• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #252621  autor: esiek
 21 lut 2008, 23:35
Witam. Sporo czasu teraz spędzam na internecie właśnie w telefonie... Na wakacje mam zamiar wyjechać do szwecji, poraz kolejny, tylko że bez internetu to jak bez ręki. Najtańszy sposób to telefon. Ciekawi mnie jak to jest, jak się mają tam koszty, czy ktoś z Was drodzy forumowicze wie? Czy np mając simplusa i używając gprsu w szwecji dochodzą jakieś koszty? Jak to jest? Proszę o poradę co najlepiej, najtaniej wybrać. Pozdrawiam i bardzo dziękuję.

#252622  autor: mariusz9a
 21 lut 2008, 23:39
esiek pisze:Czy np mając simplusa i używając gprsu w szwecji dochodzą jakieś koszty?
Niestety w Simplusie nie da się jednocześnie korzystać z transmisji danych i roamingu:/ Jak dla mnie paranoja no ale niestety:/ Ba, nawet trzeba dezaktywować wideorozmowy aby włączyć roaming:/ Przydałoby się i to bardzo żeby Plus wreszcie coś z tym zrobił...

#252623  autor: esiek
 21 lut 2008, 23:43
Co byś radził zrobić? Jak jest w innych sieciach? Może się orientujesz? Chyba najlepszym rozwiązaniem jest kupienie starteru w szwecji i aktywacja tam internetu, tylko jakie to koszty...?

#252625  autor: mariusz9a
 21 lut 2008, 23:47
esiek pisze:Chyba najlepszym rozwiązaniem jest kupienie starteru w szwecji i aktywacja tam internetu, tylko jakie to koszty...?
Ja bym tak zrobił na Twoim miejscu. Ale o kosztach to nie mam zielonego pojęcia. Proponuję poszukać na stronie operatora, np tego:
http://www.teliasonera.com/

#252626  autor: esiek
 21 lut 2008, 23:52
Tylko ja zielonego pojęcia o tym języku nie mam :-) pracowałem wśród polaków i tak samo będzie. Języka nie znam niestety.

#252628  autor: mariusz9a
 22 lut 2008, 00:04
Znalazłem coś takiego o necie:
internet
Niestety też nie mam zielonego pojęcia o tym języku a nie ma możliwości wyświetlenia strony po angielsku:/ Pre-paida nie mogę znaleźć lub nie wiem że to jest to:D

#252629  autor: esiek
 22 lut 2008, 00:13
Hehe też nic nie kumam :) ale dziękuję Ci za pomoc, za tą aktywność o tej godzinie... :-D jak będzie miał ktoś jakieś info to proszę napisać. Połączenia są tam bardzo tanie-jak na polską sieć stacjonarną dzwoni to min 35gr więc internet drogi być nie powinnien :-) tylko jak go aktywować, i jaki cennik... Kurcze bardzo mnie to zaciekawiło bo może się uda w campingu leżeć i pisać na gg ze znajomymi ;-)

#252630  autor: mariusz9a
 22 lut 2008, 00:33
Jeszcze coś o cenach i konfiguracji można się domyśleć z tego: link

#252631  autor: elrond
 22 lut 2008, 00:46
Jak coś kapu po angielsku to proszę --> KLIK!
Wszystko widzę jest poaktualizowane, informacje są zaledwie sprzed miesiąca więc powinno być ok. Masz tam operatorów infrastrukturalnych (głównych, z własnymi sieciami) i oddzielnie MVNO (czyli coś jak np. u nas Heyah).
Widzę, że mają tam sieć "3", oni powinni mieć ciekawe oferty na transmisję danych. Ale oczywiście popatrz też na inne możliwości.

Takie jak powyższe rozwiązanie jest najlepsze w obecnej chwili. Używanie polskiej karty za granicą do internetu wpędzi Cie duże w koszty. Sprawa cen za GPRS jest jeszcze nie uregulowana, o ile mi wiadomo Komisja Europejska ma się dopero tym zająć.