• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #194232  autor: Than
 19 cze 2007, 20:05
Witam. Nie wiem jak nazywa się ta oferta, ale mam ją w Erze, kupiłem telefon za 300 zł i musze mieć na połączenia wychodzące przez 2 lata. Obecnie mam kase na minusie (-0,33) dokładnie 5 minut bo od razu jak to zobaczyłem postanowiłem zapytać się czy będe płacił jakąmś kare albo coś bo musze mieć na połączenia wychodzące a obecnie nie mam, więc jak z tym jest? Prosze o szybką odpowiedż i z gory dziękuję.

#194269  autor: aga
 19 cze 2007, 21:46
Jestem pełna podziwu - masz coś i nawet nie wiesz co :wink: Z twojego postu wynika, że masz albo Tak Tak Fon albo Erę Fun. Zobowiązanie do utrzymania aktywnej karty SIM ważnej na połączenia wychodzące przez 24 miesiące oznacza utrzymanie ważności konta, a nie to że musisz mieć pieniądze na koncie. Ważność konta sprawdzisz sobie kodem *101#. Ważność konta oczywiście przedłuża się doładowaniami.
A jak ci się udało zrobić debet na koncie? Gdy stan konta zeruje się, to połączenie jest przerywane.

#194277  autor: Than
 19 cze 2007, 22:02
Ja mam telefon na karte i mam połączenia wych. do 11.01.2008 r. czyli do tego czasu nic mi nie zrobią nawet jak nie będe miał kasy na komie?

#194321  autor: Dideq
 19 cze 2007, 23:29
Niektóre połączenia i usługi spływają do systemu z opóźnieniem. Stąd może być ujemna kwota. Najczęściej są to połączenia z internetem lub WAP. Wystarczyło że sie połączył z WAP przez GPRS 2 dni przed wyczerpaniem limitu i juz jest minus :P

Oczywiście kolegę Than czeka kontakt z Hotline bo system Ery po minusie nie włacza wysyłania SMS, MMS i transmisji GPRS ;)

#194369  autor: aga
 20 cze 2007, 08:54
Dideq pisze:Niektóre połączenia i usługi spływają do systemu z opóźnieniem. Stąd może być ujemna kwota. Najczęściej są to połączenia z internetem lub WAP.
Przy połączeniu z internetem faktycznie nalicza z dużym opóźnieniem i można zrobić sobie minus na koncie. Nie wiem czemu skojarzyło mi się, że rozmawiał 5 minut i zrobił debet.
Dideq pisze:Oczywiście kolegę Than czeka kontakt z Hotline bo system Ery po minusie nie włacza wysyłania SMS, MMS i transmisji GPRS
To jest chyba jedyna rzecz, która mnie wkurza w TT. Nie trzeba nawet robić debetu. Wystarczy zejść do kwoty kilku lub kilkunastu groszy na karcie i wysyłanie smsów jest już zablokowane. No i za każdym razem trzeba dzwonić do BOU.

#194379  autor: Dideq
 20 cze 2007, 09:30
Than pisze:Ja mam telefon na kartę i mam połączenia wych. do 11.01.2008 r. czyli do tego czasu nic mi nie zrobią nawet jak nie będę miał kasy na komie?
To jest Era FUN lub TakTak fon... Musisz mieć aktywne połączenia wychodzące bo jak nie to Cię ponagla SMS i telefonicznie, a po ok. 30 dniach wyłączą Ci całkowicie i naliczą karę za zerwanie umowy. :P

#194383  autor: krystian1022
 20 cze 2007, 09:39
jak masz debet to załaduj sobie za 50 zł i na następne 3m-c spokój, bo 50 się najbardziej opłaca, a te 33 gr debetu to mało, u mnie raz zrobiło ponad 37 zł, bo włączyłem sobie omnix i źle z taryfikowali, ale na szczęście wszystko wrócili potem...

[ Dodano: 2007-06-20, 09:43 ]
a kiedy podpisywałeś umowę...bo połączenia sumują sie i jak będziesz miał ważność konta rok do przodu to już nie musisz tej karty doładowywać , np:jak podpisałeś umowę 1czerwca 2007 i masz 1 czerwca 2008 połączenia ważne do 10 czerwca 2009 lub dalej to nie doładowuj tej karty już więcej , bo warunki tarty spełniłes

#194569  autor: Than
 20 cze 2007, 15:44
a kiedy podpisywałeś umowę...bo połączenia sumują sie i jak będziesz miał ważność konta rok do przodu to już nie musisz tej karty doładowywać , np:jak podpisałeś umowę 1czerwca 2007 i masz 1 czerwca 2008 połączenia ważne do 10 czerwca 2009 lub dalej to nie doładowuj tej karty już więcej , bo warunki tarty spełniłes
Ja mam umowe do 2009 roku a połączenia wychodzące do 2008, więc jeszcze musze :P a ostatnie pytanko na podsumowanie tego wszystkiego. Przypuśćmy że umowa kończy się 02-04-2009 r. to jak bym załadował karte na połączenia wychodzące do 03-04-2009 r. to już nie musze doładowywać nawet jak nie będe miał kasy? Nie będe płacił kary?
Ostatnio zmieniony 20 cze 2007, 19:20 przez Than, łącznie zmieniany 1 raz.

#194574  autor: Pawrzes
 20 cze 2007, 15:55
Przypuśćmy że umowa kończy się 02-04-2009 r. to jak bym załadował karte na połączenia wychodzące do 03-04-2009 r. to już nie musze doładowywać nawet jak nie będe miał kasy? Nie będe płacił kary?

Wtedy już nie musisz ładować konta bo spełniłeś warunki umowy - Twoje konto było ważne na połączenia wychodzące przez 2 lata.
Nawet kwoty na minusie też nie mogą od Ciebie wyegzekwować bo masz ofertę na zasadzie przedpłaty a to że system nie zablokował usługi po wykorzystaniu środków to ich problem ;)

Pozdrawiam

#194578  autor: Than
 20 cze 2007, 16:00
No to dziękuję za pomoc. Pozdrawiam!

#194616  autor: Dideq
 20 cze 2007, 16:56
Pawrzes pisze:Nawet kwoty na minusie też nie mogą od Ciebie wyegzekwować bo masz ofertę na zasadzie przedpłaty a to że system nie zablokował usługi po wykorzystaniu środków to ich problem ;)
Jak będzie miał w trakcie umowy minus to przy zasileniu i tak se odbiorą, a do końca nie możesz mieć minusa bo to oznacza że nie masz aktywnej karty na połączenia wychodzące. Jeśłi jakimś cudem się uda można miec 1 gr. na +

#194620  autor: Than
 20 cze 2007, 17:00
W zasadzie mam jeszcze ostatnie pytanie, żeby nie zakładać nowego tematu. Tak jak mowiłem, jeśli mam np. umowe do 01-04-2009 r. a ja mam poł. wych. do 02-04-2009 r. to czy moglbym zrezygnować z Ery i przerzucić się na plusa? Tzn. kupić se numer w sieci Plusa a tą co mam obecnie schować se do szuflady i czy nie będzie za to jakaś kara. Słyszałem że w Plusie po jakimś czasie przychodzi opłata za smsy i rozmowy, wtedy trzeba wyłączyć i włączyć telefon. Czy to prawda?

#194626  autor: Dideq
 20 cze 2007, 17:08
Than pisze:W zasadzie mam jeszcze ostatnie pytanie, żeby nie zakładać nowego tematu. Tak jak mowiłem, jeśli mam np. umowe do 01-04-2009 r. a ja mam poł. wych. do 02-04-2009 r. to czy moglbym zrezygnować z Ery i przerzucić się na plusa? Tzn. kupić se numer w sieci Plusa a tą co mam obecnie schować se do szuflady i czy nie będzie za to jakaś kara.
Żadnej kary nie będzie, może se leżeć... Tylko pamiętaj o 30 dniach wypowiedzenia :) Co do Plusa się nie wypowiem...

#194628  autor: Pawrzes
 20 cze 2007, 17:28
Than pisze:Słyszałem że w Plusie po jakimś czasie przychodzi opłata za smsy i rozmowy, wtedy trzeba wyłączyć i włączyć telefon. Czy to prawda?

Prawda. Ale za rozmowy nie no chyba że są w promocji ale system pobiera wg cennika i potem jest zwracana odpowiednia suma na konto. Dokladnie w Mixplusie i Simplusie gdy suma opłat za SMS/MMS przychodzi 2,50 to przychodzi SMS nakazujący wyłączenie i włączenie telefonu aby stan konta na wyświetlaczu/w menu telefonu się zaktualizował. Ale można zmienić to włączając usługę Dostępny limit krótkim kodem i wdedy aktualny stan konta będzie można sprawdzić odpowiednim kodem tak jak np. w Era Tak Tak.

Pozdrawiam

#194663  autor: ztomasz
 20 cze 2007, 18:26
aga pisze: A jak ci się udało zrobić debet na koncie? Gdy stan konta zeruje się, to połączenie jest przerywane.
W bardzo prosty sposob mozna to zrobic. Bledy te wynikaja z pozniejszego naliczania oplaty w GPRS i majac np 2zl na koncie i przekraczajac to kwote zaraz po zakonczeniu polaczenia nadal jest 2zeta na koncie. Pozniejsze naliczenie oplaty za polaczenie GPRS powoduje zminusowanie konta zwlaszcza jak sie jeszcze po polaczeniu np wyslalo sms.

#194686  autor: Than
 20 cze 2007, 19:18
OK to już wszystko wiem, dzięki wszystkim za szybkie i zrozumiałe odpowiedzi. Oczywiście pare osob nagradzam "pomogł" :P