• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #1160253  autor: wiertolot
 11 lis 2023, 05:33
Powinny tę kwestię jakieś przepisy prawne regulować lub jakaś instytucja nie wiem UKE, KRRITV, UOKIK.
Czyli czas ten na odebranie połączenia powinien być ustawiony na sztywno na 45 sekundy, nie może być mniej, u wszystkich operatorów po równo i gadać nic na koniec nic nie może, powinno automatycznie po tym czasie rozłączyć połączenie lub może, ale ma za to nie być opłaty to pierwsze w żadnym wypadku, nawet za 1 impuls i też te gadanie powinno być ograniczone tylko do 1 razu i dajmy tylko 5 sekund.
A nie jak jest teraz powtarza to po polsku, angielsku po 3 razy i praktycznie też prawie 30 sekundy tyle ile trwa połączenie, dzwonki i drugie tyle i ktoś musi tego słuchać dodatkowo, czyli osoba dzwoniąca, a osobie odbierającej nie działa przez to prawidłowo telefon, bo telefon za krótko dzwoni i urywa mu połączenie już po 6,7 dzwonkach.
 #1160268  autor: babciagienia1p
 11 lis 2023, 11:59
@asdaf
1) Gdyby to było takie proste...
wiertolot pisze:
01 sie 2023, 05:17
A z nadajników Mielnik nad Bugiem nic tam nie dochodzi, ani z Play (ten nadajnik: Mielnik, Podlaskie, ul. Przemysłowa 1 - wieża Cellnex),
ani Plus też (ten nadajnik: Mielnik, Podlaskie, ul. Sadowa - maszt Plusa).
Tereny pagórkowate, Puszcza Mielnicka, mocno zalesione do Mielnik około 12 km auto, sygnał ten urywa całkowicie z tych nadajników w połowie drogi z Mielnik do Mętna, Adamowo, Adamowo-Zastawa. Zostaje w te lokalizacje co wymieniłem cały czas wielka dziura w zasięgu te sieci razem Play i Plus też i nie jest to wcale poprawiane..........

2) Prawdopodobnie telefon leży w jedynym miejscu w domu, gdzie jest zasięg. Na poddaszu?

3a) Kwestia optymalizacji (koszty).
3b) Może kontrahent nie odbiera przychodzących?

Na mój lichy rozumek, warto skorzystać z linii stacjonarnej i mieć słuchawkę bezprzewodową z komunikacją do bazy. Linie stacjonarne to nawet w Taplarach są...
 #1160273  autor: babciagienia1p
 11 lis 2023, 12:47
@asdaf
Na tym to ja się nie znam. Musiałby sam @wiertolot odpowiedzieć.

Chociaż... Żeby mieć Wi-Fi calling, chyba, trzeba mieć zasięg lub linię stacjonarną pod internet. Zasieg z Wi-Fi smartfonowego pewnie też nie wystarczy na podwórku... Trzeba by budować "mesh"...

PS. Nie wiem jakim cudem, ale u mnie na dwóch numerach w T-Mobile (stary pakiet S) po 30 sekundach jest "pi,pi,pi"
 #1160290  autor: asdaf
 11 lis 2023, 13:56
babciagienia1p pisze:
Żeby mieć Wi-Fi calling, chyba, trzeba mieć zasięg lub linię stacjonarną pod internet. Zasieg z Wi-Fi smartfonowego pewnie też nie wystarczy na podwórku... Trzeba by budować "mesh"
U mnie TM Wi-Fi Calling działa lux. Router "mydełko" też daje radę :) W nim jedna karta TM z darmowym netem na 2 tygodnie. Druga karta właściwa TM w telefonie. Ciekawe co o takim pomyśle sądzi autor wątku?
 #1160291  autor: Remington
 11 lis 2023, 14:00
Czekaj, czekaj, ostatnie wieści świadczą, że TM ustawia priorytet sieci komórkowej nad WiFi Calling (na razie tylko na iPhone). W Niemczech też tak mają w Telekomie i to globalnie, więc zapewne w Polsce też niebawem będzie tak i na Androidach.
 #1160326  autor: wiertolot
 11 lis 2023, 23:35
babciagienia1p pisze:
11 lis 2023, 11:59
@asdaf
1) Gdyby to było takie proste...
wiertolot pisze:
01 sie 2023, 05:17
A z nadajników Mielnik nad Bugiem nic tam nie dochodzi, ani z Play (ten nadajnik: Mielnik, Podlaskie, ul. Przemysłowa 1 - wieża Cellnex),
ani Plus też (ten nadajnik: Mielnik, Podlaskie, ul. Sadowa - maszt Plusa).
Tereny pagórkowate, Puszcza Mielnicka, mocno zalesione do Mielnik około 12 km auto, sygnał ten urywa całkowicie z tych nadajników w połowie drogi z Mielnik do Mętna, Adamowo, Adamowo-Zastawa. Zostaje w te lokalizacje co wymieniłem cały czas wielka dziura w zasięgu te sieci razem Play i Plus też i nie jest to wcale poprawiane..........

2) Prawdopodobnie telefon leży w jedynym miejscu w domu, gdzie jest zasięg. Na poddaszu?

3a) Kwestia optymalizacji (koszty).
3b) Może kontrahent nie odbiera przychodzących?

Na mój lichy rozumek, warto skorzystać z linii stacjonarnej i mieć słuchawkę bezprzewodową z komunikacją do bazy. Linie stacjonarne to nawet w Taplarach są...
Te opcje są dobre co podał adsf, dzieki za pomoc
W podanej lokalizacji zasięg T-Mobile jest dobry, więc nie wiem jak to ma się do tematu. Przenieść numeru za bardzo nie da dajmy do Plus, bo nie tam nie ma zasięg Plus wcale.
Do Orange, nju można przenieść tylko i wyłącznie.
Plus odpada i jego nadajniki, bo brak tego całkowity zasięg. Play ten romaning też nie za dobrze tam działa i to wykluczam też, bo wyrzuca z tego romaningu do urywającego zasięgu Play z Mielnik, który tam nie dochodzi lub od razu na Białoruś do MTC BY, A1 Mobile BY, lub life:) BY.
Dodatkowo Plus nie ma romaningu krajowego jak Play, ale w tej lokalizacji romaning ten nic nie daje dla Play.
 #1160333  autor: wiertolot
 12 lis 2023, 09:20
babciagienia1p pisze:
@asdaf
Na tym to ja się nie znam. Musiałby sam @wiertolot odpowiedzieć.

Chociaż... Żeby mieć Wi-Fi calling, chyba, trzeba mieć zasięg lub linię stacjonarną pod internet. Zasieg z Wi-Fi smartfonowego pewnie też nie wystarczy na podwórku... Trzeba by budować "mesh"...

PS. Nie wiem jakim cudem, ale u mnie na dwóch numerach w T-Mobile (stary pakiet S) po 30 sekundach jest "pi,pi,pi"
Dzwoniłeś pewnie z numeru T-Mobile, heyah na numer też w T-Mobile, heyah, temu nic nie gada. Tylko 3 pyknięcia i rozłącza na 7 sygnale.
Ale jak już dzwonisz z numeru innego operatora np. Orange na numer T-Mobile, heyah to już te gadanie jest w zależności od jakiego operatora dzwoni, z Orange mówi abonent jest czasowo niedostępny, z Play już inaczej numer tymczasowo niedostępny i tak dalej. Na numerach w sieci Play te gadanie patrzę jest powyłączane i jak dzwoni na nie dajmy z Orange też są 3 pyknięcia i rozłącza na 7 sygnale.
Gada tylko jak dzwoni na numery T-Mobile, heyah od innego operatora.
 #1160345  autor: babciagienia1p
 12 lis 2023, 11:41
@wiertolot
Nie. Dzwoniłam z Plusa.
Przed chwilą sprawdziłam jeszcze raz. Z Plusa rozłącza "pi,pii,piii" po 30 sekundach. Z Playa dwukrotnie powtarza - po polsku i angielsku - "Przepraszamy wybrany telefon nie odpowiada. Prosimy spróbować później".
Ustawienia u dzwoniącego lub operatora dzwoniącego? Tęższe głowy musiałyby podjąć trop...
 #1160358  autor: babciagienia1p
 12 lis 2023, 13:24
@wiertolot
Nie mam pojęcia.
1) Sytuacja, którą opisałam na dole strony nr 5, jest na numerze w T-Mobile w taryfie GO! - stary pakiet S - ze skutecznie wyłączoną pocztą głosową.
2) Na numerze w taryfie GO! - pakiet XXS - nie potrafię skutecznie wyłączyć poczty. Zmieniłam przekierowanie na amerykańską pocztę T-Mobile z prefiksem +48 1 (taki zwód). Dzwoniący z Plusa i Playa słyszą, jeden raz po polsku i angielsku, to samo - "Nie ma takiego numeru. Sprawdź numer i spróbuj ponownie".
 #1160360  autor: wiertolot
 12 lis 2023, 14:15
Od jakiego operatora dzwoniący do Ciebie na numer w T-Mobile, heyah? Rozumiem z PLAY będzie mówić, z Orange też, nie wiem jak z Plus nie mam jak sprawdzić, z a2mobile, LycaMobile też mówi po razie, raz po polsku, raz po angielsku i na koniec trzy pyknięcia i tam kobieta jakaś gada. To chyba tak mi wydaje inni operatorzy tym gadaniem szukają dodatkowego zarobku na numerach T-Mobile, heyah, załączyli to na te numery, żeby to gadało jak od tych operatorów innych dzwoni na numery, które są w T-Mobile i heyah. Innego powodu nie znajduję, bo to od każdego operatora mówi inaczej, ktoś inny i jest coś innego.
 #1160368  autor: babciagienia1p
 12 lis 2023, 15:42
wiertolot pisze:
12 lis 2023, 14:15
Od jakiego operatora dzwoniący do Ciebie na numer w T-Mobile, heyah?

W taryfie i ustawieniach z punktu 1 - z Plusa "pi,pii,piii", z Playa "gada".
W taryfie i ustawieniach z punktu 2 - "gada" z Plusa, Playa i T-Mobile.
Pewnie nieczytelnie wcześniej napisałam...