• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
  • Strona 39 z 111
  • 1
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 111
 #778150  autor: cyanoone
 15 sty 2015, 20:22
@klucz mobile.
Czy te nowe pakiety będą się sumowały z tymi starymi?

Plus-->Play (2015) -->Plus (2018)
Klucz-->Orange-->Lajt (2017)
 #778165  autor: Emsi
 15 sty 2015, 20:52
dajcynk, zazwyczaj jest tak, że pakiet ma ważność 30 dni, jeśli zużyjesz tranfer w 1 dzień masz 29 dni zwolnionej prędkości na lejku.
W Kluczu w takim wypadku lejek będzie działał jakiś czas, np. 7dni. Przynajmniej ja tak to rozumiem.
 #778179  autor: bazooka
 15 sty 2015, 21:16
@Emsi, jeśli tak miało by być to to jest strasznie głupie, bo zakładam że lejek ma być zabezpieczeniem przed niespodziewanymi wydatkami, a nie sposobem na darmowy wolny necik - prawda? Zatem gdy minie ten okres (np 30dni) znowu jesteśmy narażeni na wydatki...
Takie odwlekanie przeznaczenia...
Innymi słowy lepiej by było dać jeszcze tańsze pakiety i SMSa z powiadomieniem na dzień przed końcem pakietu.
Sorki, ale naprawdę nie zrozumiem takiej idei działania lejka (nigdy z niego nie skorzystam i tak) - jeśli ktoś chce ograniczyć niespodziewane wydatki to będzie pilnował sobie pakietu bez lejka i to nie jest problem. A jak się chce wygody to trzeba płacić.

Inna sprawa, że brak zmiany rozliczania transmisji danych w Kluczu nie wróży niczego dobrego, a przecież można było - przykład mBank mobile i rozliczania co 1kB jest dowodem, że nawet będąc MVNO na Plusie, można.
 #778188  autor: Emsi
 15 sty 2015, 22:09
sebusy, ale co masz konkretnie na myśli pisząc jeśli tak miało by być to to jest strasznie głupie? Masz na myśli rozwiązanie z lejkiem długim tyle co ważność pakietu, czy moje przypuszczenia co do rozwiązania w Kluczu?
 #778229  autor: bazooka
 16 sty 2015, 07:27
Mam na myśli jakiekolwiek czasowe ograniczenie działania lejka.
Jeśli w ogóle chodzi o Twój przykład, że w jeden dzień zużywasz cały transfer to tak jakbyś chciał sobie "kupić lejek" w Kluczu na 30dni...? Może ja jednak czegoś nie rozumiem, ale po co to komu? Posiadając lejek nie zużywasz dużo danych, bo mało co Ci wyciągnie na takim transferze więc czemu nie mieć włączonego pakietu non-stop? YT na tym nie pooglądasz, radio też przerywa więc na co ten lejek "kupować"?
Moim zdaniem lejek albo powinien być za darmo jak w Virgin i ktoś uznaje, że jest sens by z niego korzystać albo go nie ma. Potrzebujesz szybki net na 30dni kupujesz większy pakiet. Potrzebujesz mało transferu jednak na najdłuższy okres wybierasz ofertę, która Ci to daje.
Podsumowując - potrzebne jest tylko powiadomienie o kończącym się pakiecie, by każdy mógł sobie włączyć nowy albo ich cykliczność nie warunkowana okresem (np 30dni) a skończonym limitem danych - wówczas nikt nie ponosi kosztów "bezpakietowych" i każdy ma internet o normalnej prędkości...przypominam, że można sobie w przybliżony sposób kontrolować ilość zużytego transferu w smartfonach (aczkolwiek rozliczanie pakietu w Plusie mocno to utrudnia - patrz: mój post wcześniej)
A więc lejek na zawsze za free tak długi jak wartość doładowania (czyli w Kluczu jeden rok), albo smsy z powiadomieniami i dużo tańsze lub lepiej rozliczane pakiety, ewentualnie ich zaawansowana, niespotykana jak dotąd nigdzie: cykliczność automatycznego załączania :)

I nie mam zamiaru nikogo w tym temacie do swojej racji przekonywać, bo z internetu w Kluczu skorzystam najwyżej awaryjnie a wtedy kupię sobie najmniejszy pakiet jaki będzie, bo nie mam zamiaru się denerwować na żaden lejek :)
 #778259  autor: Emsi
 16 sty 2015, 10:15
Lejek, o którym pisałem (ważny tyle ile ważny pakiet) występuję m.im. w Playu. A o lejku jaki prawdopodobnie będzie w Kluczu napisałem tylko dla informacji.
Sam nie korzystam z przeglądania neta na lejku, dla mnie to jest tylko zabezpieczenie. Jak dla mnie to powinien być w każdej sieci lejek 1kb/s, który zabezpieczałby nasze środki na koncie i tyle.

Powiadomienie SMS o kończącym się pakiecie, to archaiczne rozwiązanie, które nie jest żadnym zabezpieczaniem. Można jak Ty to piszesz pilnować, ale są sytuację, że nie upilnujesz. Miałem kiedyś pakiet z transferem, który powinien mi wystarczyć do końca miesiąca, wkładając telefon do kieszeni - jak to przy dotykowym ekranie - przypadkiem włączyłem YouTube. W efekcie wykończył się cały transfer i kilka złotych, po czym przyszedł SMS. Ratunkiem w takim przypadku byłaby bateria, która za wczas się wyczerpała. Operator nie zatrzyma transmisji danych po wyczerpaniu transferu, tylko idzie wtedy z konta.
 #778386  autor: bazooka
 16 sty 2015, 18:08
Kupuje się taki pakiet, który jest większy o trochę niż średnia jaką wykorzystujesz - jeśli wchodzisz tam, gdzie zazwyczaj transfer schodzi szybko, np wspomniane YT, zapala się w głowie czerwona lampka i już wiesz, że przez to może nie starczyć Ci Twój obecny. W przypadku ofert na kartę gdzie pakiety się sumują, nie ma najmniejszych problemów, po prostu od razu dokupujesz nowy pakiet. Pakiet nie musisz trzymać do końca jego terminu ważności - pisałem Ci to kiedyś na PW, jeśli potrzebujesz 300MB miesięcznie to nie oznacza, że szukasz sieci w której taki pakiet jest, tylko dajmy na to - kupujesz pakiet 200MB a po 2 czy 3 tygodniach kupujesz drugi taki sam. Oczywiście w tym przypadku oprócz ceny wybierasz spośród tych, które najkorzystniej sesje zliczają (na razie Klucz do nich nie należy). Ponadto, są obecnie aplikacje, które uruchamiają kody USSD, same.... choć nawet gdy ich nie było, wystarczy czasami się skoncentrować by nie ponieść dodatkowych kosztów - naprawdę nigdy nie ściągnęło mi za net z środków podstawowych.
Miałem jedynie taki przypadek gdy wiedziałem, że pakiet się skończył, zostawiłem telefon włączony na noc na wifi, ale oprócz tego był załączony transfer. Z jakichś powodów wifi się rozłączyło i pociągnęło mnie z konta głównego. To jednak nie to samo, o czym dyskutujemy.
pozdro
 #778395  autor: mofom
 16 sty 2015, 18:29
lejek powinien jedynie zabezpieczać użytkownika przed ogołoceniem konta z kasy przy niechcącym odpaleniu internetu.

więc IMHO lejek powinien być CAŁY CZAS - coś jak w playowym Lubię to, ale prędkość dałbym 1 kbs, czyli 256 bajtów na sekundę.

i dałbym tańsze pakiety, coś 6-7 zł za 1gb.

teraz klepię z klucza bo zużyłem lycę i jednak widzę różnicę w jakości na korzyść klucza.
 #778409  autor: Emsi
 16 sty 2015, 19:19
sebusy pisze:Miałem jedynie taki przypadek gdy wiedziałem, że pakiet się skończył, zostawiłem telefon włączony na noc na wifi, ale oprócz tego był załączony transfer. Z jakichś powodów wifi się rozłączyło i pociągnęło mnie z konta głównego. To jednak nie to samo, o czym dyskutujemy.
pozdro
No wlaśnie. :-) Dlatego lejek jest konieczny.
Właśnie podobnie jak Ty, wączyłem YT przypadkowo, gdyby pakiet miał lejek, to wyczerpałbym pakiet i już. Marna strata w porównania do transferu + środków.
Są aplikacje, można pilnować, tylko po co skoro konkurencja daje rozwiązanie w postaci lejka? :D
 #778410  autor: bazooka
 16 sty 2015, 19:28
Szkoda, że to obróciłeś po swojemu - to zupełnie inny przypadek, bo ja nigdy nie mam tak, żebym nie miał żadnego pakietu aktywnego - wtedy powodem były pieprzone Laysy, z których kody miałem i chciałem wykorzystać - akurat się skończył (ściągnęło 2MB więc to nie majątek).
Poza tym teraz w nocy Llama wyłącza mi wszelki transfer, smartfon pracuje w trybie "nie przeszkadzać" i jest to obecnie niemożliwe by się powtórzyło. Mając miesięczne pakiety nie możliwa jest wspomniana sytuacja i nie mam zamiaru nigdy kierować się wyborem oferty ze względu na jakiś tam lejek, tym bardziej, że są oferty, które dają net na rok bez włączania i do takiej przechodzę za parenaście dni: 50zł za ok15GB na rok, albo i dłużej, bo zużywam max 500MB...liczę, że w wakacje jednak zejdzie trochę więcej :)

P.S.
Wracając do meritum - jak widzisz kolega powyżej popiera również lejek tylko bez limitu czasowego.
Ostatnio zmieniony 16 sty 2015, 19:31 przez bazooka, łącznie zmieniany 1 raz.
 #778411  autor: Emsi
 16 sty 2015, 19:31
A gdzie ja napisałem, że nie miałem aktywowanego żadnego pakietu?! Jak byk napisane, że ... Miałem kiedyś pakiet z transferem, który powinien mi wystarczyć do końca miesiąca, wkładając telefon do kieszeni - jak to przy dotykowym ekranie - przypadkiem włączyłem YouTube. Czytanie ze zrozumieniem.
 #778412  autor: bazooka
 16 sty 2015, 19:34
@Emsi - nie mierz wszystkich swoją miarą.
Nic nie napisałem, że Ty nie miałeś - tylko, że ja nie miałem - także odpowiadam swoim przykładem na Twój przykład - nie analizuję tego co robisz ze swoim pakietem.
Także odbijam przykro, bo przykro, ale po Twojemu: "czytanie ze zrozumieniem"...
 #778418  autor: Emsi
 16 sty 2015, 19:46
sebusy pisze:Szkoda, że to obróciłeś po swojemu - to zupełnie inny przypadek, bo ja nigdy nie mam tak, żebym nie miał żadnego pakietu aktywnego
Ja też zawsze miałem (i nadal mam) aktywny pakiet danych i z 300MB jakie wykupowałem, zużywałem 200MB. Chwila nieuwagi i poszło + kilka złotych.
Teraz korzystam z cyklicznego, także bez problemu. Ale nadal uważam, że lejek choćby minimalny (tylko jako zabezpieczenie).
I nie rozumiem czemu się tak upierasz na nie? W każdej sieci (w której jest) oferują go zupełnie darmowo. Nie dobieram oferty względem lejka, a gdybym miał potrzebę korzystać z sieci, w której go nie ma, to dwie SIM-ki po sprawie.
 #778431  autor: mofom
 16 sty 2015, 20:11
to i tak dobrze, że to jest prepaid, więc można stracić tyle co się doładowało, bo w abo to bywało nabite po 4 tys.zł.

choć... choć w prepaidzie każda strata przez nieuwagę boli i winę użyszkodnik zrzuca na firmę, co negatywnie wpływa na postrzeganie firmy przez użyszkodnika, który raz, dwa, trzy przeboli, ale po czwartym razie to już przejdzie do konkurencji z lejkiem.

so, a very low speed non-cost data transfer in Klucz valid 365 days is a must! :-)

albo po zużyciu pakietu internetowego przesył danych sam się wyłącza i jeżeli użytkowik chce sam płacić po stawce x gr za 100kb, to proszę bardzo, ale niech ma możliwość zadecydowania sam. Bo np. w orange takiej możliwości nie miałem, bo nie zdążyłem zareagować - ściągałem jakieś iso linuxa i źle policzyłem - zeżarło mi resztkę pakietu, dostałem sms o końcu pakietu i wyżarło kasę na koncie do dna. Nie ukrywam, że trochę zabolało i nie polecałem usług orange znajomym.
 #778433  autor: bazooka
 16 sty 2015, 20:32
Emsi pisze:Ja też zawsze miałem (i nadal mam) aktywny pakiet danych i z 300MB jakie wykupowałem, zużywałem 200MB. Chwila nieuwagi i poszło + kilka złotych.
Kurcze no nigdy nie miałem takich chwil nieuwagi - takie coś mogłoby mi sie chyba po pijaku najwyżej trafić :) ...dlatego się upieram, bo 100MB zapasu to to jest za mało moim zdaniem i może Ci się wobec czego zdarzyło, czy to raz czy dwa.
Nie wiem jak to wytłumaczyć, ale po prostu może dlatego, że nie oglądam raczej YT poza domem, lub poza wifi - po prostu mówię sobie, że nie muszę, nie wiem.
A teraz jednak uznaję, że to wcale nie upór jakiś jest - bo coś tu chyba jednak mi wmawiasz, uważam, że bardzo dobrze jeśli wprowadzą, ale ja tego nie potrzebuje, naprawdę.
Pisałem już o sumowaniu pakietów, więc nawet można wykupić sobie zanim się wejdzie na tego YT - naprawdę, coś mam tak, że nie potrzebuję tego lejka do szczęścia i umiem funkcjonować bez niego - może to przyzwyczajenie do oferty, która go nie posiada, może za często te dane sprawdzam i pamiętam na ile sobie mogę pozwolić.
Może faktycznie kiedyś któryś op ten lejek zaoferował, przyjęło się, spodobało i większość tego teraz wymaga...byłem wtedy jakby z boku, czy zajęty, czy może jeszcze wtedy brak smartfona - uleciało, przeleciało - miałem inne priorytety i się przyzwyczaiłem żyć bez niego...

...ech mniejsza ze mną - fakt, że lejek w Kluczu, Szanowny Klucz Mobile nie powinien mieć ograniczenia czasowego a wtedy "na zdrowie" życzę tym co z niego będą korzystać :)
Jak na razie internet z Plusa to wiem, że będę potrzebował jak pojadę kolejny raz w Bieszczady :)
 #778461  autor: LOOPO
 16 sty 2015, 21:25
Jestem za lejkiem i może mój przykład Cię sebusy przekona ;)
Ja raczej kontroluję ile mi zostało MB do końca pakietu. I był okres, że zużywałem dziennie 150-170 MB. Ostatniego dnia okresu rozliczeniowego miałem jeszcze 200 MB, więc uznałem że nowy pakiet wykupię następnego dnia. Ale tak się złożyło, że odwiedzili mnie młodzi kuzyni i zaczęli przeglądanie: YT, FB, NK i wielu innych stron z muzyką, grami, zdjęciami. Ja, jako dobry wujek, nie chciałem ich odpędzać od kompa aby sprawdzić wykorzystany limit ( zresztą wszyscy wiemy jak "szybko" jest aktualizowany licznik na orange online). I okazało się, że poszedł i pakiet i suma z konta. Posiadam modem który nie ma możliwości odbioru smsów więc takowe od operatora o kończącym się pakiecie do mnie by nie dotarły ( nawet jakby przychodziły we właściwym czasie co rzadko się zdarza ).
 #778469  autor: LOOPO
 16 sty 2015, 21:54
Przekonywanie nieprzekonanych nie jest moim głównym celem. Jest nim danie sygnału operatorom, że popieramy jak najszybsze wprowadzenie lejka.
 #778477  autor: bazooka
 16 sty 2015, 22:17
Mój przypadek jest bardzo złożony i ciężki do ogarnięcia - nie jestem tym "nieprzekonanym" - jestem za lejkiem w Kluczu, może kiedyś tam się przyda, o ile się nie zwiną albo walnie coś innego co mi pasuje... (tfuuu).
Korzystanie z niego mi jednak niepotrzebne przez najbliższy rok :)

Lejek w Kluczu - tylko we wersji podobnej do Virgin (bez ograniczenia czasowego), a na deser rozliczanie neta co 1kB jak w mbank mobile. Tyle chyba z mojej strony :)
 #778511  autor: cyanoone
 17 sty 2015, 00:36
@sebusy
Na takie taktownie nie pozwala zapewne platforma Plusa, chociaż patrząc na P4 i jego MVNO to tam widać różne taktowanie, więc nie wiem z czego wynika ograniczenie.
@Klucz mobile
Czy oprócz lejka będzie też autoodnawianie pakietów?

Plus-->Play (2015) -->Plus (2018)
Klucz-->Orange-->Lajt (2017)
  • Strona 39 z 111
  • 1
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 111
  • 1
  • 37