• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #949453  autor: Majek7
 07 wrz 2017, 11:39
Cześć,

Chciałbym się dowiedzieć, jak ktoś zna pomysły, w jaki sposób przedlużyć wazność konta w play na kartę w taryfie RBM Energy na kartę - doładowuję rodzicielce od roku co miesiąc 10pln konto i wykupowałem 100min do wszystkich sieci na 30 dni, które mi przedłużały automatycznie ważność pakietu w RBM energy tych kilkudziesięciu tys minut. Problem w tym, że za 2 dni kończy się data ważności połączeń wychodzących i wówczas zapewne ten pakiet przestanie pewnie działać.

jakieś pomysły ktoś ma? Dzięki za pomoc :)
 #949463  autor: Majek7
 07 wrz 2017, 12:20
Poza takim mechanizmem oficjalnym, nie ma innej drogi, np przejście do taryfy innej gdzie rok ważności konta jest przydzielany? Trochę szkoda 50pln dobić konto na 3 miesiące, a jednak pakiet minut przez te 3 miesiace to 3x10zł koszt - 20 jest utopione, bo mama korzysta tylko z tel jako tel do wykonywania/odbierania połączeń i smsów. Wiadomości nie wysyła, z neta nie korzysta, po prostu to zwykły tel zastępujący stacjonarkę.
 #949471  autor: Majek7
 07 wrz 2017, 13:07
Jeszcze jedna kwestia z pytaniem do obeznanych osób:
Gdy w ofercie RBM na kartę 5 korzysta użytkownik z DIL i ma Datę ważności połączeń wychodzących do 22.10.2017, to przed upływem tego okresu konieczne jest przedłużenie np doładowaniem, ważności konta na wychodzące, by dalej korzystać mógł user z DIL co miesiąc aktywując pakiet danych podstawowy i uruchamiając usługę DIL mając >30pln na koncie?
W taryfie RMB nk 5 też za 50zl doładowanie wydłuża ważność konta na wychodzące o 100dni?

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź.
 #949472  autor: maniek357
 07 wrz 2017, 13:20
Majek7 pisze:Poza takim mechanizmem oficjalnym, nie ma innej drogi, np przejście do taryfy innej gdzie rok ważności konta jest przydzielany? Trochę szkoda 50pln dobić konto na 3 miesiące, a jednak pakiet minut przez te 3 miesiace to 3x10zł koszt - 20 jest utopione, bo mama korzysta tylko z tel jako tel do wykonywania/odbierania połączeń i smsów. Wiadomości nie wysyła, z neta nie korzysta, po prostu to zwykły tel zastępujący stacjonarkę.
Przejdź do a2mobile. Za 9,9 zł masz no-limit minut. W obecnej sytuacji nie masz pola manewru, bo jak zmienisz taryfę, to przepadną minuty.
Majek7 pisze:Jeszcze jedna kwestia z pytaniem do obeznanych osób:
Gdy w ofercie RBM na kartę 5 korzysta użytkownik z DIL i ma Datę ważności połączeń wychodzących do 22.10.2017, to przed upływem tego okresu konieczne jest przedłużenie np doładowaniem, ważności konta na wychodzące, by dalej korzystać mógł user z DIL co miesiąc aktywując pakiet danych podstawowy i uruchamiając usługę DIL mając >30pln na koncie?
W taryfie RMB nk 5 też za 50zl doładowanie wydłuża ważność konta na wychodzące o 100dni?
Dokładnie tak jak napisałeś. A pakietu danych nie trzeba do DIL. Wystarczy > 30zł na koncie. W RBM7 50 zł przedłuża wychodzące o 150 dni. W innych taryfach o 100.
 #949473  autor: bolek2004
 07 wrz 2017, 13:24
Play ostatnio załatał dziury i żadne patenty na rwk poza rwk bonus za przeniesienie nie działają. Skończyło się eldorado. Jedyna sensowna opcja to ładowanie 50zł na 100 dni po to aby mieć ważność wychodzących w energy.
Co do dil,tak trzeba pilnować wychodzących i wydłużać normalnie doładowaniem. W rbm5 takie same ważności wychodzących jak w energy czyli 50 to 100 dni.
W play jest taka zasada że jak stracisz wychodzące to nie możesz skorzystać z żadnych pakietów/usług wychodzących.
 #949508  autor: Majek7
 07 wrz 2017, 18:15
Dzięki za odpowiedzi panowie,
@bolek2004 co do DIL, czyli jak za 2 dni komuś komu pilotuję tę usługę przyjdzie powiadomienie (akurat na mój nr, bo jest usługa podpięta z nru z powiadomieniami do mnie), że usługa DIL została wyłączona, a nie będzie pakiet danych żaden aktywny, to wówczas DIL nadal będzie działał po aktywacji w play24, mimo braku aktywnego pakietu na transmisję danych na tym numerze w RMB na kartę 5?

Druga sprawa, są teraz jeszcze aktywne te migracje, by dostać się jakoś do RBM na kartę 5 z rokiem ważności konta z jakiegoś starteru najzwyklejszego play z kiosku/salonu :)? Pytam, bo za nieco ponad miesiąc kończy się ważność wychodzących na tym numerze, który obsługuje DIL i znowu doładowanie za 50pln przdłużające konto o 100dni jest utopione, karta w modemie, niewykorzystywane środki, jedynie służy do obsługi DIL i co miesiąc brałem tam pakiet danych za 5zł, bo nie wiedziałem, że nie musi być już aktywny żaden pakiet tak jak wspomniałeś (od kiedy tak się stało orientujesz się?)

--

co do a2 mobile i nolimit głos za 9,9zł/msc, jak tam jest z ważnością konta na wychodzące przy wykupowaniu co miesiąc za te 10pln tego pakietu? Zastanowię się dziś nad tym rozwiazaniem, chociaż wychodzące mamie kończą się za 2 dni więc z przeniesienia nici będą w takim czasie szybkim, ale może wytrzyma 2-4 dni jeśli tyle zajęłaby migracją z play do a2 i mogłaby odbierać połączenia wówczas tylko, bo przychodzące ważne nie jest napisane że w taryfie RBM Energy są ograniczone jakimiś datami.

Dzięki za wskazówki i podpowiedzi :)
 #949509  autor: sa
 07 wrz 2017, 18:22
W a2 wychodzące i przychodzące po każdym doładowaniu obojętna kwota (od 5zł)są ważne 366 dni.Starter też jest ważny 366 dni plus 10zł na początek by na pierwszy pakiet starczyło.
 #949516  autor: bolek2004
 07 wrz 2017, 18:58
Majek7 Nie słyszałem żeby się coś zmieniło odnośnie tego że nie potrzeba pakietu internetowego.
Oczywiście pakietu nie potrzeba jeśli ładujesz 50zł na 100 dni bo wtedy dostajesz za doładowanie GB ważne tyle samo co konto główne więc nie trzeba jeszcze dodatkowego pakietu wykupować.
Jeśli inaczej korzystasz to pakiet musi być.
Poza tym nie ma już sposobu na rwk jak już było pisane. Jedyny sposób to przeniesienie numeru z innej sieci do rbm7, włączenie rwk w ramach bonusu za przeniesienie numeru i zmiana taryfy na rbm5, jeszcze nie dawno ktoś pisał że to działa.
Jak jest dzisiaj? Nie wiadomo.
 #949565  autor: Majek7
 07 wrz 2017, 22:27
odnośnie a2 to wygląda więc kusząco w przypadku takiej treści, jak wspomniałem. Sieć działa ok pod kątem zasięgu, transmisji głosowej, nie ma jakiś zwieszeń etc? Ofc mowa o sygnale w centrum miasta :)
Jak wygląda tam prędkość transmisji przy tym 'niewyczerpalnym' necie za 9,9pln :)? taka, jak na aero solorzowym tak i w tej spółce dali 512kbps przy nolimicie, czy 2mb:)? Pytam z ciekawości :)

odnośnie DIL to ja zazwyczaj wykupowałem pakiet danych, ponieważ osoba, której zarzadzam netem z DIL nie doładowywała konta kwotą 50zł by uzyskać ważność konta na wychodzące i pakiet na 100dni - po prostu dążyłem do utrzymania min. 30zł na koncie i co miesiąć dobijała mi ta osoba za 5pln konto i aktywowany byl pakiet transmisji 600mb na 30dni i tego samego dnia uruchomiałem z aplikacji usługę DIL również, tak to kosztowało te 5pln miesięcznie, a RWK był właśnie od poprzedniego roku od października z migracji z play do chyba red bulla gdzie aktywowany był właśnie bonus za przeniesienie i potem przejście z RWK na RBM na kartę 5 :)