• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #341624  autor: neuro-tic
 18 cze 2009, 13:24
Witam , czy jest możliwa sprzedaż zarejestrowanego numeru?Jeśli tak to jak pownna wyglądać taka procedura?Mam bowiem zamiar sprzedać numer który jest zarejestrowany na mnie <pra piad> i zastanawiam się czy powinienem do starteru dołączyć jakieś oświadczenie...

#341642  autor: yagi
 18 cze 2009, 14:56
Sprzedac mozesz.

Najlepiej po transakcji idz do operatora z danymi kupujacego i przerejestruj numer na ta osobe - jakby karta sie zagubila lub padla to kupujacy bez problemu dostanie duplikat...

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#341737  autor: tymis
 18 cze 2009, 22:20
yagi pisze:po transakcji idz do operatora z danymi kupujacego i przerejestruj numer na ta osobe
Uważam, że tak się nie da.
Nie można rejestrować numeru za kogoś, należy to do właściciela, w tym wypadku nowego właściciela.
Należy zrobić zupełnie inaczej.
Najlepiej przed sprzedażą wyrejestrować numer jako właściciel i w ten sposób wykluczyć ewentualne nadużycia 8) nowego właściciela.
Druga sprawa to w przypadku nie wyrejestrowania numeru nowy właściciel może mieć kłopot z zarejestrowaniem takiego numeru należącego do kogoś innego.
Nie wiem jak to jest w innych sieciach ale w Plusie na karcie rejestracyjnej dla numeru, który wcześniej należał do kogoś innego wymagany jest podpis poprzedniego właściciela.

Każda sieć ma plusy i minusy, chodzi o to, żeby te plusy nie przesłoniły minusów...

#341738  autor: neuro-tic
 18 cze 2009, 22:20
wątpie żebym mógł sam przerejestrować bo nowy użytkownik sam będzie musiał się podpisać a jeśli sprzedam przez aukcję i kupiec będzie z drugiego końca Polski to trochę to skomplikowane...

#341743  autor: piokuk
 18 cze 2009, 22:30
A o jaką sieć chodzi?

#341754  autor: yagi
 18 cze 2009, 22:50
tymis pisze:Nie można rejestrować numeru za kogoś, należy to do właściciela, w tym wypadku nowego właściciela.
Zastanowcie sie jak ktos moze zlozyc pismo za dotychczasowego wlasciciela o zmiane danych?

Ja najbardziej mozna. Stary wlasciciel zrzeka sie numeru na rzecz innej osoby i podaje jej dane. Prosta sprawa. Nowy wlasciciel nie moze sie pod tym podpisac w momencie gdy numer jest jeszcze wlasnoscia innej osoby...

Obrazek

#341758  autor: tymis
 18 cze 2009, 22:59
yagi pisze:jak ktos moze zlozyc pismo za dotychczasowego wlasciciela
Właśnie napisałem, wcześniej że
tymis pisze:Nie można rejestrować numeru za kogoś
oraz
tymis pisze:przed sprzedażą wyrejestrować numer jako właściciel
Co do "zrzekania" się to rozumiem, że stary i nowy właściciel są razem.
W przeciwnym wypadku ma zastosowanie to co napisałem poprzednio, nie da się na odległość za kogoś.
Generalnie, stary wyrejestrowuje, nowy zarejestrowuje.
Jeśli komuś jednak udało się inaczej to się cieszę.

Każda sieć ma plusy i minusy, chodzi o to, żeby te plusy nie przesłoniły minusów...

re

#341779  autor: provocatorka
 19 cze 2009, 00:38
Najlepiej byłoby udać się razem i przerejestrować numer, może być jednak mały kłopot jeżeli sprzedający jest z Sanoka, a kupujący ze Świnoujścia ;) Sama jestem ciekawa - czy jest możliwość wyrejestrowania numeru u operatora (pre-paid) ? Czy ktoś może już to przerabiał ?

#341781  autor: butterfly
 19 cze 2009, 00:49
Ja sprzedałam numer, zapominając całkowicie o tym, że był zarejestrowany. Po jakimś czasie odezwał się do mnie kupujący, że chciał coś tam zrobić,a nie może bo jest zarejestrowany na mnie. Miałam wysłać pocztą oświadczenie, że temu to a temu sprzedałam numer i podpis mój. Wystarczyło.
Więc uważam, że do starteru mozesz dołączyć takowe oświadczenie o nowym właścicielu.

#341797  autor: yagi
 19 cze 2009, 09:49
tymis, ja sie nie spotkalem z wyrejestrowywaniem numeru. Po prostu dotychczasowy wlasciciel zrzeka sie numeru na rzecza nowego, ale nowy niekoniecznie musi byc wtedy w punkcie. W sumie to wszystko zalezy od procedur danej sieci komorkowej...

Obrazek

#341881  autor: express100
 19 cze 2009, 18:25
tymis, NIE MOŻNA WYREJESTROWAĆ ŻADNEGO NUMERU, NIE PISZ GŁUPOT :!: :!: :!:
Można napisać oświadczenie ze swoimi danymi i z identycznym podpisem tj. przy rejestracji i wysłać ze starterem.
Można też razem z kupującym iść do salonu operatora i przerejestrować.
Może też napisać oświadczenie przejęcia numeru nowy właściciel, w którym poda wszystkie potrzebne swoje dane oraz dane starego właściciela, prześle Ci kupujący ten papierek i idziesz do salonu, przepisujesz.
To są metody, które znam, bo wielokrotnie pomagam znajomym w cesjach, jak również sam przeprowadzam cesje we wszystkich sieciach (z wyłączeniem Playa).
Pozdrawiam! :-D

P.S. Przepraszam za duże litery, ale nie wytrzymałem, żeby "wyraźnie" nie napisać.

Doładowania do wszystkich sieci- www.blue.pl
PLAY- STARA, NOWA, FRESH
Orange- NOGo, OPOP
T-Mobile- NTT i Happy8, Heyah NOWA i PAKIETOWA
mBank mobile 19gr+50MB+100zł/m-c

#341923  autor: In.ka
 19 cze 2009, 20:46
Jakiś czas temu poruszany był tu temat wyrejestrowania numeru /co miałoby uspokoić własciciela, który i tak zamierzał z numeru zrezygnować-doporowadzić do usuniecia go z HLR/. I choć faktycznie nie jest to standardowe zlecenie dla numeru-zawsze można złożyć pismo z prośbą o usnięcie danych z numeru-ale op "nie daje gwarancji", że zlecenie zostanie zrealizowane...Taką prośbę należałoby oczywiście złożyć w formie pisemnej, z dokładnymi danymi właściciela numeru/tymi które były w formularzu rejestracyjnym/.

neuro-tic, to co na 100% możesz zrobić to przerejestrowanie numeru.
W formularzu przerejestrowania podajesz swoje dane, do niego należy załaczyć kartę rejestracyjną z danymi nowego właściciela.
Rozumiem, ze możecie /sprzedający i kupujący/ nie chcieć ujawniać swoich szczegółowych danych, dlatego mógłbyś wcześniej /przed sprzedażą/ przerejestrować go na swoje alterego/fikcyjne dane/-> wypełnić formularz przerejestrowania, w karcie rejestracyjnej wpisać imię, nazwisko i adres. To takie minimum, które wystarcza do rejestracji numeru i mogłbyś bez obaw podać je w formularzu przerejestrowania, który np. załączysz do sprzedawanego numeru.

#341946  autor: express100
 19 cze 2009, 22:16
In.ka pisze:Jakiś czas temu poruszany był tu temat wyrejestrowania numeru /co miałoby uspokoić własciciela, który i tak zamierzał z numeru zrezygnować-doporowadzić do usuniecia go z HLR/. I choć faktycznie nie jest to standardowe zlecenie dla numeru-zawsze można złożyć pismo z prośbą o usnięcie danych z numeru-ale op "nie daje gwarancji", że zlecenie zostanie zrealizowane...Taką prośbę należałoby oczywiście złożyć w formie pisemnej, z dokładnymi danymi właściciela numeru/tymi które były w formularzu rejestracyjnym/.
tak, ale jest to PRAWIE niemożliwe, że się zgodzi, a nawet to i tak na 99% skłamią i nie wykasują.

Doładowania do wszystkich sieci- www.blue.pl
PLAY- STARA, NOWA, FRESH
Orange- NOGo, OPOP
T-Mobile- NTT i Happy8, Heyah NOWA i PAKIETOWA
mBank mobile 19gr+50MB+100zł/m-c