprawdzić ten zasięg. Zaletą playa jest to że jak ich nadajników brak to zawsze jest roaming.
Ostatnio zmieniony 16 maja 2017, 11:40 przez sa, łącznie zmieniany 1 raz.
Pojawił się cennik roamingu od 15 czerwca 2017r. https://a2mobile.pl/data/Dokumenty/38/p ... rodowy.pdf
@sa dokładnie to tutaj http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 21&zoom=15
pokrycie terenu T/O tzn?
To dobrze, że zamówiłem póki co starter. Myślisz, że bym stracił przenosząc z MV do a2?
A druga sprawa, jeśli przez roaming połączę się z T to jest również łapię od nich LTE?
pokrycie terenu T/O tzn?
To dobrze, że zamówiłem póki co starter. Myślisz, że bym stracił przenosząc z MV do a2?
A druga sprawa, jeśli przez roaming połączę się z T to jest również łapię od nich LTE?

W A2 chcesz się połączyć przez roaming? Nie ma takiej możliwości.Heisenberg pisze:A druga sprawa, jeśli przez roaming połączę się z T to jest również łapię od nich LTE?
Tak, numery między sobą się widzą. Dzwonię na numery z +48 i tak je wpisuję do kontaktów.sa pisze:piotros.org a te karty między sobą się normalnie widzą? [..]A i przy okazji numer musi się zaczynać od +48 wtedy jest bez problemu inaczej twierdzi że nie ma takiego numeru.[..]
Zakładam, że prędzej czy później A2 wyprostuje ten problem, a dokładniej pewnie Play

piotros
Nie nie, w MV. Chodzi mi to, że Mobile Viking ma Playa i T-Mobile. Wychodzi na to, że T jest bliżej mnie niż Play i jeśli dany nadajnik obsługuje LTE to czy puści mi go na roamingu z tego właśnie T-mobile?Rebeliant pisze:W A2 chcesz się połączyć przez roaming? Nie ma takiej możliwości.Heisenberg pisze:A druga sprawa, jeśli przez roaming połączę się z T to jest również łapię od nich LTE?

Heisenbergu, NIE.
Czyli tak jak myślałem. T-Mobile jest takim kołem zapasowym jeśli chodzi o 2G/3G tak? LTE to tylko po Playu. Dzięki za info. Teraz poczekam na ten starter a2 i jak testy wypadną dobrze to z MV się pożegnamRebeliant pisze:Heisenbergu, NIE.

To znaczy że najpewniej ale to musisz sprawdzić w ustawieniach swojego telefonu w wyborze ręcznym sieci że twoja karta w Wikingach może ,ale nie musi brać zasięg właśnie z nadajników T/O tj orange i t-mobile albo w skrócie N czyli Network.Bo mają wspólne nadajniki.Wiem, wiele osób na forum używa określenia N czyli Network ja używam O/T lub T/O a chodzi dokładnie o to samo.Heisenberg pisze:@sa dokładnie to tutaj http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 21&zoom=15
pokrycie terenu T/O tzn?
Wiking mimo nadajników playa chyba nie ma zasięgu plusa w roamingu wiec albo twoja simka korzysta z zasięgu macierzystego playa(który jest w tym samym miejscu co plusa i areo2) albo roamingowego od T-mobile a patrząc na mapkę masz nieco bliżej nadajnik T/O i możesz z niego korzystasz nieświadomie bo na kartach tego typu opów nie pisze od kogo masz zasięg pisze tylko wiking albo virgin mobile czy coś w tym stylu.Albo zasięg skacze jak szalona małpka i przerzuca cie z nadajnika do nadajnika,a to też jest możliwe.
Tak, myślę że dobrze zrobiłeś zamawiając starter ,bo 10zł za simikę to nie majątek a testowo masz te 10zł na start więc możesz praktycznie sprawdzić jak ten net działa,i możesz sobie posprawdzać co i jak działa i wtedy podjąć decyzję czy warto numer przenosić czy też nie.
Co to t-mobile w roamingu to LTE nie łapiesz jak napisał Rebeliant..
Ostatnio zmieniony 16 maja 2017, 13:11 przez sa, łącznie zmieniany 1 raz.
Z playem ten problem jest nie od dziś ,miałam kiedyś podobnie ale przenosiłam z orange do playa i znajomy co ma numer "w rodzinie" nie mógł się dodzwonić i trzeba było reklamacje składać ,a oni w bok twierdzili że wszystko jest w porządku, ale potem po kilku m-cach "cudownie" wszystko się naprawiło i działa.W a2 akurat uruchomianie może potrwać kilka godzin np u mnie stan konta zaktualizował się dopiero po godzinie 8 rano a numer został przeniesiony o.2:30 w nocy więc trzeba dać im nieco czasu.piotros.org pisze:Tak, numery między sobą się widzą. Dzwonię na numery z +48 i tak je wpisuję do kontaktów.sa pisze:piotros.org a te karty między sobą się normalnie widzą? [..]A i przy okazji numer musi się zaczynać od +48 wtedy jest bez problemu inaczej twierdzi że nie ma takiego numeru.[..]
Zakładam, że prędzej czy później A2 wyprostuje ten problem, a dokładniej pewnie Play
@sa jeszcze raz dzięki za doraźną pomoc! Jak tylko dotrze do mnie a2 to uruchomię no limit internetu i dam znać jak się sprawuje na rejonie. Dałbym Ci pochwałę lecz nie mam zielonego pojęcia gdzie to się przyznaje