• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
  • Strona 13 z 14
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
 #1179475  autor: matjas12
 17 wrz 2024, 21:52
Przyszedł przelew z Play ze zwrotem środków. :) Z tego co jeden konsultant mówił, to środki z konta przed odłączeniem numeru są konfiskowane i dlatego inni widzieli zerowy stan konta. Na wniosek klienta są wypłacane, ale tym zajmuje się już inny dział.
 #1183486  autor: neotele
 01 gru 2024, 16:11
Jak w świetle nowego prawa (lub praktyk operatorów) wygląd zwrot środków - z winy operatora - w sytuacji wypowiedzenia umowy (rezygnacji z usług operatora), w wyniku wyprowadzonych przez operatora zmian, których klient nie akceptuje? (, a operator wprowadzając te zmiany przyznał klientowi prawo do wypowiedzenia umowy z tego powodu).
Czy w tym przypadku można oczekiwać i domagać się zwrotu całości środków? (bez żadnych opłat manipulacyjnych)
 #1183489  autor: koszalineo941268
 01 gru 2024, 16:53
To klient wypowiada umowę i to klient wnioskuje o zwrot środków.

Co prawda PKE w art. 331 ust. 6 traktuje o proporcjonalności i adekwatności ("Zwrot środków, o którym mowa w ust. 1, może podlegać opłacie. Opłata ta jest proporcjonalna i odpowiada ponoszonym kosztom zwrotu oraz jest potrącana ze środków podlegających zwrotowi, a także nie może przewyższać kwoty środków podlegającej zwrotowi) to wszyscy operatorzy jak jeden mąż pobierają opłatę 20 zł za zwrot niewykorzystanej kasy na konto bankowe, nie warunkując jej wielkości od wysokości salda abonenckiego czy przyczyny wniosku abonenta o zwrot.
 #1183490  autor: KC-KARLOS
 01 gru 2024, 17:02
a2mobile w cenniku ma niższą opłatę za zwrot środków. 13,66 zł.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #1183495  autor: Remington
 01 gru 2024, 18:03
Zwróćcie przy okazji uwagę, że w żadnych materiałach Orange nie ma informacji o prawie zwrotu środków jakie przepadły w trakcie migracji między prepaidami Orange i prepaidem nju.

Trzeba byłoby zajrzeć do regulaminu takiej migracji, ale na pierwszy rzut oka wygląda na to, że Orange traktuje ten przepadek całości salda jako opłatę za migrację.
 #1183498  autor: KC-KARLOS
 01 gru 2024, 19:14
Remington: słuszna uwaga. Co ciekawe - niewykorzystana kasa z prepaid przechodząc do postpaidu leci jako nadpłata do eFV, a z kolei rezygnując z abonamentu nju przy posiadaniu nadpłaty po przejściu na kartę nju, nadpłata zamienia się w środki do wykorzystania w prepaidzie - przy migracji z abo "dużego" Orange nadpłata będzie czekać na klienta (stąd te stare wpisy w Mój Orange).
Jeszcze coś > https://dokumenty.orange.pl/bw/dokument ... 03761a88ea
punkt 6.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #1183992  autor: Remington
 10 gru 2024, 12:28
Remington pisze:
01 gru 2024, 18:03
Zwróćcie przy okazji uwagę, że w żadnych materiałach Orange nie ma informacji o prawie zwrotu środków jakie przepadły w trakcie migracji między prepaidami Orange i prepaidem nju.

Trzeba byłoby zajrzeć do regulaminu takiej migracji, ale na pierwszy rzut oka wygląda na to, że Orange traktuje ten przepadek całości salda jako opłatę za migrację.

Szukając informacji o opóźnieniach w aktywacji 5G, trafiłem na ten wątek na oficjalnym forum Orange: https://nasz.orange.pl/t5/Na-kart%C4%99 ... d-p/413871

Wydaje się, że albo strona zawiera niepełne informacje (a potwierdza je biuro prasowe), albo forumowi eksperci są w błędzie twierdząc, że zwrot się należy. Efektem może być całkiem wymierna strata każdego kto zasugeruje się ich odpowiedziami.

Nawiasem mówiąc, podali tam zły link do strony mówiącej o prawie zwrotu (bo chodzi o zwrot z nju).
 #1187350  autor: sql
 05 lut 2025, 22:12
Czy przy przenoszeniu numeru obowiązują jakieś karencje, takie jak zapis, że „zwrócimy środki tylko jeśli numer był aktywny w sieci przez X dni, a następnie został przeniesiony do innej sieci”? Wcześniej takie warunki występowały u niektórych operatorów, jak Orange czy T-Mobile.
 #1189899  autor: perdos1
 28 mar 2025, 11:53
Mam pytanie dotyczące zwrotu środków z prepaid po migracji na abonament w Play. Nie chcą zwrócić środków, twierdząc ze zwracają tylko jak konto wygaśnie lub numer zostanie przeniesiony do innego operatora. Mają rację?
 #1189900  autor: KC-KARLOS
 28 mar 2025, 12:03
perdos1:
Przeniesiemy wyłącznie środki z konta pre-paid, podlegające zwrotowi zgodnie z Regulaminem świadczenia usług telekomunikacyjnych w dotychczasowej ofercie - chyba że wskazałeś numer rachunku bankowego do ich zwrotu.
Przeniesione środki będą widoczne jako nadpłata na nowym koncie.
Źródło: przykładowy cennik oferty abonamentowej "Solo 7.0 extra" z dnia 7 marca 2025- https://media-play.pl/binaries/content/ ... -7.0-extra

#1189907  autor: perdos1
 28 mar 2025, 13:49
Pytanie co było w regulaminie dotychczasowej oferty - nie mogę za bardzo znaleźć regulaminu Play odnowa.
 #1189914  autor: KC-KARLOS
 28 mar 2025, 15:09
perdos1: jest tak jak napisałeś w poprzednim poście - zmiana operatora lub dezaktywacja numeru - następuje to z automatu gdy masz powyżej 20 zł oraz podałeś operatorowi w Play24 / BOK numer konta bankowego, jeśli nie - dzwonisz do BOK z dyspozycją zwrotu.
Gdy masz migrację między segmentem oferty w tej samej sieci to: w mixie kasę zachowasz (tak było zawsze), a w abonamencie kasa trafia jako nadpłata i pokryje kwotę najbliższej faktury (wcześniej środki przepadały).

#1189915  autor: perdos1
 28 mar 2025, 15:15
Wcześniej czyli kiedy?

Bo Play odpisał mi tak:
Zgodnie z regulaminem nowej oferty, podczas przejścia z oferty na kartę do oferty abonamentowej przepadają niewykorzystane środki z konta. Zgodnie natomiast z cennikiem oferty "Play na Kartę odNOWA", zwrot środków byłby możliwy wyłącznie w dwóch przypadkach - po utracie ważności konta lub po przeniesieniu numerów do innego operatora. W obecnej sytuacji nie przysługuje Panu możliwość zwrotu środków.
 #1189917  autor: KC-KARLOS
 28 mar 2025, 15:20
pedros1: czego tu nie rozumiesz?
zwracają tylko jak konto wygaśnie lub numer zostanie przeniesiony do innego operatora
Resztę opisałem powyżej.

#1189919  autor: perdos1
 28 mar 2025, 15:25
Nie rozumiem tego - napisałeś, że w przypadku migracji środki powinny trafić jako nadpłata na pokrycie faktur. Natomiast Play nie chce zwrócić mi środków w żaden sposób - ani jako nadpłata ani jako przelew twierdząc że przepadają. Pytam więc, od kiedy mają taki obowiązek.
 #1189920  autor: KC-KARLOS
 28 mar 2025, 15:28
perdos1: ostatni raz:
> migrujesz do abonamentu Play - kasa trafi jako nadpłata, nie potrącą 20 zł. Dopiero będąc w abonamencie możesz nadpłatę wypłacić na konto bankowe (kontakt z BOK).
> migrujesz do innej sieci - przy podaniu nr konta i pobraniu 20 zł za zwrot - kasa wpadnie na konto (tylko w momencie dezaktywacji karty SIM w starej sieci)
> dezaktywacja numeru na kartę - tak samo, jeśli podasz nr konta, -20 zł prowizji i zwrot kasy na konto (tylko w momencie dezaktywacji karty SIM).
Jeśli w dwóch pozostałych przypadkach masz już na koncie apki Play24 podany nr konta bankowego, zwrot nastąpi automatycznie.

#1189921  autor: perdos1
 28 mar 2025, 15:32
No właśnie kasa nie trafiła jako nadpłata i Play mi odpisał to co wyżej - że środki przepadają. Więc pytam od kiedy tak się dzieje - gdyż napisałeś, że wcześniej środki przepadły.
 #1189922  autor: KC-KARLOS
 28 mar 2025, 15:34
perdos1: kiedy zmigrowałeś do abonamentu? Jaką masz taryfę lub nazwę oferty (ważne, bo mogę odszukać istotne info). Ile było niewykorzystanej kasy?

• Strona 13 z 14
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13