• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?

#684174  autor: mikkel
 20 gru 2013, 08:14
Ja dwa lata temu na allegro kupiłem numer z prefiksem 600 bo bardzo mi zależało. Przez pół roku leżał w szufladzie i co jakiś czas sprawdzałem smsy ale nic nie przychodziło więc przeszedłem na niego i do dziś nie mam żadnych problemów z tym.

Co do kruka to nie liczyłbym zbytnio że odpuszczą. Moje mieszkanie było wynajmowane ponad 5 lat temu. Koleś miał kablówkę i nie opłacił ostatniego rachunku bo wyjechał za granicę i do dziś z konkurencji kruka przychodzą listy. Nawet ich nie otwieram.

#684181  autor: user_delete26
 20 gru 2013, 09:12
Zgadzam się z Tobą mikkel.
Jest to dobra opcja sprawdzenia numeru, przed przejściem na niego całkowicie. Choć czasami zdarzają się cuda i nawet po pół roku potrafi przychodzić spam.

#684185  autor: Filip
 20 gru 2013, 09:55
Celuj w prefiks 570.

#684191  autor: bolek2004
 20 gru 2013, 10:54
Z tymi numerami to nie ma reguły, przeniosłem jeden numer znajomej do nju, tylko włożyłem kartę do telefonu i już coś nagrane było na pocztę z jakiejś komórki, numer parę dni poleżał bez telefonu i już się ktoś dobija, co prawda numer z prefiksem 501 więc ktoś się dobijać może, oby się nie okazało że numer był używany wcześniej przez jakąś panią wiadomych obyczajów bo to masakra, w nju to pół biedy bo można wypowiedzieć umowę w każdej chwili, ale wziąć abonament na 2 lata i jakby się takie coś okazało to przecież nie dało by się go używać normalnie, i co operator pomoże w takiej sytuacji? Nic, płać i płacz.
Co do numerów to pewność była jak wchodził play, numery były nowe, nowe prefiksy i nie było opcji że ktoś używał a teraz to nigdy nie wiadomo. Chyba że tak jak wyżej napisane że numer z wprowadzonego niedawno prefiksu. Mi to nie przeszkadza ale niektórzy wolą mieć stary początek więc różne sytuacje się zdarzają.

#684368  autor: ciekawy
 21 gru 2013, 02:34
a takie najlepsze rozwiązanie to mieć swój numer od lat i go przenosić z sieci do sieci,e zależności od tego w jakiej sieci chce się być i wtedy wiadomo gdzie numer jest podany i czy będą przychodzić reklamowe sms-y

#684371  autor: user_delete26
 21 gru 2013, 07:10
Filip, gdzie można nabyć numery z tym prefiksem? ;)

bolek2004, w Orange z tego co mi znajoma mówiła okres karencji wynosi 3 miesiące, więc nic dziwnego że tak jest jak jest

ciekawy, najlepiej mieć jeden numer flagowy od lat, ale sam wiesz że czasem przychodzi taki moment że trzeba zmienić, odciąć się od pewnego grona itp. :lol:

#684386  autor: Synaisthesis
 21 gru 2013, 09:51
A ja mam ciekawą funkcję w telefonie, usuwa mi wszystkie smsy spod niechcianego numeru, nawet nie dostaję informacji, że taki dostanę, po prostu ich nie ma :)

#688001  autor: KR2615
 05 sty 2014, 14:51
Odkopię temat, czytałem WOŚPowego newsa PLAY z numerem 570 500 100. Pierwszy raz na oczy widzę ten prefix. Na wikipedii jeszcze nie ma, na Allegro oczywi ście jest już wysyp. Orientuje się może ktoś, kiedy tę pulę otwarto?

#688006  autor: ciekawy
 05 sty 2014, 15:14
Synaisthesis pisze:A ja mam ciekawą funkcję w telefonie, usuwa mi wszystkie smsy spod niechcianego numeru, nawet nie dostaję informacji, że taki dostanę, po prostu ich nie ma :)
a jaki to model telefonu ?

#688025  autor: user_delete34
 05 sty 2014, 15:46
ciekawy, też mam coś takiego.
E72 na Symbianie S60v3 ma to wbudowane, zapewne program jest normalnie dostępny na inne modele. To Advanced Communication Manager od Melon Mobile (zapewne jest na iPmart-cie) i pozwala
filtrować typu: blokuj czarną listę, akceptuj białą listę, blokuj wszystkie/zastrzeżone, akceptuj Kontakty (wybierasz - wszystkie lub kilka);
odnosi się do: rozmów/SMS/obu;
możliwe jest zablokowanie samo jak i z SMSem do rozmówcy albo przekierowanie konkretnej komunikacji dalej;
można utworzyć kilka profili działania i aktywować kiedy jaki się chce.
Ogółem bardzo rozbudowana aplikacja.

#688036  autor: ciekawy
 05 sty 2014, 17:06
jest coś takiego na androida ?

nie,żebym wbrzydzał ale teraz dużo jest smartfonów na androidzie,może zrobili odpowiednik tego ?

#688054  autor: Pablo-1986
 05 sty 2014, 18:53
Ja mam kilka numerów z prefixem 666 i nie ma problemu. 794-playonline- brak problemów, iPlus 603- non stop reklamy/ Virgin 799- spokój, Play 692 przeniesiony z Ery- spokój, ponieważ kupiony był w 2002 roku jako tak-tak dla mnie na urodziny. Moja matka ma 602- i to od ok 12 lat i kilka razy miała różne telefony. Babcia 606 i tu numer należał do jakiegoś dyrektora z Rzeszowa. Ja jak w liceum miałem 604 to dzwoni telefon i słyszę: ,,Niech będzie pochwalony, czy rozmawiam z ks. Pawłem, a ja na to, że z Pawłem tak, ale nie księdzem :twisted:

Dobry humor podstawą dnia.

#688075  autor: ciekawy
 05 sty 2014, 19:54
i tu jest problem,że ci którzy podają numery i ci którzy na nie dzwonią nie komunikują się ze sobą że zmieniają numer

#688210  autor: luk1999
 06 sty 2014, 10:09
Nie komunikują się ze sobą, bo czasem jest to po prostu niemożliwe. Nie pomyślałeś o tym?
Może ktoś dostał ten numer od innej osoby i dzwoni po raz pierwszy po dłuższym czasie. A może ktoś podał go w ogłoszeniu. Jak właściciel numeru miałby się z tymi osobami skontaktować? Telepatycznie?
Inna sytuacja: rejestrowałeś się w iluśnastu sklepach w internecie, podając ten numer - będzie ci się chciało zmienić go od razu po zmianie numeru? Pewnie nawet o części z nich nie pamiętasz...

Po prostu trzeba zawsze liczyć się z tym, że twój nowy numer może być w jakiejś bazie. Jak ktoś dzwoni z firmy, to wystarczy dokładnie zapytać z jakiej, a później najlepiej wysłać e-maila (dane są na stronie) - najlepiej do kilku działów z informacją, żeby usunęli twój nr z bazy.

Gorzej, jak dostajesz syf SMS z numerów premium (zwłaszcza tzw. prenumeraty - SMS-y płatne w momencie odebrania). W takiej sytuacji należy skontaktować się e-mailowo (szkoda kasy na SMS-y typu STOP) z operatorem SMS Premium (przykładowa lista np. tutaj) i stanowczo napisać, że żądasz usunięcia swojego numeru z ich bazy i przesyłania na niego jakichkolwiek wiadomości.

#688213  autor: user_delete34
 06 sty 2014, 10:30
W przypadku SMSów Premium na numerze znanym/używanym/losowo wpisanym:
a) na nowym starterze operator nie powinien zezwolić na prenumeratę; jeśli prenumerata została zatwierdzona na ten numer jakiś czas temu, to na pewno już wygasła od nieopłacenia
b) na numerze kupionym świeżo po używaniu przez poprzedniego właściciela - trzeba szybko zablokować komunikację premium przez biuro obsługi, bo można się przejechać; nie wiadomo, co się dostało.

Osobiście mam 2 numery (+1 leżakujący), które są proste, z czego jeden wcześniej chyba był intensywnie używany albo wszyscy "pomyleni" mieli szczęście wybrać akurat mój numer. Tyle, co na niego miałem pomyłek (prefiks 605), nie miałem wcześniej na wszystkich kartach w sumie. Byłem ratownikiem, kilka razy dzwonili z sanatorium (mogłem się pisać :smt005 ) i jakąś panią i nie tylko.
Żadnego nie kupiłem na allegro, wszystkie też trochę czasu leżały.

#688241  autor: DanielR
 06 sty 2014, 11:48
Ja obecnie mam prefiks 602. Wylosowałem sobie w 2010 roku ze strony ówczesnej Ery. Przez dość krótki czas była taka możliwość. Jak się później okazało, numer najprawdopodobniej po jakiejś kobiecie (właścicielce sklepiku?). Co prawda było przez ten czas (od 2010) kilka telefonów - jeden na kilka/-naście miesięcy. Jak dla mnie nie było to jednak uciążliwe "zjawisko". Obecnie przycichło. Żadnego spamu typu Premium.

Z sieci komórkowych korzystam począwszy od 2004 roku.
Aktualny numer:
Era Tak Tak -> Play Fresh / Play na Kartę (MNP) -> Virgin Mobile (MNP)

#688247  autor: Multimek
 06 sty 2014, 12:09
Już coraz trudniej trafić na czysty numer którego nikt wcześniej nie miał :(

#688280  autor: user_delete34
 06 sty 2014, 13:36
Biorąc pod uwagę gromadzenie przez ludzi (i ja się wliczam) po kilka, kilkadziesiąt, nawet kilkaset kart SIM (w przypadku handlarzy gigabajtów), trudno, by nie "przelecieć" przez całą dostępną bazę numerów. Wybierając proste albo rozreklamowane numery - z tym, że mało kiedy znamy ich przeszłość, niestety - narażamy się na telefony z pomyłkami itp.

Tylko patrzeć, aż dostaniemy niemiecki, dziesięciocyfrowy sposób numeracji, bo skończą się prefiksy.

#688296  autor: ciekawy
 06 sty 2014, 14:26
10 cyfrowa numeracja to nie jest rozwiązanie problemu bo pojawią się ludzie,którzy będą podawać numer i później z niego rezygnować

#688301  autor: user_delete34
 06 sty 2014, 14:36
ciekawy, czyli generalnie jak teraz. Rozwiązanie, przynajmniej częściowe, jest - bo pula jest o wieele większa. Póki nie mamy obowiązkowej rejestracji kart na dowód, żaden operator przydziału (limitu na osobę - jak na kartki!) nie zrobi, bo to ani technicznie niemożliwe. Wyjątek to sprzedaż prepaida tylko przez internet.
Skoro są takie możliwości, by np nabijać minuty czy gigabajty, handel SIMkami ciągle będzie kwitł.