• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #932978  autor: adziu82
 20 cze 2017, 13:17
Panowie, pierwszy raz będę robił taką operację.
Mam numer w VM, z tego numeru chcę przekierować połączenia i sms-y, załóżmy, że oba numery są w roamingu, z VM przekierowuję na Play, czy to będzie płatne? Jak tak to na którym numerze?
Oraz, jak to jest z sms-ami, można to zrobić? Taka sama sytuacja, chcę otrzymać na Play, sms-y z VM.
Ustawiłem już połączenia i dział mi to, jak to jest z opłatą? Czy to jest darmowe? Znalazłem jakiś post, ale z 2007 roku, że to jest płatne, minęło 10 lat, może już jest za free.

RawStyle
 #932984  autor: reboot
 20 cze 2017, 13:57
Po pierwsze - istnieje techniczna możliwość przekierowania sms, jednak ta usługa nie jest dostępna w Polskich sieciach.

Po drugie - przekierowanie połączenia jest płatne na tym numerze, który jest numerem pośredniczącym czyli w tym przypadku VM.
Kosztuje to tyle ile rozmowa z VM na numer Play.
Bezwarunkowe przekierowanie oznacza, że nie ma znaczenia czy VM jest w PL, UE czy Mongolii, bo w HLR jest informacja o tym, że VM ma ustawione przekierowanie i następuje ono automatycznie na numer docelowy bez "kluczenia" po świecie.

Natomiast jak ustawisz przekierowanie np. gdy zajęty, gdy poza zasięgiem lub gdy nie odbierasz przez X sekund, to połączenie leci np. do Mongolii lub do UE i poprawne zestawienie przekierowania oznacza, że płacisz tak jak za połączenie przychodzące na numer VM oraz za połączenie wychodzące na numer docelowy.
W teorii na terenie kraju oznacza to darmowe odebranie i przekazanie w kwocie równej minucie rozmowy w kraju.
W taryfach z RLAH być może byłoby to za 0 zł (odebrane) oraz w ramach pakietu np. no limit poł. wykonane. Skoro VM nie ma RLAH, bo Grażynka ma to w pi...XD (jej pensja się musi zgadzać), to zapłacisz 5gr za odebrane i 29gr za nawiązane na nr Play.

Dlatego lepiej ustaw przekierowanie bezwarunkowe.
Kod: Zaznacz cały
*21*numer#

WKS
 #933004  autor: Przemix
 20 cze 2017, 15:24
Smsy przekierujesz każdą aplikacją typu sms forwarding na androidzie, ale telefon z taką aplikacją musi być cały czas włączony, w przeciwieństwie do przekierowywania rozmów. I można tez smsy na email przekierowywać takim sposobem
 #933006  autor: adziu82
 20 cze 2017, 15:40
Rozumiem, ze 0 kosztow. Karta leci na oparach, doladowywac nie bede juz, bo uzywam innego numeru, ale co niektorzy pisza/dzwonia na ten numer, dlatego pytam

RawStyle
 #933007  autor: matteo
 20 cze 2017, 15:48
adziu82 pisze:Rozumiem, ze 0 kosztow. Karta leci na oparach, doladowywac nie bede juz, bo uzywam innego numeru, ale co niektorzy pisza/dzwonia na ten numer, dlatego pytam
... ale żeby móc z niej zrobić przekierowanie, to ta karta też musi być aktywna. Nie możesz jej wyrzucić i zapomnieć bo z czasem przekierowanie przestanie działać.
 #933008  autor: adziu82
 20 cze 2017, 15:52
@matteo, tak, to wiem :-) bedzie w telefonie jakis czas, az przestana dzwonic/pisac na niego, tylko na nowy/aktualny.

RawStyle
 #933009  autor: Remington
 20 cze 2017, 15:56
Przekierowanie to nie zero kosztów, tylko koszty jakbyś to Ty z tego numeru zadzwonił.

Przekierowanie bezwarunkowe ma znaczenie dla kasy gdy jest się za granicą, opisał to reboot.
 #933012  autor: reboot
 20 cze 2017, 16:01
A co da mi opcja przekierowania bezwarunkowego?
Jeśli w VM masz pakiet no limit, to przekierowanie bezwarunkowe pozwoli Ci w ramach tego no limit przekierować rozmowę do Play i nieistotne czy nr VM jest w roamingu UE, w Malezji czy leży w stodole w Polsce pod stertą łajna.

Przekierowanie warunkowe czyli np. gdy nr jest zajęty, nie odbierasz przez X sekund lub jesteś poza zasięgiem oznacza, że w roamingu połączenie leci do kraju, w którym jest VM i wraca do PL na numer Play czyli jeśli połączenie będzie trwało np. 10 minut zapłacisz 10x0,05 (za odebrane połączenie) oraz 10x0,29 za przekierowane poł. w roamingu, gdyż VM nie oferuje RLAH.
adziu82 pisze:Karta leci na oparach
zatem jesteś w tzw. dupie xD
Ja bym nie przekierowywał nic, tylko nosił kartę ze sobą i widząc, kto dzwoni, oddzawniałbym w roamingu z innego numeru.

WKS
 #933015  autor: adziu82
 20 cze 2017, 16:08
@ panowie, dzieki :-)
A jeszcze pociagne temat. VM nie ma RLaH, zalozmy ze ma, jak mam no limit w VM i Play, za granica odebranie/wykonanie polaczenia jak w kraju, to nic nie zaplace w roamingu, wszystko z no limitow idzie, tak.

RawStyle
 #933092  autor: reboot
 20 cze 2017, 21:14
Przekierowane połączenie jest taryfikowane jak połączenie głosowe, więc w teorii tak powinno być.

WKS
 #933117  autor: Remington
 20 cze 2017, 22:36
reboot pisze:Przekierowane połączenie jest taryfikowane jak połączenie głosowe
Masz to przećwiczone w VM? Bo w Plusie (abo) na przekierowania jest dedykowana pozycja w cenniku, w nju (abo) przekierowania są płatne dodatkowo mimo nolimitów.
 #933134  autor: reboot
 20 cze 2017, 23:43
https://virginmobile.pl/media/documents ... -06-15.pdf
strona 2, pkt 3 w tabeli 2.

Szczerze? Nie, ale w T-M i Play na 100% działa to tak, że nie dolicza osobnych 29gr tylko albo idzie z pakietu, nielimitowanych rozmów lub np. ze Stanu Darmowego.
Jak ma VM? Trzeba ich spytać, bo może lecą w kulki.

WKS