TomecekGD pisze:Hej.
Moja babcia aktualnie płaci 41 zł za telefon stacjonarny i bardzo rzadko rozmawia, więc ta cena to zdzierstwo. Postanowiłem więc podłączyć jej telefon stacjonarny do sieci komórkowej. Sprzęt już mam, ale zastanawiam się nad wyborem operatora. Wymagania? Tanie rozmowy wykonywane rzadko i absolutnie NIC poza tym.
Mam dwóch kandydatów:
1. Vectone Mobile.
2. Virgin Mobile (oferta 2012).
Co wybrać? Vectone jest tańszy, ale jak czytam ten temat, to człowiek mocno się zniechęca do tej sieci. Czy Vectone Mobile nadaje się jeżeli babcia będzie rzadko wykonywać połączenia wyłącznie na polskie numery stacjonarne/komórkowe?
Vectone olej, niepewna jakość działania, do tego nie wiadomo jak bardzo powaznie traktują polski rynek - może zwiną się jak Lebara. To nie problem, ale babcia może się zniechęcić gdy numer trzeba by przenieść.
Virgin BK 2012 - bardzo dobry wybór, niska cennikowa stawka, do tego bodajże nadal bonus 50% do doładowania, rok ważności konta - minusów nie widzę. No, może tylko to, że to Play, a więc jeżeli babcia mieszka na granicy zasięg macierzysty/roaming, to mogą być jaja. Musiałbyś sprawdzić jak to tam działa, żeby mieć pewność. Domyślnie Play/T-Mobile
Jest też Klucz Mobile. Bardzo fajny, choć mały operator. Działą już dość długo. 19 groszy za minutę połączenia, rok ważności konta. Co go wyróżnia to to, że działa na sieci Plus, działają tez doładowania z Plusa. Dawno nie używałem wirtualnego w Plusie, ale kiedyś było tak (za czasów GaduAIR np.), że nie czuło się, że wirtualny ma niższy priorytet - jakość była taka sama jak z karty Plusa. Choć mogło się zmienić. Ma też przyjazne pakiety minut typu 100 minut za 10 zł, 250 za 20 zł, choć to pewnie za dużo jak na babcię.
No i wspominany Fakt - myślę, że warto poczekać. Z przecieków na razie wychodzi 15 groszy za minutę, do tego opcjonalny pakiet 100 minut za 9 zł, ale jak ta oferta dokłądnie wygląda to będzie wiadomo po 11 czerwca. Ma tym zarządzać Play, więc można zgadywać, że jak w Virgin - domyślnie Play/T-Mobile.
Pisałeś chyba podobny wątek na bez-kabli? W każdym razie na twoim miejscu, poza kryterium ceny patrzyłbym też pod kątem zasięgu - jaki jest u niej najlepszy. Minimalizacja problemów, bo ceny już są niskie.
W ostateczności jak babcia chce zachować numer stacjonarny, to zawsze zostaje ofert a operatorów komórkowych z numerem stacjonarnym, tyle, że ona nigdy nie będzie tak tania jak karta.
I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.