• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
  • Strona 14 z 97
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 97

#573167  autor: Atlan
 06 sie 2012, 23:43
DanielR, Ale chodziło mi że "nic" z dodatkowych usług, które z reguły charakteryzują MVNO ;) Spokojnie, nie musisz na mnie w każdym poście najeżdżać ;) To że teoretycznie będą najtańsi w jednym punkcie cennika to jedno, a to że nic poza tym nie oferują to drugie. Równie dobrze mogli zrobić siódmy czy tam który profil w Playu i nazwać go "Virgin".

Odnośnie jeszcze marketingu, Biedronka miała nawet reklamy w TV, sprzedaje się w chyba największym punkcie dystrybucyjnym w Polsce i jakoś sukcesu nie ma. Nie róbmy więc z marketingu jakiegoś złotego środka na pozyskanie klientów, tym bardziej że w tej kwestii bazujemy tylko na przypuszczeniach że będą się reklamować trochę bardziej niż pozostali.

Zagadki logiczne

#573170  autor: ciekawy
 06 sie 2012, 23:58
NokiaUser pisze:Żeby tylko można było kupić startery w tzw. sklepach GSM, o dostępności w normalnych sklepach można niestety pomarzyć, no chyba że Virgin Mobile "dogada się" z jakimiś sieciami sklepów i w tych właśnie sklepach dostępne będą startery i doładowania.
Przypuszczam, że komisy komórkowe będą się starać o to, żeby sprzedawać czyli zarabiać na starterach, więc może tam będą te startery np dostarczone przez kuriera.
wojciech pisze:
Seba133 pisze:To ogarnij. Ostatnia sim, kupiona przez neta docierała do mnie 20 dni :evil:
no tak, jak nie będe miał startera już teraz zaraz to świat się zawali :P alledrogo + list priorytetowy - masz na nastepny dzień ;)
Cage pisze:A po co dodatkowo płacić za koszt wysyłki przy zakupie startera :]
w większości przypadków wysyłka jest za darmo :P
teoretycznie starter z alledrogo powinien być szybko ale jeśli znajdzie się paru leniwych sprzedawców, którzy chcą wysłać wszystko hurtem w jeden dzień w tygodniu to osoby zamawiające muszą czekać dłużej.
kwistas pisze:W takim razie nie przenoszę głównego numeru z mBanku, nie mam zamiaru rezygnować z infrastruktury Plusa, infrastruktura Orange nie jest aktualnie w stanie zaoferować zadowalającej jakości połączeń, poczekam aż Networks! rozbuduje się w mojej okolicy.

2G Playa nawet nie liczę, bo szkoda nerwów, sam od jakiegoś czasu kartę Playa mam sztywno ustawianą na Plusa, tak jak reszta moich znajomych, nic nie przerywa, można w pełnym komforcie korzystać z darmowych połączeń w sieci :wink:

Ogólnie za drogie pakiety, żeby dostać darmowy pakiet trzeba doładowywać konto za 30zł, oferta dla mnie nie jest kompletnie atrakcyjna.
Przy dobrym marketingu, mogą odnieść sukces, 19gr/min jak pisałem ostatnio samo się obroni, wystarczy wypromować.
Może się mylę ale NetWorks to będzie sieć wspólna dla T i Orange, niekoniecznie ta sieć musi wpuszczać na swoją infrastrukturę Virgin, a PLAY ma umowy roamingowe z Plus i Orange ze względu na 2G na wsiach gdzie nie ma swojego zasięgu 2G, za to jak się pojawia zasięg 3G to PLAY od razu przełącza się na swój zasięg, być może NetWorks wpuści PLAY i Virgin na swoją sieć jeśli uzna, że to obniży koszty utrzymania tej sieci, tylko, że to zacznie działać w kraju od 2014 roku, przynajmniej takie są plany, co z tego wyjdzie w praktyce to chyba nie wiadomo.
manyaky pisze:
Atlan pisze:Ja Wam powiem, że trochę tej polityki nie rozumiem. W czasach kiedy smartfony są coraz popularniejsze (zwłaszcza w kręgu ludzi obeznanych z ofertami) oni startują z ofertą minutową. To odważny krok, bo w sumie muszą z ofertą dotrzeć głębiej niż do nas. Nie wierzę że im się to uda.
MBank tak naprawdę przyciąga nie tylko stawką 19gr, ale darmowym pakietem internetowym. W ogóle oferta Mbanku jest dużo bardziej kompleksowa, a w dodatku prosta. Ale może jeszcze się rozwiną ;)
W pełni zgadzam się z tym, co napisałeś w pierwszej części.

Natomiast koledzy słusznie zauważyli, że mBankowi w swojej ofercie z 19gr. brakuje rocznej ważności konta. Virgin to nie rewolucyjna oferta, ale wiadomo, że wszystko jest kwestią reklamy. A jeżeli chcą wchodzić z postpaidem, to powinni uderzyć z kampanią wizerunkową od momentu startu.
Generalnie śmierdzi małym profesjonalizmem - pamiętam jak wchodził P4, to mieliśmy spoty na dobre tygodnie przed startem, a wkrótce szok cenowy. Virgin nawet na swojej stronie nie ma ładnego obrazka "startujemy już wkrótce", ani miejsca zamawiania starterów w preorderze, tylko samą ramkę logowania. Dlatego powątpiewam w sukces całego przedsięwzięcia.
Zobaczymy, jak będzie wyglądał tydzień po starcie.
Virgin to jest, będzie sieć dla osób, które chcą rozmawiać po 19 gr poza sieć, czyli dla osób, które mają numery znajomych i nie tylko znajomych w każdej sieci, przynajmniej w czterech głównych sieciach, które mają salony, dla takich osób 19 gr poza sieć z pewnością jest dobrą ofertą, roczna ważność konta może się przysłużyć temu, że jeśli ktoś ma firmę to numer może służyć jako infolinia.
Jak ktoś chce smartfona to dużo lepiej jest skorzystać z oferty tylko SIM za około 20 zł w T 2GB albo za około 30 zł w Plus 3GB albo Play 10 zł za 1GB albo abonament w Play. To nie jest oferta dla smartfonów, tylko dla rozmów tym bardziej, że to nie jest oferta abonamentowa tylko na kartę.
słoneczny pisze:Może rzeczywiście nie robią szumu, tak jak poprzednicy, ale są dwie strony medalu.

Play i Heyah robili dużo szumu przed startem, tylko że ze świecą można było szukać wtedy ich salonów lub doładowań.
Wszyscy wiedzieli że są, ale niewielu w pierwszej chwili miało okazję skorzystać.
A ta chwila często trwała nawet pół roku zanim na dobre się rozkręcili.

Tak, więc liczę, że VM rzeczywiście najpierw postawi na dobry kanał dystrybucji a później dopiero będzie robił hałas.

Niestety zasięg tylko Play i Orange to w tej chwili pięta achillesowa tej oferty.
Dobrze byłoby gdyby Play po wygranym przetargu szybko rozbudował swoją sieć.
Wtedy można by się nad tą ofertą poważnie zastanowić jako głównym numerem do telefonowania. Oferta ma swoje braki, ale z drugiej strony każdy kto siedzi w temacie ma pewnie te 2 telefony, które powoli stają się standardem. Tak, więc braki w jednej ofercie można bez problemu nadrobić drugim, zapasowym numerem.
Użyłbym sformułowania, że osoby siedzące w temacie mają po minimum 2 telefony jeśli nie więcej :). to jest poprostu opłacalne mieć smartfon i jakiś starszy telefon albo telefony z poprzedniej umowy na rozmowy, jak jeszcze masz starter Plus, PLAY i jeśli korzystasz z ofert nielimitowanych rozmów w sieci to sieć Virgin będzie służyć na rozmowy do Orange i T-Mobile i może jeszcze do mBank czy jakichś sieci wirtualnych.
kwistas pisze:O jakości połączeń Orange było tłuczone wiele na tym forum, nawet był wątek na ten temat, dotyczy to też kart Orange, sam posiadam firmowy telefon w Orange, aktualnie nie zauważyłem poprawy, ale mam dobrą wiadomość testowałem jakość na już zmodernizowanych stacjach Orange przez Networks, jakość połączeń jest wreszcie idealna.

EDIT: Virgin to całkowicie inne podejście do reklamy, praktycznie żaden wirtualny nie ma tyle pieniędzy co ten, kampania reklamowa GaduAir była naprawdę marna. Według mnie ta marka zmieni całkowicie rynek wirtualnych to ma być 5 marka na rynku, więc marketing będzie ogromny.
Działa 3G na tym NetWorks ?

[ Dodano: 2012-08-07, 00:01 ]
drcox pisze:Możecie sobie pisać rozprawki nawet na następne 30 stron. Nikt mi jednak nie zaprzeczy że brak bardzo korzystnych pakietów internetowych czy SMSowych naprawdę uderza w uniwersalność oferty i czyni ją lekko upośledzoną, tańsza minuta i promocyjka, która jest pewnie na pierwsze trzy miesiące to nie wszystko. A dlaczego napisałem "bardzo dobre"? Bo tylko takie dałyby szanse temu MVNO zainstnieć, historia nam pokazuje.
Może ludzie nie oczekują uniwersalności oferty, ja np korzystam z PLAY, mam odpowiednią ilość minut, pakiet netowy czyli tafyfa odpowiednia do smartfona, a sieć Virgin będzie mi służyć jedynie do rozmów po 19 gr min do sieci Orange, T i innych może wirtualnych do których można obniżyć koszty dzwoniąc z Virgin, a do PLAY i Plus lepiej dzwonić już z tych samych sieci korzystając z połączeń nielimitowanych w sieci.

[ Dodano: 2012-08-07, 00:08 ]
DanielR pisze:
ciekawy pisze:To bardzo proste dlaczego porównuje tą ofertę z innymi dedykowanymi np do netu
No ale to i bez Twojego porównania widomym jest, że oferta dedykowana typowo do Internetu, najprawdopodobniej będzie [znacznie] korzystniejsza, od oferty przeznaczonej głównie do rozmów.

ciekawy pisze:bo PLAY i Plus mają dużo korzystniejsze oferty na rozmowy w sieci, więc jeśli ktoś dzwoni do tych dwóch sieci to korzystniej może wyjść dzwonienie z PLAY i Plus
Ale to nie jest oferta dla ludzi mających swoją paczkę w sieci X czy Y, a dla osób mających kontakty porozrzucane po różnych sieciach. Osób nie chcących bawić się w pakiety i promocje wewnątrzsieciowe.

ciekawy pisze:że gdyby nie było rocznej ważności konta w Virgin czyli swobody korzystania to
A gdyby babcia miała wąsy, to byłaby dziadkiem... Ale roczna ważność konta jest, więc oceniaj przedstawioną ofertę, a nie to co by było.

:wink:
znowu się czepiasz :)

chciałem uświadomić co niektórym chcącym korzystać z pakietów netowych w Virgin, że pakiety netowe w tych sieciach, które już są są korzystniejsze cenowo.

wiadomo, że oferta jest skierowana do osób mających znajomych w każdej sieci, sam jestem w PLAY z tego powodu, że mam numery do każdej sieci która ma salon i może jeszcze do jakichś wirtualnych jeśli ktoś przeniósł numer ale o tym nic mi nie wiadomo no ale wykluczyć tego nie można, tylko, że te rozmowy w sieci nielimitowane w PLAY i Plus to są bardzo korzystne oferty, tak korzystne, że są tylko w tych dwóch sieciach :).

ja się nie lubię bawić w pakiety czego przykładem jest to, że nie lubię sieci Orange, która ma chyba najwięcej komplikacji w ofertach, tylko wolę kupić starter albo przenieść numer do Virgin i korzystać z 19 gr min do sieci wirtualnych, T i Orange bo na stacjonarne to już lepiej wypada pakiet PLAY 100 minut za 5 zł w ofercie na karte.

co by było gdyby babcia miała wąsy mnie nie interesuje, to inna bajka, tutaj się pisze o telekomunikacji i o tym jak ograniczyć koszty żąglując kartami SIM w więcej niż jednym telefonie :).

#573175  autor: DanielR
 07 sie 2012, 00:09
Atlan pisze:DanielR, Ale chodziło mi że "nic" z dodatkowych usług, które z reguły charakteryzują MVNO ;) Spokojnie, nie musisz na mnie w każdym poście najeżdżać ;) To że teoretycznie będą najtańsi w jednym punkcie cennika to jedno, a to że nic poza tym nie oferują to drugie. Równie dobrze mogli zrobić siódmy czy tam który profil w Playu i nazwać go "Virgin".

Jaka szkoda, że odebrałeś to jako "najazd". :lol: Tylko czy te usługi charakterystyczne typowo dla MVNO, zawsze są rzeczywiście aż tak istotne? Uważasz, że np. darmowe GG jest dla większości ważniejsze niż jak najniższa minuta w cenniku? Może... Dla pewnej grupy na pewno tak, ale czy dla większości (jeżeli maiłaby oczywiście wybierać z tych dwóch opcji). Ja wolałbym zrezygnować z tej dodatkowej usługi, a wziąć tańszą minutę.

Atlan pisze:Nie róbmy więc z marketingu jakiegoś złotego środka na pozyskanie klientów, tym bardziej że w tej kwestii bazujemy tylko na przypuszczeniach że będą się reklamować trochę bardziej niż pozostali.
Ale ja nie twierdzę, że na pewno [wyłącznie] dzięki reklamie VM uda się zdobyć miejsce piątej, znaczącej sieci. To są tylko moje przypuszczenia, jak sam słusznie zauważyłeś.

PS Konkurencja podaje, że mają organizować jakiś duży event związany z wprowadzeniem nowej marki na polski rynek.

PS2 W każdym bądź razie mają też swój profil na YouTube (VirginMobilePL), co może - nie musi oznaczać, że i jakieś reklamy w TV z czasem będą, podobnie zresztą jak w innych krajach, w których istnieje ta marka. :wink:

#573180  autor: ciekawy
 07 sie 2012, 00:14
Atlan pisze:DanielR, Ale chodziło mi że "nic" z dodatkowych usług, które z reguły charakteryzują MVNO ;) Spokojnie, nie musisz na mnie w każdym poście najeżdżać ;) To że teoretycznie będą najtańsi w jednym punkcie cennika to jedno, a to że nic poza tym nie oferują to drugie. Równie dobrze mogli zrobić siódmy czy tam który profil w Playu i nazwać go "Virgin".

Odnośnie jeszcze marketingu, Biedronka miała nawet reklamy w TV, sprzedaje się w chyba największym punkcie dystrybucyjnym w Polsce i jakoś sukcesu nie ma. Nie róbmy więc z marketingu jakiegoś złotego środka na pozyskanie klientów, tym bardziej że w tej kwestii bazujemy tylko na przypuszczeniach że będą się reklamować trochę bardziej niż pozostali.
Zgadzam się, że 19 gr w cenniku to jeszcze nie wszystko i, że te 19 gr robi z tej sieci sieć tylko na rozmowy, a jak chcesz net to korzystasz z korzystniejszych ofert albo oferty.

Biedronka mnie nie interesowała, kiedyś widziałem cennik i jak dobrze pamiętam było drogo do PLAY,ogólnie taka sobie sieć, na potrzeby napisania tego wątku o sieci biedronka wszedłem na stronę netową tej sieci i 25 gr za min to nie jest żadna rewelacja skoro w PLAY jest od dawna 29 gr za min + dodatkowe korzystne pakiety, profile, a w sieci biedronka tego chyba nie ma, sama sieć dystrybucji nie poprawi wyników sprzedaży jeśli oferta jest taka sobie i jeśli nie wyróżnia się niczym szczególnym jak ta sieć Virgin z 19 gr za min + roczna ważność konta.

[ Dodano: 2012-08-07, 00:19 ]
Jeśli już w dyskusji przewija się temat czy Virgin będzie dużą siecią to ja myślę, że z sieci wirtualnych móże to być największa sieć z uwagi na roczną ważność konta i na to, że w przeciwieństwie do mBank który też ma tą samą stawkę sieć Virgin nie jest kierowana głównie do klientów banku tylko do wszystkich którzy chcą z tej sieci skorzystać i dlatego, że wystarczy zrobić jedno doładowanie w Virgin, żeby mieć rok ważne konto, a w mBanku jeśli się nie mylę trzeba ładować minimum co dwa miesiące, dla osób, które wolą załadować na dlużej większą kwotą to częste ładowanie może być irytujące.

[ Dodano: 2012-08-07, 00:21 ]
a propo zasięgu PLAY i Orange to zasięg PLAY w miastach jest jak najbardziej w porządku, zasięg Orange też nie jest zły i przypuszczam, że najwięcej osób na zasięgu Orange może być na wsiach albo ze starszymi telefonami nie obsługującymi 2100 i nowego U900.

#573189  autor: Atlan
 07 sie 2012, 00:32
DanielR, Nie uważam, że darmowe GG jest ważniejsze od taniej minuty, tylko stwierdzam że GaduAir miał i jedno i drugie. VM ma tylko to drugie. I o to tylko mi chodziło.

Poza tym właśnie całą istotą MVNO jest skupianie się wokół obecnej już bazy klientów (GaduAir - komunikator, MBank - bank, RedBull - napoje itp.) i zaoferowanie im usług telekomunikacyjnych, które nie służą w sumie zarobkowi a raczej poszerzeniu możliwości i reklamie. VM nie ma na czym się oprzeć i wcale to nie stawia ich w lepszej sytuacji niż konkurentów. Dlatego też bardziej traktuję ich jako kolejny profil w Playu, niż realnego operatora.

Jak na razie to marketingowo się nie popisują, tak jak ktoś wyżej napisał - strona już powinna działać (nie musi być widać oferty, ale strona powinna być) i powinna zaciekawić nas. Już w czerwcu mogliby dać na stronie jakiś tekst/planszę, które by pobudziły nasze wyobraźnie, w stylu: "Od sierpnia 10zł=15zł", albo jakaś plansza z cyfrą 19. Wtedy mówiłoby się o nich, my byśmy zgadywali o co mogłoby chodzić. Można setkę różnych pomysłów było wykonać samą stroną internetową.
Przyznam się nieskromnie, że sam miałbym kilka dużo lepszych pomysłów na to jak ludzi zachęcić do tej sieci nawet przed startem, zresztą myślę że znalazłby się tu niejeden kreatywny człowiek ;) No ale cóż, mają swoich ludzi, pozostaje mieć nadzieję że wiedzą co robią. Zresztą pewnie nas czytają, więc ich pozdrawiam i trzymam kciuki za ich kreatywność :D

#573197  autor: ciekawy
 07 sie 2012, 00:52
Atlan

Myślę, że VM nei chce bez potrzeby dawać powodów do przypuszczeń jaka ma być oferta tylko pewnie ta sieć chce zrobić sensacje kiedy wystartuje, coś w stylu, że "dziś odpalamy" i ludzie masowo kupują startery, a kiedy od miesięcy wisiałaby strona to ludzie by się przyzwyczaili, że coś ma być ale nie jest i może by się przez to szybciej zniechęcili.

#573279  autor: telemaniak93
 07 sie 2012, 13:03
Na konkurencyjnym portalu jest napisane że VM nie wystartuje 8 sierpnia.

#573468  autor: słoneczny
 07 sie 2012, 22:39
Jest cennik, jest konferencja, nie ma oferty. Niezłe jaja. :)
Zobaczymy co wyjdzie z tego bałaganu.

Co dwie sieci to nie jedna.

#573471  autor: ciekawy
 07 sie 2012, 22:49
telemaniak93 pisze:Na konkurencyjnym portalu jest napisane że VM nie wystartuje 8 sierpnia.
jak to ?
a jest podane kiedy wystartuje ?
możesz podać link ?

#573472  autor: Underek
 07 sie 2012, 22:52
Ponoć wystartuje jak wszystko zarejestrują itp..

#573477  autor: DanielR
 07 sie 2012, 23:06
A może to taka ściema, żeby zyskać na czasie? Zrobili przeciek, wyniuchali co ludzie sadzą o ich ofercie, a teraz ruszają mózgownicami co i jak jeszcze poprawić. :wink:

#573478  autor: ciekawy
 07 sie 2012, 23:13
DanielR

Moim zdaniem nie ma co poprawiać w Virgin bo co można poprawić, jakoś trudno mi uwierzyc, że ta sieć mogłaby dać pakiety netu 1GB za 10 zł, 2GB za 20 zł, 3GB za 30 zł, nielimitowany pakiet sms-ów do wszystkich sieci i jeszcze cene 19 gr za minute co już jest.

#573480  autor: drcox
 07 sie 2012, 23:17
ciekawy pisze:jakoś trudno mi uwierzyc, że ta sieć mogłaby dać pakiety netu 1GB za 10 zł, 2GB za 20 zł, 3GB za 30 zł
Tak, bo Play na pewno sobie po sieci macierzystej liczy astronomiczne koszty za dane, tak samo jak klientom, gdzie ma data najtańsze w kraju. Takie pakieciki to sobie mogliby dać 2 lata temu i to nie ma samej sieci macierzystej Play...

#573482  autor: ciekawy
 07 sie 2012, 23:24
drcox pisze:
ciekawy pisze:jakoś trudno mi uwierzyc, że ta sieć mogłaby dać pakiety netu 1GB za 10 zł, 2GB za 20 zł, 3GB za 30 zł
Tak, bo Play na pewno sobie po sieci macierzystej liczy astronomiczne koszty za dane, tak samo jak klientom, gdzie ma data najtańsze w kraju. Takie pakieciki to sobie mogliby dać 2 lata temu i to nie ma samej sieci macierzystej Play...
Bo inne sieci też mają w ofercie drogie pakiety danych, te sieci nie działają na nadajnikach PLAY, wyjątkiem jest oferta PLAY gdzie 1GB kosztuje 10 zł, nie upatrywałbym problemu w jakichś opłatach za nadajniki PLAY tym bardziej, że nie wiesz ile sieć Virgin ma płacić i czy w ogóle ma płacić, bo jeśli to by był kolejny profil PLAY może nie w sensie dosłownym ale gdyby tak było to PLAY wcale nie musi brać wysokich opłat, gdyby tak było to czy Virgin nie poszłoby na nadajniki bezpośrednio Plusa, Orange albo T ?
Skoro Virgin ma mieć 19 gr za minute to pomoże ograniczyć koszty ludziom no ale sieć musi zarabiać i myślę, że będzie zarabiała na tym co jest niekorzystne dla klientów czyli sms-y każda sztuka płatna i drogie pakiety danych, takie jakie są w ofertach sieci.

#573498  autor: manyaky
 08 sie 2012, 00:34
Naiwnością jest myślenie, że MVNO na Play'u może zaoferować niższe ceny za pakiety internetowe niż sam Play. Przypominam, że ten w nowych ofertach oferuje 1GB za zaledwie 10zł/30dni (z lejkiem!) i to na roamingu 2 różnych sieci oraz własnej. Jest to cena nawet niższa niż oferuje w swojej ofercie Play Online - mobilny internet(!) operując wyłącznie na własnej sieci (20zł/14dni za 1GB bez lejka).

Dla porównania Netia, która jest nieporównywalnie większa w bazie klientów na ten moment od Virgin'a i mająca większe pole negocjacji również oferuje cenę 29zł za 1GB danych po sieci P4.

Wygląda, że cena jest po prostu podyktowana z góry przez Play. :)

ciekawy, Virgin i Play to dwie osobne sieci i jedno nie będzie profilem drugiego, ale zauważ, że z całego tego betonu coś wymienił P4 chyba zaoferował najniższe stawki :P

#573501  autor: kamail86
 08 sie 2012, 00:58
ciekawy, We Freshu masz 1GB za 25zł. W PnK masz taniej bo oprócz ceny 10zł, płaci się dodatkowo cenę utraty rocznej ważności konta. Więc jak już porównywać VM to raczej powinno się z Freshem w którym również jest roczna ważność konta, niż z PnK w którym jej brak. Poza tym wiadomo że żaden operator nie da wszystkich usług w najniższej cenie bo na czymś też musi zarabiać. Dlatego mamy podział na oferty głosowe, internetowe, te z roczną ważnością i bez niej itd. i każda z nich ma swoje mocniejsze i słabsze strony. Wiadomo że każdemu zależy na czymś innym, więc nie każdemu spodoba się oferta VM, która moim zdaniem nie jest wcale zła. Jest po prostu inna - prosta i nastawiona bardziej na rozmowy do wszystkich sieci niż na inne usługi.

Co do wcześniejszego Twojego posta:
mBank ma roczną ważność konta ?
Nie ma, jest od 5zł/2 miesiące oraz od 50zł/6miesięcy. Ze wszystkich ofert bez rocznej ważności konta jest to i tak najkorzystniejsze rozwiązanie. Nie wiem czy nawet nie lepsze niż oferty z roczną ważnością w ramach promocji, która nie wiadomo jak długo będzie trwać.
Ten mały pakiet netu w mBanku nie wiem z czego mozna skorzystać mając tak mały pakiet, moim zdaniem to bardziej marketing niż rzeczywiste korzystanie z netu, a pakiet 1GB to moim zdaniem minumum i poza tym, że to minimum to stawka 10 zł za 1GB netu jest bardzo korzystna w porównaniu do stawki 29 zł za 1GB
Mi więcej neta w telefonie nie potrzeba bo telefonu głównie używam (co może być dla niektórych zaskakujące ;)) do dzwonienia. Natomiast do neta mam tradycyjnie komputer z szybkim stałym łączem oraz do mobilnego użytku (oraz jako awaryjne łącze) do lapka mam modem z OFnK (ewentualnie można zastąpić Aero2) w którym mam 6GB za 30zł z roczną (a nawet na starszych kartach 2 letnią) ważnością , co jest dla mnie korzystniejsze niż 1GB/miesiąc za 10zł. Natomiast neta w komórce używam do okazyjnego sprawdzania poczty, rozkładu autobusów/pociągów, czy znalezienia czegoś na szybko na necie gdy nie ma się akurat pod ręką komputera czy laptopa. Do takich zastosowań takie pakieciki są idealne. Więc jak widzisz wszystko jest kwestią sposobu użytkowania i nawet takie małe darmowe pakieciki mogą być korzystniejsze od dużych ale płatnych pakietów.

#573502  autor: ciekawy
 08 sie 2012, 01:08
najprościej przypisać winę Play nie biorąc nawet pod uwagę tego,że na swoich nadajnikach taki T tak tak i Heyah ma pakiet 1GB chyba nawet w tej samej cenie 29 zł, czyli teoria o tym jaki to Play jest zły jest zła. Play Online 49 zł i 7 GB,za GB wychodzi za 7 zł.

[ Dodano: 2012-08-08, 01:22 ]
kamail86

wiadomo,że wszystko zależy od potrzeb,sposobu korzystania tylko większa swoboda i możliwości są kiedy jest większy pakiet, a roczna ważność konta nie znaczy,że konto laduje się raz w roku tylko,że jest swoboda,jak ktoś ładuje tel na karte raz na miesiąc,dwa,trzy to równie dobrze można taką.ofertę porównać do oferty z krótszą waznoscią konta ale za to lz bardzo korzystną ofertą. złośliwości typu,że tel jest do dzwonienia możesz sobie darować bo to oczywiste, pisałem w postach wcześniej,że oferta Virgin będzie się nadawać tylko do rozmów i to do sieci poza Play i Plus,które mają bardzo korzystne rozmowy w sieci.

#573505  autor: Maniek99
 08 sie 2012, 01:42
W Play Online bez modemu jest 14GB/49zł, czyli 3,5zł/GB.
W Virgin pakiet 1GB/15-20zł byłby jak najbardziej w zasięgu.

#573545  autor: Cage
 08 sie 2012, 10:34
DanielR pisze:A może to taka ściema, żeby zyskać na czasie? Zrobili przeciek, wyniuchali co ludzie sadzą o ich ofercie, a teraz ruszają mózgownicami co i jak jeszcze poprawić. :wink:
Faktycznie, dobrze stwierdziłeś, że tak może być, przecież oni mają też dostęp do internetu i chcąc być na bieżąca jak na nich konsumenci się zapatrują i co o nich sądzą.

Motorola T205 -> Nokia 3210 -> Nokia 3510i -> Nokia 6230i -> Nokia 5230 -> Nokia 6230i -> Nokia 5310 XM-> Nokia 6303i Classic

#573558  autor: kamail86
 08 sie 2012, 11:30
Ale się zawzięliście na te pakiety. Tak jakby to one były najważniejsze w tej ofercie. Tymczasem oferta jest nastawiona na rozmowy, a pakiety internetowe są tylko jej uzupełnieniem. W dodatku w porównaniu z konkurencją wcale takie tragiczne nie są, choć rzeczywiście w większości wychodzą nieco drożej. Jednak jest ich duża różnorodność, dzięki czemu przy odpowiednim doborze możemy nawet zaoszczędzić. Poniżej przedstawię dlaczego te pakiety nie są takie najgorsze:
25MB za 5zł - w Plusie taka sama cena, w Orange, Heyah i T-mobile brak takiego pakietu więc trzeba kupić większy i sporo droższy pakiet.
100MB za 9zł - w T-mobile i Heyah 8gr drożej ;) w Orange 1zł drożej.
200MB za 12zł - w Plus, Orange i Heyah brak takiego pakietu - trzeba kupić większy i droższy pakiet. W T-mobile za tyle samo mamy więcej - jeśli nie potrzebujemy więcej to wychodzi na to samo.
500MB za 19zł - w mBank mobile brak takiego pakietu - trzeba kupić 2x 250MB za 20zł (cena za obydwa).
1GB za 29zł - w Plusie i Orange niedostępny - trzeba kupić 2x 500MB za 30zl (w dodatku chyba nie można mieć 2 takich pakietów w miesiącu, więc trzeba by jeszcze kombinować ze zmianami taryfy). W T-mobile jest 1,2GB za 29zł. Jeślli nie potrzebujemy więcej niż 1GB to wychodzi na to samo co 1GB w VM.

W sumie ta oferta pakietów internetowych w VM nawet bardziej mi się podoba niż ta w ofercie głosowej w Orange, gdzie mamy tylko 2 pakiety, w tym ten najtańszy w astronomicznej cenie 10zł za 100MB. Jednak nikt z tego powodu nie opuszcza Orange. W T-mobile internet też tani nie jest, ale jakoś też nikt z tego powodu wielkiego problemu nie robi. Jak dla mnie większym problemem może być to że pakiety nie będą działać w roamingu krajowym, co może mieć większy wpływ na spadek atrakcyjności oferty internetu niż same ceny pakietów.

ciekawy pisze: wiadomo,że wszystko zależy od potrzeb,sposobu korzystania tylko większa swoboda i możliwości są kiedy jest większy pakiet
Jeśli po miesiącu swobodnego korzystania z pakietu 20/50MB wykorzystuję tylko kilka MB bo więcej nie było mi potrzebne, to kupując jeszcze większy pakiet da mi on większą swobodę?
ciekawy pisze: a roczna ważność konta nie znaczy,że konto laduje się raz w roku tylko,że jest swoboda,jak ktoś ładuje tel na karte raz na miesiąc,dwa,trzy to równie dobrze można taką.ofertę porównać do oferty z krótszą waznoscią konta ale za to lz bardzo korzystną ofertą.
Jeszcze powiedz że roczna ważność to tylko kwestia swobody i że w praktyce nic nie znaczy :D Ale nawet gdyby założyć że każdy doładowuje przynajmniej te 200zł rocznie (co jest bzdurą) i na braku rocznej ważności traci tylko tyle że musi to sobie rozłożyć na 4 raty. To i tak nie zmienia to faktu że ceną tańszego pakietu jest wygoda. A co jeśli dla kogoś ta wygoda jest więcej warta niż te 15zł zaoszczędzone na pakiecie? Dlatego moim zdaniem porównywanie cen pakietów z zupełnie różnych ofert nie jest dobre. Równie dobrze można by do tego jeszcze dołożyć taryfy typowo internetowe i wtedy to nawet PnK ze swoim 1GB za 10zł wypadnie blado.
ciekawy pisze:złośliwości typu,że tel jest do dzwonienia możesz sobie darować bo to oczywiste
To nie była złośliwość i nawet nie było to skierowane do Ciebie ;) Tak ogólnie o tym wspomniałem, gdyby w dobie smartfonów ktoś zapomniał że telefon to nie urządzenie do internetu z funkcją rozmów, a wręcz odwrotnie :)

//Wracając jeszcze do tego porównania pakietów, a konkretnie pakietu 500MB to w mBank mobile można uzyskać 500MB w jeszcze inny, znacznie tańszy sposób niż przez wykupienie 2x 250MB. Można kupić 1GB za 25zł i przedłużyć go na następny miesiąc darmowym pakietem. W ten sposób ponad 500MB wyniesie nas zaledwie 12,50zł na miesiąc. Przy czym musimy zapłacić za 2 miesiące z góry. A jeśli chcemy 500MB na tylko jeden miesiąc to pozostaje tylko 2x 250MB.
Ostatnio zmieniony 09 sie 2012, 01:02 przez kamail86, łącznie zmieniany 3 razy.
  • Strona 14 z 97
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 97
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14