Sory - bedzie oftop ale jestem z leksza wqrzony - bo nie biore sobie swoich wywodow z sufitu a tu nagle takiego kartofla podaja ze 14 dni - chyba w Etiopi (nie urazajac dumy i pracowitosci pracownikow urzedow pocztowych w owym kraju)
Th0mas pisze:Regulamin jest taki, że list może iść do 14 dni roboczych.
Ciekaw bardzo jestem gdzie jest zapis o tych 14 dniach - prosze o konkretny zapis - paragraf, punkt w regulaminie swiadczenia uslug poczotwych przez PP.
Widze ze inaczej sie nie da. Ponizsze informacje pochodza ze strony Poczty Polskiej - zeby nie bylo ze z sufitu sobie cos biore:
http://www.poczta-polska.pl
Nadrzędnym celem Poczty Polskiej jest osiągnięcie pełnej satysfakcji Klientów korzystających z usług pocztowych, poprzez stałe podnoszenie ich jakości. Dlatego przyjmując normy obowiązujące w krajach Unii Europejskiej - Poczta Polska wdrożyła z dniem 1 lipca 2002 nowe standardy doręczania przesyłek listowych w obrocie krajowym i zagranicznym. Podstawowym kryterium podziału przesyłek listowych jest teraz szybkość doręczania przesyłek, a nie ich zawartość - czyli masz możliwość wyboru jakości świadczonych usług.
Podobno sa standarty swiadczonych uslug - wynika to miedzy innymi z prawa pocztowego:
Ustawa z dnia 18 marca 2004r. Prawo pocztowe z późniejszymi zmianami mówi, że:
Art. 48a.1. Operator publiczny obowiązany jest doręczać przesyłki listowe przyjęte do przemieszczenia i doręczenia w ramach powszechnej usługi pocztowej:
nie później niż w 4 dniu po dniu nadania - w przypadku przesyłki listowej najszybszej kategorii
nie później niż w 6 dniu po dniu nadania - w przypadku przesyłki niebędącej przesyłką najszybszej kategorii
W rozporzadzeniu dot. wykonywania uslug pocztowych tez pisze:
Przesyłki listowe niebędące przesyłkami listowymi najszybszej kategorii D+3 85% D+5 97%
A teraz - wystarczy zagladnac na strony UKE i kontrole:
http://www.urtip.gov.pl/uke/index.jsp?n ... ace=Lead01
W całym okresie przeprowadzonego badania, tj. 20.11.2006 - 31.03.2007 r. uzyskano wskaźniki ogólnopolskie dla przesyłek ekonomicznych: 66,78%, a dla przesyłek priorytetowych: 64,71%. Natomiast tylko w okresie I kwartału br. (tj. 01.01.2007 - 31.03.2007 r.) uzyskane wskaźniki wyniosły odpowiednio: dla przesyłek ekonomicznych: 69,73%, a dla przesyłek priorytetowych: 63,09%.
A we wszystkim dla mnie naistotniejsze jest to ze ja nawet nie pasuje do tych wynikow kontrolnych - jestem jednym wielkim bledem statystycznym - osobiscie nie pamietam przesylki ktora by spelniala te standarty (od kilku lat korespondecja z wawy wedruje do mnie bite 10-14 dni, o korespondecji typu bank,kredyty nie wspomne - bez wzgledu czy to nadane w suwalkach czy w moim miescie ), a kompletna porazka to paczka z niemiec potrafila lezec 2 tygodnie na poczcie - zero awizo, ponaglen itp. Czy po prawie wszystkie listy polecone musze osobiscie sie fatygowac na poczte? Paranoja.
Pisalem z pelna swiadomoscia oftopowania - pokornie przyjme kare
A odnsonie przesylek i oczekiwania - Nadzieja zawsze gasnie statnia