• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
  • Strona 16 z 97
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 97

#573879  autor: acess
 09 sie 2012, 17:31
virgin bedzie korzystal z nadajnikow playa..

a z plusa takze ?

#573880  autor: Komórczak
 09 sie 2012, 17:34
Z wlasnych Playa i Orange.

#573886  autor: DanielR
 09 sie 2012, 17:42
Komórczak pisze:Operatorzy wirtualni, a jest ich już sporo, mają łącznie w Polsce niecałe 2% rynku...
Może wreszcie nadszedł czas, by to [choć odrobinę] zmienić. Kto wie... :wink:

#573887  autor: Komórczak
 09 sie 2012, 17:47
Nie wiem czy to sie tak da. Play do dziś nie ma tylu klientów co pozostała trójka. Gdyby to było takie proste to każdy z infrastrukturalnych operatorów miałby w Polsce ~25% rynku. A tak mamy Orange, Plusa i T-Mobile, które mają przybliżoną liczbę klientów i Playa, który mimo wszystko jest sporo w tyle. Tego się już raczej nie da zmienić.

#573903  autor: kaspeed
 09 sie 2012, 19:31
Da się po zaniku stawek MTR. To powoduje zmniejszenie klientów.Co do virgin super fal start. Ciekawe to wszystko taka firma tylu klientów w świecie i taka wpadka...

Powitać po wielu latach ;) :mrgreen:

#573909  autor: kaspeed
 09 sie 2012, 19:38
Stawiam że wpadka.na szybko wprowadzać chcieli i mają....A raczej nie mają xD :) ciekawi mnie ile to potrwa;/ technicznie mają już sim numery pulę i wszystko...Kwestia papierkowa tylko;/Ja już widziałem simki Virgin w Play;) razem z ulotkami.Niestety nie pozwolił mi pracownik PLAY na fote;/

#573914  autor: Komórczak
 09 sie 2012, 19:51
Nawet po wyrównaniu MTR sytuacja niewiele zmieni. Wyobrażacie sobie cały tabun ludzi przechodzących raptem do Virgin? To raczej mało realne. A na gwaltowny przyrost kart SIM też nie ma co liczyć, ten kto miał mieć komórkę i SIM już je ma, ci którzy jeszcze jej nie mają, pewnie zdecydują się na dużego opertora - bo są pakiety, minuty i znajomi w dużych sieciach. Istniejący operatorzy wirtualni utrzymują się głównie dzięki temu, że są dodatkami do jakichś innych usług (Carrefour, tuBierdonka, mBank mobile), albo stoi za nimi silne wsparcie infrastrukturalnego opa (MTV Mobile czy RBM).

#573927  autor: słoneczny
 09 sie 2012, 20:48
Ale nikt nie mówi o tabunach ludzi. VM na pewno nie liczy na cuda na tak nasyconym rynku. Ot, będą wisienką na torcie prepaid, z której może skorzysta kolejny 1% rynku.
Muszą jakoś wpasować się w te polskie realia, skoro postanowili tu zaistnieć.

Oferta głosowa ma potencjał, bo jak na razie większość innych ofert prepaid opiera się na schemacie > Tanio w sieci>Standard do W3> i Drogo do Play.

Na tym forum dużo ludzi patrzy przez pryzmat atrakcyjności pakietów i bonusów, o których zwykły Kowalski ma nikłe pojęcie. I dla takiego Kowalskiego VM może być dobrym wyborem.
Pozostaje kwestia umiejętnego i taniego wyjścia z ofertą do ludzi. Rzeczywiście nakłady na reklamę to poważny problem dla małego operatora. I tu być może Play im trochę pomoże.
Póki co, to rzeczywiście spalili start. Portale też mają nauczkę, i pewnie teraz będą puszczać tylko oficjalne info - czyli skończyło się darmowe reklamowanie nowego gracza.

Co dwie sieci to nie jedna.

#573931  autor: DanielR
 09 sie 2012, 21:10
Piszecie, że falstart, że wpadka, itp. Tylko spójrzcie na to od tej strony. Dla kogo to rzeczywiście wpadka? Kto, oprócz kilku procent społeczeństwa, śledzącego portale telekomunikacyjne i inne jakoś powiązane z informacjami o telekomunikacji, rzeczywiście w ogóle wie o Virgin Mobile - nie wspominając już, że wie/-działo o [prawdopodobnym] starcie 8 sierpnia? Tak naprawdę przeciętny zjadacz chleba i tak nie ma o tym bladego pojęcia.
Po drugie. Moim zdaniem, to falstart ale przede wszystkim serwisów branżowych, które być może blednie zinterpretowały zapisy w regulaminach (cennik, promocja) i na tej podstawie wyciągnęły wnioski tworząc wiadomości. Bo tak naprawdę kto powiedział, że wystartują akurat tego dnia? Czy widzieliście oficjalny komunikat VM, który by to potwierdzał? Ja nie. Widziałem jedynie, na oficjalnej stronie międzynarodowego Virgin informację, że "wkrótce" wystartują w Polsce. Na FB jest podobna zajawka. Żadnych konkretów.
Wcześniej pisałem z przymrużeniem oka ale może faktycznie chodziło również o to, by podgrzać atmosferę głównie w branży - może u konkurencji, czekając na ruchy konkurentów?

PS Kilka dni temu w audycji Biznes w Jedynce w PR 1 Polskiego Radia, słyszałem tylko króciutką zapowiedź, że VM ma zamiar wkrótce wystartować w Polsce i równie krótką opinię eksperta na ten właśnie temat.

#573936  autor: Atlan
 09 sie 2012, 21:30
DanielR, Ja gdybam, Ty teraz też gdybasz że to może nie wpadka, że może to celowo, że może to Telepolis źle podał itp. ;) Cały ten temat polega głównie na gdybaniu i rozmowie o przyszłości, więc nie widzę nic złego w tym co napisałem o tych reklamach. Równie dobrze mogę napisać, że Wy gdybacie że te reklamy będą, a póki co ich nie ma ;)

Wszystko wskazuje na to, że to była wpadka. Po prostu pracując w kilku krajach nagle zetknęli się z polską rzeczywistością i polegli z biurokracją :D Choć tak jak mówisz - większego skutku negatywnego to nie ma, nie mniej jednak nawalają na całej linii jak na razie.
Prawdę mówiąc większe emocje towarzyszyły chyba RedBullowi niż temu Virgin.

Zagadki logiczne

#573939  autor: DanielR
 09 sie 2012, 21:46
Atlan pisze:DanielR, Ja gdybam, Ty teraz też gdybasz że to może nie wpadka, że może to celowo, że może to Telepolis źle podał itp. ;) Cały ten temat polega głównie na gdybaniu i rozmowie o przyszłości, więc nie widzę nic złego w tym co napisałem o tych reklamach. Równie dobrze mogę napisać, że Wy gdybacie że te reklamy będą, a póki co ich nie ma ;)
Tylko, że ja piszę o tym co już miało miejsce ale tylko na tej podstawie nie wyciągam tak daleko idących wniosków, włącznie z tym czy w ogóle i w jaki sposób VM zaistnieje na polskim rynku i jakie duże będzie zainteresowanie tą ofertą. I raczej odnoszę się do takiego gdybania jak Twoje ukazując, że można tak bezsensownie gdybać i w drugą stronę, co w rzeczywistości do niczego nie prowadzi. Dlatego też wspomniałem o "przymrużonym oku". Wspomniałem tylko o tym co już nastąpiło, a czego w rzeczywistości nie było. A była zapowiedź startu, pojawiły się cenniki i regulaminy, była konferencja. Nie było za to żadnej szerokiej kompanii reklamowej, a już w szczególności zapowiadającej start na 8 sierpnia. A jak to się odbije w niedalekiej i dalszej przyszłości na wizerunku VM, tego nie wiem. :wink:
A co do reklam. Gdy taka firma jak VM zakłada swój kanał na YouTube, to bardzo prawdopodobne jest, że nie robi tego po to by "stał pusty", a aby zapełnić go jakimiś reklamami i/lub relacjami np. z eventów, które również w jakiś sposób ją reklamują. :)

#573953  autor: drcox
 09 sie 2012, 23:01
Wy tu gadu-gadu, a ja się nie zdziwie jak w losowym momencie wystartują z ofertą zupełnie inną niż ta, która jest znana :lol:

#573954  autor: Atlan
 09 sie 2012, 23:07
Nie no, nie róbmy teorii spiskowych, że specjalnie nas podpuścili ;)
Po prostu trochę się w papierkach pogubili i tyle.

Zagadki logiczne

#574178  autor: kaspeed
 10 sie 2012, 23:10
Z tego co wiem nieoficjalnie: doładowania mają być w sklepach gsm oraz salonach PLAY. W kioskach itd z terminali.

#574330  autor: DanielR
 11 sie 2012, 20:07
Że tak zadam pytanie retoryczne dociekliwym. Druga połowa sierpnia, to od którego mnie więcej? Bo na pewno nie 11. :P

#574334  autor: bolek2004
 11 sie 2012, 20:53
No to ciekawie pojechali, najpierw wyciek kontrolowany co by szumu trochę zrobić i wysondować nastroje, a teraz cisza bo jeszcze jakiś formalności nie dopełnili :) No nic tydzień w tę czy w tę stronę mnie nie zbawi:)

#574336  autor: lee
 11 sie 2012, 21:06
Co to będzie to się jeszcze okaże: )

Niemniej jednak... może poprawią i doszlifują ofertę

#574338  autor: ciekawy
 11 sie 2012, 21:15
dobrze będzie jak ta sieć Virgin wystartuje do końca roku.

#574341  autor: DanielR
 11 sie 2012, 21:25
Ej, już nie przesadzaj ciekawy.

#574347  autor: ciekawy
 11 sie 2012, 21:34
nie przesadzam, po co informacje kiedy sieć startuje jak ta sieć nie ma zamiaru wtedy wystartować...
  • Strona 16 z 97
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 97
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16