• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #903600  autor: jarekt
 04 sty 2017, 22:23
Czy ktoś zauważył, że w niektórych sieciach/taryfach można dzwonić i wysyłać SMSy (i pewnie MMSy) na numer NIEAKTYWNY (ale oczywiście zarejestrowany) i można rozmowę i SMSa odebrać na takim numerze i nie powoduje to jego aktywacji i nie rozpoczyna się bieg ważności połączeń wychodzących/przychodzących (starter dalej ma jakąś absurdalną datę albo nie ma jej wcale)?

Teoretycznie można takim starterem odbierać rozmowy i SMSy przez kilka lat za darmo (do momentu kiedy operator go nie wyłączy całkiem bo mu minęła data "przydatności" - z reguły 3 lub 5 lat od daty produkcji).

To albo efekt uboczny wymogu rejestracji w niektórych sieciach albo po prostu ja coś przeoczyłem (może to normalka i wszyscy o tym wiedzą a tylko ja się ostatni o tym "dowiedziałem").

Właśnie się bawię takim numerem już kilka tygodni i wciąż numer nie jest aktywny (nie biegną jeszcze żadne daty).
Ktoś może coś napisać w tym temacie jeśli coś wie?

---edit---
Zapomniałem napisać, że sprawdziłem kilkanaście taryf w różnych sieciach i tylko na jednej jest taka "oferta" (pomijam oczywiście możliwość odebrania SMSa systemowego od Operatora na takim nieaktywnym numerze w niektórych sieciach, w których również nie powoduje to aktywacji startera).
 #903646  autor: jarekt
 05 sty 2017, 12:08
@Konoko PW

Uwaga, w niektórych sieciach/taryfach odebranie takiej rozmowy (jeżeli w ogóle będzie się dało zadzwonić na taki nieaktywny numer) może spowodować aktywację startera więc eksperymentujcie z głową (najpierw próba wykonania połączenia na taki numer bez odbierania - czy się w ogóle da dodzwonić na taki numer, a dopiero potem ewentualna próba odebrania z takiego numeru tej rozmowy ale tylko jeśli dany starter zamierzamy i tak aktywować, bo jeśli startera nie chcemy aktywować to rozmowy nie odbieramy bo to może się skończyć jego aktywacją).
 #905200  autor: biala1991
 14 sty 2017, 13:18
Nie do końca w temacie ale chyba tu najlepiej pasuje :) Mając zero na koncie w Nju można dzwonić do innych sieci a odbiorca dostanie wiadomość, że dany nr próbował się połączyć. Może to nic nadzwyczajnego i działa tak większość sieci, dla mnie to zaskoczenie, bo myślałam że przy zerowym stanie nie da się puścić takiego "bączka". W TM np. od razu dostajemy info: połączenie nie może być zrealizowane, doładuj konto
 #905269  autor: DanielR
 14 sty 2017, 19:50
biala1991 pisze:bo myślałam że przy zerowym stanie nie da się puścić takiego "bączka".
Podobnie sytuacja wygląda w prepaidach (i markach MVNO prepaid) P4. Dodatkowo masz specjalny krótki kod USSD *120#, gdzie wpisujesz numer z którym chciałabyś się połączyć, a sieć wysyła na ów numer (obojętnienie w jakiej jest sieci) bezpłatnego SMS-a klasy 0 (i to największy minus tej opcji) ze standardową informacją o chęci rozmowy. Ilość takich SMS-ów możliwych do wysłania wciągu miesiąca jest praktycznie nieograniczona (przynajmniej teoretycznie).
Dla ułatwienia można sobie ustawić "gotowca" do najczęściej wybieranych kontaktów. Np. *120*dziewięciocyfrowy numer komórkowy#. Wówczas wystarczy jedynie wybrać dany kontakt i tąpnąć w Połącz. :wink:

Z sieci komórkowych korzystam począwszy od 2004 roku.
Aktualny numer:
Era Tak Tak -> Play Fresh / Play na Kartę (MNP) -> Virgin Mobile (MNP)