Orange się ceni i chyba trochę zasłużenie bo jakością przewyższają nawet Play. Poza tym, jak napisał Karlos chcą zmusić ludzi do do uczciwego korzystania z telefonu, nie utrzymując w sieci kart sim z których mają przychód 12 złotych na rok. Na pewno nie wrócą czasy kiedy w domu był jeden telefon, bo od komórek uzależniliśmy się. Co najwyżej nie będziemy mieć kilku kart sim a jedną, opłacaną co miesiąc.kazik20 pisze: ↑07 lis 2024, 22:02Orangutany odbiją się od dna jeśli okaże się, że przesadzili (a ludzie zaczęli sobie limitować koszty na rozmowy czy Neta mobilnego) i wróci zapewne lepsze i na powrót kuszenie klienta nową ofertą. Przecież nie wrócą chyba czasy kiedy to telefon był jeden na rodzinę i to na kablu i to nie w każdym mieszkaniu.
- Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum:
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.
Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.
Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
Wobec zapowiedzi najnowszych zmian - cięć w ofercie zrozumiałem, że jestem w takiej samej sytuacji. Mam kilka numerów, na których przedłużam kilka TB z NL za 1zł. Nazbierałem dosyć neta z długim terminem ważności, więc o ten się martwić nie zamierzam.zulu144dwa pisze: Ogólnie dobrze jestem zabezpieczony a nawet mogę stracić kilka TB w NL w dodatkowych startówkach i nic się nie stanie a nawet zaoszczędzę nie wydając na NL za 1 zł.
Jeśli to miałoby być nie uczciwe to operator by tego nie umożliwiał. Nie widzę sensu dalszego pompowania kasy, bo wyczuwam w tym przemyślaną politykę Orange - dać terabajty w darmowych no-limitach, a później niech ludziom żal d... ściska, że to stracą. Ja się na ten chwyt łapać nie dam. Jeśli moje "12zł/rok" to dla Orange nie biznes, to zużyję karty na zero, wyrzucę, a za pół roku znowu będą promocje na nowych starterach. Dla nich nawet gorzej, bo już nie kupię np. trzech sztuk, tylko jedną, gdyż im nie zaufam, że ten net może być na dłużej.stan789 pisze: Poza tym, jak napisał Karlos chcą zmusić ludzi do do uczciwego korzystania z telefonu, nie utrzymując w sieci kart sim z których mają przychód 12 złotych na rok.
Tak na marginesie - ciekawe jak to będzie ze starterami promocyjnymi ze sklepu online (te czarne). Mają one dodatkowe 10GB więcej za doładowanie online od tych standardowych - czy ten bonus po zmianach też będzie skasowany

Obawy to są także przy promocji "Internet za darmo", bo jeśli mają coś tam grzebać to np wprowadzą nowe saldo dla GB i stare będą zagrożone albo poważnie obawiam się, że jak konkurencja skrócą ważność po doładowaniu za 50zł np do 40 dni itd. A ja właśnie najczęściej sobie doładowaniem przedłużam GB.
Skoro likwidują NL za 1zł. To które usługi są jeszcze w stanie wyprowadzić numer pasywny w stan aktywny i koniecznie z zamrożonych złotówek? net elastyczny, NL na komórkowe, twoje numery za 3zł, pakiet minut 100 za 4zł/7dni, taniej do wszystkich za 3zł/dni czy jeszcze inne? bo mam sporo pasywnych kart z niewykorzystanymi promocjami GB.
Skoro likwidują NL za 1zł. To które usługi są jeszcze w stanie wyprowadzić numer pasywny w stan aktywny i koniecznie z zamrożonych złotówek? net elastyczny, NL na komórkowe, twoje numery za 3zł, pakiet minut 100 za 4zł/7dni, taniej do wszystkich za 3zł/dni czy jeszcze inne? bo mam sporo pasywnych kart z niewykorzystanymi promocjami GB.
Ostatnio zmieniony 08 lis 2024, 09:48 przez kazik20, łącznie zmieniany 1 raz.
kazik20: spokojnie, GB przy nowej promocji doładowań będą na tym samym saldzie co obecnie (po prostu nie będzie nominalnych GB przyznawanych za fakt zasilenia np. zdrapką - a tych GB już nie ma przy usłudze ZDwO, bo wpadają tam wyłącznie bonusy GB za zasilenie w MO, czy tak jak planują "od nowa"). Nigdy nie dadzą tego neta w ramach przegrody PI bo ludzie będą szukać luk, aby to przedłużyć - choć z drugiej strony operator na tym by zarobił, bo wydłużanie NL+PI staje się droższe.
To ma swój cel, bo będą promować doładowania online. Ten eksperyment z czasowym wyłączeniem "piątki" był testem takiego rozwiązania - czyli zdrapka nie dawała żadnego bonusu tylko 5 zł KG, natomiast ten nominał, który pozostał drogą online przy autodoładowaniu dawał ekstra 10/20GB, przy okazji zastawiając pułapkę dla obecnego stanu przy promocji autodoładowań, o której niedawno napisałem post.
Pamiętaj też o podstawowym sposobie przywrócenia OA - usługą "konto ważne od nowa", która wydłuża jedynie KG w analogicznej cenie co przedłużanie KG+BIZD, które działa wyłącznie w OA.
To ma swój cel, bo będą promować doładowania online. Ten eksperyment z czasowym wyłączeniem "piątki" był testem takiego rozwiązania - czyli zdrapka nie dawała żadnego bonusu tylko 5 zł KG, natomiast ten nominał, który pozostał drogą online przy autodoładowaniu dawał ekstra 10/20GB, przy okazji zastawiając pułapkę dla obecnego stanu przy promocji autodoładowań, o której niedawno napisałem post.
Zgadza się, te usługi przywrócą OA. Pamiętaj o modyfikacji cenowej NL w wersji jednorazowej i cyklicznej - z 7 zdrożeje do 10 zł.Skoro likwidują NL za 1zł. To które usługi są jeszcze w stanie wyprowadzić numer pasywny w stan aktywny i koniecznie z zamrożonych złotówek? net elastyczny, NL na komórkowe, twoje numery za 3zł, pakiet minut 100 za 4zł/7dni, taniej do wszystkich za 3zł/dni czy jeszcze inne? bo mam sporo pasywnych kart z niewykorzystanymi promocjami GB.
Pamiętaj też o podstawowym sposobie przywrócenia OA - usługą "konto ważne od nowa", która wydłuża jedynie KG w analogicznej cenie co przedłużanie KG+BIZD, które działa wyłącznie w OA.

Podsumowując - mam parędziesiąt terabajtów zebranych ze starego pakietu 7zł/7 dni. Obecnie działam na pakiecie 25zł/miesiąc. Po zmianach moje terabajty się zachowają i będę płacił 31zł/miesiąc?
Liwiusz: tak, zachowasz TB. Pamiętaj, że usługa będzie się odnawiać co 30 dni, nie co 31.

Czy mając ujemne saldo konta, w wyniku skorzystaniu z kredytu, można z tego numeru wysyłać bezpłatne smsy, np. aktywujące jakiś pakiet/usługę w Orange? ( np. WEEKEND na 80111)
@neotele
Można.
Można.
artsky: tak. Cztery: 1x pakiet nieodnawialny NL+15GB i 1x pakiet cykliczny NL+15GB
oraz
1x pakiet jednorazowy - dowolny z 5G Pass (do wyboru 25GB, 50GB, 75GB i 100GB) i 1x pakiet cykliczny dowolny z 5G Pass (do wyboru 25GB, 50GB, 75GB i 100GB). Warto to zrobić do styczniowej zmiany. GB i ważność się sumują.
Uwaga, jeśli już skorzystano z opcji testowej za 15 zł NL+25GB+5G - to już nie włączymy wersji z większą ilością GB w tej promocji.
oraz
1x pakiet jednorazowy - dowolny z 5G Pass (do wyboru 25GB, 50GB, 75GB i 100GB) i 1x pakiet cykliczny dowolny z 5G Pass (do wyboru 25GB, 50GB, 75GB i 100GB). Warto to zrobić do styczniowej zmiany. GB i ważność się sumują.
Uwaga, jeśli już skorzystano z opcji testowej za 15 zł NL+25GB+5G - to już nie włączymy wersji z większą ilością GB w tej promocji.

Mam staro-nowy NL 25zł, ale ważność NL to ponad 300 dni. Rozumiem że ten NL staro-nowy i tak usuwają. Czyli bezpiecznie mogę sobie te 4 NL za 15 zł odpalić i to się wszystko zsumuje? Bo potem i tak i tak by mnie na wersję za 31 zł przenieśli...
lukjac: bez tego przeniosą na wersje co 30 dni za 31 zł. Więc możesz włączyć warianty promocyjne po 15 zł, jeśli nie masz ich jeszcze wykorzystanych.
Przypominam, GB i ważność się sumują.
Uwaga na włączony ostatnio wariant cykliczny, to on będzie próbował pobrać opłatę cykliczną w ostatnim dniu ważności NL.
Przypominam, GB i ważność się sumują.
Uwaga na włączony ostatnio wariant cykliczny, to on będzie próbował pobrać opłatę cykliczną w ostatnim dniu ważności NL.

@KC-KARLOS po odpaleniu 4 x promo NL po 15 zł odpalać od razu kolejny, piąty, już docelowy NL? mam 24 TB na saldzie PI więc zależy mi na docelowym NL z jak najniższą ceną byleby przedłużać posiadane obecnie GB; który NL najlepiej zostawić jako docelowy?
lukjac: no to jeśli chcesz jak najtaniej to: albo zwykły NL za 31 - odnawialny będzie na nowych zasadach co 30 dni, albo poświęcaj 93 zł i odnawiaj NL co 3 miesiące czyli 93 dni - koszt miesięczny ten sam, bo 31 zł, ale zyskasz kilka dni więcej ważności usługi - opcja przyznaje NL+150GB+5G.

Choć z drugiej strony, za przymusową migrację z NL 25 zł na wersję 31 zł, może pomarańczowi dadzą jakiś bonus typu GB lub pierwszy darmowy NL jak to miało sytuację niedawno (wtedy gigabajty zapowiadali ale darmowego NL już nie)
lukjac: zapomnij.

Ok, dziękuję Karlos. Ciekawi mnie jeszcze jedna rzecz. Czy, będąc obecnie na staro-nowym NL za 25 zł, działa przycisk w MO "Przedłuż ważność". Chodzi mi o kilkukrotne 'odpalenie' obecnie posiadanego NL za 25 zł.
Nigdy samodzielnie nie mozna było aktywować nowego NL za 25 zł.
Ogólnie interfejs MO zmienia się, a pod względem pewnosci jakim NL cyklicznym czy jednorazowym przedłuża się, to zmienia się na gorsze.
Teraz w OFnK ORANGE może rządzić pakiet za 14 zł z dowolnym NL. Aktywacja naprzemiennie w ostatnich dniach ich ważności. Doładowania online Orange 5 zł przed aktywacją pakietu za 14 zł i w środku ważności pakietu 200minut i 200 SMSów na 31 dni.
Tam ktoś planuje w tym Orange? niedawno stary NL 25zł wykastrowali z przyrostu GB, żeby dosłownie za chwilę zlikwidować ten zmodyfikowany NL i przenieść wszystkich na droższą wersję. A podwyżka nie jest o 6zł tylko o 10zł, bo to jedyny operator, który nie umożliwia doładowania o wartości pakietu. Jeśli chcę włączyć NL za 31zł muszę doładować za 35zł, bo doładowania za 31zł brak, to jest chory ewenement, który wredne Orange utrzymuje od lat.
Co do likwidacji NL krótkoterminowych, to można się było tego spodziewać, były nadużywane do przedłużania bonusu a wątpię, żeby to było intencją Orange. Ja chętnie z nich korzystałam kilka razy w miesiącu a teraz przestanie to być opłacalne, bo jeśli 3 razy wykupię najtańszy NL za 10zł to zapłacę 30zł czyli prawie tyle samo co kupując NL miesięczny. Likwidację fajnych krótkich NL zawdzięczamy tym wszystkim, którzy nie potrafili skorzystać z okazji, żeby siedzieć cicho i kłapali na prawo i lewo o korzystnych właściwościach tych NL (nie będę pokazywać palcem
)
Co do likwidacji NL krótkoterminowych, to można się było tego spodziewać, były nadużywane do przedłużania bonusu a wątpię, żeby to było intencją Orange. Ja chętnie z nich korzystałam kilka razy w miesiącu a teraz przestanie to być opłacalne, bo jeśli 3 razy wykupię najtańszy NL za 10zł to zapłacę 30zł czyli prawie tyle samo co kupując NL miesięczny. Likwidację fajnych krótkich NL zawdzięczamy tym wszystkim, którzy nie potrafili skorzystać z okazji, żeby siedzieć cicho i kłapali na prawo i lewo o korzystnych właściwościach tych NL (nie będę pokazywać palcem

Przecież 4zł nie przepada, w końcu je wykorzystasz. Narzekanie też musi mieć pewne granice.biala1991 pisze: A podwyżka nie jest o 6zł tylko o 10zł, bo to jedyny operator, który nie umożliwia doładowania o wartości pakietu. Jeśli chcę włączyć NL za 31zł muszę doładować za 35zł, bo doładowania za 31zł brak, to jest chory ewenement, który wredne Orange utrzymuje od lat.