Sprawa wygląda tak:
Plus - daje kartę sim, nic się nie podpisuje podczas przenosin, nie generują żadnych papierów

Play - podpisuje się kilka dokumentów (wniosek o przeniesienie, zgody marketingowe itp), dostaje się starter.
T-Mobile - podpisuje się kilka papierów i dostaje się starter.
Orange - od dłuższego czasu nie udało mi się przenieść numeru do nich w salonie, bo "nie mamy starterów", a na pytanie czy do abonamentu mogę przejść "tak, bez problemu" i na nic moje wywody, które wyczytałem na forum, że "przecież to te same startery". (Nie polecam Orange w Pasażu Grunwaldzkim we Wrocławiu). Za to online bez problemu.
Dodam, że przenoszę kilka numerów miesięcznie między sieciami, aby docelowo wracać do Play i odbierać 50GB/500zł/RWK i w Plusie nie miałem problemów z otrzymaniem startera (a nawet nie chcą już 12,30 za kartę, bo jest "promocja", że dają simkę za 0 zł), w Play też bez problemu, nawet kilka numerów na raz.
W T-Mobile w styczniu na 3 próby 2x się udało, a 1x "nie mamy starterów".
Na temat Orange się nie wypowiem, bo zawsze mają jakiś problem i odechciało mi się stacjonarnie przenosić numery, więc teraz zrobiłem to online i powinno pójść bez problemu.
Jeśli ktoś w T-M twierdzi, że nie dają starterów, to KŁAMIE.