• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
  • Strona 2 z 7
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

#328264  autor: Tomek_19
 09 kwie 2009, 08:41
Sikor28, rozumiem Twój gniew, Twoją wściekłość, że nie możesz korzystać z darmowych smsów tak, jak akurat masz ochotę. Jednak postępowanie Play jest jak najbardziej zgodne z regulaminem darmowych smsów, a Ty nieświadomie naruszasz jego postanowienia.

W punkcie 17g tego regulaminu można sobie przeczytać: "W ramach niniejszej Oferty Promocyjnej Użytkownik zobowiązuje się: nie używać Karty SIM/USIM do rozsyłania dużej ilości informacji o jednakowej treści do użytkowników, w szczególności informacji przeznaczonych bezpośrednio lub pośrednio do promowania towarów, usług lub wizerunku Użytkownika, lub służących osiągnięciu efektu handlowego."

Operator nie kontroluje co prawda treści Twoich smsów, ale jeżeli wysyłasz ich kilkadziesiąt naraz w paczkach, system zgodnie z regulaminem może Ci zablokować możliwość korzystania z tej promocji, gdyż powstaje domniemanie, że jesteś spamerem i prawdopodobnie chcesz coś promować, co jest niezgodne z regulaminem.

O tym, że Play może Ci zablokować korzystanie z tej promocji, przeczytasz w punkcie 18 regulaminu tych darmowych smsów w PlayFresh:

"W przypadku naruszenia przez Użytkownika postanowień określonych w pkt 17 lit. od c. do g. niniejszej Oferty Promocyjnej, Operator może według własnego wyboru rozwiązać Umowę w każdym momencie ze skutkiem natychmiastowym (bez wcześniejszego uprzedzenia Użytkownika) lub zawiesić świadczenie Usług Telekomunikacyjnych bez odszkodowania dla Użytkownika."

Wysyłając po kilkadziesiąt smsów naraz łamiesz postanowienia punktu 17g, czyli zgodnie z regulaminem operator ma pełne prawo zawiesić Ci świadczenie Usług Telekomunikacyjnych bez wcześniejszego uprzedzania i jakiegokolwiek odszkodowania.

Nie wiem, czy ten ich regulamin jest zgodny z prawem, ale to już rozstrzygają odpowiednie urzędy.

Operator może zostać ukarany za spamowanie przy wykorzystaniu jego własnej sieci, więc stara się też przed tym jakoś bronić i mnie nie dziwi, że blokują możliwość korzystania z tych darmowych smsów. Jest to ustawione w systemie i jeżeli powstaje podejrzenie, że ktoś jest spamerem, jest po prostu blokowany.

#328267  autor: telemaniak93
 09 kwie 2009, 09:07
Hm. Ja też bym chciał się dołączyć do tematu. Mam podobny problem i to też chyba jakieś oszustwo. Nie mogę wykonać wideo połączenia. Zadzwoniłem kilka razy na numer z Play (darmo wizja) było wszystko ok. rozmowy nie były długie za którymś razem (nie wiem może 5) Wyskakuje mi połączenie wideo niedostępne. Nie chodzi tu na pewno o problem z zasięgiem (jest słaby ale spokojnie na nim gadałem) przeciążenie sieci też raczej nie ponieważ osoba ta może zadzwonić do mnie i przeprowadzić rozmowę. A więc co jest grane? Na to też jest jakaś blokada? Albo jakieś ograniczenie czasowe?

#328275  autor: tomko111
 09 kwie 2009, 09:43
telemaniak93, na pewno nie jest to ograniczenie sieciowe, wczoraj w Katowicach rozmawiałem ok. 20 minut i ani razu mnie nie rozłączyło. Problem pewnie tkwi w tym, że Tobie albo osobie do której dzwonisz zmienia się sieć na Plusa, a wtedy może zerwać połączenie.

#328276  autor: telemaniak93
 09 kwie 2009, 09:47
Nie no właśnie na pewno nie zmienia bo z Plusa nie ma 3G. A telefony są ustawione na tylko UMTS.

#328282  autor: tomko111
 09 kwie 2009, 10:25
Od telefonu to na pewno nie zależy, pewnie coś z siecią (znowu). Reklamację ślij: [email protected]

#328283  autor: telemaniak93
 09 kwie 2009, 10:28
Już wczoraj wysłałem. Myślę ze odpowiedzą w tym tygodniu :D. I dzięki za odpowiedz.

#328312  autor: Sikor28
 09 kwie 2009, 13:39
Co do spamowania. Cienki bylby ze mnie spamer, ktory sle smsy w sumie do max 50 osob roznych sieci - moich klientow (czasem sms jest dluzszy, zajmuje dwie wiadomosci - stad te 90 szt.). Operator nie ma prawa blokowac uslug tak jak ma to miejsce w moim przypadku bo jest to niezgodne z prawem telekomunikacyjnym - to jest pewne. Nie mozna na wszelki wypadek odcinac od sieci. Co do regulaminu to przeczytalem go wczoraj i jakos nie widze analogii do swojego przypadku.
Ponownie rozmawialem z konsultantami i przeprosili mnie za zaistniala sytuacje, likwiduja te ograniczenia - nie byli przygotowani w systemie na taka oferte jak Fresh (czyli przyklad z regulaminem nie jest do konca trafiony). Telefon mi wlacza ... ale w ciagu 48h. Tak wiec dalej czekam i czekam. Co do samej sieci Play to dziwi mnie fakt, ze nie posiadaja zadnego salonu firmowego w ktorym osobiscie mozna zalatwic pewne sprawy. W firmie mam 30 telefonow Ery i wiem, ze nie wszystko sie rozwiazuje przez telefon, wielokrotnie jezdzilem do salonu firmowego, gdzie aktywowalem karty, zdejmowalem blokady itd - wszystko od reki. Tutaj zglaszam i czekam .... do 48 h.

Piotr
--------------------------------------------------------
rybne rarytasy www.sumowisko.pl

#328313  autor: Sławek
 09 kwie 2009, 13:51
Gadalem dzisiaj ok. 50minut i nie odlaczyli mi tel. Twoja sprawa jest dziwna... : /

#328317  autor: Prezesek
 09 kwie 2009, 14:03
Sławek On ma problem z sms a nie z rozmowami ....
P.S W ubiegłym roku rozmawiałem z zagranicy ponad godzinę ze znajomą z Polski i nic mnie nie rozłączyło... zadnej blokady itp. Z mojego abo w Polsce najdłużej rozmawiałem 2,5 h do obcej sieci i również nic się nie stało. A z fresha ostatnio była przeprowadzona godzinna wideorozmowa i również nie ma zadnych blokad.... :|

#328322  autor: Tomek_19
 09 kwie 2009, 14:26
Sikor28, zgodnie z regulaminem smsów po doładowaniu w PlayFresh operator może Ci zawiesić świadczenie Usług Telekomunikacyjnych bez odszkodowania, jeżeli np. roześlesz dużą liczbę smsów tej samej treści naraz do różnych użytkowników. Przeczytaj punkty 17g i 18 regulaminu promocji dotyczącej smsów.

http://web.playmobile.pl/resources/pdf/ ... _Fresh.pdf

Jest to na pewno zgodne z regulaminem tej promocji, na który się zgodziłeś, korzystając z PlayFresh. Nie chodzi tutaj o odcinanie od sieci na wszelki wypadek. Operator stosuje po prostu zapisy swojego regulaminu promocji.

Ja rozumiem, że nie jesteś żadnym spamerem :mrgreen: System w Play, który blokuje użytkownikom możliwość wysyłania jeszcze tego nie wie i robi to z automatu. Jest to po prostu podejrzane, że naraz wysyłasz aż tyle wiadomości i system zapobiegawczo Cię blokuje. Działa tak, by zapobiec nadużyciom, spamowi i FCT-om. Takie działanie nie jest niezgodne z prawem telekomunikacyjnym, bo operatorzy w jakiś sposób muszą się chronić przed FCT-ami i nadużyciami. Niestety często przy okazji ofiarą takich działań zapobiegawczych padają Bogu ducha winni użytkownicy.

Sprawa na pewno się wyjaśni i powinieneś dostać odszkodowanie, bo jesteś w tej sprawie niewinny :-)

#328323  autor: Sikor28
 09 kwie 2009, 14:33
Czyli w Wielkanoc mnostwo uzytkowników Play Fresh zostanie odcietych od sieci.
Prawie kazdy wysyla zyczenia swiateczne i na pewno malo osob pisze inne do kazdej osoby, tylko dodaje do wiadomosci kolejnych odbiorcow jak leci. Czyz nie ?
Ale skoro Play przyznal mi sie do bledu to znaczy, ze cos jest nie tak z tym zawieszaniem / odcinaniem

Piotr

#328326  autor: Tomek_19
 09 kwie 2009, 14:46
Sikor28, Play przyznał się do błędu, bo już wie, że nie jesteś spamerem ani FCT-em.

W Wielkanoc nie powinno być żadnych problemów, bo wtedy ruch smsów i rozmów jest zdecydowanie większy niż w zwykły dzień i na pewno są inne ustawienia w systemie, który dopuszcza wtedy masowe wysyłanie smsów przez użytkowników.

Pewnie problem z blokowaniem niewinnych użytkowników jest im już znany od jakiegoś czasu i rekonfigurują system, ale nie da się tego zrobić z dnia na dzień. Cały czas pracują jeszcze przecież nad Freshem, bo chcieli go jak najszybciej wprowadzić i nie został on przez to do końca dopracowany.

Współczuję Ci w tej całej sytuacji, ale rozumiem też Play, który stara się bronić przed nadużyciami, spamerami i FCT-ami.

Pewnie problem niedługo zostanie rozwiązany, zmienią ustawienia w systemie i będziesz mógł dalej masowo słać wiadomości. Nie każdy użytkownik wysyła 50-90 smsów naraz i stąd ten problem, a system musi być wyczulony na takie sytuacje, bo te smsy są przecież darmowe, czyli nadużycia narażają operatora na koszty. Gdyby ktoś wysyłał 50-90 smsów naraz, ale po 9 gr każdy, pewnie nie byłoby problemów.

Oczywiście dziwne jest to, że dają np. 5000 smsów na 50 dni, czyli można teoretycznie rozesłać 100 i więcej smsów dziennie, ale jak ktoś wyśle naraz wiele smsów, to blokują. Chodzi tutaj jednak przede wszystkim o to, że wysyłasz te smsy naraz w jednej paczce. Gdybyś wysłał 90 tych samych smsów, ale w kilku paczkach, nie byłoby problemu. Nie zostałoby to uznane za spam.

Sam wysyłam sporo smsów dziennie, ale nigdy w tak ogromnej paczce do wielu użytkowników naraz i jeszcze mnie Play nie blokował.

[ Dodano: 2009-04-09, 14:54 ]
Sikor28, gdybyś korzystał z podobnej promocji u operatora komórkowego w Niemczech, Belgii itp., też odcięliby Cię od sieci lub pozbawiliby Cię możliwości korzystania z takiej promocji.

Kiedy organizują takie promocje, umieszczają zapisy, że dają np. 5000 smsów na jakiś czas z zastrzeżeniem, że nie możesz wysłać więcej niż x smsów jednego dnia i jeszcze kilka innych ciekawych ograniczeń.

Taka praktyka w Play mnie zupełnie nie dziwi, bo wielu operatorów na świecie tak postępuje. Po prostu bronią się przed nadużyciami i nieuczciwymi praktykami ze strony klientów.

#328328  autor: Sikor28
 09 kwie 2009, 15:12
Dlatego to do operatora nalezy ustalenie faktow i podanie powodow takiego postepowania. Wrzucanie wszystkich do spamerskiego wora nie jest uczciwe. Powinni wypracowac w tej sytuacji odpowiednie procedury i metody sprawdzania. Bo lekka reka odcieli mnie od sieci w 2 godziny od wyslania sms-ow, ale juz podlaczenie od nowa to 48 godzin. Nadal nie mam aktywnej karty. Tym bardziej dziwi mnie ten fakt, ze mam zarejestrowana karte. Rejestruje sie przeciez z dowodem, wiec wiadomo kto ja jestem, kontakt do mnie jest. Wystarczy tylko odrobiona dobrej woli, bo zrazic klienta jest bardzo latwo w tej sytuacji.
Poza tym warto dopracowac oferte z jaka sie wchodzi na rynek, wypuszczanie bubla i testowanie na klientach rowniez nei jest uczciwe. Na testera sie nie zglaszalem.
Dostalem maila od UKE, ze wszczeli postepowanie w tej sprawie. Ten Urzad jest bardzo sprawny, szybko zalatwiaja zgloszenia.

Piotr

#328334  autor: widex
 09 kwie 2009, 15:45
Sikor28 pisze:Dlatego to do operatora nalezy ustalenie faktow i podanie powodow takiego postepowania. Wrzucanie wszystkich do spamerskiego wora nie jest uczciwe.
Tylko, że korzystając z Play zaakceptowałeś zasady z regulaminu ;) Nie możesz obwiniać sieci Play. Nie zachowali się wobec Ciebie w porządku, ale to nie ich wina.

#328340  autor: Tomek_19
 09 kwie 2009, 16:11
Sikor28, weź lepiej siądź na spokojnie i przeczytaj cały regulamin promocji smsowej w PlayFresh i nie pisz, co Ci się wydaje i jak według Ciebie powinno być, bo tak nie jest.

W punkcie 18 regulaminu wyraźnie jest napisane: "18. W przypadku naruszenia przez Użytkownika postanowień określonych w pkt 17 lit. od c. do g. niniejszej Oferty
Promocyjnej, Operator może według własnego wyboru rozwiązać Umowę w każdym momencie ze skutkiem natychmiastowym (bez wcześniejszego uprzedzenia Użytkownika) lub zawiesić świadczenie Usług Telekomunikacyjnych bez odszkodowania dla Użytkownika."

Jest tam napisane wyraźnie, że jeżeli operator stwierdzi, że złamałeś regulamin promocji, to może Ci wyłączyć tę promocję i nie musi Cię o tym wcale informować.

Wiem, że teraz jesteś wkurzony na Play, bo nie jesteś żadnym spamerem itd., ale według systemu ewidentnie złamałeś postawienia regulaminu tej promocji, więc Cię odcięli. Sam się na takie warunki tej promocji zgodziłeś, kiedy zacząłeś z niej korzystać.

Nie wiem też, co miałeś na myśli pisząc, że wysyłasz te smsy do klientów. Według punktu 17g regulaminu promocji smsów w PlayFresh, nie można tych smsów wysyłać do promowania towarów, usług, własnego wizerunku lub w celu osiągnięcia efektu handlowego. Przekładając to na polski, smsy te mogą służyć tylko i wyłącznie w celach prywatnych, a nie służbowych/marketingowych/handlowych itp.

#328341  autor: Thomas123
 09 kwie 2009, 16:15
No i mamy cały Play. Dość dziwna to praktyka. Dawać i zabierać. Wbrew temu co tu przeczytałem, w sieciach zagranicznych takie rzeczy sie nie zdarzają. Z resztą nazwa marki sugeruje, że operator będzie "grał" ze swoimi klientami. Tylko w co?

#328343  autor: Tomek_19
 09 kwie 2009, 16:21
Thomas123, zdarzają się. Zapoznaj się np. z ofertą belgijskiego operatora Base i jego taryfą prepaid Base Mania, gdzie przy doładowaniach od 15 euro, użytkownik ma możliwość bezpłatnego wysyłania smsów przez 30 dni od doładowania do wszystkich belgijskich sieci. Też jest to ograniczone różnymi postanowieniami regulaminowymi i mogą wyłączyć tę promocję, jeżeli uznają, że ktoś nadużywa tych darmowych smsów, spamuje itd.
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2009, 16:22 przez Tomek_19, łącznie zmieniany 1 raz.

#328344  autor: aree1987
 09 kwie 2009, 16:22
Thomas123 pisze: Z resztą nazwa marki sugeruje, że operator będzie "grał" ze swoimi klientami. Tylko w co?
Tak właśnie taka jest sugestia. A czy orange pije z tobą pomarańczową lemoniadę? A plus dodaje i odejmuje? Bo mi to sugeruje nazwa..
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2009, 16:30 przez aree1987, łącznie zmieniany 1 raz.

#328345  autor: hettman
 09 kwie 2009, 16:23
Thomas123 pisze:Wbrew temu co tu przeczytałem, w sieciach zagranicznych takie rzeczy sie nie zdarzają
-nie :?: :roll: no to wyslij w orange UK 30+ sms-ow w paczce(np. na swieta do znajomych)o tej samej tresci.

#328347  autor: Sikor28
 09 kwie 2009, 16:34
Nie ma co debatowac nad regulaminem bo siec sie przyznala do bledu i powiedzili mi, ze likwiduja te ograniczenia i nie bedzie przypadkow zawieszania. Poza tym istnieje prawo telekomunikacyjne, ktore stanowi o tym kiedy mozna wylaczyc uslugi i zaden regulamin napisany pod konkretna taryfe nie bedzie zgodny z prawem, jesli bedzie stanowil inaczej niz w/w prawo a tak jest w tym przypadku.

Piotr
  • Strona 2 z 7
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
  • 1
  • 2