• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?

#4554  autor: Piotr
 28 kwie 2005, 12:07
OK. Mamy 3/4 klientów, których możemy zaliczyć do potencjalnych "skoczków" reszta trzyma się swojej macierzystej sieci. Jak by na to nie spojrzeć w skali kraju 3/4 klientów sieci komórkowych nie jest przecież jakąś oszałamiającą liczbą...

Pozdrawiam.

#4555  autor: Bartosz
 28 kwie 2005, 12:23
no to na początek wystarczy a później przy dobrej ofercie przygarnie wszystkich pre-paidów :lol:

#4557  autor: Piotr
 28 kwie 2005, 12:30
Jeżeli chodzi o pre-paidy to nie ma co ukrywać, że jest to część rynku najbardziej podatna na opuszczanie operatorów. Jeden grosz mniej i dwa SMSy w ciągu miesiąca gratis sprawia, że tabuny dzieciarni (przeważnie) przechodzą w ciągu kilku chwil do innej sieci wyrzucając poprzednią kartę SIM do klozetu :?

Uważam, że jak wejdzie nowy operator i przywali na prawdę dobrą ofertę telefonów na kartę ma ogromnę szansę na nałapanie dużej ilości klientów nie przywiązanej np. uczuciowo do swojego operatora 8) Czas pokaże jak to będzie. Z drugiej jednak strony popatrzmy na ofertę Sami Swoi. Gdy by pominąć wszelkie bonusy jakie oferują inni operatorzy (Swojaki itp.) jest to najtańsza telefonia komórkowa na kartę. Czemu więc nie odniosła takiego sukcesu jak Heyah. Ustaliliśmy w poprzednich dyskusjach, że to wina słabej kampani reklamowej. OK załóżmy i taką opcję jednak czy aby na pewno wina leży po stronie słabego wejścia na rynek mediów...
Jak dla mnie to pytanie pozostaje bez odpowiedzi.

Teraz interesuje mnie jakie wejście będzie miał nowy operator oraz Orange.

Pozdrawiam.

#4560  autor: WitekT
 28 kwie 2005, 12:47
Hutchison mocno dotuje także prepaidy. Widać to było na przykładach NECów i Motorolek, które zalały Allegro. ;)

#4561  autor: Bartosz
 28 kwie 2005, 12:49
no niby masz rację lecz nasz rynek jest bardzo nieprzewidywalny

dużo osób jest przywiązanych do swoich operatorów ze względu na brak możliwości przeniesienia obecnie używanego nr do innego opa

a pozatym czasami prestiż marki czasami jest cenniejszy niż koszty

4 operattor moim zdaniem jedynie zwiększy konkurencje na rynku ale nie wierzę w to że zwojuje jakoś nasz rynek - no chyba ze jego oferta będzie tańsza ok 20% a Era/Plus czy idea nie będą walczyły z nim o Klientów ceną - i tylko w takim przypadku ma jakotaką szanse - no i może wrócimy w końcu do 12 miesięcznych umów :roll:

#4563  autor: WitekT
 28 kwie 2005, 12:51
Oj myślę, że będzie się działo... Operatorzy trzęsą portkami - wiem o tym. :)

#4565  autor: Piotr
 28 kwie 2005, 12:53
Czyli z twoich słów Witku mam wnioskować, że szykuje się nam wielkie cenowe boom na rynku telefoni komórkowej w Polsce?

Pozdrawiam serdecznie.

#4570  autor: Bartosz
 28 kwie 2005, 13:02
no tylko żeby nie było więcej użytkowników niż mieszkańców :lol:

jeżeli oferta będzie super to większość sim wyląduje w szufladzie i będzie czekać do dnia wygaśnięcia umowy - to dopiero cyrk

"3" dotuje telefony w post i pre paidach ale jakoś specjalnie nie jest rozchwytywana za granicami

#4575  autor: WitekT
 28 kwie 2005, 13:11
Piotr pisze:Czyli z twoich słów Witku mam wnioskować, że szykuje się nam wielkie cenowe boom na rynku telefoni komórkowej w Polsce?
Jak wejdzie Hutchison to tak. :) Sama Netia jest za słaba na taką walkę.

#4576  autor: WitekT
 28 kwie 2005, 13:14
Bartosz pisze:no tylko żeby nie było więcej użytkowników niż mieszkańców :lol:
I tak będzie. Nie raz jest tak za granicą, w okolicach Moskwy też jest powyżej 100% penetracji rynku. :) Nasi południowi sąsiedzi też z tego, co pamietam, mają ciut powyżej 100% - albo zaraz tak będąmieli.
Bartosz pisze:jeżeli oferta będzie super to większość sim wyląduje w szufladzie i będzie czekać do dnia wygaśnięcia umowy - to dopiero cyrk
A to już problem operatorów. ;)
Bartosz pisze:"3" dotuje telefony w post i pre paidach ale jakoś specjalnie nie jest rozchwytywana za granicami
Bo tak jest bardzo wysoka penetracja, naprawdę ciężko znaleźć klientów. Jednak "3" we Włoszech ma już ponad 3mln klientów, podobnie jest w Wielkiej Brytanii.

#4584  autor: Piotr
 28 kwie 2005, 14:44
Bartosz pisze:"3" dotuje telefony w post i pre paidach ale jakoś specjalnie nie jest rozchwytywana za granicami
Czy mówisz o telefoni 3G? Jeżeli tak to czy taki obrót sprawy nie jest podyktowany tym, że owa technlogia jest jeszcze jak by w "powijakach".

Pozdrawiam.

#4585  autor: Piotr
 28 kwie 2005, 14:46
WitekT pisze:
Piotr pisze:Czyli z twoich słów Witku mam wnioskować, że szykuje się nam wielkie cenowe boom na rynku telefoni komórkowej w Polsce?
Jak wejdzie Hutchison to tak. :) Sama Netia jest za słaba na taką walkę.
A czy pod cenowe boom zaliczamy też za razem niższe ceny telefonów czy tego raczej nie bierzemy pod uwagę. Pisaliście owszem w poprzednim swoich wypowiedział o dotacjach Hutchisona do pre-paidów więc przez to rozumiem, że same ceny aparatów też powinny pójść w dół.

#4591  autor: WitekT
 28 kwie 2005, 14:55
Wydaje mi się, że i ceny taryf, i telefonów. Tym większy spadek, im szybciej obecni operatorzy zejdą z cenami, żeby przed wejściem Hutchisona wyczyścić mu rynek. ;)

#4594  autor: Piotr
 28 kwie 2005, 14:57
A według ciebie Witku kiedy powinno się zacząć "czyszczenie rynku"? Jak ustaliliśmy w poprzednich dyskusjach nowego operatora najprawdopodobniej powinniśmy się spodziewać na przełomie maja/czerwca przyszłego roku kiedy więc należy się szykować na mocny atak na rynek obecnych operatorów?

Pozdrawiam.

#4597  autor: WitekT
 28 kwie 2005, 14:58
Po wakacjach. W czerwcu powinny skończyć się problemy z odwołaniami przegranych, a wakacje to średnio dobry czas na nowe promocje. Dodatkowo jesienią powinniśmy już zobaczyć Orange, a wraz z rebrandingiem nową ofertę.

#4599  autor: Piotr
 28 kwie 2005, 15:01
Co racja to racja. Wakacje to dobry moment na promocje. Czy według ciebie w pre-paidach też się coś ruszy na lato czy raczej "czyszczenie rynku" bardziej będzie dotyczyło telefonów na abonament czy też telefoni biznesowej?

#4602  autor: WitekT
 28 kwie 2005, 15:05
Najpierw pewnie biznes - najbardziej dochodowy...

#4604  autor: Piotr
 28 kwie 2005, 15:08
Czyli coś w kwesti pre-paidów należy się bardziej spodziewać pod konieć lipca/sierpnia...

#4605  autor: WitekT
 28 kwie 2005, 15:12
Nie - źle zrozumiałeś. :) Srednio dobry czas = zły. :) Po wakacjach zacznie się najpierw walka o biznes, a potem stopniowo o mniej dochodowych. Więc raczej nie w tym roku...

No ale to są tylko moje dywagacje i nic więcej. :)

#4606  autor: Piotr
 28 kwie 2005, 15:15
Czyli rozumiem, że w tym roku raczej nie ma co liczyć na przysłowiową powtórkę z rozrywki kiedy to na czas wakacji pojawiały się jakieś promocje itp. (chodzi mi pre-paidy w głównej mierze).

Pozdrawiam serdecznie.