• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #953698  autor: przemo_one
 02 paź 2017, 11:22
Niedawno przeniosłem numer do Free na Kartę. W sobotę o 11:20 dostałem SMS, że brak wystarczających środków na koncie, żeby aktywować pakiet za 8 zł. Na koncie miałem 4,80 zł, a powinno być 5 zł. SMS pochodził od numeru 262. Sprawdziłem i wszystko pasuje do pakietu "Rozmowy i SMS-y bez limitu do wszystkich dla przenoszących numer".
Kod: Zaznacz cały
http://www.orange.pl/kid,4000377334,id,4004652554,title,Rozmowy-i-SMSy-bez-limitu-do-wszystkich-dla-przenoszacych-numer-,article.html
Pakiet na 7 dni za 8 zł i aktywacja SMS za 20 gr. Niestety ja takiej wiadomości aktywacyjnej pod numer 262 nie wysłałem. Nikt z mojego telefonu nie wysłał. Jak to możliwe, że ściągnęło z konta za niewysłaną wiadomość i chciało aktywować ten pakiet?

PS
Ładne kwiatki
 #953703  autor: rudymax
 02 paź 2017, 11:38
Reklamuj. Orange często proponuje włączenie tego pakietu specjalnymi smsami, które w niektórych telefonach trudno skasować i może to spowodować włączenie niechcianego pakietu.
Ostatnio zmieniony 02 paź 2017, 11:41 przez rudymax, łącznie zmieniany 1 raz.
 #953704  autor: kemsinenu
 02 paź 2017, 11:39
Zapewne przyszła specjalna wiadomość SMS z propozycją aktywacji pakietu. Takie wiadomości na niektórych telefonach pojawiają się pomimo zablokowanego ekranu i można od razu na nie odpowiedzieć naciskając przycisk. W plecaku lub torebce nie trudno, żeby "coś" go nacisnęło. Wtedy wysyła się z automatu SMS i stąd zapewne brakujące 20gr.

Aby zapobiec temu w przyszłości, odwołaj wszelkie zgody marketingowe w Orange.
 #953706  autor: sa
 02 paź 2017, 11:41
Musiałeś dostać najpewniej sławetnego smsa flash i chcąc ofertę anulować wcisnąłeś ok .Niestety to stara taktyka w orange.Dlatego pierwsze co się robi jak się już tam numer ma to zakłada konto na mój orange a następnie włącza wszelkie zgody marketingowe itp. na nie.A dopiero wtedy doładowuje się telefon, bo niestety ale są telefony(i smartfony) które nie potrafią odrzucić tego typu "oferty" i tylko tracisz kasę a wtedy zostaje tylko żądanie zwrotu kasy i wyłączenia niechcianego pakietu.Uwaga "oferty" i smsy flasz nasilają się szczególnie po doładowaniu konta więc trzeba bardzo ostrożnie traktować wszelkie smsy z ofertą od orange i w ogóle od orange.A swoją drogą że orange za takie coś jeszcze kar nie zapłaciło to prawdziwy cud bo metodę tą praktykują od lat...
 #953714  autor: przemo_one
 02 paź 2017, 12:10
Zgody marketingowe mam wyłączone. W momencie otrzymania SMS z informacją o niemożności włączenia pakietu nie miałem telefonu przy sobie. Następnego dnia przeczytałem tę wiadomość. W sobotę nie miałem nawet telefonu w ręku. Albo mój telefon sam włączył pakiet, albo ktoś z Orange to zrobił. Pozostaje pytanie, czy naciśnięcie OK powoduje wysłanie płatnej wiadomości, czy też uruchomienie bezpłatnego kodu USSD. W przypadku kodu opłata 20 gr nie powinna być naliczona.
 #953715  autor: sa
 02 paź 2017, 12:20
Wierz mi to jest możliwe ja kiedyś doładowując telefon na moim starym SE dostałam wiadomość tego typu charakteryzującą się buczeniem a nie normalnym dźwiękiem smsa, a w niej ofertę włączenia skarbonki za 20gr,mimo odrzucania tej info wiadomość nie chciała zniknąć i skasowało mnie na 20gr.Ironia losu tkwi w tym że skarbonkę można sobie włączyć kodem za darmo..Znane są też przypadki włączania tego typu usług w kartach będących w modemie.Więc skasować na te 20gr jak najbardziej mogło i nawet człowiek nie był przy tym obecny.W orange są dwa rodzaje zgód jedne to te standardowe drugie w opcjach,obydwa masz powyłączane?Bo mnie pomogło wyłączanie w obu.I tak włączenie ok powoduje wysłanie płatnej odpowiedzi, niestety.
 #953718  autor: rudymax
 02 paź 2017, 12:23
Mimo wszystko, jeżeli chcesz drążyć temat, to reklamuj. Miałem kiedyś przygodę ze słynnym smsem specjalnym i włączeniem niechcianego pakietu. Reklamacja została uznana, pakiet został wyłączony i kasa zwrócona. U Ciebie co prawda pakiet się nie włączył, bo nie było środków, ale można powalczyć dla zasady.
 #953720  autor: Cobretti
 02 paź 2017, 12:27
Za te praktyki Orange z tymi smsami flash powinno się w końcu wziąć UKE.