• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?

#273545  autor: Prometo
 24 cze 2008, 23:19
yagi pisze:Numer nie musi byc zarejestrowany, ale przy podpisaniu umowy musisz pokazac PUK lub wiedziec bardzo duzo na temat historii numeru, zeby poswiadczyc to, ze jest sie jego wlascicielem...
Powiedziałem babce w salonie, że chcę przejść na abonament z Tak Tak, ale nie mam zarejestrowanego, a ona mi odpowiedziała, że nie muszę. Spytała tylko czy mam aktywny dłużej niż 3 miesiące (chodziło o aktywację za 1,00 PLN). Trochę wydawało to mi się dziwne ale skoro wszystko przeszło przez system to nie wychylałem się przed orkiestrę.

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#273599  autor: andiw
 25 cze 2008, 10:31
taki przepis w Erze,że migracja jest możliwa po 3 miesiącach, tak samo jest w przypadku heyah (chwilowo wstrzymane z powodów technicznych). logiczne posunięcie, bo koszty są mniejsze niz aktywacji, gdyby tego nie było, każdy by kupował najtanszy starter i przerzucał od razu na abo za free.

#273668  autor: baltazar777
 26 cze 2008, 13:22
widocznie zle to zrobiles szululu :) mowilem aktywujesz potem clir i potem 3 pakiety i ci blokna nie ma bata ze nie .........

[ Dodano: 2008-06-26, 13:24 ]
ja tak 3 razy kupuwalem startek i tak robilem i tak mi zrobili ;/

#273780  autor: yagi
 26 cze 2008, 22:54
andiw pisze:że migracja jest możliwa po 3 miesiącach
Migracja za 1 zl jest mozliwa po 3 miesiacach. Przy stazu ponizej 3 m-cy aktywacja jest zgodna z cennikiem taryfy i najczesciej jest to 99 zl brutto.

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#273833  autor: DejwiD
 27 cze 2008, 10:36
bloka dostales za podejrzenie o terminowanie ruchu i sie nie dziw :) bo dla operatora wyglada to na kolejnego FCT'a.
1. clir, zeby nie bylo pytan " a dlaczego za kazdym razem dzwonisz z innego numeru, a ja nie moge oddzwonic, bo ciagle zajete i na SMSy nie odpisujesz..."
2. pewnie za cala kase wykupujesz pakiety do sieci- chyba najmocniejszy argument przeciwko Tobie, ograniczasz koszty, nie będziesz dzwonił do innych sieci, bo prawdopodobnie w orange i plusie tez masz pare swiezych SIMek.

ps. zarejestrujesz numer i bedzie ql.

#273902  autor: baltazar777
 27 cze 2008, 15:50
Napiszcie mi dlaczego wszyscy z was mysla ze ja uzywam simow do zlych celow??????
to ze sobie robie tak po kolei to moja sprawa , mam wiekszosc znajomych w erze i dzonie na stacjonarne do domu wiec robie duzo pakietow bo jest dla mnie taniej a dwa nawet niew iem co to jest to FCT jakies tam terminowanie czy jak tam napiasales.............!!!!!!!!!!!

#273930  autor: thonka
 27 cze 2008, 19:04
bo jest to dzialanie dla sieci podejrzane i tyle. normalnie czlowiek bierze laduje jedna karte jednej sieci przez caly czas, a jak mu zalezy na zablokowanym pakiecie (kasie)/numerze to idzie wyjasniac sprawe, a nie kupuje nowy starter.

zdaje mi sie, ze siec po numerze IMEI operator ma mozliwosc zobaczenia czy takie dzialanie clir+pakiet jest wykonywane z tego samego urzadzenia czy moze innego.

a FCT to urzadzenia, ktore uzywa sie w wielu firmach, by obnizac koszty polaczen na komorki. glownie tyczy sie to wlasnie ofert na karte, gdzie mozna wlaczyc wiele pakietow obnizajacych koszty minuty. Jakbys mial firme i wykonywal duzo polaczen do ery tez wolalbys miec takie urzadzenie niz placic niewiadomo ile operatorowi stacjonarnemu. nie trzeba chyba tlumaczyc, ze dla takiej firmy zastrzezenie numeru i pakiety to podstawa.

i jak widac nie jest to twoja sprawa co robisz z tymi kartami. kupujac karte danego operatora i wykonujac z niego pierwsze polaczenie zgadzasz sie na ustanowiony wczesniej przez tego operatora Regulamin (niewiedziec czemu operatorzy nie dodaja go do starterow, a jest to dosc wazny dokument). korzystasz z uslug operatora i jego sieci na pewnych warunkach ustalonych przez niego.

jezeli uwazasz, ze era bezprawnie blokuje Ci karty to idz do nich, powiedz im to. tylko nie zdziw sie jak spojrza na Ciebie dziwnym wzrokiem gdy uslysza, ze masz kilka kart sim taktaka, ktore sa poblokowane w ten sam sposob, bo poprostu nie jest codziennoscia, by ktos mial karte sim na kazdy dzien tygodnia.

era broni swojego interesu. w Twoim interesie jest pofatygowac sie z rejestracja, jezeli chcesz odblokowac karty.

i nie oburzaj sie, ze wszyscy podejrzewamy Cie o Bog wie co, ale siec bez powodu nie blokuje kart sim, a tym bardziej nie bawi sie w rosyjska ruletke na zasadzie 'od dzisiaj blokujemy wszystkie karty, ktore beda w tym telefonie'

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#276815  autor: MADMAX
 13 lip 2008, 10:55
Tak sobie czytam i zastanawiam się dlaczego większość z Was przechodzi do porządku dziennego nad tym, że PTC blokuje niezarejestrowany numer wg własnego "widzimisię"?

Uważam, że jeśli ERA ma jakis problem to powinna najpierw zweryfikować i POTWIERDZIĆ swe podejrzenia a dopiero blokować numer.

Nie może być tak, że co chwilę baltazar777 czy inny klient będzie kupował nowy starter a ERA bez ostrzeżenia go sobie blokuje tylko dlatego, że użytkownik uruchamia sobie CLIR'a :|
Co operatorowi do tego, że użytkownik chce być anonimowy?
Skoro jest taka możliwość i istnieje taka usługa, którą zresztą sam operator dostarcza to dlaczego nie można z niej skorzystać bez obawy o to czy za 10 minut op go nie zablokuje? Wg mnie farsa.

Chyba, że jest gdzieś w jakimś regulaminie wyraźnie napisane, z warunkiem świadczenia usługi jest rejestracja numeru przy włączaniu usługi clir. Nie ma? To o co chodzi.
Inne argumenty typu "możemy wyłączyć nr bez ostrzeżenia, bo tak" albo "bo to jest podejrzane" do mnie nie trafiają.

Jak ja o coś kogoś podejrzewam, nie daję mu po 5 minutach w mordę, tylko dążę najpierw do wyjasnienia sprawy. PTC, widać traktuje ludzi jak bandytów i wg mnie jest to niezgodne z prawem, choć oczywiście musiałbym wpierw zajrzeć do odpowiednich zapisów regulujących takie przypadki.

Jeśli ktoś w tej sytuacji jest nie fair to z pewnością nie baltazar777 ale ERA właśnie, która na dzień dobry ma go za oszusta jak to sugerujecie :?

Oczywiście zupełnie inaczej miałaby się sytuacja gdyby operator blokował numery po sprawdzeniu, że faktycznie wykorzystywane są niezgodnie z przeznaczeniem lub inaczej mówiąc, służą przestępstwu.

Pozdrawiam

#276830  autor: andiw
 13 lip 2008, 11:23
Era prosiła go o kontakt, zatem chciała wyjaśnić sprawę. Er anie blokuje karty każdemu kto zrobi CLIR, ale to specyficzny przypadek, thonka dobrze zdiagnozował sprawę. Jest punkt regulami nu, który im na to pozwala, i zniego skorzystali. Kolega zachował się dosyć dziwnie, i tyle. Zresztą to 1 taki przypadek, o którym, słysze, nie rób ztego reguły działania Ery.Pozdrawiam

#276878  autor: MADMAX
 13 lip 2008, 14:26
andiw pisze:Era prosiła go o kontakt, zatem chciała wyjaśnić sprawę.
Rozumiem, że to informacja z pierwszej ręki, bo z treści postów poszkodowanego nic takiego nie wynika.

Że zacytuję dokładnie:
baltazar777 pisze:Dzownilem do BOKu i mi powiedzieli ze mam sie zarejestrowac w celu odblokowania a jesli tego niezrobie to nieodblokuja.
To jest ta próba wyjaśnienia sprawy?
Mnie to raczej wygląda na stawianie klienta pod ścianą.

Wykaż proszę, że Era poprosiła go o wyjasnienia.

Ja swoją opinię nt. działania ERY w tej sprawie wydałem na podstawie tego co zostało napisane w tym temacie.

Jeśli faktycznie baltazar777 nie mówi nam wszystkiego i rzeczywiście ERA PRZED zablokowaniem numeru prosiła go o wyjasnienia to zmienia postać rzeczy.

Tak jak napisałem w poście wyżej może być i tak:
Oczywiście zupełnie inaczej miałaby się sytuacja gdyby operator blokował numery po sprawdzeniu, że faktycznie wykorzystywane są niezgodnie z przeznaczeniem lub inaczej mówiąc, służą przestępstwu.
Mam nadzieję, że mimo wszystko ERZE uda się jednak wyjasnić ze swoim klientem sprawę i wszystko skończy się dobrze :-)

Pozdrawiam

#276964  autor: przemek910
 13 lip 2008, 22:56
MADMAX, czytaj wuaznie, to nei chdzoi o samego CLIRa ale o ciąg wydarzeń, który może świadczyć o nielegalnym wykrozystywaniu sieci.

#276973  autor: Marens
 13 lip 2008, 23:33
Kupiłem ciotce Tak Taka, ustawiłem Clir + Numerki za grosze aby mogła tanio dzwonić do córki i syna, gdyż mają telefony w Erze. Ciotka ma w Plusie, więc drugi telefon do kontaktu z studiującymi dziećmi był niezbędny. Dziwne, że jej nie zablokowali startera.

Może tu chodzi o przypadek, że na start wykupujemy wszystkie pakiety
http://www.era.pl/pl/indywidualni/moje_ ... niz_koszty

#277032  autor: andiw
 14 lip 2008, 11:37
ja wciąz uważam,że chodzi o wykupieniu od razu kilku takich samych pakietów, a zapis że można zablokowac kartę jest może kontrowersyjny, ale skoro istnieję to trzeba sie z nim liczyc

#277160  autor: MADMAX
 14 lip 2008, 20:53
przemek910 pisze:MADMAX, czytaj wuaznie, to nei chdzoi o samego CLIRa ale o ciąg wydarzeń, który może świadczyć o nielegalnym wykrozystywaniu sieci.
No tak, rozumiem, ale to jest ciągle domniemanie winy. Jeśli operator nie jest na 100% pewny nielegalnego wykorzystywania karty SIM a do tego po interwencji poszkodowanego mówi "zarejestruj pan numer bo jeśli nie to my panu go nie odblokujemy" to chyba to nie jest do końca w porządku w stosunku do klienta.

Klient kupuje starter a więc de facto zgadza się na warunki korzytania z karty SIM, dostępnych usług i oferty a więc dlaczego niby opertor blokuje mu numer z nie do końca jasnego powodu.

Jeśli ERA udowodniła fakt nielegalnego korzystania z SIM - rozumiem.

Jeśli tylko "zgaduje" i domniemuje - wg mnie jest to nie fair.
Ostatnio zmieniony 14 lip 2008, 20:56 przez MADMAX, łącznie zmieniany 1 raz.

Pozdrawiam

#277170  autor: przemek910
 14 lip 2008, 21:15
MADMAX pisze:No tak, rozumiem, ale to jest ciągle domniemanie winy. Jeśli operator nie jest na 100% pewny nielegalnego wykorzystywania karty SIM a do tego po interwencji poszkodowanego mówi "zarejestruj pan numer bo jeśli nie to my panu go nie odblokujemy" to chyba to nie jest do końca w porządku w stosunku do klienta.
dlaczego? jakby user był wporządku to by nie kupował kolejnego tylko zajerestrwał... czyZ nie?

#277236  autor: MADMAX
 14 lip 2008, 22:55
A dlaczego? :)

Może nie ufa operatorowi bo już się przejechał na udostępnianiu swych danych i tego typu akcjach, np. wysyłając wcześniej CV do Pekao S.A :wink:

Nie ma musu to nie rejestruje.

Pozdrawiam

#534947  autor: Ardiles
 14 lut 2012, 19:06
Oto mój przypadek. Kupiłem wczoraj kartę tak taka 5, doładowałem za kolejne 5 zł i wykupiłem pakiet 1500 minut. Jestem abonentem Playa, a nr T-Mobile chciałem wykorzystywać do rozmów tylko w tej sieci. Bo taniej! Nie wykonałem żadnego zrealizowanego połączenia (znajomi 3 razy nie odbierali), jedno odebrałem. Nie wykonałem żadnych innych czynności. Nie ukrywałem i nie zastrzegałem numeru. W żaden sposób nie złamałem prawa, a zarejestrować numeru nawet nie miałem kiedy. O ile wiem, nie ma zresztą takiego obowiązku.
Dziś dostałem sms, że stwierdzono nieprawidłowe użycie kart sim i wyłączono mi kartę. Napisałem mejlem reklamację z numerem telefonu, karty i PUK, lecz nie wierzę w jej efekty. Stanowczo odradzam i będę odradzał wszystkim korzystanie z pre-paidu T-Mobile. Szkoda nerwów i pieniędzy. Wg mnie to się nazywa złodziejstwo. Po prostu. Te 10 zł odżałuję, będzie to podatek od mojej głupoty.