• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #790178  autor: martin76
 12 mar 2015, 15:44
Mam nowy problem, tzn problem jest juz od 2 lat, ale ostatnio mam go duzo czesciej.
Jak jestem w duzych w miastach (jak na Polske ;) ) czesto zamraza mi sesje, jak to reklamowalem to mi powiedzieli, ze uzywam udostepniania na smartfonie innym urzadzeniom. Tylko, ze ja mam tam taryfe Orange Free na Karte gdzie moge to robic bo to typowo taryfa do routerow i modemow.
Do tego zamrazanie wystepuje rowniez gdy nie udostepniam polaczenia, a nawet nie sciagam jakos duzej ilosci danych - przy zakupie biletow komunikacji, placeniu za parking czy sprawdzaniu konta przez aplikacje. Na co dostalem info, ze to cos nie tak z moim smartfonem... To HTC One X z brandem TMobile bez simlocka (nigdy go nie mial).
Oczywiscie netu na kartach Play, Tmobile i Plus nic nie zamraza i nie przywiesza.
Karta wymieniona na ich najnowsza z LTE + funkcjonalnosc NFC do platnosci zblizeniowych z kontem i karta przedplacona w mBanku.
A najlepsze na koniec. Mam tez MiniMaxa Playa i tu transfer danych w roamingu krajowym Orange dziala bez najmniejszego problemu.
Ma ktos jakis pomysl co moze byc jeszcze nie tak ??
Jedna rzecz czeka na zrobienie, ale ze wzgledu na ilosc danych nie chce mi sie wgrywac wszystkiego od poczatku, a zrobilbym flasha na czyste niebrandowane oprogramowanie.

Tyle, ze latem mnie znajomi odwiedzili z tabletem Sony z karta Orange i uruchomiona promocja 6GB za 6zl i mieli dokladnie to samo w tych samych miejscach. Czy orange ma jakis problem ze swoim oprogramowaniem bilingowym czy nadajnikow ??
 #790250  autor: 111
 13 mar 2015, 00:09
@martin76 zamrażanie było,jest i pewnie będzie w OFnK.
Stało się ono znakiem firmowym tej oferty.Zdarzają się okresy,że prawie ono nie występuje,ale potem nadrabia permanentnym zwieszaniem,co użytkownika do białej gorączki potrafi doprowadzić.
Czym to jest spowodowane diabli wiedzą,ale na pewno nie jest to wina terminali końcowych, tylko operatora.
Pytanie się nasuwa czy to celowe działanie,czy nie.
Słyszałem opinie mówiące,że w abonamentowym Free problem nie występuje i jeśli to prawda, to wskazuje na zaplanowane działanie Orange,tylko nasuwa się kolejne pytanie o sens takiego psucia.
 #790257  autor: bolek2004
 13 mar 2015, 06:09
Mi się wydaje że to zależy od lokalizacji i przeciążenia sieci w danym miejscu, to jest najprostsze rozwiązanie. U siebie długo miałem zamrażanie, nie raz tu o tym pisałem ale odkąd nastąpiła modernizacja Networks w mojej okolicy i nie tylko, ten problem praktycznie nie występuje, na początku sam byłem zdziwiony że się poprawiło. Na jak długo? Nie wiem ale już prawie rok i jest dobrze.
 #790272  autor: martin76
 13 mar 2015, 09:46
Sam w Gdansku mam dwa takie miejsca, ze mysle ze tam to od nadajnika i jego oprogramowania jest zalezne, bo prawie zawsze jak wjezdzam w te rejony to tylko widze, ze telefon cos chce wyslac a nic nie przychodzi, przejezdzam kilometr dwa dalej i jest ok.
Wczoraj jeszcze o tym gadalem ze znajomym, to mi mowi, ze w orange na prepaidzie problemem moze byc to, ze wszystko jest kompresowane. I dlatego w Play na roamingu Orange z danymi nic sie nie dzieje a samym Orange jest kicha.
Chcialem miec dwa nru roznych operatorow, ale wychodzi, ze teoretycznie najslabszy zasiegowo w voice Play jest najlepszym rozwiazaniem, bo mam dostep do nadajnikow wszystkich operatorow (samo Orange to mi wisi bo i tak idzie z Networks!, a jak sie upre to i je moge wlaczyc przez infolinie)
 #790292  autor: 111
 13 mar 2015, 10:43
@martin76 w OFnK już nie kompresji.
EDIT.
Jednak chyba kompresja jest nadal,co wynika z regulamimu,który przytoczył kolega mi80.
Jednak ja na swoim numerze od dłuższego czasu nie mam kompresji i na tej podstawie wysnułem tezę,iż Orange ją wyłączył.
Ostatnio zmieniony 13 mar 2015, 12:00 przez 111, łącznie zmieniany 1 raz.
 #790312  autor: 111
 13 mar 2015, 11:45
@mi80 myślałem,że już ją całkiem wyłączyli,bo na swoim numerze Orange,którego od czasu do czasu używam, już ze dwa lata nie mam kompresji.
Nawet zdziwiony byłem,że tak po cichu ją wyłączyli a tu wychodzi,że ja mam jakiś wyjątkowy przypadek na swoim numerze.
 #790320  autor: mi80
 13 mar 2015, 12:05
Ja też jakbym jej nie widział :)

Znalazłem gdzieś w necie czyjś wpis z maja 2014, gdzie podobno BOK mu potwierdził, że kompresja od pewnego czasu jest zupełnie wyłączona dla wszystkich.
 #790451  autor: martin76
 13 mar 2015, 23:40
Ewidentnie chyba jednak nie ma kompresji. Jeszcze sciagne jakis duzy obrazek i porownam sobie.
 #791926  autor: Orange Ekspert
 22 mar 2015, 14:24
Działanie internetu zależy od bardzo wielu czynników i jest to m.in. lokalizacja czy też liczba użytkowników zalogowanych do sieci. Jeśli problem będzie się utrzymywał to zgłoś go nam korzystając z formularza dostępnego tutaj http://zasieg.orange.pl/. Opcja „zgłoś problem” będzie dostępna po zalogowaniu i wybraniu dokładnej lokalizacji. Sprawdzimy to.

Co do kwestii kompresji to obecnie nie jest już stosowana w żadnej z ofert.
 #792269  autor: 111
 24 mar 2015, 13:54
Co do kwestii kompresji to obecnie nie
jest już stosowana w żadnej z ofert.
Orange Ekspert
Spamer ;)
He,he jednak wyszło na moje,kompresji w O na kartę już niet.