Użytkownik
Ranga
Młody wyjadacz
Przypuszczam, że komisy komórkowe będą się starać o to, żeby sprzedawać czyli zarabiać na starterach, więc może tam będą te startery np dostarczone przez kuriera.NokiaUser pisze:Żeby tylko można było kupić startery w tzw. sklepach GSM, o dostępności w normalnych sklepach można niestety pomarzyć, no chyba że Virgin Mobile "dogada się" z jakimiś sieciami sklepów i w tych właśnie sklepach dostępne będą startery i doładowania.
teoretycznie starter z alledrogo powinien być szybko ale jeśli znajdzie się paru leniwych sprzedawców, którzy chcą wysłać wszystko hurtem w jeden dzień w tygodniu to osoby zamawiające muszą czekać dłużej.wojciech pisze:no tak, jak nie będe miał startera już teraz zaraz to świat się zawaliSeba133 pisze:To ogarnij. Ostatnia sim, kupiona przez neta docierała do mnie 20 dnialledrogo + list priorytetowy - masz na nastepny dzień
w większości przypadków wysyłka jest za darmoCage pisze:A po co dodatkowo płacić za koszt wysyłki przy zakupie startera :]
Może się mylę ale NetWorks to będzie sieć wspólna dla T i Orange, niekoniecznie ta sieć musi wpuszczać na swoją infrastrukturę Virgin, a PLAY ma umowy roamingowe z Plus i Orange ze względu na 2G na wsiach gdzie nie ma swojego zasięgu 2G, za to jak się pojawia zasięg 3G to PLAY od razu przełącza się na swój zasięg, być może NetWorks wpuści PLAY i Virgin na swoją sieć jeśli uzna, że to obniży koszty utrzymania tej sieci, tylko, że to zacznie działać w kraju od 2014 roku, przynajmniej takie są plany, co z tego wyjdzie w praktyce to chyba nie wiadomo.kwistas pisze:W takim razie nie przenoszę głównego numeru z mBanku, nie mam zamiaru rezygnować z infrastruktury Plusa, infrastruktura Orange nie jest aktualnie w stanie zaoferować zadowalającej jakości połączeń, poczekam aż Networks! rozbuduje się w mojej okolicy.
2G Playa nawet nie liczę, bo szkoda nerwów, sam od jakiegoś czasu kartę Playa mam sztywno ustawianą na Plusa, tak jak reszta moich znajomych, nic nie przerywa, można w pełnym komforcie korzystać z darmowych połączeń w sieci![]()
Ogólnie za drogie pakiety, żeby dostać darmowy pakiet trzeba doładowywać konto za 30zł, oferta dla mnie nie jest kompletnie atrakcyjna.
Przy dobrym marketingu, mogą odnieść sukces, 19gr/min jak pisałem ostatnio samo się obroni, wystarczy wypromować.
Virgin to jest, będzie sieć dla osób, które chcą rozmawiać po 19 gr poza sieć, czyli dla osób, które mają numery znajomych i nie tylko znajomych w każdej sieci, przynajmniej w czterech głównych sieciach, które mają salony, dla takich osób 19 gr poza sieć z pewnością jest dobrą ofertą, roczna ważność konta może się przysłużyć temu, że jeśli ktoś ma firmę to numer może służyć jako infolinia.manyaky pisze:W pełni zgadzam się z tym, co napisałeś w pierwszej części.Atlan pisze:Ja Wam powiem, że trochę tej polityki nie rozumiem. W czasach kiedy smartfony są coraz popularniejsze (zwłaszcza w kręgu ludzi obeznanych z ofertami) oni startują z ofertą minutową. To odważny krok, bo w sumie muszą z ofertą dotrzeć głębiej niż do nas. Nie wierzę że im się to uda.
MBank tak naprawdę przyciąga nie tylko stawką 19gr, ale darmowym pakietem internetowym. W ogóle oferta Mbanku jest dużo bardziej kompleksowa, a w dodatku prosta. Ale może jeszcze się rozwiną
Natomiast koledzy słusznie zauważyli, że mBankowi w swojej ofercie z 19gr. brakuje rocznej ważności konta. Virgin to nie rewolucyjna oferta, ale wiadomo, że wszystko jest kwestią reklamy. A jeżeli chcą wchodzić z postpaidem, to powinni uderzyć z kampanią wizerunkową od momentu startu.
Generalnie śmierdzi małym profesjonalizmem - pamiętam jak wchodził P4, to mieliśmy spoty na dobre tygodnie przed startem, a wkrótce szok cenowy. Virgin nawet na swojej stronie nie ma ładnego obrazka "startujemy już wkrótce", ani miejsca zamawiania starterów w preorderze, tylko samą ramkę logowania. Dlatego powątpiewam w sukces całego przedsięwzięcia.
Zobaczymy, jak będzie wyglądał tydzień po starcie.
Użyłbym sformułowania, że osoby siedzące w temacie mają po minimum 2 telefony jeśli nie więcejsłoneczny pisze:Może rzeczywiście nie robią szumu, tak jak poprzednicy, ale są dwie strony medalu.
Play i Heyah robili dużo szumu przed startem, tylko że ze świecą można było szukać wtedy ich salonów lub doładowań.
Wszyscy wiedzieli że są, ale niewielu w pierwszej chwili miało okazję skorzystać.
A ta chwila często trwała nawet pół roku zanim na dobre się rozkręcili.
Tak, więc liczę, że VM rzeczywiście najpierw postawi na dobry kanał dystrybucji a później dopiero będzie robił hałas.
Niestety zasięg tylko Play i Orange to w tej chwili pięta achillesowa tej oferty.
Dobrze byłoby gdyby Play po wygranym przetargu szybko rozbudował swoją sieć.
Wtedy można by się nad tą ofertą poważnie zastanowić jako głównym numerem do telefonowania. Oferta ma swoje braki, ale z drugiej strony każdy kto siedzi w temacie ma pewnie te 2 telefony, które powoli stają się standardem. Tak, więc braki w jednej ofercie można bez problemu nadrobić drugim, zapasowym numerem.
Działa 3G na tym NetWorks ?kwistas pisze:O jakości połączeń Orange było tłuczone wiele na tym forum, nawet był wątek na ten temat, dotyczy to też kart Orange, sam posiadam firmowy telefon w Orange, aktualnie nie zauważyłem poprawy, ale mam dobrą wiadomość testowałem jakość na już zmodernizowanych stacjach Orange przez Networks, jakość połączeń jest wreszcie idealna.
EDIT: Virgin to całkowicie inne podejście do reklamy, praktycznie żaden wirtualny nie ma tyle pieniędzy co ten, kampania reklamowa GaduAir była naprawdę marna. Według mnie ta marka zmieni całkowicie rynek wirtualnych to ma być 5 marka na rynku, więc marketing będzie ogromny.
Może ludzie nie oczekują uniwersalności oferty, ja np korzystam z PLAY, mam odpowiednią ilość minut, pakiet netowy czyli tafyfa odpowiednia do smartfona, a sieć Virgin będzie mi służyć jedynie do rozmów po 19 gr min do sieci Orange, T i innych może wirtualnych do których można obniżyć koszty dzwoniąc z Virgin, a do PLAY i Plus lepiej dzwonić już z tych samych sieci korzystając z połączeń nielimitowanych w sieci.drcox pisze:Możecie sobie pisać rozprawki nawet na następne 30 stron. Nikt mi jednak nie zaprzeczy że brak bardzo korzystnych pakietów internetowych czy SMSowych naprawdę uderza w uniwersalność oferty i czyni ją lekko upośledzoną, tańsza minuta i promocyjka, która jest pewnie na pierwsze trzy miesiące to nie wszystko. A dlaczego napisałem "bardzo dobre"? Bo tylko takie dałyby szanse temu MVNO zainstnieć, historia nam pokazuje.
znowu się czepiaszDanielR pisze:No ale to i bez Twojego porównania widomym jest, że oferta dedykowana typowo do Internetu, najprawdopodobniej będzie [znacznie] korzystniejsza, od oferty przeznaczonej głównie do rozmów.ciekawy pisze:To bardzo proste dlaczego porównuje tą ofertę z innymi dedykowanymi np do netu
Ale to nie jest oferta dla ludzi mających swoją paczkę w sieci X czy Y, a dla osób mających kontakty porozrzucane po różnych sieciach. Osób nie chcących bawić się w pakiety i promocje wewnątrzsieciowe.ciekawy pisze:bo PLAY i Plus mają dużo korzystniejsze oferty na rozmowy w sieci, więc jeśli ktoś dzwoni do tych dwóch sieci to korzystniej może wyjść dzwonienie z PLAY i Plus
A gdyby babcia miała wąsy, to byłaby dziadkiem... Ale roczna ważność konta jest, więc oceniaj przedstawioną ofertę, a nie to co by było.ciekawy pisze:że gdyby nie było rocznej ważności konta w Virgin czyli swobody korzystania to
Atlan pisze:DanielR, Ale chodziło mi że "nic" z dodatkowych usług, które z reguły charakteryzują MVNOSpokojnie, nie musisz na mnie w każdym poście najeżdżać
To że teoretycznie będą najtańsi w jednym punkcie cennika to jedno, a to że nic poza tym nie oferują to drugie. Równie dobrze mogli zrobić siódmy czy tam który profil w Playu i nazwać go "Virgin".
Ale ja nie twierdzę, że na pewno [wyłącznie] dzięki reklamie VM uda się zdobyć miejsce piątej, znaczącej sieci. To są tylko moje przypuszczenia, jak sam słusznie zauważyłeś.Atlan pisze:Nie róbmy więc z marketingu jakiegoś złotego środka na pozyskanie klientów, tym bardziej że w tej kwestii bazujemy tylko na przypuszczeniach że będą się reklamować trochę bardziej niż pozostali.
Zgadzam się, że 19 gr w cenniku to jeszcze nie wszystko i, że te 19 gr robi z tej sieci sieć tylko na rozmowy, a jak chcesz net to korzystasz z korzystniejszych ofert albo oferty.Atlan pisze:DanielR, Ale chodziło mi że "nic" z dodatkowych usług, które z reguły charakteryzują MVNOSpokojnie, nie musisz na mnie w każdym poście najeżdżać
To że teoretycznie będą najtańsi w jednym punkcie cennika to jedno, a to że nic poza tym nie oferują to drugie. Równie dobrze mogli zrobić siódmy czy tam który profil w Playu i nazwać go "Virgin".
Odnośnie jeszcze marketingu, Biedronka miała nawet reklamy w TV, sprzedaje się w chyba największym punkcie dystrybucyjnym w Polsce i jakoś sukcesu nie ma. Nie róbmy więc z marketingu jakiegoś złotego środka na pozyskanie klientów, tym bardziej że w tej kwestii bazujemy tylko na przypuszczeniach że będą się reklamować trochę bardziej niż pozostali.
Tak, bo Play na pewno sobie po sieci macierzystej liczy astronomiczne koszty za dane, tak samo jak klientom, gdzie ma data najtańsze w kraju. Takie pakieciki to sobie mogliby dać 2 lata temu i to nie ma samej sieci macierzystej Play...ciekawy pisze:jakoś trudno mi uwierzyc, że ta sieć mogłaby dać pakiety netu 1GB za 10 zł, 2GB za 20 zł, 3GB za 30 zł
Bo inne sieci też mają w ofercie drogie pakiety danych, te sieci nie działają na nadajnikach PLAY, wyjątkiem jest oferta PLAY gdzie 1GB kosztuje 10 zł, nie upatrywałbym problemu w jakichś opłatach za nadajniki PLAY tym bardziej, że nie wiesz ile sieć Virgin ma płacić i czy w ogóle ma płacić, bo jeśli to by był kolejny profil PLAY może nie w sensie dosłownym ale gdyby tak było to PLAY wcale nie musi brać wysokich opłat, gdyby tak było to czy Virgin nie poszłoby na nadajniki bezpośrednio Plusa, Orange albo T ?drcox pisze:Tak, bo Play na pewno sobie po sieci macierzystej liczy astronomiczne koszty za dane, tak samo jak klientom, gdzie ma data najtańsze w kraju. Takie pakieciki to sobie mogliby dać 2 lata temu i to nie ma samej sieci macierzystej Play...ciekawy pisze:jakoś trudno mi uwierzyc, że ta sieć mogłaby dać pakiety netu 1GB za 10 zł, 2GB za 20 zł, 3GB za 30 zł
Nie ma, jest od 5zł/2 miesiące oraz od 50zł/6miesięcy. Ze wszystkich ofert bez rocznej ważności konta jest to i tak najkorzystniejsze rozwiązanie. Nie wiem czy nawet nie lepsze niż oferty z roczną ważnością w ramach promocji, która nie wiadomo jak długo będzie trwać.mBank ma roczną ważność konta ?
Mi więcej neta w telefonie nie potrzeba bo telefonu głównie używam (co może być dla niektórych zaskakująceTen mały pakiet netu w mBanku nie wiem z czego mozna skorzystać mając tak mały pakiet, moim zdaniem to bardziej marketing niż rzeczywiste korzystanie z netu, a pakiet 1GB to moim zdaniem minumum i poza tym, że to minimum to stawka 10 zł za 1GB netu jest bardzo korzystna w porównaniu do stawki 29 zł za 1GB
Faktycznie, dobrze stwierdziłeś, że tak może być, przecież oni mają też dostęp do internetu i chcąc być na bieżąca jak na nich konsumenci się zapatrują i co o nich sądzą.DanielR pisze:A może to taka ściema, żeby zyskać na czasie? Zrobili przeciek, wyniuchali co ludzie sadzą o ich ofercie, a teraz ruszają mózgownicami co i jak jeszcze poprawić.
Jeśli po miesiącu swobodnego korzystania z pakietu 20/50MB wykorzystuję tylko kilka MB bo więcej nie było mi potrzebne, to kupując jeszcze większy pakiet da mi on większą swobodę?ciekawy pisze: wiadomo,że wszystko zależy od potrzeb,sposobu korzystania tylko większa swoboda i możliwości są kiedy jest większy pakiet
Jeszcze powiedz że roczna ważność to tylko kwestia swobody i że w praktyce nic nie znaczyciekawy pisze: a roczna ważność konta nie znaczy,że konto laduje się raz w roku tylko,że jest swoboda,jak ktoś ładuje tel na karte raz na miesiąc,dwa,trzy to równie dobrze można taką.ofertę porównać do oferty z krótszą waznoscią konta ale za to lz bardzo korzystną ofertą.
To nie była złośliwość i nawet nie było to skierowane do Ciebieciekawy pisze:złośliwości typu,że tel jest do dzwonienia możesz sobie darować bo to oczywiste