• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?

#45206  autor: gm
 16 sty 2006, 08:38
Tok myślenia już rozumiem.

Zamieniłem Nokię na SE i wróciłem do Nokii :-)

#45211  autor: pvd
 16 sty 2006, 09:16
niestety premii urodzinowej w simplusie juz niema ,ale byla pare lat :)

#45213  autor: martins
 16 sty 2006, 09:27
Widac przeciez wyraznie ze franek napisal "dawal przez kilka lat na urodziny" a nie daje.

Wiadomo ze tej premii juz nie ma, ale faktem jest ze przez kilka lat simplus sam od siebie codziennie doladowywal konta swoich uzytkownikow w ich urodziny.

#45241  autor: Pawrzes
 16 sty 2006, 11:35
martins pisze:TEN KTO TO NAPISAL...

Simplus ma problemy? Przejściowe, ale zauważmy - jako jedyny daje mozliwość wyboru platformy z wyswietlanym limitem i bez. Poza tym wrócmy do historii.. czar wspomnień , ale chyba konieczny by zbić argumenty wspaniałości tak- taka. Rok 1999- pamietny dla użytkowników Ery i idei - nie mogli między sobą wysłać sms-a ..Z Plusa zawsze szły na wszystkie kierunki. Era jako ostatnia wprowadziła sms w pre-paidach, miała z tym ogromne problemy i borykała się aż 4 miesiące by to uruchomić. Plus zrobił to w miesiąc po konkurencji, czyli po IDEI. Plus jako pierwszy wprowadzał wiele nowych technologii i niektóre ciągle ma w ofercie jako jedyny np. HSCSD, Push to talk. Usługa kto dzownił wprowadzana była po kolei dla każdej grupy HLR-ów, na początek poszły najpopularniejsze 98 -mki, potem poleciało po kolei. Kwestia przepustowości sieci szkieletowej...Plus ją budował solidnie, dzięki czemu może oferować np pefiks 1069. W Erze taki ruch pewnie spowodowałby kraksę komunikacyjną. Co do cell info ery... akurat tego powinni się chyba wstydzić najbardziej. Nie wiem jaki sens ma uruchamianie nazwy dzielnicy lub ulicy.. chyba tylko by wprowadzić w błąd abonenta. Gdyby sugerować się tymi informacjami, to można wyjść na manowce... U mnie w domu wg erowego przekaźnika mieszkam w 4 dzielnicach bez wyściubiania nosa z domu Smile)) Co do grania na czekanie... to kolejny wodotrysk . To by chyba było z grubsza na tyle w dyskusji między simplusem a tak-takiem. E- bok na simplusa już funkcjonuje... choć tak naprawdę nie wiem po co, skoro wszystko sprawnie załatwiają krótkie kody

...DOBRY JEST :)

Wybór platformy to poprostu konieczność bo Simplus niedziałal z nowymi telefonami z powodu starego sposobu rozliczania kosztów i to był wstyd.
Przytaczasz jakieś historyczne informacje a chodziło mi o to jak jest teraz, już niechce mi się licytować np. kto wprowadził starter w którym kwota na karcie była identyczna jak cena tego startera rezygnując z opłaty aktywacyjnej.
Co do Cell Info (właściwie to Era ma nowoczesny Cell Broadcast) to jesteś jedyną osobą która tak uważa :| Znajduję jedyne wytłumaczenie - trudno się przyznac że konkurencja ma zdecydowanie lepszą usługę. Kanał 50 nosi nazwę w Erze "nazwa nadajnika w którego jest w zsięgu Twój telefon" i jesli masz 4 nazwy + nazwa miasta (BTSy Ery emitują naprzemiennie po 2 nazwy) to już wiesz że jesteś w zasięgu 4 nadajników lub innych sktorów :) W Plusie tego się niedowiesz bez NetMonitora...
Plus nie ma od lat pomysłu na CI, pełno nazw ogólnych a na nowych stacja nie uruchamiają często CI...
Ja w Erze mam na wyświetlaczu swojej komórki m.in. nazwę ulicy przy której mieszkam :-)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mimo wszystko i tak lubię Simplusa bo w nim miałem swój pierwszy numer telefonu w cyfrowej sieci GSM :-D Ale z Erą mogę więcej! :)

[ Dodano: 2006-01-16 11:48 ]
A wracając do tematu: mamy prawie południe a tu żadnej informacji od Polkomtela czy promocja została przedłuzona czy nie, a jak nie czy bedzie coś innego...

Pytanie do korzystających z Wolnego numeru: czy nadal wykonujecie bezpłatne rozmowy czy jednak niestety już pobierają z konta :?:

Pozdrawiam

#45287  autor: Legol
 16 sty 2006, 13:56
Jeszcze do poludniu nie pobieralo kasy za rozmowy z wolnym numerem- teraz juz pobiera a po wybraniu *104# wyskakuje komunikat ze brak numerow w usludze wolny nr i podany jest sposob aktywacji....wiec jest nadzieja ze promocja bedzie przedluzona....:)

#45306  autor: _HUBERT_
 16 sty 2006, 14:49
Pawrzes pisze: Wybór platformy to poprostu konieczność bo Simplus niedziałal z nowymi telefonami z powodu starego sposobu rozliczania kosztów i to był wstyd.
:?:
No nie wiem czy to taki wstyd. Plus jako jeden z nielicznych (być może jako jedyny) z operatorów na świecie dawał możliwość sprawdzenia stanu konta na wyświetlaczu. To producenci komórek wycofali się z tego, a nie Plus. Nie był to jakiś stary sposób rozliczania kosztów tylko był to taki typ platformy. Więc mówienie, że to wstyd nie jest na miejscu.

#45308  autor: gm
 16 sty 2006, 14:53
No i post jest już chyba do zamknięcia. Padła odpowiedź na pytanie zadane w temacie. To już jest KONIEC... Zostało gdybać czy Plus wprowadzi coś w zamian.

Zamieniłem Nokię na SE i wróciłem do Nokii :-)

#45347  autor: D@rio
 16 sty 2006, 16:55
No nie wiem czy to taki wstyd. Plus jako jeden z nielicznych (być może jako jedyny) z operatorów na świecie dawał możliwość sprawdzenia stanu konta na wyświetlaczu. To producenci komórek wycofali się z tego, a nie Plus. Nie był to jakiś stary sposób rozliczania kosztów tylko był to taki typ platformy. Więc mówienie, że to wstyd nie jest na miejscu.
Hmm. Platforma AoC oparta na technice Nokii nie zyskala sobie sympatykow. PlusGSM nie byl jedyny na swiecie w tej technologii gdzie oferowal na niej uslugi pre-paid. Bylo jeszcze paru operatorow w Europie i na swiecie. Ale to sa wyjatki nie liczne. Jednak operatorzy sie z tego wycofuja. AoC ma wiele wad. Jedyna zaleta to stan zapisywany na karcie SIM i przez to widoczny na wyswietlaczu. Pozatym nie mozna mowic iz platforma SICAP w PlusGSM (czyli technika AoC) jest nowoczesna. Mase wad ma. Chociazby brak natychmiastowej aktualizacji konta za uslugi dodane, brak dostepu do ksiazki telefonicznej gdy brak kredytu itp. itd. I jeszcze pare innych minusow by sie znalazlo...np. taki, najwazniejszy ze czesto AoC niestety niedokladnie zlicza pieniazki za uslugi. Czesto jest to widoczne w momencie migracji na systemy oparte na technice CAMEL (wszystkie najnowsze platformy z natychmiastowa aktualizacja konta). A wiec technologia CAMEL jest przyszloscia teraz a nie zadne AoC....to bylo dobre. Ale dobrych lat temu ;) ...pozatym na AoC jest bardzo "łatwo" o debet na koncie ;) ...i to też dla wielu jest problemem z wielu względów. Oddzielnym faktem do dyskusji jest już to że Nokia, Motorola, niektóre modele Siemens'a poprostu nie obsługują AoC. Producenci z tego zrezygnowali a przez to i zmusili PlusGSM do wydatku niemałych kosztów związanych na zakup i instalację nowej platformy...
Pozdrawiam.

#45350  autor: D@rio
 16 sty 2006, 17:01
Kanał 50 nosi nazwę w Erze "nazwa nadajnika w którego jest w zsięgu Twój telefon" i jesli masz 4 nazwy + nazwa miasta (BTSy Ery emitują naprzemiennie po 2 nazwy) to już wiesz że jesteś w zasięgu 4 nadajników lub innych sktorów
Poprawka. Błedem jest stwierdzenie mówiącej iż BTS Ery wysyłą 2 cell info. Tak naprawdę to zależy od modelu, miejsca instalacji i przeznaczenia BTSa. Ale skupię się na tych miejskich modelach. Otóż Cell Broadcast Ery w miastach jest ustawione w zależności od ilości sektorów. Z reguły zrobione jest tak że na każdy sektor wysyłane jest inne Cell Info. A wieć dajmy na to jeśli mamy 3 sektory to nadajnik może wysyłać 4 różne Cell Info. Jedną ogólną (nazwa miasta np.) i jedną indywidualną dla danego sektoru z którego dany telefon "czerpie" zasięg. Prawdą natomiast jest to że w jednej chwili możemy odbierać 2 informacje cell info tj. nazwa miasta + nazwa dzielnicy w której się obecnie znajdujemy (albo gdzie docelowo anteny BTSa z danego sektora obsługują ruch) np. A więc do czego zmierzam? A do tego że częśto myslać że każde cell info jest z innego BTSa jest błędem. Najlepiej jednak skorzystać z NetMon'a ;) ale fakt...jest to jakiś tok rozumowania opatrzony jednak mniejszym błędem niż w przypadku Orange czy PlusGSM.

#45424  autor: Pawrzes
 16 sty 2006, 20:07
D@rio pisze:
Kanał 50 nosi nazwę w Erze "nazwa nadajnika w którego jest w zsięgu Twój telefon" i jesli masz 4 nazwy + nazwa miasta (BTSy Ery emitują naprzemiennie po 2 nazwy) to już wiesz że jesteś w zasięgu 4 nadajników lub innych sktorów
Poprawka. Błedem jest stwierdzenie mówiącej iż BTS Ery wysyłą 2 cell info. Tak naprawdę to zależy od modelu, miejsca instalacji i przeznaczenia BTSa. Ale skupię się na tych miejskich modelach. Otóż Cell Broadcast Ery w miastach jest ustawione w zależności od ilości sektorów. Z reguły zrobione jest tak że na każdy sektor wysyłane jest inne Cell Info. A wieć dajmy na to jeśli mamy 3 sektory to nadajnik może wysyłać 4 różne Cell Info. Jedną ogólną (nazwa miasta np.) i jedną indywidualną dla danego sektoru z którego dany telefon "czerpie" zasięg. Prawdą natomiast jest to że w jednej chwili możemy odbierać 2 informacje cell info tj. nazwa miasta + nazwa dzielnicy w której się obecnie znajdujemy (albo gdzie docelowo anteny BTSa z danego sektora obsługują ruch) np. A więc do czego zmierzam? A do tego że częśto myslać że każde cell info jest z innego BTSa jest błędem. Najlepiej jednak skorzystać z NetMon'a ;) ale fakt...jest to jakiś tok rozumowania opatrzony jednak mniejszym błędem niż w przypadku Orange czy PlusGSM.
To wyniknęło ze skrótu myślowego, chodziło mi o to że jeden BTS np. 3-sektorowy może emitować na każdej z tych anten po 2 różne nazwy czyli np. w dużym mieście z każdej anteny 3 inne nazwy np. ulicy, osiedla, budynku, parku, ronda, mostu + z każdej z tych anten co jakiś czas nazwa danego miasta. Nazw CB w Erze jest więcej niż BTSów bo operator mądrze i przemyślanie wykorzystał tą usługę i tylko w tej sieci na wyświetlaczu telefonu jest ciekawie np. w centrum Warszawy na każdym niemal skrzyżowaniu mam inną nazwę a w Plusie nuda - tylko nazwa miasta. Znam nawet takie BTSy Ery gdzie na GSM 900 MHz jest inna nazwa szczegółowa niż na DCS 1800 MHz! :)

Pozdrawiam

#45429  autor: D@rio
 16 sty 2006, 20:14
Dokladnie. Lubie te usluge w Erze. Nie powiem :) Naprawde fajna sprawa.

#45431  autor: Pawrzes
 16 sty 2006, 20:20
D@rio pisze:Dokladnie. Lubie te usluge w Erze. Nie powiem :) Naprawde fajna sprawa.
I ja też :lol: Tym bardziej że kilkanascie nazw w stolicy jest mojego autorstwa i dzięki uprzejmości Działu Technicznego PTC :D

Pozdrawiam

#45634  autor: martins
 17 sty 2006, 14:27
Pawrzes pisze:
martins pisze: Tez masz byc z czego zadowolony. Na chwile obecna tak tak poza tanimi numerkami jest oferta zupelnie nie ciekawa, nie majaca do zaoferowania niczego wiecej.
Mylisz się, Tak Tak ma do zaoferowania dużo więcej!

Droga poczta glosowa i elektroniczna, drogie pol. z bok
Połączenie z pocztą głosową w Simplusie: 48 gr /min. , Tak Tak: 29 gr /min. , biuro obsługi może drozsze ale przynajmniej konsultanci są dostępni całą dobę
brak promocji typu wolny numer (simplus) , brak ciekawej i rozrywkowej strony www, brak pay4me, brak ciekawej uslugi jak np. fun skan (simplus)

Bo są inne promocje jak np. ostatnio podwojenie doładowania o 100% na wszystkie usługi a wolny numer się dziś kończy, ciekawa i pełna usług jest strona www.eraomnix.pl - różnych usług jest więcej w TT niż SIM+ie, porównaj np. dokładne i rozbudowane Cell Info Ery a nijakie Plusa.
brak funkcjonalnej bramki sms, brak jak narazie malo uzywanej uslugi videorozmowa

Co to ma wspólnego z ofertą? Videorozmowa i tak będzie wprowadzona prędzej czy później (i tak będą z niej korzystali nieliczni)
A w Simplusie jest jakiś durny roaming i trzeba pamiętać jakieś kody, nie można korzystać z MMS/GPRS gdy się jest poza granicą
brak pakietow obnizajacych koszty polaczen z siecia stacjonarna i wlasna do 25 groszy jak w simplusie

I tu się bardzo mylisz! Pakiety minut i SMSów (tzw.Erajednostki) nie mają terminu ważności i nie przepadają, cena dzieki tym pakietom to 29 gr /min. do sieci Era, Heyah i stacjonarne oraz SMSy po 7 gr, w TT są tanie połączenia poza sieć: 69 gr /min i będzie jeszcze taniej oraz SMSy po 16 gr (w taryfie Happy Taniej)
problemy w zarzadzie ptc.
Ale mi argument... Ważne że oferta Ery jest atrakcyjna a sytuacja w PTC jej nie psuje.

I do czego mi potrzebny taki taktak? Zeby zadzwonic? To za malo... Dziwi mnie ze sie ludzie tak zachwycaja takim wlasciwie NICZYM.
Jak to sie mowi w gastronomii... taktak jest dla mnie produktem zupelnie jalowym.
A oprocz mozliwosci zadzwonienia gdziekolwiek zupelnie nieprzydatnym

Simplus teraz pod wględem technicznym ma same problemy (sam też o tym wiem bo mam kartę S+ i drugim telefonie). W TT ważność konta sumuje się do 12 miesięcy czego w Simplusie nie ma, działa usługa Kto tam? czego niemożna powiedzieć o Kto dzwonił? w Simplusie. Nawet własną kartę SIM można w TT spersonalizować poprzez www i menu w telefonie, korzystać za darmo z wielu usług, można uruchomić Granie na czekanie i wiele innych.

No pieknie sie popisales, nie ma co.
Ja tu o potrzebnych tanich uslugach a ty mi tu wyjezdzasz z eraomnix.
Co to ma byc jakas KPINA??????????
Dzwoneczki i loga na komorke, to rzeczywiscie bardzo przydatne uslugi...
Tak jak by w miescie PLUSa tego nie bylo.

Wyjdz na miasto i sprobuj zrobic twoim tak takiem wiecej i taniej, niz tylko polaczenia. Gwarantuje ci ze sie nie uda.
Ze malo osob korzysta z videorozmowa? A czyja to wina, ludzi ktorzy nie maja odpowiednich tel. Ten kto ma to korzysta i to w cenie 25gr za minute.

Juz sam fakt braku mozliwosci polaczenia sie z kimkolwiek w momencie braku srodkow na koncie skresla tak taka.

To jest koniec mojej dyskusji na ten temat.

TAK TAK? BRON BOZE, NIGDY W ZYCIU!!!!!

#45644  autor: pvd
 17 sty 2006, 14:52
lepiej niech ktos napisze co bedzie nowego w simplusie bo na ich stronie nic niema !