• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #345379  autor: sebolx
 08 lip 2009, 20:37
Dzis o godzinie 19:00 dostalem strzalke z numeru 708977*** po prostu ktos zadzwonil na jeden sygnal i sie rozlaczyl wiec mialem polaczenie nieodebrane .
Odzzwonilem na ten numer zeby sprawdzic kto dzwonil no i sie zdziwilem bo w sluchawce uslyszalem : CENA ZA POLACZENIE WYNOSI 9.91 PLN !!!! po czym sie rozlaczylem niestety nie pamietam ile mialem na koncie przed tym polaczeniem ale mysle ze to naciagacze i pewnie zjadlo mi 9.91 pln !!! Mysle ze to zwykle oszustwo ktos powinien sie tym zajac mozna tak naciagac setki ludzi na 9,91 PLN i zarobic w jeden dzien spore pieniadze a w miesiacu to moga byc juz setki tysiecy pln !!!
Moze ktos sie tym zajmie moze warto zadzwonic do radia Zet i przedstawic ta sprawe !
Ostrzegam wszystkich nie oddzwaniajcie jesli ktos do Was dzwoni z podobnych numerow !
Ostatnio zmieniony 08 lip 2009, 20:48 przez sebolx, łącznie zmieniany 1 raz.

#345380  autor: bledos
 08 lip 2009, 20:46
Spójrz na numer i zastanów się, jaka to mogła być sieć? Bo mi się tylko z 0700 kojarzy... Lekcja, która przyda się wszystkim, zresztą jest to też w newsach, a na przyszłość stosuj moją zasadę: kto ma do mnie biznes, może zadzwonić dwa razy... No chyba, że znam numer, to mogę oddzwonić ;)

Posiadasz zbędne ramki SIM? Skontaktuj się, jeśli nie widzisz jej na zdjęciach: https://goo.gl/photos/wGazR6P1LQtsuaTC9

#345381  autor: elrond
 08 lip 2009, 20:48
Zdaje sie że padłeś ofiarą TEGO oszustwa...

#345382  autor: kowcio
 08 lip 2009, 20:49
sebolx, ja bym nawet nie oddzwonił patrząc na początek numeru. Na 708 żaden normalny numer się nie zaczyna. Aczkolwiek mój znajomy już się tak raz naciął, więc "Polak mądry po szkodzie". Cóż, nie wszyscy się znają. do Waissa to mogę nawet ja zadzwonić ;-)
Ostatnie 3 cyferki numeru zamazałem, żeby później nie było.

#345384  autor: sebolx
 08 lip 2009, 20:55
bledos pisze:Spójrz na numer i zastanów się, jaka to mogła być sieć? Bo mi się tylko z 0700 kojarzy... Lekcja, która przyda się wszystkim, zresztą jest to też w newsach, a na przyszłość stosuj moją zasadę: kto ma do mnie biznes, może zadzwonić dwa razy... No chyba, że znam numer, to mogę oddzwonić ;)
Moze i masz racje ale numer wygladal mi na jakis z nowych numerow kom. nie pomyslalem o 0700 xxx xxx a ja do dnia dzisiejszego zawsze oddzwanialem na polaczenie nieodebrane bo czasami po prostu sie nie uslyszy ze ktos dzwonil a bywa ze to cos waznego :-/
Od dzis juz nie bede oddzwanial na zadne polaczenie nieodebrane mam nauczke dobrze ze to tylko 9.91 pln ;)
Ale i tak uwazam ze to OSZUSTWO i ktos na tym zarabia setki tysiecy pln smiejac sie z ludzi !!!
Powinni sie tym zajac bo to niby nic tylko 9,91pln czyli niska szkodliwosc spoleczna ale jak sie zrobi 9.91 x np. 100000 to juz wyglada lepiej :-/

Co za kraj "legalnie" ludzi mozna oszukiwac !

[ Dodano: 2009-07-08, 20:59 ]
trus1991 pisze:czytałem dziś artykuł na ten temat.

Oto on:

http://wiadomosci.onet.pl/2004722,11,item.html
Dzieki za link jesli to prawda to mozliwe ze mi nie ukradli 9,91 pln bo rozlaczylem sie natychmiast jak to uslyszalem ale korci mnie zeby to sprawdzic jeszcze raz :]

"Najpierw jest zapowiedź, ile będzie kosztowało połączenie. Do końca zapowiedzi słownej
jest to treść bezpłatna. Dopiero potem jest naliczana opłata - mówi Strzałkowski"

SPRAWDZILEM ;)
uslyszalem : cena za polaczenie 9 pln i sie rozlaczylem no i kasy mi nie ukradli czyli wszystko jest zgodne z prawem :] hmm... fajne to nasze prawo :-/

#345401  autor: narqua
 08 lip 2009, 21:40
nie rozumiem, dlaczego używasz tak twardego określenia "ukradli" w sytuacji, kiedy to ty sam sobie szkodę chciałeś zrobić dzwoniąc na numer infolinii, która do Ciebie zadzwoniła i rozłączyła się. Pytanie brzmi po co w ogóle oddzwaniałeś? Dzwoniąc pod wybrany numer akceptujesz warunki, regulamin i koszt rozmowy - co powinieneś zrobić w przyszłości?
Zerknąć do Cennika swojej oferty na stronie internetowej swojego operatora i sprawdzić zakresy numeryczne dla numerów specjalnych oraz ceny za połączenia z nimi. Oczywiście operator nie musi zmieniać cennika jeśli na rynku pojawi się nowa firma z numerem specjalnym.

#345410  autor: elrond
 08 lip 2009, 21:58
narqua, ale to chyba normalne (przynajmniej dla mnie i wielu innych), że jeśli się ma nieodebrane połączenie to sie oddzwania. Numer na pierwszy rzut oka wygląda normalnie, nie jest numerem skróconym, nie ma * na początku. Ciężko od kogokolwiek wymagać aby przed oddzwonieniem na normalnie wyglądający numer sprawdzał cenniki :roll:

Tak, można nazwać oszustwem, a przynajmniej mocnym naginaniem prawa bo to infolinia dzwoni do ludzi. W momencie oddzwaniania nie są oni świadomi kosztów. Koszt jest podawany w momencie gdy już pieniądze odpłyną z konta lub zostaną dopisane do rachunku.

#345458  autor: express100
 09 lip 2009, 02:16
Mnie kiedyś też tak oszukali, bo nie popatrzyłem na numer, tylko od razu zieloną słuchawkę wcisnąłem. I z podobnego numeru dzwonili na Orange.

Doładowania do wszystkich sieci- www.blue.pl
PLAY- STARA, NOWA, FRESH
Orange- NOGo, OPOP
T-Mobile- NTT i Happy8, Heyah NOWA i PAKIETOWA
mBank mobile 19gr+50MB+100zł/m-c

#345475  autor: Pijo
 09 lip 2009, 10:09
Wczoraj z numeru 2000 (być możne to jest numer bramki sms)w Plusie dostałem wiadomośc :
Aktywowano automatycznie usługę Namierz mnie. Aby zrezygnować wyślij SMS o treści GAME HWWULJ na 91997 na bezpłatny numer
Sprawdzilem cennik Biznesklasy i okazalo sie ze to SMS Premium za 19,99 netto.

#345482  autor: maniek
 09 lip 2009, 11:33
To sie zaczynaja naprawde niezle jaja. Trabia o tym prawie na kazdym wiekszym portalu. Dla pewnosci wlaczylem sobie blokade na numery premium i wam radze to samo.

#345484  autor: mikage1
 09 lip 2009, 11:43
elrond pisze:to chyba normalne (przynajmniej dla mnie i wielu innych), że jeśli się ma nieodebrane połączenie to sie oddzwania
najbezpieczniej jest jednak oddzwaniać tylko na znane numery, a w przypadku nieznanych - korzystać z poczty głosowej - jeśli ktoś ma do nas pilną sprawę - to się nagra, albo zadzwoni drugi raz (zgodnie z zasadą "jak kocha to zadzwoni" :P ), albo ew wysłać sms (choć tu istnieje zagrożenie że będzie to numer premium...)

Sony CMD-CD5 - ma już 11 lat... a na oryginalnej baterii wytrzymuje 3 dni :)

#345490  autor: sebolx
 09 lip 2009, 12:08
narqua pisze:nie rozumiem, dlaczego używasz tak twardego określenia "ukradli" w sytuacji, kiedy to ty sam sobie szkodę chciałeś zrobić dzwoniąc na numer infolinii, która do Ciebie zadzwoniła i rozłączyła się. Pytanie brzmi po co w ogóle oddzwaniałeś? Dzwoniąc pod wybrany numer akceptujesz warunki, regulamin i koszt rozmowy - co powinieneś zrobić w przyszłości?
Zerknąć do Cennika swojej oferty na stronie internetowej swojego operatora i sprawdzić zakresy numeryczne dla numerów specjalnych oraz ceny za połączenia z nimi. Oczywiście operator nie musi zmieniać cennika jeśli na rynku pojawi się nowa firma z numerem specjalnym.

"Pytanie brzmi po co w ogóle oddzwaniałeś?"

Oddzwonilem bo musze oddzwonic nawet jesli nie znam numeru bo nie znam numerow wszystkich klientow i nigdy znal nie bede bo codziennie sa nowi :]
A czasami moje oddzwonienie ktore kosztuje mnie grosze daje mi kilkaset PLN wiec dziwne by bylo to gdybym nie oddzwanial ! :]

Ps.
Jak znajde chwile to wstapie do salonu firmowego ERA i zrobie blokade na wszystkie polaczenia premium i smsy premium i problem z glowy ;)

#345965  autor: yagi
 11 lip 2009, 18:43
Jak znajde chwile to wstapie do salonu firmowego ERA i zrobie blokade na wszystkie polaczenia premium i smsy premium i problem z glowy ;)
Na polaczenia tak. Na SMSy premium sie nie da...

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)