• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
  • Strona 13 z 97
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 97

#573089  autor: kaspeed
 06 sie 2012, 21:12
Słabo:( dziwna polityka że bez zasięgu Plusa.Za to z wsparciem Orange. Szczerze?Oferta dla mnie slaba. Brak mi taniego neta + tanich sms w pakiecie brak pakietów. Przypomina mi heyah na początku.Poczekam zobaczę

Powitać po wielu latach ;) :mrgreen:

#573090  autor: DanielR
 06 sie 2012, 21:12
manyaky pisze:Oczywiście zgadzam się, ale obawiam się, że to nie wystarczy do przyciągnięcia tak dużej liczby klientów - szczególnie w czasach smartfonów.
Poza tym, 13gr. to tylko promocja - a przy 19gr. oferta mBanku jest lepsza pod względem SMS, kosztów za bezpakietowy internet i wreszcie samych pakietów.
Moim zdaniem to cel do osiągnięcia na przyszłość, być może odleglejszą. To dopiero początek istnienia VM na polskim rynku. Dużo osób łapie się na smartfony, których w rzeczywistości nie potrzebuje. Wciąż są ludzie, którym zależy wyłącznie na bardzo taniej rozmowie głosowej, bez zastanawiania się gdzie dzwonią i bez nacisku na comiesięczną opłatę abonamentową. Zapewne w tej grupie znajdą sobie klientów.
Co do promocji. Oferta mBank mobile, 19 gr za minutę i 10 gr za SMS-a też jest przecież promocją. Znacznie więcej płaci się za połączenie do Play, a także brakuje rocznej ważności konta, jest "tylko" 5 zł na dwa miesiące. VM już w cenniku oferuje 19 gr, a uwzględniając promocję wychodzi taniej w kwestii połączeń i SMS-ów.

[ Dodano: 2012-08-06, 21:14 ]
Markadiusz pisze:13 groszy? Gdzie?
Prowokujesz? W promocji, dla umiejących liczyć. :P
Ostatnio zmieniony 06 sie 2012, 21:28 przez DanielR, łącznie zmieniany 1 raz.

#573094  autor: kaspeed
 06 sie 2012, 21:16
Panowie zaczekamy.Czy na konferencji coś wspominali o prefix?

#573098  autor: oski33
 06 sie 2012, 21:26
Dołączam się do pytania o prefiksy? Wiadomo już coś?

#573100  autor: kwistas
 06 sie 2012, 21:30
W takim razie nie przenoszę głównego numeru z mBanku, nie mam zamiaru rezygnować z infrastruktury Plusa, infrastruktura Orange nie jest aktualnie w stanie zaoferować zadowalającej jakości połączeń, poczekam aż Networks! rozbuduje się w mojej okolicy.

2G Playa nawet nie liczę, bo szkoda nerwów, sam od jakiegoś czasu kartę Playa mam sztywno ustawianą na Plusa, tak jak reszta moich znajomych, nic nie przerywa, można w pełnym komforcie korzystać z darmowych połączeń w sieci :wink:

Ogólnie za drogie pakiety, żeby dostać darmowy pakiet trzeba doładowywać konto za 30zł, oferta dla mnie nie jest kompletnie atrakcyjna.
Przy dobrym marketingu, mogą odnieść sukces, 19gr/min jak pisałem ostatnio samo się obroni, wystarczy wypromować.

#573112  autor: lee
 06 sie 2012, 21:57
Darmowy starter zamówię ale mbank zostaje; )

#573115  autor: oski33
 06 sie 2012, 22:01
A będą darmowe startery?

#573119  autor: Atlan
 06 sie 2012, 22:05
Ja Wam powiem, że trochę tej polityki nie rozumiem. W czasach kiedy smartfony są coraz popularniejsze (zwłaszcza w kręgu ludzi obeznanych z ofertami) oni startują z ofertą minutową. To odważny krok, bo w sumie muszą z ofertą dotrzeć głębiej niż do nas. Nie wierzę że im się to uda.
MBank tak naprawdę przyciąga nie tylko stawką 19gr, ale darmowym pakietem internetowym. W ogóle oferta Mbanku jest dużo bardziej kompleksowa, a w dodatku prosta. Ale może jeszcze się rozwiną ;)

Zagadki logiczne

#573122  autor: manyaky
 06 sie 2012, 22:16
Atlan pisze:Ja Wam powiem, że trochę tej polityki nie rozumiem. W czasach kiedy smartfony są coraz popularniejsze (zwłaszcza w kręgu ludzi obeznanych z ofertami) oni startują z ofertą minutową. To odważny krok, bo w sumie muszą z ofertą dotrzeć głębiej niż do nas. Nie wierzę że im się to uda.
MBank tak naprawdę przyciąga nie tylko stawką 19gr, ale darmowym pakietem internetowym. W ogóle oferta Mbanku jest dużo bardziej kompleksowa, a w dodatku prosta. Ale może jeszcze się rozwiną ;)
W pełni zgadzam się z tym, co napisałeś w pierwszej części.

Natomiast koledzy słusznie zauważyli, że mBankowi w swojej ofercie z 19gr. brakuje rocznej ważności konta. Virgin to nie rewolucyjna oferta, ale wiadomo, że wszystko jest kwestią reklamy. A jeżeli chcą wchodzić z postpaidem, to powinni uderzyć z kampanią wizerunkową od momentu startu.
Generalnie śmierdzi małym profesjonalizmem - pamiętam jak wchodził P4, to mieliśmy spoty na dobre tygodnie przed startem, a wkrótce szok cenowy. Virgin nawet na swojej stronie nie ma ładnego obrazka "startujemy już wkrótce", ani miejsca zamawiania starterów w preorderze, tylko samą ramkę logowania. Dlatego powątpiewam w sukces całego przedsięwzięcia.
Zobaczymy, jak będzie wyglądał tydzień po starcie.

#573126  autor: DanielR
 06 sie 2012, 22:26
Atlan pisze:Ale może jeszcze się rozwiną ;)
Na to też właśnie liczę.

#573128  autor: słoneczny
 06 sie 2012, 22:31
Może rzeczywiście nie robią szumu, tak jak poprzednicy, ale są dwie strony medalu.

Play i Heyah robili dużo szumu przed startem, tylko że ze świecą można było szukać wtedy ich salonów lub doładowań.
Wszyscy wiedzieli że są, ale niewielu w pierwszej chwili miało okazję skorzystać.
A ta chwila często trwała nawet pół roku zanim na dobre się rozkręcili.

Tak, więc liczę, że VM rzeczywiście najpierw postawi na dobry kanał dystrybucji a później dopiero będzie robił hałas.

Niestety zasięg tylko Play i Orange to w tej chwili pięta achillesowa tej oferty.
Dobrze byłoby gdyby Play po wygranym przetargu szybko rozbudował swoją sieć.
Wtedy można by się nad tą ofertą poważnie zastanowić jako głównym numerem do telefonowania. Oferta ma swoje braki, ale z drugiej strony każdy kto siedzi w temacie ma pewnie te 2 telefony, które powoli stają się standardem. Tak, więc braki w jednej ofercie można bez problemu nadrobić drugim, zapasowym numerem.

Co dwie sieci to nie jedna.

#573132  autor: kaspeed
 06 sie 2012, 22:41
od kiedy orange ma problem z głosem??Oj coś ktoś wymyśla.Play owszem na swoich nadajnikach miewa problem.Ale orange? nigdy. Wracając do tematu to czekam na starter za 200zl:) planuję zakupić popopluję na okazyjne numerki;)

#573136  autor: słoneczny
 06 sie 2012, 22:52
kaspeed
Przecież VM ma działać na sieci Play w roamingu krajowym Orange, a nie na "czystym" Orange.
To zasadniczo zmienia bardzo dużo i problemy z głosem mogą występować.
Zresztą już występują w sieci Play na ich roamingu.

Co dwie sieci to nie jedna.

#573138  autor: Atlan
 06 sie 2012, 22:54
manyaky, Ta ważność konta w MBanku chyba nie jest jakimś dużym problemem ;) Nie jest roczna, ale jest długa, 5zł na 2 miesiące to nie jest chyba jakaś przeszkoda. Tak więc nie robiłbym z tego jakiegoś problemu wielkiego, nie przesadzajmy już ;)

Nie wiem czemu tak wszyscy liczą na reklamy Virgin. Nie jest powiedziane że w ogóle będą się reklamować ;) RedBull też miał szaleć z reklamami, a jakoś nie są znani w Polsce. Zresztą GaduAir miał chyba reklamy w gazetach, internecie, o GG nie mówiąc i nie wypaliło. I w sumie GaduAir był jedynym sensownym MVNO który działał na naszym rynku. Miał dobrą ofertę, ciekawe promocje, a do tego miał szereg usług dodanych, które mają charakteryzować takich operatorów (darmowe GG, powiadomienia o wiadomościach na GG, wysyłanie SMSów na GG itp.). W sumie to szkoda, że tych dodatkowych usług z GA nie wdrożył żaden operator z W4. MBank też ma ciekawe dodatki (choć już nie takie mocne jak GA), jak np. doładowanie konta przez konto bankowe smsem, albo dodatkowe minuty za jakieś tam działania bankowe. A co będzie mieć Virgin? Nic.
Ostatnio zmieniony 06 sie 2012, 22:58 przez Atlan, łącznie zmieniany 1 raz.

#573140  autor: kwistas
 06 sie 2012, 22:57
O jakości połączeń Orange było tłuczone wiele na tym forum, nawet był wątek na ten temat, dotyczy to też kart Orange, sam posiadam firmowy telefon w Orange, aktualnie nie zauważyłem poprawy, ale mam dobrą wiadomość testowałem jakość na już zmodernizowanych stacjach Orange przez Networks, jakość połączeń jest wreszcie idealna.

EDIT: Virgin to całkowicie inne podejście do reklamy, praktycznie żaden wirtualny nie ma tyle pieniędzy co ten, kampania reklamowa GaduAir była naprawdę marna. Według mnie ta marka zmieni całkowicie rynek wirtualnych to ma być 5 marka na rynku, więc marketing będzie ogromny.

#573151  autor: oski33
 06 sie 2012, 23:08
RBM ma nawet super dystrybucję, nie wspominając nawet o tuBiedronce i jej dystrybucji.

#573161  autor: DanielR
 06 sie 2012, 23:27
Atlan pisze:A co będzie mieć Virgin? Nic.
Ale bzdury piszesz... Popadasz z jednej skrajności w kolejną. Będzie miał chociażby (jak na razie) najtańszą minutę, również dzięki 50% bonusowi już od najniższego doładowania, w prostej jak budowa cepa ofercie. I przyjmij do wiadomości, że to dla niektórych może być znacznie ważniejsze niż darmowe GG i cała otoczka wokół tego komunikatora lub doładowanie konta pre-paid przez konto bankowe w mBanku.

Co do Orange. Pisałem wcześniej, że szkoda mi braku zasięgu Polkomtela. Ale to też jak wiadomo w dużym stopniu uzależnione jest od lokalizacji i miejsc, w których często przebywamy z telefonem. Ja u siebie np. nie mam problemów z Centertelem. Mam od nich zarówno zasięg GSM jaki nawet 3G. Także mnie to tam ani za bardzo nie ziębi ani też nie grzeje. :wink:

#573162  autor: ciekawy
 06 sie 2012, 23:30
DanielR pisze:
ciekawy pisze:Pakiet danych 1GB za 29 zł to chyba żart skoro w Play w taryfie Lubię to jest pakiet netowy za samo doładowanie, skoro w Play na karte jest pakiet 1GB za 10 zł
ciekawy pisze:jest pakiet 1GB na net z lejkiem w abonamencie
Tylko nie rozumiem w jakim celu porównujesz ofertę VM z taryfą ukierunkowaną typowo na korzystanie z Internetu, albo charakteryzującymi się innymi wadami, np. brakiem rocznej ważności konta? O znacznie droższej minucie do wszystkich sieci już sam wspomniałeś. Dalej wspominasz o abonamencie.
I m.in. na tej podstawie wyciągasz następujący wniosek
ciekawy pisze:Play wypada najlepiej.
To nie takie oczywiste. To wszystko zależy do czego kto wykorzystuje telefon. Jak sam zauważyłeś ta oferta nadaje się "tylko" do dzwonienia (po wszystkich sieciach). A co jeśli ktoś głównie do tego właśnie wykorzystuje swój telefon? Ani taryfa Play na Kartę, ani też tym bardziej Lubię to!, nie zapewni mu tak taniej minuty + możliwości tak elastycznego wykorzystania złotówek i bonusu. To dla Ciebie oferta Play wciąż jest najlepsza. :wink:
To bardzo proste dlaczego porównuje tą ofertę z innymi dedykowanymi np do netu, po to, żeby pokazać taką różnice, że zamiast korzystać z np. netu w tym Virgin lepiej jest kupić oddzielną usługę za około 20 zł 2GB 2 T albo w Plus za około 30 zł 3 GB kiedy w Virgin za 29 zł jest 1GB i wszystko jest w ofercie tylko sim - Virgin, Plus, T, ta sama albo podobna cena za więcej i o to chodziło w moich porównaniach, pokazanie, że oddzielnie usługi wychodzą korzsystniej, że niekorzystnie jest w przypadku tej sieci Virgin korzystać z wszystkich usług na jednej karcie SIM.

Rozumiem, że ludzie głównie wykorzystują telefon do dzwonienia, ja też, tzn ja akurat mam smartfona to wykorzystuje pół na pół do dzwonienia i do netu jak mały "komputerek", Virgin to typowa sieć do dzwonienia co podkreślam do T, Orange i może na stacjonarne, bo PLAY i Plus mają dużo korzystniejsze oferty na rozmowy w sieci, więc jeśli ktoś dzwoni do tych dwóch sieci to korzystniej może wyjść dzwonienie z PLAY i Plus, ale ogólnie jeśli wziąć pod uwagę samą stawkę podstawową to Virgin wypada całkiem dobrze,tylko tutaj też zaznaczam, że gdyby nie było rocznej ważności konta w Virgin czyli swobody korzystania to ta stawka 19 gr za min byłaby mniej atrakcyjna bo sieć zmuszałaby, żeby wykorzystać kase z konta z doładowania do jakiegoś krótszego terminu, a to by nie było dobre jeśli ktoś korzysta z ofert PLAY i Plus rozmowy w sieci które wychodzą dużo korzystniej nawet niż stawka 19 gr za min, poza sieć jest lepiej, a roczna ważność konta to podstawa.
kamail86 pisze:ciekawy, tak mieszasz z tymi taryfami w Palyu, łącząc ich zalety jakby to była jedna taryfa, że jeszcze trochę i napiszesz że w Playu po doładowaniu za dowolną kwotę otrzymujemy roczną ważność konta, nielimitowany internet oraz rozmowy i SMSy do Play ;)
Ostatni Twój post już słusznie skomentował DanielR. Więc jeszcze odniosę się do wcześniejszego Twojego postu w którym podobnie porównałeś Play z mBank mobile. Najpierw napisałeś że mBank się nie opłaca bo nie ma rocznej ważności konta (minimalny koszt utrzymania połączeń wychodzących to 2,50zł/miesiąc). Następnie skomentowałeś darmowe pakiety że są nieopłacalne bo są małe, a w Play za 10zł można mieć 1GB. Już pomijając to że nie każdy potrzebuje tyle internetu i za to co w mBanku ma za darmo, to w Palyu (w podanej przez Ciebie taryfie) musiałby płacić co miesiąc 10zł. To dlaczego pisząc najpierw o tym że mBank odpada z powodu braku rocznej ważności konta, następnie porównujesz jego pakiety z taryfą w playu w której koszt utrzymania numeru wynosi aż 15zł/miesiąc? Czyli 2,50zł/miesiąc w mBanku to dla Ciebie za dużo, ale 15zł/miesiąc w Play jest już ok?
Nie łącze zalet jakby to była jedna taryfa tylko skrótami piszę czasem :).
Oferta PLAY na kartę nielimitowanych rozmów i sms jest korzystna, nawet bardzo korzystna bo jeśli ktoś doładuje powiedzmy 50 zł na 100 dni to wychodzi miesiąc za 15 zł,a to nie jest taka duża cena za miesiąc rozmów i sms-ów w sieci i to jeszcze nielimitowanych, w dodatku tą kase z doładowania 50 zł wykorzystujesz na co chcesz oprócz rozmów i sms-ów w Play, Plus ma roczną ważnośc konta za to pobiera kase za jedną minutę połączenia w sieci na dobę, poprostu coś za coś. Virgin nie jest tak korzystną siecią, żeby ludzie z niej korzystali gdyby nie było rocznej ważności konta bo to podnosi koszty, jeśli główną zaletą sieci jest 19 gr za minutę bez rocznej ważności czyli zmuszenie do doładowań, a to znaczy, że wydatki trudno ograniczyć tylko trzeba wydawać to już lepiej może wyjść wzięcie jakiejś korzystnej taryfy z pakietami w PLAY bo mimo 29 gr standardowych w cenniku umiejętne korzystanie z oferty może pomóc obniżyć stawkę za minute, z mBankiem może to nie jest trafione porównanie bo tą ofertę pamiętam sprzed bardzo dawna, potem się tą oferta nie interesowałem, jeśli 2,5 miesięcznie kosztuje utrzymanie nru w mBank to x 12 miesięcy daje nam to 30 zł, czyli mBank ma roczną ważność konta ? wtedy kiedy się tą ofertą interesowałem ważność konta była różna w zależności od wysokości doładowania. Ten mały pakiet netu w mBanku nie wiem z czego mozna skorzystać mając tak mały pakiet, moim zdaniem to bardziej marketing niż rzeczywiste korzystanie z netu, a pakiet 1GB to moim zdaniem minumum i poza tym, że to minimum to stawka 10 zł za 1GB netu jest bardzo korzystna w porównaniu do stawki 29 zł za 1GB kiedy w tej samej stawce w Plusie tylko sim net można mieć 3GB, a w T za około 20 zł 2GB, dlatego z tych dwóch powodów uważam pakiet 1GB w PLAY za 10 zł za bardzo dobrą ofertę w porównaniu do innych ofert, które oferują to samo za wyższą cene.

#573164  autor: drcox
 06 sie 2012, 23:33
Możecie sobie pisać rozprawki nawet na następne 30 stron. Nikt mi jednak nie zaprzeczy że brak bardzo korzystnych pakietów internetowych czy SMSowych naprawdę uderza w uniwersalność oferty i czyni ją lekko upośledzoną, tańsza minuta i promocyjka, która jest pewnie na pierwsze trzy miesiące to nie wszystko. A dlaczego napisałem "bardzo dobre"? Bo tylko takie dałyby szanse temu MVNO zainstnieć, historia nam pokazuje.

#573166  autor: DanielR
 06 sie 2012, 23:42
ciekawy pisze:To bardzo proste dlaczego porównuje tą ofertę z innymi dedykowanymi np do netu
No ale to i bez Twojego porównania widomym jest, że oferta dedykowana typowo do Internetu, najprawdopodobniej będzie [znacznie] korzystniejsza, od oferty przeznaczonej głównie do rozmów.

ciekawy pisze:bo PLAY i Plus mają dużo korzystniejsze oferty na rozmowy w sieci, więc jeśli ktoś dzwoni do tych dwóch sieci to korzystniej może wyjść dzwonienie z PLAY i Plus
Ale to nie jest oferta dla ludzi mających swoją paczkę w sieci X czy Y, a dla osób mających kontakty porozrzucane po różnych sieciach. Osób nie chcących bawić się w pakiety i promocje wewnątrzsieciowe.

ciekawy pisze:że gdyby nie było rocznej ważności konta w Virgin czyli swobody korzystania to
A gdyby babcia miała wąsy, to byłaby dziadkiem... Ale roczna ważność konta jest, więc oceniaj przedstawioną ofertę, a nie to co by było.

:wink:
Ostatnio zmieniony 06 sie 2012, 23:43 przez DanielR, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Strona 13 z 97
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 97
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13