• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
  • Strona 8 z 10
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
 #1167989  autor: S6k
 14 mar 2024, 08:03
Potwierdzam. Przy przenoszeniu numeru koniecznie trzeba zaznaczyć że numer jest przenoszony z abonamentu, bo inaczej wniosek będzie odrzucony
 #1178271  autor: mateo1995
 29 sie 2024, 16:51
Czy przenoszac numer mozna miec pierwszy mc za darmo a potem jesli zasieg bedzie w porzadku wykupic roczna subskrypcje dla 21GB i skorzystac z 2 mc gratis?
 #1181075  autor: jacek1998
 11 paź 2024, 16:04
Dobrze rozumiem zasady cashbacku 20proc?

Czy to dziala tak, ze place 150zl za 12mc po czym w jakis sposob zwracane jest z tego 30zl, ktore znow za rok moge wykorzystac wykupujac subskrypcje na kolejny rok ale juz za 120zl? (Przy zalozeniu oczywiscie ze ceny sie nie zmienią).
 #1181700  autor: pillsxp
 22 paź 2024, 20:51
Chyba wolałbym Cross'a Mobile, może mniej internetu ale i tak taniej bo 120 zł za 1 rok zamiast 150 zł we Fonii.

http://www.speedtest.net/result/5506414441.png
Plus LTE na 1800, nadajnik ok 10 KM ode mnie na Huawei B593s-22.
 #1185583  autor: Remington
 08 sty 2025, 17:50
Czytam sobie FAQ na stronie Fonii i widzę:
Dlaczego muszę podać moje dane?
Podanie danych użytkownika (w tym danych numeru PESEL oraz numeru i serii dowodu) to wymóg Urzędu Komunikacji Elektronicznej. Wszystkie karty sim działające w Polsce muszę być zarejestrowane.

Ani w starych, ani w obecnych przepisach nie było wymogu podania obu tych danych, lecz jednej albo drugiej.

Tym, którzy mają lub mieli u nich numer sugeruję sprawdzić czy aby operator nie przetwarza obu tych danych jednocześnie.

No i wymóg ustawy to nie wymóg UKE, lecz przepisów prawa.

Cóż, urok małych amatorskich firm 😁.
 #1185584  autor: KC-KARLOS
 08 sty 2025, 17:54
Remington, większość MVNO Plusa takie dane przetwarza jak nr dowodu (wyjątek to a2mobile).

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #1185585  autor: Remington
 08 sty 2025, 17:57
Nikt im nie broni - o ile nie przetwarzają jednocześnie PESEL-u. Jeśli to robią, to każdy zainteresowany jest uprawniony do żądania usunięcia jednej z tych danych, jak i złożenia do skargi do UODO.
 #1185596  autor: KC-KARLOS
 08 sty 2025, 18:55
To ta sama oferta, tyle, że wbijamy kod przy pierwszym zamówieniu i mamy taniej pierwsze 30 dni. Zużyjemy GB, lejek 32 kbps, a 10 GB ekstra transferu kosztuje 20 zł. Powiem tak: są lepsze oferty na zasięgu Plusa i nie tylko...

Przykład przy Orange Flex z planem rocznym:
> FONIA: 490 zł na 12 mies. - no-limity + 100 GB
> Flex: 350 zł na 12 mies. - no-limity i 75 GB + można ogarnąć 2 paczki po 6x 50 GB ekstra, dając łącznie 125 GB/mc. Już mamy w kieszeni aż 140 zł na korzyść Flexa.
A to tylko przykład lepszych ofert, bo ciekawy jest nju subskrypcja czy Vikingowie.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #1185597  autor: Remington
 08 sty 2025, 19:05
To się kwalifikuje do UOKiK-u - banner mówi „Bez umów i BEZ ZOBOWIĄZAŃ”, a regulamin „Umowa zostaje zawarta na okres 12 miesięcy”.

Jeszcze tego nie było, żebym w ciągu 1,5 godziny natknął się na dwa ”kwiatki” jednej firmy kwalifikujące się do interwencji państwowych urzędów😂. To chyba naprawdę jest amatorszczyzna.
 #1185599  autor: Remington
 08 sty 2025, 19:54
Tak jak w przypadku podwyżek Vectry - nie chce mi się - nie jestem ich klientem, więc mnie to nie dotyczy. Ale kto ich wybrał i czuje się nabrany lub narażony na ujawnienie nadmiernych danych, może skorzystać z moich ustaleń - nie będę rościł praw 😀.
 #1185705  autor: KC-KARLOS
 09 sty 2025, 23:43
Regulamin oferty > https://fonia.app/regulaminy/regulamin- ... sim-100gb/
Regulamin nie zawiera informacji o karze umownej (możemy zrezygnować w każdej chwili), pomimo, iż umowa jest zawierana na rok, ze względu na wybór systemu rozliczeń opłat za ofertę (miesięczny, kwartalny lub roczny).

#1185718  autor: Window
 10 sty 2025, 07:35
@KC-Karlos A też ogólnie przy przeniesieniu trzeba poinformować że się przenosi numer z abonamentu. A też jak przeniesie się numer tam gdzie się ma umowę na czas nieokreślony to jak się wybierze w który dzień się przeniesie numer to też nie płaci się kary?
 #1185728  autor: KC-KARLOS
 10 sty 2025, 09:39
Window: Fonia ma rozliczenie subskrypcyjne, więc przy rezygnacji jeśli opłacony okres oferty wygaśnie, po prostu usługi zostaną zawieszone/zablokowane. Faktury przychodzą gdy opłacisz dany okres subskrypcji. Najgorsze jest to, że to połączyli z systemem cashback, co utrudnia weryfikację tego wszystkiego.
Przy umowie na czas nieokreślony NIE MASZ kar umownych - co najwyżej możesz zapłacić opłatę cząstkową za niepełny, przerwany okres rozliczeniowy lub gdy fakturka została już zapłacona - zwrot opłaconej części, gdy dojdzie do przeniesienia numeru.

#1185751  autor: mungo
 10 sty 2025, 14:42
KC-Karlos:
Przykładowo w regulaminie Fonia SIM 100GB, który podlinkowałeś jest
5. REZYGNACJA

2. Każdy Klient może wypowiedzieć Umowę na zasadach określonych w Regulaminie Świadczenia Usług Telekomunikacyjnych. W przypadku wypowiedzenia Umowy, przy której Klient uiścił Subskrypcję roczną, Operator zwróci proporcjonalnie równowartość niewykorzystanej Subskrypcji w terminie 14 dni od rozwiązania Umowy, Operator w dalszym ciągu zachowuje jednak prawo do pobrania opłaty za wypowiedzenie Umowy na czas określony, zgodnie z postanowieniami Regulaminu Świadczenia Usług Telekomunikacyjnych.
W Regulaminie świadczenia usług telekomunikacyjnych mamy:
§ 12 ROZWIĄZANIE UMOWY

2. W przypadku Umowy zawartej na czas określony – jeżeli Klient złoży wypowiedzenie przed upływem określonego czasu, Operator będzie miał prawo żądać od niego opłaty. Wysokość opłaty nie może przekroczyć wartości ulgi przyznanej abonentowi pomniejszonej o proporcjonalną jej wartość za okres od dnia zawarcia umowy do dnia jej rozwiązania. Operator ma prawo żądać opłaty, o której mowa w zdaniach poprzednich także w sytuacji jednostronnego rozwiązania Umowy przed upływem terminu z winy Klienta.
W przykładowym SIM 100GB dali Ci 150zł rabatu na opłatę aktywacyjną, 11zł na opłatę miesięczną i dodatkowy rabat 48zł, jeśli używasz kodu na pierwszy miesiąc za 1zł. Więc jak rozumiem, mogą się o te 191zł upomnieć (209*11/12)… Sam wziąłem na próbę numer i teraz doczytałem te regulaminy. Trzeba będzie szybko przetestować jak to działa i skorzystać z odstąpienia o umowy w ciągu 14 dni…
 #1185754  autor: KC-KARLOS
 10 sty 2025, 15:25
mungo: skoro jest to w formie subskrypcji i ja zakończysz, czyli wyłączysz odnawianie czy usuniesz kartę, to jak mają Tobie naliczyć karę umowną, skoro kupiłeś ofertę na miesiąc? Przy opcji jeszcze bez subskrypcji, też niby umowa była podpisywana, a oferta zachowywała się dokładnie, jakbyś był w prepaidzie. Gdy wycowywali plan darmowy, kto nie włączył subskrypcji, numer był odcinany z sieci, bez kar.

Najlepsze wyjście to faktycznie test do ustawowych 14 dni, tylko, czy zwrócą Tobie te wydane 2 złote? Bo konkurencyjny Flex czy Nju zwracają 100% kwoty, dlatego ogólnie Fonii bym nie polecił, ze względu na sporo niedomówień.
A jeśli subskrypcja jest ofertą przedpłaconą, to nie powinno być żadnych ekstra opłat za rezygnację, jak np. w nju światłowód - zrezygnujesz, wyłączają, a Ty odsyłasz wypożyczony modem.

#1185755  autor: mungo
 10 sty 2025, 15:47
Tak samo jak każdy inny operator. Wystawią fakturę, którą musisz opłacić. Jak nie opłacisz, to tak samo jak nie opłacisz rachunku za prąd czy abonament komórkowy. Odetną i zwindykują

To że to jest zwykły abonament, można wywnioskować z regulaminu:
6. ABONAMENT I OPŁATA AKTYWACYJNA
1.Płatność Abonamentu następuje w ramach Subskrypcji, tj. płatności automatycznie pobieranej z góry, co 30 dni, 90 dni lub z góry na rok (365 dni) poczynając od dnia aktywacji karty SIM.
2. Płatności za usługi dodatkowe rozliczane są w Okresie rozliczeniowym na podstawie e-faktury.
3. Klient dokonuje płatności za Usługi Telekomunikacyjne poprzez zapłatę za Opłatę aktywacyjną, oraz Abonament Karty SIM wchodzącej w skład Oferty ,,FONIA SIM 100GB”. Płatność za powyższe może zostać dokonana przez Klienta w Serwisie e-płatności.
Ułatwiają płatność z góry za abonament. Za ewentualne połączenia międzynarodowe i usługi premium wystawią fakturę.
Nie zawsze subskrypcja znaczy to samo. Flex ma prepaida na usługi dodatkowe, ale przykładowo Heyah 01 wystawia faktury.
 #1185756  autor: KC-KARLOS
 10 sty 2025, 15:56
mungo: to fikcja. Przy subskrypcji czy w planie darmowym jak był, te usługi "generujące faktury" nie były dostępne ("połączenia wychodzące są obecnie zablokowane" albo "wybrany numer jest niedostępny").
Powiem tak - to zabezpieczenie prawne. Remington już wcześniej podsumował ich ofertę, nazywając to "amartorszczyzną", bo tak działa robiona niskim kosztem sieć MVNO.
Dlaczego zlikwidowali plan darmowy i zmienili go na subskrypcję płatną 15 zł? Bo nie umieli naprawić w aplikacji Fonia mechanizmu generowania reklam, które miały opłacać koszt planu. Jak takie partactwo nazwać? No właśnie.

• Strona 8 z 10
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9