• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?

#274409  autor: domur
 30 cze 2008, 15:32
frigerda pisze:No tak, widzę, że odezwał się tu znawca :mrgreen:
Piszesz o tej platformie Lucent, jako o wielkim udogodnieniu. Szczerze mówiąc nigdy nie miałam telefonu w plusie ale słyszałam, że np. przy zerowych funduszach na koncie wyłączali automatycznie np. książkę adresową i nie można było przyjmować wiadomości i telefonów przychodzących. Ok, nie wiem ile w tym prawdy. Ale przez wiele lat miałam choćby w Orange, teraz z Heyah, i te opcje, o których piszesz, nigdy nie sprawiały mi żadnych kłopotów. Simplus zdaje sie być zawsze jakoś szczególnie restrykcyjny- jeśli chodzi o konieczność posiadania kasy na koncie.
Ok, teoretycznie ta platforma ma być lepsza. Ale jeśli szwankuje, to praktycznie nie jest lepsza. I żeby móc normalnie korzystać z oferty 36,6 użytkownicy będą musieli po pierwsze: poczekać, po drugie: przymykać oko na niedociągnięcia. Nie wiem czy to jest fair w stosunku do użytkowników. Może od razu powinni ogłosić, iż 36,6 to wersja robocza i jeszcze nie w pełni sprawna. :? A nie nęcić chłitami markietingowymi.
Ja wiem ze u pozostalych operatorow takie zeczy to normalnosc ale opisujac to zwrocilem wlasnie uwage na to co w Plusie bylo "nienormalnoscia" a dzieki platformie Lucent ma stac sie normalnoscia. Lucent obsluguje takze prepaidy Orange a biling Intec prepaidy Ery

-----d---------------o----------------m---------------u---------------r-----

#274558  autor: frigerda
 01 lip 2008, 16:06
Trochę mi się dzięki temu obraz rozjaśnił ;) Jednym słowem- po latach Plus postanowił dociągnąć swoje prepaidy do standardów prezentowanych przez innych operatorów od dawna. Szczerze mówiąc...dobrze. Niech testują, niech wdrażają. Brat miał kiedyś w simplusie i do furii go doprowadzało choćby to, że kiedy kasa mu się na koncie kończyła- tracił też dostęp do książki telefonicznej. Takich uzurpacji być nie powinno :)
I dobrze, że operatorzy zaczynają coraz bardziej dbać o sektor pre-paidów. W końcu jesteśmy użytkownikami wolnymi i możemy w każdej chwili zrezygnować z usług danego operatora. bo nie jesteśmy związani umową na długi okres czasu. Wielu moich znajomych, którzy kiedyś mieli abonamenty- psioczyło strasznie i przeszli z postpaidów na prepaidy. Nie dość, że płacą mniej, to wydają mniej. I niektórzy mają nawet po dwie, trzy karty prepaidowe- w zależności od potrzeb. Bo chyba tylko Heyah ostatnio pochyliła się nad innymi operatorami i scięła ceny do innych sieci.
No, tak trzymać :mrgreen:

#274562  autor: mariusz9a
 01 lip 2008, 16:38
frigerda pisze:Jednym słowem- po latach Plus postanowił dociągnąć swoje prepaidy do standardów prezentowanych przez innych operatorów od dawna.
Dobrze że wreszcie zmienia starą jak świat platformę na której startował z Simplusem. Tyle że trzeba zwrócić uwagę że Simplus był pierwszym pre-paidem w Polsce a platforma ta sama tyle że powgrywanych kilka nakładek. Już dawno powinni ją wymienić.

#274580  autor: domur
 01 lip 2008, 20:44
Tylko osobiscie chcialbym wiedziac kiedy polkomtel umozliwi przejscie na Lucenta obecnym uzytkownikom simplusa. Za tydzien, za miesiac, za rok? kiedy?

MARIUSZ9A: z tego co zaobserwowalem na innych forach Ty tez jestes w temacie wiec moze Ty posiadasz informacje kiedy?

#274673  autor: frigerda
 02 lip 2008, 17:09
Już o tym było- że na razie nie planuję. To, co napiszę- to oczywista oczywistość ;) Pewnie muszą wszystko przetestować, sprawdzić, i dopiero, kiedy 36,6 będzie chodziło bez zarzutu- przerzucą całą resztę. Wydaje mi się, że to nie jest takie hop- siup. I trzeba cierpliwości.
A tak w ogóle to widziałam dzisiaj reklamę simplusa. Myślałam, że to Heyah, bo takie dziwne klimaty spod znaku czerwonej łapy...no i też ruszają z jakimiś pakietami.

#274730  autor: mariusz9a
 02 lip 2008, 22:07
domur pisze:MARIUSZ9A: z tego co zaobserwowalem na innych forach Ty tez jestes w temacie wiec moze Ty posiadasz informacje kiedy?
Niestety dokładnie to nie wiem. Rozmawiałem ze znajomym to jedynie co mi powiedział to, to co można się domyślić :] Tzn że umożliwią migracje jak platforma będzie stabilna.

#274826  autor: mir123bych
 03 lip 2008, 16:37
czyli jest szansa, że numer z simplusa przemienie na 36,6? a narazie trzeba z obydwu korzystać tak?

Obrazek

#274905  autor: domur
 04 lip 2008, 01:13
mir123bych pisze:czyli jest szansa, że numer z simplusa przemienie na 36,6? a narazie trzeba z obydwu korzystać tak?
NIE NIE NIE Kolego, źle zrozumiałeś! Nie chodzi tu o zmiane taryfy tylko zmiane platformy technologicznej (oprogramowania i/lub urządzeń u operatora) dzieki ktorej Twoj telefon działa.

Taryfy raczej zmienić nie będziesz mógł ponieważ z założenia to osobna oferta pre paid tak jak w Erze jest TakTak osobno i Heyah osobno.

#274913  autor: mir123bych
 04 lip 2008, 06:10
Dzięki za info!

Obrazek

#276711  autor: BL9393
 12 lip 2008, 16:07
domur pisze:
mir123bych pisze:czyli jest szansa, że numer z simplusa przemienie na 36,6? a narazie trzeba z obydwu korzystać tak?
NIE NIE NIE Kolego, źle zrozumiałeś! Nie chodzi tu o zmiane taryfy tylko zmiane platformy technologicznej (oprogramowania i/lub urządzeń u operatora) dzieki ktorej Twoj telefon działa.

Taryfy raczej zmienić nie będziesz mógł ponieważ z założenia to osobna oferta pre paid tak jak w Erze jest TakTak osobno i Heyah osobno.
Tylko że niedługo taka opcja będzie musiała się pojawić. Każda sieć jest zobligowana przez UKE do udostępnienie przenoszalności numerów, więc jeśli nie jako zmiana taryfy to na zasadach Number Portability (za 60zł pewnie) taka funkcja będzie musiała się pojawić. Np migracja Heyah <-> Era istnieje :P

czas na Orange

#276715  autor: mariusz9a
 12 lip 2008, 16:16
BL9393 pisze:Np migracja Heyah <-> Era istnieje
Heyah, ale Era abonament to tak. Chociaż jakiś czas temu był news że usługa zawieszona z przyczyn technicznych.

#278071  autor: frigerda
 18 lip 2008, 14:06
Ale to też usługa raczej dla zasłużonych i starszych Heyahowców. A Heyah umożliwiło po prostu tym, co chcą- przeniesienie się do usług abonamentowych- bo sama Heyah takich nie świadczy. Zresztą, wielu nowych przyszło do Heyah ze względu na nowe promocje, więc pewnie nie chcieliby się przenieść. Kilku znajomych kupiło dodatkowe startery, głównie przez ofertę najtańszych połączeń pomiędzy dwoma numerami. Lepszej i większej ilościowo oferty nie ma na rynku.