• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
  • Strona 20 z 26
  • 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 26

#327670  autor: biotyt
 06 kwie 2009, 09:05
No fakt, SMS-y i MMS-y za 1 grosz w Orange Music były bardzo dobrą promocją, jedną z nielicznych co można na prawdę pochwalić i konkurencyjnych do innych operatorów. Idealna oferta w sam raz dla młodzieży co głównie piszą SMS-y.
Wydawał się, że Orange zmieni swoje nastawienie bo zaczęli w tym czasie na prawdę poprawiać ciekawie swoją ofertę. Długo to jednak nie trwało bo pewnie okazało się, że zmiany na lepsze nie przynoszą im za mocno klientów, a obniżać nie ma po co by pomniejszać sobie przychody. Efekty tej polityki widać do dziś.
Wydaje mi się, że lepiej im będzie tracąc milion klientów niż obniżać stawki bo przychody są najważniejsze.

biotyt

#327674  autor: nav
 06 kwie 2009, 09:44
biotyt pisze:Wydaje mi się, że lepiej im będzie tracąc milion klientów niż obniżać stawki bo przychody są najważniejsze.
przez to przychody im sie jeszcze bardziej zmniejsza przeciez jak odejdzie czesc klientow???

#327680  autor: biotyt
 06 kwie 2009, 10:08
nav, no właśnie w tym sęk. Chcąc utrzymać przychody nie zaoferują tak konkurencyjnej oferty jak Play Fresh i znając życie nie będą też za mocno konkurować z Simplusem, Tak Takiem, Heyah. Nawet jeśli odpływ będzie duży to ile wtedy odejdzie, milion w ciągu roku? To tylko 1/8 klientów prepaid. Czy opłaca się im obniżać stawki o blisko połowę czy choćby 10-15gr/min gdy liczą, że odejdą mniej dochodowi klienci? Wydaje mi się, że nie bardzo. Z resztą dla nich liczy się abonament obecnie.

biotyt

#327683  autor: soyerski
 06 kwie 2009, 10:32
dla nich liczy się abonament ?
Obecnie nie oferują nic nadzywczajnego, te kiepsciutkie prezenciki. olewanie starych klientów.
Sam ostatnio zrezygnowałem z abo widząc, że oferują mi jedynie jakiś zupełnie nie potrzebny prezencik.
Cóż, troche można przeboleć ale skoro wszyscy obniżają to należy od Orange spodziewać sie podobnego kroku. A jak nie to bye bye pomarańczko...

[ Dodano: 2009-04-06, 10:33 ]
btw: dla nich liczy się tyko dojenie kasy

#327687  autor: tomko111
 06 kwie 2009, 10:46
soyerski, oni stawiają na abonament. Niestety w kręgu sieci komórkowych jest jeszcze wiele osób, które nie śledzą ofert pozostałych operatorów, a związku z tym przedłużają tylko umowę jak Orange zaproponuje im troszkę lepszą ofertę, lub da 'super wypaśny' telefon za złotówkę i w ten oto sposób Orange ma zapewnione przychody na kolejne 24 miesiące, a prepaidowiec zawsze może odejść, nie mniej jednak jest wiele osób przywiązanych do tej sieci.

#327694  autor: babeo
 06 kwie 2009, 11:51
biotyt pisze:Chcąc utrzymać przychody nie zaoferują tak konkurencyjnej oferty jak Play Fresh
Po co? z takim MTRem? To byłby strzał w stopę.

#327696  autor: nav
 06 kwie 2009, 11:54
soyerski pisze:dla nich liczy się abonament ?
Obecnie nie oferują nic nadzywczajnego, te kiepsciutkie prezenciki. olewanie starych klientów.
masz racje ja mialam to samo kilka lat temu zalezalo mi na tanim telefonie wiec wzielam mixa po 2 latach to co zaproponowali mi na przedluzenie umowy to byl smiech na sali telefon gorszy od tego co mi dali 2 lata wczesniej (fakt ze jak bralam mixa to byla jeszcze Jedna Idea a w miedzyczasie zmienila sie w orange) a plan taryfowy taki ze szkoda gadac pozniej probowali mi dac oferte bez tlelefonu z promocja za darmo do orange wiec zrezygnowalam na rzecz pre paida a i tak mnie orzneli i nie uznali reklamacji jak mi 50 zl z miesiecznego zobowiazania przepadlo bo o 2 dni wczesniej zmienili taryfe caly orange ...

#327701  autor: bora1410
 06 kwie 2009, 12:37
Panie tomko111 ile Panu placa za pisanie takich rzeczy, bo nie wierze ze ktos pisze tak za friko? Nikt nie wie co zrobi Orange i takie gadanie mozna sobie wsadzic. Ja bym nie zdziwil sie gdyby weszla naprawde konkurencyjna oferta. Poczekali troche, poznali ruchy konkurencji i zaatakowali. Akcja prima aprillisowa tez mogla byc czescia tej strategi. Poczekamy na ruch Orange i potem mozna komentowac.

#327706  autor: biotyt
 06 kwie 2009, 12:53
bora1410 pisze:Ja bym nie zdziwil sie gdyby weszla naprawde konkurencyjna oferta. Poczekali troche, poznali ruchy konkurencji i zaatakowali.
Wierzysz w to? Ja nie, wystarczy popatrzeć na to co proponowali przez kilka lat pod nowym logo i marką. Oferta prawie zawsze wprowadzana była na końcu i często gorsza od konkurencji.

[ Dodano: 2009-04-06, 12:55 ]
babeo pisze:
biotyt pisze:Chcąc utrzymać przychody nie zaoferują tak konkurencyjnej oferty jak Play Fresh
Po co? z takim MTRem? To byłby strzał w stopę.
O co dokładniej Tobie chodzi z tym MTR?

biotyt

#327707  autor: babeo
 06 kwie 2009, 13:14
biotyt pisze:O co dokładniej Tobie chodzi z tym MTR?
Wiesz co to jest?
Chodzi o opłaty kończenie rozmowy pomiędzy opami. play ma ustawiony kosmicznie wysoko ustawiony MTR i więcej zarabia w sumie na tym, gdy z innych sieci dzwoni się do Playa.

Dlatego jest to bardzo dobry chwyt marketingowy. Pokazywanie siebie jako wspaniałej sieci, do innych dzwonisz u nas za 29gr, ludziska przechodzą, by dzwonić taniej. Większość jednak nie zmieni sieci i będzie musiała dzwonić to swych znajomych będących w Play i to na nich dodatkowo zarobi Play. Cwane.

#327713  autor: biotyt
 06 kwie 2009, 14:00
babeo, wiem co to jest MTR. Jednak myśląc o konkurencyjnej ofercie do Play Fresh chodziło mi raczej o obniżki do innych operatorów. Wiadomo, że do Play będzie drożej.

biotyt

#327718  autor: Claudec
 06 kwie 2009, 14:19
babeo, a jaki MTR miała IDEA kiedy budowała sieć? Ta stawka była wtedy mega kosmiczna.

#327726  autor: tomko111
 06 kwie 2009, 16:01
Panie bora, nic mi nie płacą. Po prostu oceniam wszystko obiektywnie. Byłem w Orange przez 4 lata i w zasadzie przez ten okres nie wprowadzili żadnej konkretnej oferty i w tym przypadku nie wierzę w to. Cieszę się, że na rynek weszła oferta Playa.

#327743  autor: Claudec
 06 kwie 2009, 16:47
tomko111, to normalne że komuś przeszkadza radość innych że płaca mniej :P

Stagnacja zrobiła swoje, teraz kiedy Play poruszył to cale gów** to zaczęło śmierdzieć. Co robią miłośnicy zasiedziałych operatorów?

"Ktoś opłaca ludzi za to chwalenie Play" - ubaw po pachy

#327890  autor: pacyna
 07 kwie 2009, 09:06
lukaszw pisze:Orange Music miało smsy do wszystkich niestety właśnie z powodu tego że ta taryfa była wykorzystywana głównie do smsów a nie rozmów to wyłączyli smsy do wszystkich i zamienili je na wewnątrzsieciowe, ot polityka Orżnąć - sieć dla ludzi lubiących płacić więcej.
Doskonałe podsumowanie - krótkie i treściwe

#327895  autor: mb79
 07 kwie 2009, 09:45
29 groszy za minutę w nowej ofercie Orange ?
Klik

Kolejne spekulacje ...
Niestety Orange lubi grać w kotka i myszkę, robić wilkie odsłony swoich promocji z których niewiele później wynika.

#327897  autor: devb
 07 kwie 2009, 10:08
doskonale zdanie
" Pomarańczowy operator komórkowy sprawdza cierpliwość swoich użytkowników " :lol:

#327898  autor: biotyt
 07 kwie 2009, 10:39
Dla mnie Media2 poszło za daleko z interpretacją słów Rzecznika Orange.

biotyt

#327900  autor: babeo
 07 kwie 2009, 11:02
Nie wierze w 29gr w Orange. Nie z tym MTR. Może ewentualnie w jakimś dziwnym pakiecie, ale też wątpię.

#327902  autor: biotyt
 07 kwie 2009, 11:32
babeo, co Ty masz do tego MTR? Przecież stawki MTR nie wpływają bezpośrednio na stawki detaliczne, a znaczenie ma rozkład ruchu pomiędzy sieciami. W przypadku W3 wymiana ruchu jest bardzo zbliżona. Do Play stawka oczywiście będzie wyższa bo W3 w ten sposób chce ograniczyć ruch do Play by także się bilansował.

[ Dodano: 2009-04-07, 11:41 ]
Nawet powiem więcej. Wyższa stawka do Play z W3 jest po to by dyskryminować tego operatora. Użytkowników Play jest dużo mniej niż w W3 więc ruch częściej kierowany jest z Play do W3 niż z W3 do Play. Po to jest asymetria w stawkach z Play by on trójcy nie dopłacał za wymianę ruchu za mocno, a oszczędności pchał w budowę własnej infrastruktury.
W3 z powodzeniem nawet przy stawkach asymetrycznych mogliby zaoferować ceny do Play takie jak do wszystkich innych operatorów, ale po co ułatwiać start nowemu i na wymianie ruchu na nowym operatorze jeszcze zarobić?

biotyt
  • Strona 20 z 26
  • 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 26
  • 1
  • 18
  • 19