Chyba że to YT jakoś rozpoznaje rodzaj operatora i przycina prędkość w zależności od kaprysów jakichś ludzi czy AI, tylko po co miałby to robić.
admundo: opisałem jak działa odtwarzanie streamu na YT na kilku kartach przeglądarek internetowych. I to sam serwis tak działa, nie operator. W przeciwnym wypadku miałbyś ciągle w wykresach po kilka-kilkadziesiąt mbps stałej prędkości, co się dzieje w gorszych warunkach przepustowości sieci.
Właśnie po skargach klientów np. T-Mobile nie robi limitów górnej granicy prędkości, co ma jeszcze miejsce w starych taryfach Playa (niedawno skarżyliśmy się na maks. prędkości transmisji w mobilnej Vectrze 70/20 mbps [jak w Fakt Mobile na kartę] - przyniosło to skutek i mamy teraz możliwe te same prędkości technologiczne jak w Play).

Tak wygląda u mnie diagram transmisji przy aktywnych kilku kartach YT w tle. Prędkości zależą od jakości filmów, bo w mojej konfiguracji sieciowej mogę osiągać średnio 300-500 mbps w 5G n78 NetWorkSa.

Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam