• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
  • Strona 15 z 140
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 140

#629715  autor: macc
 27 kwie 2013, 13:23
słoneczny pisze:
Creator pisze:np paczki smsów?

a z pogarszaniem oferty to chyba żartujesz albo nie przemyślałeś, chcesz pogorszenia oferty - to rozumiem że mają zacząć od likwidacji 50% a później dźwignąć minutę połączenia do 29, dalej co?
Nie wiesz jaki jest mechanizm pogarszania ofert, czy celowo piszesz głupoty o skoku na 29 groszy?
Jedna dobra promocja jest zastąpiona kolejną gorszą promocją, aby sieć mogła dalej się rozwijać. Im więcej klientów tym gorsze promocje. Tak było, jest i będzie w każdej sieci. Gdyby przyjąć twój tok myślenia to Play nadal powinien mieć pakiet 30za10 i rok darmowych sms-ów dla każdego, tak jak na początku oferty Play Fresz. Niestety tak się nie da. Virgin to nie jest sieć dotowana z mtr-ów i ma ciężki orzech do zgryzienia. Tu naprawdę nie da się w nieskończoność wchodzić w doopę klientom, tym bardziej takim, którzy mało wydają na telefon. Jak przesadzą będzie powtórka z Gadu Air.
prawdę gadasz....

#630172  autor: xprox3000
 30 kwie 2013, 07:45
Ile +- czekaliscie na przyjazd kuriera od złożenia wniosku o przeniesienie numeru?
Pytam bo będę na pare dni w Polsce i chciał bym to zgrac

#630174  autor: slawekt
 30 kwie 2013, 08:08
xprox3000 pisze:Ile +- czekaliscie na przyjazd kuriera od złożenia wniosku o przeniesienie numeru?
U mnie kurier był trzeciego dnia od złożenia wniosku.

#630176  autor: Kryniczanin
 30 kwie 2013, 08:28
OD kiedy w Virgin Mobile kurier jedzie. Poczta Polska Panowie nie kurier.

#630179  autor: Creator
 30 kwie 2013, 08:57
Otóż to Poczta Polska - u mnie do tygodnia było, czwartek złożony wtorek albo środa było.

#630183  autor: tl111
 30 kwie 2013, 09:56
słoneczny pisze:
Virgin to nie jest sieć dotowana z mtr-ów i ma ciężki orzech do zgryzienia. Tu naprawdę nie da się w nieskończoność wchodzić w doopę klientom, tym bardziej takim, którzy mało wydają na telefon. Jak przesadzą będzie powtórka z Gadu Air.
A od kiedy to Virgin buduje własne nadajniki i kredytuje telefony ? Na dodatek stawki hurtowe zakańczania połączeń od lipca schodzą na zdecydowanie niższy poziom niż wtedy, gdy działało Gadu Air. Kończąc sugeruję zajrzeć na tą stronę http://www.voipstunt.com/en/calling_rates , na stawki na komórki. Tam też nie mają dochodów z MTR ...

#630188  autor: słoneczny
 30 kwie 2013, 10:35
tl111 pisze:
A od kiedy to Virgin buduje własne nadajniki i kredytuje telefony ? Na dodatek stawki hurtowe zakańczania połączeń od lipca schodzą na zdecydowanie niższy poziom niż wtedy, gdy działało Gadu Air. Kończąc sugeruję zajrzeć na tą stronę http://www.voipstunt.com/en/calling_rates , na stawki na komórki. Tam też nie mają dochodów z MTR ...
I co z tego, że stawki schodzą od lipca?
Stawki hurtowe dla 4 głównych graczy to inna sprawa, a stawki jakie wynegocjuje dla siebie MVNO Virgin to inna sprawa. Nie mylmy jednego z drugim. Virgin to nie jest równorzędny podmiot. Nie rozumiem co próbujesz udowodnić tym postem? No chyba nie to, że tak po prostu można sobie wejść na infrastrukturę dużego operatora i grać mu na nosie.

#630193  autor: tl111
 30 kwie 2013, 10:58
słoneczny pisze:
tl111 pisze:
I co z tego, że stawki schodzą od lipca?
Stawki hurtowe dla 4 głównych graczy to inna sprawa, a stawki jakie wynegocjuje dla siebie MVNO Virgin to inna sprawa. Nie mylmy jednego z drugim. Virgin to nie jest równorzędny podmiot. Nie rozumiem co próbujesz udowodnić tym postem? No chyba nie to, że tak po prostu można sobie wejść na infrastrukturę dużego operatora i grać mu na nosie.
No to widzę, że musisz trochę poczytać o MTR, a udowadniać niczego nie muszę. Dyskutuję na ZNANY MI temat. Acha, wobec obowiązującego w Polsce prawa każdy podmiot jest równorzędny na REGULOWANYM RYNKU.

#630194  autor: AERO2 USER
 30 kwie 2013, 11:37
Czyli jak te rozliczenia wyglądają ? Virginmobile płaci Playowi za dostęp do sieci. Play ma własną sieć i roamingową. Ponoć za roaming krajowy płaci grubo poniżej MTR. Wniosek z tego taki że nie sprzedaje tego drogo Virgin ? VoIPy to raczej nie mają punktu styku tylko na FCTach to leci ? Przynajmniej Ci co dają 5 gr. za minutę bo Polscy operatorzy VoIP to tak najtaniej 15 gr. jak dobrze kojarzę.

#630198  autor: DanielR
 30 kwie 2013, 12:43
słoneczny pisze: I co z tego, że stawki schodzą od lipca?
Słoneczny, wybacz - jak dotąd oferta VM przeczy twoim wnioskom. 19 gr w cenniku + jeszcze 50% w bonusie, to zdecydowanie najniższa stawka do wszystkich na polskim rynku teko (a już na pewno w pre-paid), dlaczego nawet jeszcze chwilkę przed lipcem nie miałoby być inaczej (nie twierdzę oczywiście, że tak będzie), czyli znów najtaniej do wszystkich? Sądzę, że spokojnie można by było zejść jeszcze maksymalnie do 9-8 gr na minucie. :wink:

Z sieci komórkowych korzystam począwszy od 2004 roku.
Aktualny numer:
Era Tak Tak -> Play Fresh / Play na Kartę (MNP) -> Virgin Mobile (MNP)

#630204  autor: słoneczny
 30 kwie 2013, 15:05
tl111 pisze:
No to widzę, że musisz trochę poczytać o MTR, a udowadniać niczego nie muszę. Dyskutuję na ZNANY MI temat. Acha, wobec obowiązującego w Polsce prawa każdy podmiot jest równorzędny na REGULOWANYM RYNKU.
OK, moja nieścisłość dotycząca regulowanej stawki minuty do innej sieci. Fakt - dotyczy wszystkich operatorów. Ale oferta to nie tylko minuta do innej sieci. Reszta to już wolna amerykanka. Ewentualną tańszą minutę w sieci - trzeba negocjować, sms/mms, roaming - trzeba negocjować, magabajty, pakiety, taktowanie, lejki - trzeba negocjować. Koszty infrastruktury - trzeba negocjować, koszty platformy bilingowej - trzeba negocjować. Za darmo nie dają, z urzędu nie przysługuje.
Tanie oferta to nic innego jak koszt wprowadzenie nowej marki na rynek. Każdy nowy produkt jest tani, ale to nie będzie trwało wiecznie.

[ Dodano: 2013-04-30, 15:10 ]
DanielR pisze: Słoneczny, wybacz - jak dotąd oferta VM przeczy twoim wnioskom. 19 gr w cenniku + jeszcze 50% w bonusie, to zdecydowanie najniższa stawka do wszystkich na polskim rynku teko (a już na pewno w pre-paid), dlaczego nawet jeszcze chwilkę przed lipcem nie miałoby być inaczej (nie twierdzę oczywiście, że tak będzie), czyli znów najtaniej do wszystkich? Sądzę, że spokojnie można by było zejść jeszcze maksymalnie do 9-8 gr na minucie. :wink:
Taniość to koszt wprowadzenia nowej marki na rynek.
Musieli dać stawki po kosztach, żeby się wepchnąc w wąską szczelinę.
Dlaczego nie może być już taniej?
Bo Virgin o tych mtr-ach wiedziało tak samo jak my. Na tym polega ich biznes, że prawdopodobnie od lipca zaczną odbijać się powoli od dna.

P.S. Na Golu piszą, że zmiany w maju mają być drobne. I osobiście też na żadne cuda nie liczę.

#630212  autor: DanielR
 30 kwie 2013, 16:10
słoneczny pisze:P.S. Na Golu piszą, że zmiany w maju mają być drobne. I osobiście też na żadne cuda nie liczę.
Szczerze mówiąc, to ja też nie liczyłbym na większe zmiany (jeśli w ogóle jakieś nastąpią) akurat już w maju. Z drugiej strony chodzą przecież słuchy (wypowiadają się niektórzy), że dzwonią z ankietami z zapytaniami także o obniżki stawek za SMS-y - z 12 gr na 6 gr. To raczej niebyła by aż tak drobna zmiana, jeśli oczywiście rzeczywiście mają ją zamiar wprowadzić.

Aktualny numer:

#630218  autor: sa
 30 kwie 2013, 16:53
Słoneczny na dziś mtr to 8,26 gr plus vat =10,16gr a stawka VM to 19gr w podstawie plus 50% bonusa czyli 13gr i to jest o dziwo ale opłacalna stawka...a od lipca 4,29gr z vatem to będzie 5,28gr czyli spokojnie stawki będą mogły spaść do 10 gr, na mniej raczej nie liczę i to bez 50% dodatku do doładowania. i jeszcze będzie zysk...jest tylko jeden fele,bo który op zdecyduje się na tak znaczne obniżenie swoich zysków?Co do negocjacji cen wystarczy że dadzą tyle by opłacało się playowi stawiać nowe nadajniki i ich konserwacje może być nawet w cenie kosztów tj.mtrów nie znamy szczegółów umów roamingowych playa miedzy plusem i orange czy t-mobile,ani VM ale playowi widać się opłaca roaming zamiast budowa własnych nadajników..(po za tym cały czas mam wrażenie że VM działa w Polsce na zasadzie submarki playa pod co prawda własnym międzynarodowym szyldem, ale RB też jest submarką playa a z zagraniczną renomą,)a te mogą budować już spokojnie powoli,czyli jak znajdą wolne środki

#630224  autor: słoneczny
 30 kwie 2013, 17:27
sa
Ale zaczynali w sierpniu 2012, z inną stawką mtr, a więc ponieśli straty. Zrobili kampanię reklamową w TV i innych mediach - ponieśli straty. Rozdali dużo bonusów - internet + darmowe startery - ponieśli straty. Prawdopodobnie nadal ponoszą straty, bo trzeba jeszcze doliczyć koszty obsługi i infrastruktury. Sama stawka mtr to jeden z elementów. A nie wiadomo jak wyglądają inne parametry pod względem opłacalności. Może przy dużej liczbie klientów ten biznes jest opłacalny przy małych marżach. (Gruszka coś kiedyś pisał, że przy 200 tysiącach nie powinno być już problemów z uzyskaniem rentowności) Ale były już tutaj szacunki o mniej więcej ledwo 20 tysiącach aktywacji w I kwartale 2013. Nie wiem czy przy takiej liczbie klientów, ta stawka mtr ich obecnie ratuje. Oczywiście szczegółów nie znamy. Jedyny parametr to stawka mtr, ale ona nie może jeszcze świadczyć o opłacalności całego biznesu.

DanielR
Sondowanie rynku to jeszcze nie obietnica. Jak byłem jeszcze w Play to tez do mnie dzwonili z pytaniem czy byłbym chętny na pakiet 90 za 30, pod warunkiem cyklicznych miesięcznych doładowań. Ostatecznie nic z tego pakietu nie wyszło.

Pewnie, że być może obniżą cenę sms-a, ale jednocześnie kończy się też promo 2013 sms.
Nie wiadomo co będzie dalej z 50%, może nie zabiorą ale obniżą przykładowo (30%) więc to takie wróżenie z kart. Tu coś dadzą, tu zabiorą. Jedni będą narzekać, inni będą się cieszyć. :)

#630235  autor: manyaky
 30 kwie 2013, 19:09
Jak będą chcieli zlikwidować 50%, to zrobią takie zmiany i mnóstwo pakietów, żeby zorientowanym osobom wyszło mniej więcej na to samo, a pozostałe płaciły.

Tylko w tym kłopot, że w Virgin są głównie same zorientowane.

Moim nosem stawka 13gr się zdecydowanie nie opłaca, ale będą ją trzymać do lipca, a najprawdopodobniej później nie obniżą. Jak pisał słoneczny kiedyś trzeba sobie promocje i kampanie reklamowe odbić.

#630257  autor: Emsi
 30 kwie 2013, 21:43
Jedna rzecz mnie zastanawia. Często widzę wpisy o stawce 13 gorszy w Virgin. Wchodzę na oficjalną stronę internetową, a tam w cenniku 19 gr. Skąd Wy to bierzecie?

#630259  autor: DanielR
 30 kwie 2013, 21:49
Emsi, skąd się wzięło no limit w nju.? Wchodzę na ich oficjalną stronę, a tam jak byk 19 gr za minutę i 9 gr za SMS w cenniku. :wink:

Inaczej. Jeżeli do wygadania mam 39 i prawie pół minuty za 5 zł, to ile "kosztuje" mnie poszczególna minuta rozmowy?

Aktualny numer:

#630264  autor: słoneczny
 30 kwie 2013, 21:56
Emsi pisze:Jedna rzecz mnie zastanawia. Często widzę wpisy o stawce 13 gorszy w Virgin. Wchodzę na oficjalną stronę internetową, a tam w cenniku 19 gr. Skąd Wy to bierzecie?
Doładowujesz konto za 5 zł, dostajesz 5 zł + 2,5 zł na konto promocyjne, razem 7,5 zł.

7,5/ 19 = 39 minut.

Czyli masz 39 minut za, które zapłaciłeś 5 zł.

Teraz masz zadanie. Oblicz sobie ile kosztuje 1 minuta. :D

#630267  autor: Emsi
 30 kwie 2013, 22:20
Nie wiedziałem o tych 50% za doładowania. Jestem w trakcie testowania, ale jeszcze nie doładowywałem konta.

#630284  autor: kamail86
 30 kwie 2013, 23:20
A mi się to przeliczanie bonusu za doładowanie na stawkę 13gr nie podoba. Już pomijam to że za każdą wygadaną minutę z konta schodzi mi 19gr a nie 13gr. To nawet używając takich argumentów:
DanielR pisze:Jeżeli do wygadania mam 39 i prawie pół minuty za 5 zł, to ile "kosztuje" mnie poszczególna minuta rozmowy?
To ile w takim razie kosztuje minuta rozmowy jeśli za doładowanie 29zł mamy 179 minut? Albo inny przykład. Ile kosztuje minuta jeśli doładujemy 5zł, następnie aktywujemy pakiet internetowy za 5zł i zostanie nam jeszcze 13 minut rozmów? :D Oczywiście możemy założyć że w tym momencie pakiet wychodzi 33% taniej i jego efektywna cena to 3,30zł. Ale jeśli przyjmiemy takie założenie to co w przypadku jeśli ktoś zechce korzystać z VM wyłącznie od internetu którego pakiet 50% nie obejmuje? Ale nieważne. Przeliczanie stawki na 13gr w VM już tak się utarło że dopóki istnieje bonus 50% to z pewnością nic już tego nie zmieni.

Natomiast co do oferty to moim zdaniem VM za dużo rozdaje za darmo, a za mało dają atrakcyjnych cenowo ofert. Np. ja bym wolał gdyby zamiast darmowego pakietu 2013 SMS dali np tanie pakiety 500 SMS za 5zł na 30 dni, albo 1000 SMS za 10zł na 90dni, co do których miałbym pewność że pozostaną w ofercie na dłużej niż tylko kilka miesięcy. To samo było z rozdawaniem darmowych pakietów internetowych. Na rozdawali się tego za darmo a i tak większość osób którym zależało na internecie w telefonie nie chciało przechodzić wiedząc że darmowe pakiety kiedyś się skończą i za internet będzie trzeba słono płacić. Dopiero po czasie VM przyszedł po rozum i znacznie obniżył ceny pakietów, tym samym zwiększając atrakcyjność oferty znacznie bardziej niż tymi limitowanymi darmowymi pakietami. To samo z rozdawaniem darmowych starterów z których pewnie większość jest już w koszu, szufladzie albo w innej sieci. Myślę że lepszy interes by zrobili gdyby zamiast darmowych starterów, dali np. startery po 1zł z 1zł na koncie i do pierwszego doładowania jednorazowy bonus 100%. Wtedy startery z pewnością trafiłyby głównie do osób które zamierzają doładować nr i z niego korzystać, a nie tylko wykorzystać darmowe środki i wyrzucić starter.
  • Strona 15 z 140
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 140
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15