• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
  • Strona 26 z 26
  • 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26

#333435  autor: DejwiD
 06 maja 2009, 00:07
heja, wczoraj minał termin przydatności kupionego chleba, a jeszcze pół zostało. jak myślicie? warto iść jutro do sklepu i poprosić o zwrot kasy za to czego nie zjadłem?

#333436  autor: mungo
 06 maja 2009, 00:10
Dzięki In.ka. Tą operację miałem robić w związku z tym że jak ponad 14 dni temu robiłem doładowanie za 25 to włączyłem pogadaj sobie. Po 14 dniach od włączenia pogadaj sobie usługa niestety :-D działa dalej. Niestety, bo chce zmienić numer na który będę miał te darmowe rozmowy, a nie chce płacić 5zł. Usługa zgodnie z regulaminem powinna była się wyłączyć a ja po nowym doładowaniu włączył bym od nowa ustawiając nowy numer. A tak chciałem przemigrować przez POPa żeby mi ją wyłączyło. Ale rzeczywiście minut non-stop było by szkoda (dzięki za ostrzeżenie). Napisałem do BOK, mam nadzieje że w tydzień zdążą wyłączyć.

#333470  autor: masher
 06 maja 2009, 10:52
chyba czegos nie rozumiecie. zaden regulamin nie moze ograniczac praw konsumentow, ktore to prawa wyznacza konstytucja, ustawy jak i kodeksy.

co czytamy w kodeksie cywilnym ktory obejmuje takze umowy kupna sprzedarzy i uslug?

W razie wątpliwości uważa się, że niedozwolonymi postanowieniami umownymi są te, które w szczególności (12) wyłączają obowiązek zwrotu konsumentowi uiszczonej zapłaty za świadczenie nie spełnione w całości lub części, jeżeli konsument zrezygnuje z zawarcia umowy lub jej wykonania. (artykuł 385 ze znaczkiem 3, punkt 12 Kodeksu Cywilnego)

czyli jesli konsument w czasie trwania umowy zechce zrezygnowac z dalszych uslug orange i zechce przeniesc numer do innej sieci, orange powinno zwracac pozostala ilosc srodkow znajdujacych sie na koncie aktywnym.

ale niestety co do waznosci srodkow na koncie macie racje, nie lamia prawa. pogrzebalem troche wiecej i nawet prezes uokiku tak twierdzi "Na zmiany czeka też Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów. - Operatorzy nie łamią prawa, więc nie możemy wszcząć postępowania, ale możemy apelować, by zmienili zasady rozliczeń kont prepaid - mówi Aneta Styrnik z UOKiK."

ale mimo wszystko polecam artykul w gw
http://wyborcza.pl/1,75248,6482185,Prep ... adze_.html
oraz podpisanie sie pod http://wyborcza.pl/0,98552.html moze cos to zmieni!

i na koniec to co jest na samym telepolis

http://www.telepolis.pl/news.php?id=14499 czyli UKE odnosnie sytuacji znikania srodkow ktore sa moze i zgodne z prawem, zgodne z regulaminem ale krzywdzace i niesprawiedliwe wzgledem klientow czyyyyyyyyyyyli patrzac znow na kodeks cywilny "Art. 3851. § 1. Postanowienia umowy zawieranej z konsumentem nie uzgodnione indywidualnie nie wiążą go, jeżeli kształtują jego prawa i obowiązki w sposób sprzeczny z dobrymi obyczajami, rażąco naruszając jego interesy (niedozwolone postanowienia umowne). " mamy razace naruszenie dobra konsumentów czyli jednak niezgodnosc z prawem. i badz tu madry czlecze jak ci jeden urzad twierdzi ze nie lamia prawa, drugi ze warunki sa krzywdzace a prawo mowi co w przypadku kiedy sa krzywdzace i naruszaja interesy konsumenta :] przesledzilem tez sprawe jaka sie zajmowal sad w 2007 roku wlasnie znikania srodkow z prepaida i sad stwierdzil przekonany agumentacja orange ze nie lamia prawa tworzac taki regulamin i kasujac pieniadze. pytanie tylko czy tak faktycznie jest czy tez ktos komus podplacil a moze ktos ma po prostu lepszych prawnikow... tylko dlaczego na tym musza tracic konsumenci? tego nie rozumiem :]
  • Strona 26 z 26
  • 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25