• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?

#644783  autor: marcz123456
 05 lip 2013, 09:45
A jeśli do tego dołączyć oklepany problem z samoczynnym wywalaniem z roamingu na zasięg macierzysty, nawet przy manualnych ustawieniach w telefonie, to play wypada kiepsko. Ta sieć się nie rozwija - ona się kurczy.

#644784  autor: pakierhakierxd
 05 lip 2013, 09:48
Powinno nie trzymać się tak zasięgu macierzystego ale widocznie tak jest bo to dla nich mniejsze koszty ...

Pozdrawiam :)

#644788  autor: Artur051
 05 lip 2013, 10:08
Najczęściej korzystam z 3g Play-a, ale są miejsca, gdzie następuje przełączenie na 2g podczas rozmowy. Kilka razy miałem sytuacje że po takim przełączeniu następowała czkawka w rozmowie. Ostatnio chyba coś się poprawiło lub sieć mniej zapchana, bo sytuacja się nie zdarza na szczęście ;)

#644794  autor: solidburn
 05 lip 2013, 10:36
przykładowo E72 przy ustawieniu na sztywno na plus działa fajnie do czasu aż po kolejnym reconnect już się nie zaloguje do plusa i pozostanie ofline aż ktoś zauważy i ręcznie się polaczy ponownie

Z całym tym roaming fajnie jest do czasu... wybrałem się na zadu.. i przy granicy polscy operatorzy off i witamy na Ukrainie do pl 5zl lokalnie 7zl ... Twoje urządzenie mogło rozpocząć korzystanie z transmisji danych.. 20zl/MB rozliczane co 100KB a ze to android i play to roaming zawsze włączony i transmisja tez i można ładnie się zdziwić

#644796  autor: pakierhakierxd
 05 lip 2013, 11:00
Ja roaming wyłączyłem przez zgłoszenie na Play24 :),często jestem na wsi przy granicy i się łączyło ...

[ Dodano: 2013-07-05, 11:00 ]
Teraz się nie martwię że zapłacę extra :D,jak kiedyś może się wyjedzie to wtedy się go włączy ...

#644811  autor: marcinek243
 05 lip 2013, 12:01
Ja w swoim 50 tys. mieście (nowa sól) nie mam zastrzeżeń do 2g tak samo się rozmawia na 2 jak i 3g bez żadnych głuchych telefonów.
Play ma 4 nadajniki 900/2100 w moim mieście.

w starszym telefonie (LG Kp500) mam możliwość sprawdzenia na jakim kanale jest zalogowany telefon i jest to prawie zawsze od 993 do 997 a więc końcówka pasma lecz nigdy się nie zapycha :wink:

#644836  autor: Flash999
 05 lip 2013, 13:18
solidburn pisze: [...]
Z całym tym roaming fajnie jest do czasu... wybrałem się na zadu.. i przy granicy polscy operatorzy off i witamy na Ukrainie do pl 5zl lokalnie 7zl ... Twoje urządzenie mogło rozpocząć korzystanie z transmisji danych.. 20zl/MB rozliczane co 100KB a ze to android i play to roaming zawsze włączony i transmisja tez i można ładnie się zdziwić
To nic nie znaczy, te powiadomienia automatycznie przychodzą, więc nie ma co się martwić. Możesz mieć wyłączony przesył danych a i tak powiadomienie się pojawi.

Stacje bazowe w województwie podlaskim

#644839  autor: solidburn
 05 lip 2013, 13:33
Flash999 pisze:
To nic nie znaczy, te powiadomienia automatycznie przychodzą, więc nie ma co się martwić. Możesz mieć wyłączony przesył danych a i tak powiadomienie się pojawi.
ja się nie martwię komunikatami tylko co będzie jak ktoś do mnie zadzwoni a nie będę patrzył czy jestem zalogowany do orange czy do ukraina life:) przecież w obu będę widział znaczek R i odbiorę takie polaczenie zapłacę ?
albo tel będzie leżał a android cos sobie znacznie ściągać/aktualizować itd. zapłacę ?

#644924  autor: Edmund
 05 lip 2013, 16:59
agaak, skąd te informacje?

Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2

#645185  autor: Jabba
 06 lip 2013, 14:57
solidburn pisze:na ta chwile za to co opisałeś play przyznał mi rabat na 3 miesiące na abonamenty jakie mam u nich
Cieszę się, że mogłem pomóc ;)
pakierhakierxd pisze:jak dorzuca do tego wszystkiego T-Mobile to też coś lepiej będzie pewnie ..
A mnie się jednak wydaje, że wcale lepiej nie będzie. Szczególnie na automacie. Będzie jeszcze jeden op do mielenia i szukania, co pewnie w jakiś sposób wpłynie na czas przełączania i może na baterię ;)

Pozdrawiam!
Play: Abonament
Plus: Abonament, Plus Internet Na Kartę LTE
Orange: Orange Free Na Kartę
T-Mobile: Blueconnect

#645209  autor: Flash999
 06 lip 2013, 16:11
solidburn pisze: [...]
ja się nie martwię komunikatami tylko co będzie jak ktoś do mnie zadzwoni a nie będę patrzył czy jestem zalogowany do orange czy do ukraina life:) przecież w obu będę widział znaczek R i odbiorę takie polaczenie zapłacę ?
[...]
Coś o tym wiem, tylko było to w Orange, "trochę" za rozmowę pociągnęło.
Takie sytuacje zdarzają się we wszystkich sieciach.
Mam w domu zasięg trzech białoruskich sieci, a mieszkam 13 KM od granicy.

#645233  autor: solidburn
 06 lip 2013, 18:04
Flash999 pisze: Coś o tym wiem, tylko było to w Orange, "trochę" za rozmowę pociągnęło.
O to chodzi ze nie we wszystkich sieciach w T-mobile orange i plusie jak widzisz na terenie PL R przy zasięgu to nie jest nic dobrego tak samo nie używasz transferu danych w roamingu na terenie PL bo i po co? ale w play itp takie coś to całkiem normalna sprawa..

#645274  autor: Flash999
 06 lip 2013, 21:06
solidburn pisze:
Flash999 pisze: Coś o tym wiem, tylko było to w Orange, "trochę" za rozmowę pociągnęło.
O to chodzi ze nie we wszystkich sieciach w T-mobile orange i plusie jak widzisz na terenie PL R przy zasięgu to nie jest nic dobrego tak samo nie używasz transferu danych w roamingu na terenie PL bo i po co? ale w play itp takie coś to całkiem normalna sprawa..
Owszem, tylko duża część osób nie będzie wiedziała co oznacza R, a zanim się dowiedzą to już pieniądze przepadną.

#645912  autor: sgs
 09 lip 2013, 20:33
Jak oceniacie jakość rozmów na roamingu krajowym na 2G w Plusie? To prawda, że są gorszej jakości niż "normalnie" w Plusie? Można na sztywno ustawiać roaming Plusa? Nie wywala z czasem z sieci? Zastanawiam się nad poleceniem Playa starszej, niezbyt technicznej osobie i nie chce żeby miała problemy.

#645916  autor: jacguszi
 09 lip 2013, 20:48
Jakość rozmów w plusie jest ostatnio kiepska. W mojej okolicy plus wyłączył 3G i połączenia głosowe są kiepskie. Może masz w okolicy nadajnik orange ? Lub play odpali w okolicy swój nadajnik ? Ustawianie na sztywno zasięgu plusa chyba się teraz nie sprawdza ale zawsze możesz przetestowac.

#645918  autor: muchakk
 09 lip 2013, 20:53
sgs pisze:Jak oceniacie jakość rozmów na roamingu krajowym na 2G w Plusie? To prawda, że są gorszej jakości niż "normalnie" w Plusie? Można na sztywno ustawiać roaming Plusa? Nie wywala z czasem z sieci? Zastanawiam się nad poleceniem Playa starszej, niezbyt technicznej osobie i nie chce żeby miała problemy.
Mogę się wypowiedzieć.. Mam telefon w plusie i w play

PLUS: Jakość połączeń świetna, nigdy nie masz komunikatu sieć zajęta... ja go bynajmniej nie widziałem...

PLAY na zasiegu PLUS-a:
Jakość średnia bądź bardzo kiepska, standard to komunikat "sieć zajęta" na wyświetlaczu telefonu.

Dla osoby starszej nie polecam PLAY, a przede wszystkim nie sztywny wybór roamingu krajowego... bo z tym są czasami jaja ze wywali i telefon jest "martwy"

#645922  autor: sgs
 09 lip 2013, 21:02
Orange wewnątrz budynku ma słaby zasięg 2G (często rozmowy są słabej jakości) i naprawdę szczątkowy 3G (przy oknach), także zasięg Orange odpada. O dziwo T-Mobile ma dobry zasięg (gorzej z 3G, ale 2G jest wporządku), lecz jeszcze ich zasięgu w roamingu się nie doczekaliśmy.
Zasięg 3G Play jest słaby, lecz nie tragiczny, potrafi czasem przerzucić na 2G. Obawiam się mocno jakości połączeń w 2G Playa.

muchakk, sytuacja ma również miejsce na 3G Plusa? Zasięg 3G (UMTS 2100) Plusa mam świetny.

Dziękuję za odpowiedzi.

#645939  autor: muchakk
 09 lip 2013, 21:23
sgs pisze:muchakk, sytuacja ma również miejsce na 3G Plusa? Zasięg 3G (UMTS 2100) Plusa mam świetny.
Ogólnie PLAY na roamingu jest jakiś przytłumiony i okropnie przycięty i to juz niezaleznie od sieci (Orange czy PLUS). Musisz zobaczyc jak to jest u Ciebie... u mnie jest tragedia delikatnie mowiac... ogolnie to w calym podkarpaciu PLAY to jedno wielkie dno.

#645941  autor: Flash999
 09 lip 2013, 21:23
Jest jedna, sprawdzona rada - póki sam nie sprawdzisz, nie będziesz wiedzieć. Wszystko zależy od miejsca zamieszkania. Ja zauważyłem gorszą jakość tylko na zasięgu 3G Plusa, jednak może to być wynikiem słabego zasięgu z tej stacji.

#645954  autor: pakierhakierxd
 09 lip 2013, 21:50
Wszystko zależy od lokalizacji,najlepiej przetestować :),ja mam na auto i nie jest źle :D,jak to Plus wyłączył 3g ?-zmienił na Aero 2 ?,jeszcze nigdy nie spotkałem się z czymś takim :D

[ Dodano: 2013-07-09, 21:51 ]
Jedyne z czym się spotkałem to że w mojej miejscowości pojawił się zasięg Aero 2 i 2 tygodnie to ładnie działało a potem tak skiepścił się zasięg że już nie da się tego używać a Aero 2 twierdzi że wszystko ok!!,zasięg może jest ale pod nadajnikiem !!!

[ Dodano: 2013-07-09, 21:53 ]
Jeszcze nigdy nie miałem zajętej sieci a nie raz o tym czytam :D,w Play mam numer od 3 lat chyba,jak nawet zasięg Play padnie w jakimś miejscu to działa Plus/Orange i mogę normalnie korzystać.

[ Dodano: 2013-07-09, 21:57 ]
Niedługo jakość Play się trochę poprawi na gsm i dodadzą Lte.
Lte dadzą bardziej aby dać bo muszą gsm poprawić :D
szczegóły
http://www.rp.pl/artykul/1027657-LTE-be ... -dzis.html
Myślę że to pozytywny news !