• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #941548  autor: aeroxd
 27 lip 2017, 11:08
Tego jeszcze nie było, aby klienci zmuszali operatora do działań, których on nie chce robić i ma do tego pełne prawo.
To już można sobie wyobrazić, jaki wielki płacz by był, jakby sieć Play usunęła nagle darmowe LTE w Red Bull Mobile.
 #941549  autor: krzysiek_
 27 lip 2017, 11:10
Było już udowadniane, że ślimak to ryba, więc z przedłużaniem grunwalda to też jeszcze może być różnie.

Ja jednak wiem jedno - dopóki mam termin ważności czegokolwiek powyżej 366 dni, to nie wysyłam start na 8002 ani nic na 80400.
Ostatnio zmieniony 27 lip 2017, 11:15 przez krzysiek_, łącznie zmieniany 1 raz.
 #941551  autor: forum_tg
 27 lip 2017, 11:16
krzysiek_ pisze:Było już udowadniane, że ślimak to ryba, więc z przedłużaniem grunwalda to też jeszcze może być różnie.

Ja jednak wiem jedno - dopóki mam termin ważności czegokolwiek powyżej 366 dni, to nie wysyłam start na 8002.
Jasne że tak, zmienić Orange regulaminy będzie mogło w każdej chwili (np jak ukróca w inny sposób handel na portalach aukcyjnych) lub ludzie zaczną odchodzić do innych sieci gdzie bez kombinacji mają zadowalających ich termin ważności pakietów.
Ale jak na tą chwilę wysyłanie smsów na nr 8002 jest faktycznie niewskazane (dla osób które mają dłużej rok ważności kont)
 #941553  autor: krzysiek_
 27 lip 2017, 11:19
surface123 pisze:Niebawem (chodzą słuchy) że usunie :)
Te słuchy z usunięciem darmowego lte w rbm to chodzą od czasu jak play usunął darmowe lte w podstawowej marce play.
Pewnie kiedyś usuną/zmienią, bo żadna promocja nie trwa wiecznie. Nawet rwk w orange zmienili :-)
 #941556  autor: lluukk
 27 lip 2017, 11:26
krzysiek_ pisze:
surface123 pisze:Niebawem (chodzą słuchy) że usunie :)
Te słuchy z usunięciem darmowego lte w rbm to chodzą od czasu jak play usunął darmowe lte w podstawowej marce play.
Pewnie kiedyś usuną/zmienią, bo żadna promocja nie trwa wiecznie. Nawet rwk w orange zmienili :-)
na wszelki wypadek kisi się u mnie w szufladzie NJU - już nie płacę 9 zł za kiszenie (a i tak nie straciłem ani złotówki, bo zamówione z mOkazji w mBanku ze zwrotem 50 zł) pokisi się jeszcze trochę i będę miał 100 GB a potem 120 GB za 29 zł (pamiętam raz na 6 miesięcy płatna aktywność) na najbliższy rok GRUNWALD :)

lluukk
 #941559  autor: adacomp
 27 lip 2017, 11:38
tomektg pisze: jeśli nic się nie zmieni, to potem będzie trzeba doładowywać co kwartał za 50 zł i dane pozostaną, a pieniądze wykorzystywać w roamingu (od razu o tym pomyślałem), ewentualnie robić przelewy i po temacie.

Na forum nie raz była o tym informacja, że po pierwszym lipca wielka zmiana! więc każdy kto chciał zyskać, doładowywał telefon znacznie szybciej.
Teraz nie ma co się nad tym rozczulać. Zmienili regulamin i po sprawie - nie pierwszy i nie ostatni raz.
Osoby sprzedające karty na Allegro bardzo sie to tego przyczynili.
Przecież w roamingu nie można skorzystać z bonusowych doładowań i GB.
Tylko kasa z konta głównego lub płatny pakiet.

Bardzo dobrze ze ukrócili cwaniactwo, kombinatorstwo i handlowanie na alegro olx.
Jaka to polska specjalność i cecha być januszowym cebulakiem i kisić każdą zł i się cieszyćże się opa czy innego cebulaka wydymało.
Na tej opinii jedziemy od czasów 2WŚ a w UK nas nienawidzą za to i mają dosyć to i cebulaczki wz polski uciekają bo brexit.
 #941563  autor: zielony71
 27 lip 2017, 12:01
Jak zwykle najwięcej do powiedzenia mają ci w ogóle niezainteresowani tematem, którzy koniecznie muszą pokazać swoją wyższość nad januszami, grażynami i cabulakami (aż się ciśnie na usta "żydami" :-D ) Tacy "Prawdziwi Polacy" ;-)
 #941565  autor: surface123
 27 lip 2017, 12:06
Dyskutować chyba wolno każdemu :)

Przez tych kombinatorów zabrano dobrze działające RWK.

Ale politykę to zostawmy w spokoju. Treść polityczna usunięta.
Ostatnio zmieniony 27 lip 2017, 12:18 przez Blank, łącznie zmieniany 1 raz.
 #941571  autor: Blank
 27 lip 2017, 12:17
Pragnę zauważyć, iż zmiana regulaminu promocji, nie wpłynęła na prawa osób, które skorzystały z promocji wcześniej.
Jeden z użytkowników próbuje przekonywać, że Orange oszukało klientów, argumentując, że Orange informowało o możliwości przedłużania w nieskończoność co jest nieprawdą.
Zacytowane fragmenty informują o możliwości wydłużenia bonusu w chwili dokonania doładowania. I taka możliwość była. Nikt kto wtedy wydłużył ważność, nie utracił rocznej ważności.
Operator ma jednak prawo dokonywać zmian jak i odwoływać swoje promocje, co nie wpływa na już uzyskane prawa. W tym wypadku, prawem użytkownika było uzyskanie 1410 GB za doładowanie oraz wydłużenie ważności do 12 miesięcy (nie 22) poprzez włączenie konta ważnego rok do 17.07.2017 r.
Prawem użytkownika nie była możliwość przedłużenia tego bonusu po roku.

Argumentowanie, że ktoś nie wykorzysta 1410 GB w rok, zakrawa o żart lub robienie z logiki panny lekkich obyczajów.
Sam jestem użytkownikiem Orange, i ten ruch mi się nie podoba, ale cóż. Mogę co najwyżej za 12-22 miesiące zmienić operatora

Przy tym, już jako moderator, uprzedzam, że przycinki, obrażanie innych użytkowników nie będzie tolerowane. Ale również tolerowane nie będzie prowokowanie innych użytkowników, a następnie zgłaszanie ich postów lub zgłaszanie postów, które po prostu się komuś nie podobają.
Wątek na forum umożliwia wypowiedzenie się każdego. Nie ma także ograniczenia do 1 posta jednej osoby na wątek. Tak długo, jak kolejna wnosi coś do wątku, tak długo nie jest naruszeniem zasad.

Sam pomysł, przekazania do UKE i UOKiK-u uwazam za bardzo dobry, choć wątpię, aby UOKiK przyznał rację.
Sugerowanie (nawet nie wprost), ze doszło tu do oszustwa pozostawiam do oceny osobom, które publicznie takie tezy wysuwają.

Polecam: Zestawienie ofert 3w1 i no limit na kartę | Zestawienie ofert No Limit na abonament
 #941574  autor: kaspeed
 27 lip 2017, 12:24
Boże :shock: Do czego doszlo że ludzie sie tak bulwersują :shock: Przeciez wszystko odbyło się zgodnie z prawem i regulaminami.Prawnik to wam potwierdzi.Obowiazek informowania mają jedynie w wypadku zmian cenników podstawowych.Co zresztą miało miejsce.W wypadku abonamentu.

Usługa RWK została zmieniona i mieli do tego prawo. Stanowisko operatora jest takie :

Zmiana nie wpływa na już nabyte prawa.Zachęcamy do Korzystania z innych promocji) promocji!! podkreśle promocji!!

Powitać po wielu latach ;) :mrgreen:
 #941578  autor: zielony71
 27 lip 2017, 12:45
surface123 pisze:Dyskutować chyba wolno każdemu :)

...
Blank[/color][/b]
Dyskutować można, a nawet trzeba. Odniosłem się tylko do pojawiających się epitetów.
 #941590  autor: adik
 27 lip 2017, 13:36
Ja też nie rozumie o co tu wielkie halo, żadnego oszustwa ze strony Orange nie było bo zmianie uległo coś co było uwaga "promocją", a to może być usunięte/zmienione z dnia na dzień bo jest to promocja, zupełnie co innego by było gdyby RWK było stałą ofertą, a nie promocją. Wtedy muszą miesiąc przed zmianą informować o tym że coś się skończy, poza tym jak wspomniano wyżej wszystkie nabyte przywileje wcześniej pozostają .

http://www.speedtest.net/my-result/4142279769
 #941603  autor: kamerling
 27 lip 2017, 14:40
Przykładowo - ja uzyskałem 'Grunwald' poprzez doładowanie za 200 zł swojego numeru (jednego z wielu) w Orange poprzez ich stronkę. Wysłałem SMSa na RWK i bonus wydlużył się tak samo jak konto główne. A operację tę zrobiłem jeszcze w czerwcu.

Teraz - po tych wszelkich zmianach, u mnie nic się nie zmieniło. I dlatego właśnie nie zamierzam ich nigdzie zaskarżać i o coś walczyć. Ale gdyby - nie daj Boże - zmieniło mi się to do paru miesięcy, czy przepadło po jakimś czasie - to wiadomo, że składałbym reklamacje i grzmiał po forach.
 #941605  autor: forum_tg
 27 lip 2017, 14:51
adacomp pisze:
tomektg pisze: jeśli nic się nie zmieni, to potem będzie trzeba doładowywać co kwartał za 50 zł i dane pozostaną, a pieniądze wykorzystywać w roamingu (od razu o tym pomyślałem), ewentualnie robić przelewy i po temacie.
Przecież w roamingu nie można skorzystać z bonusowych doładowań i GB.
Tylko kasa z konta głównego lub płatny pakiet.
nigdzie nie napisałem o wykorzystaniu bonusów w roamingu, tylko o pieniądzach. Z pieniędzy w ramach doładowania, można kupić pakiety, a potem wg tabelki przyznawane są dane do wykorzystania w ramach roamingu.
 #941655  autor: biala1991
 27 lip 2017, 18:27
Dla jasności, ja nie twierdzę, że Orange odebrał komuś prawa nabyte, mistrzostwo tego oszustwa polega na tym, że z pozoru wszystko odbyło się lega artis. Biorąc jednak pod uwagę chronologię zdarzeń wygląda to na cwaniackie wyciąganie kasy.
Kluczowe pytanie, dlaczego Orange modyfikując swoją ofertę promocyjną uruchomił przedłużalny Grunwald a JEDNOCZEŚNIE nie wprowadził zmian w RWK, co byłoby uczciwym postawieniem sprawy? Wiem, wiem, to była promocja i operator miał prawo ją spacyfikować w dowolnym momencie. Trudno jednak nie podejrzewać, że kolejnośc zmian była nieprzypadkowa i to stawia operatora w pozycji sprytnego naciągacza.
Naprawdę chcecie wmawiać, że strategia Orange jest tak chaotyczna (a może spontaniczna :) ), że nie są w stanie przewidzieć swoich działań na miesiąc do przodu? Wprowadzając Grunwald nie planowali likwidacji RWK ale zmusiły ich do tego fraudy na Allegro? (jak próbują to tłumaczyć) Ta taktyka była dokładnie przemyslana i miała na celu wyciąganie od klientów dużych doładowań dla bonusu, którego nie będą mieli możliwości wykorzystać, bo operator już wydał wyrok na RWK a najlepsze że nie sposób tego cwaniactwa Orange udowodnić :) Mało tego niektórzy nawet nie dopuszczają myśli o wyrachowaniu operatora i kreują go na nieporadną ofiarę, która musi się bronić przed nadużyciami bezwzględnych klientów :)
 #941656  autor: lluukk
 27 lip 2017, 18:46
biala1991
Moim zdaniem przemyślane posunięcie, przeciętny klient który zasilił za 200 zł i dostał 1410 GB nie użyje tego w rok, co więc będzie dalej - aby zachować te GB jakie mu zostaną po roku będzie zmuszony doładowywać 50 zł co 3 miesiące (to zaledwie 16 zł miesięcznie) = staje się stałym klientem :)

lluukk
 #941659  autor: adziu82
 27 lip 2017, 18:54
Jutro idę do Bierdonki i składam skargę, wczoraj była promocja na śledzie w marynacie czekoladowej, dziś poszedłem kupić i co...... promocja się skończyła.

RawStyle
 #941660  autor: lluukk
 27 lip 2017, 18:56
adziu82 pisze:Jutro idę do Bierdonki i składam skargę, wczoraj była promocja na śledzie w marynacie czekoladowej, dziś poszedłem kupić i co...... promocja się skończyła.
:smt005 :smt023

lluukk