bazooka pisze:A na poważnie i bez niepotrzebnej spiny przeczytaj dobrze moje pytanie i nie doszukuj się jakiejś innej kalkulacji niż moja. Wydaje mi się, że pytanie było mocno złożone

Było bardzo złożone:) A właściwie można powiedzieć, że Twoja wypowiedź składała się z kilku niezależnych pytań dotyczących jednego tematu, a ja na jedno z nich zareagowałem kontrpytaniem:)
bazooka pisze:Powtórzę innymi słowami: do kogo jest to adresowane, kto skorzysta z oferty nolmitu za 19zł - uprzednio zmuszony do odnawiania usługi co 6 miesięcy
Z tego pakietu skorzysta każdy, kto ceni sobie elastyczną ofertę i ma bardzo nieregularne zużycie, a w danym okresie będzie potrzebował No Limitu:) Pod tym względem nie ma obecnie lepszej oferty na rynku.
W Nju Mobile, przy niskim zużyciu, pojawia się konieczność odpowiedzi na sms, która spowoduje dalsze przedłużenie ważności konta. Oczywiście przy regularnych doładowaniach tego nie będzie, ale hipotetycznie jest taka konieczność:)
W przypadku #Freemium musimy co pół roku wklepać odpowiedni kod ussd lub aktywować #pakiet z poziomu strony/aplikacji. Jeśli dla kogoś będzie to zbyt uciążliwe, nie skorzysta z tej oferty. Choć z drugiej strony, biorąc pod uwagę gimnastyki niektórych aby zaoszczędzić parę groszy, wklepanie kodu co 6 miesięcy jest niską "ceną" za darmowy pakiet:)
bazooka pisze:godzenia się na jakieś zgody reklamowe (będące warunkiem działania)
Tak jak napisali już inni w tym wątku, nie demonizowałbym tej opcji. Jak na razie jest to jeden sms w tygodniu. Przyszłość pokaże, czy rzeczywiście zostaniemy zawaleni spamem totalnym, jak sugerują niektórzy:)
bazooka pisze:oraz rezygnacją z zasięgu Plusa? ...no jest jeszcze jeden powód w stosunku do RBME, ale nie będę tego powielał...

Zasięg Plusa, zasięg Plusa...
Powiem Ci coś o zasięgu Plusa w moim wydaniu. Miałem przez ponad 6 lat główny numer w mBank Mobile, który korzystał z infrastruktury Plusa. Jakieś 2 lata temu zacząłem chodzić do Kasyna w Hotelu Novotel w centrum miasta (Poznań). Spędzałem tam co tydzień od 2 do 6 godzin (tyle trwała moja obecność na turnieju pokerowym) i przez ten czas byłem pozbawiony zasięgu GSM i 3G. Nie mogłem się do nikogo dodzwonić bez wyjścia na zewnątrz, odebrać połączenia albo skorzystać z internetu.
Jaka była moja radość, kiedy w sierpniu przeniosłem numer do Virgin Mobile i okazało się, że we wspomnianym kasynie mam zasięg GSM i 3G na zasięgu T-Mobile:)
Jak widzisz sprawa zasięgu danego operatora to kwestia bardzo indywidualna i co dla Ciebie jest plusem, dla mnie jest ewidentnym minusem (nie chcę już więcej niczego opartego na Plusie).
bazooka pisze:Jeszcze inaczej zapytam: kto aktywuje usługę nolimit skoro Freemium nastawia ewidentnie na oszczędne korzystanie, czyli do skorzystania z tych darmowych rzeczy

Tak jak napisałem wcześniej, #Freemium daje ci pełną dowolność w układaniu oferty. Z dostępnych klocków możesz zbudować sobie taką, która w danym momencie jest dla Ciebie idealna:)
bazooka pisze:Na tę chwilę odpowiem sobie sam, gdy patrzę na całą ofertę Virgin Mobile: pakiet 19zł jest uzupełnieniem ich oferty, ale żeby nic się nie sumowało w razie czego oddzieli to w osobny dział zwany Freemium. Czy mogę mieć rację?
Na pewno możesz, ale fajniej by było, gdybyś ostatnią myśl nieco sprecyzował, bo nie do końca rozumiem, co chciałeś powiedzieć:)