• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #259971  autor: timon
 04 kwie 2008, 13:50
Witam. Od jakiegoś czasu w simplusie dostępne są pakiety Internetowe. Do tej pory korzystałem z nich tylko poprzez GPRS, jednak po zmianie telefonu pojawiła się możliwość wykorzystania szybszej transmisji danych. Regulamin pakietów Internetowych dopuszcza taką opcje. Niestety na stronie simplusa nie odnalazłem żadnej konfiguracji do transmisji UMTS. Jest jedynie konfiguracja rozmów video. Jak powinien być skonfigurowany telefon w simplusie do transmisji UMTS?

Z góry dziękuje
Pozdrawiam

#259972  autor: bkawa
 04 kwie 2008, 13:55
Musisz zmienić w telefonie sposób transmisji danych z 2G na 3G, ale nie wiem jak to jest SE.

Domowy wyrób nalewek

#259975  autor: timon
 04 kwie 2008, 14:05
Czyli profil internetowy ten sam co dla połączeń Internet/GPRS?

Mógłby ktoś napisać co dokładnie należy zmienić w SE?

#259976  autor: mariusz9a
 04 kwie 2008, 14:33
timon pisze:Czyli profil internetowy ten sam co dla połączeń Internet/GPRS?
Tak.
timon pisze:Mógłby ktoś napisać co dokładnie należy zmienić w SE?
Najprawdopodobniej jest ustawione domyślnie na tryb dwuzakresowy czyli 2G naprzemiennie z 3G i powinno się przełączać automatycznie w zależności w zasięgu jakiej technologii jesteś.
W instrukcji obsługi będziesz miał napisane jak ustawić tylko tryb UMTS.

#259999  autor: Marens
 04 kwie 2008, 16:09
Masz na górze wyświetlacza taką "chmurkę" ?
Jak nie to albo nie jesteś w zasięgu, albo masz tryb dwuzakresowy.

#260017  autor: timon
 04 kwie 2008, 16:39
Marens pisze:Masz na górze wyświetlacza taką "chmurkę" ?
Tak, mam włączony tryb 3G. Jest ten znaczek. Niestety telefon nadal korzysta z GPRS. Mam wrażenie że tu gdzie znajduję się obecnie jest za słaby sygnał 3G, telefon potrafi go nawet gubić co jakiś czas. Jutro przetestuje w centrum Krakowa, na lepszym zasięgu.

Dzięki za pomoc :)

#260078  autor: Marens
 04 kwie 2008, 20:05
timon pisze:Niestety telefon nadal korzysta z GPRS.
Jakie masz transfery?
Jak jest więcej niż 7kB/s to już działa jako UMTS (tzn słaby UMTS). K800i nie ma EDGE

#260205  autor: ztomasz
 05 kwie 2008, 17:17
Tez tak sadze. Przy takiej predkosci juz bedzie przynajmniej EDGE. Wydaje mi sie ze jakiejs szczegolnej konfiguracji nie musisz wykonywac, sam telefon przelaczyc na siec 3G i powinno dzialac. Chociaz z zasiegiem UMTS to raczej jest kiepsko. U mnie jedyna "sluszna" predkosc to EDGE i rzadko dochodzi do 30kB niestety. A tutaj link jak na kompie skonfigurowac polaczenie dial-up http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211. Ja z tego korzystalem i smiga calkiem ladnie.

#260245  autor: dechomenon
 05 kwie 2008, 20:19
tak dokładnie nic nie muszisz konfigurować, i prawdopodobnie jest słaby sygnał UMTS, i dlatego chodzi to jak chodzi.

#260248  autor: timon
 05 kwie 2008, 20:39
Sprawdziłem, wszystko działa tak jak pisaliście (na profilu Internet/GPRS). Prędkość UMTS całkiem fajna - tvn24.pl na operze mini (ok. 150 KB) załadował się w 3-4 sekundy. Warunek jest taki że trzeba być w miarę blisko BTSa obsługującego UMTS (byłem dwie ulice od niego).

Pozostaje czekać na rozbudowę zasięgu 3G 8)

Temat można zamknąć.
Pozdrawiam