• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
  • Strona 91 z 91
  • 1
  • 87
  • 88
  • 89
  • 90
  • 91
 #1191244  autor: KC-KARLOS
 28 kwie 2025, 00:51
Od dziś, 28.04.2025 wchodzi nowy plan pakietów cyklicznych GO - "GO XL". Zawiera no-limity i... 170 GB podstawy. Koszt pakietu to 50 zł/mc.
Więcej w regulaminie: https://www.t-mobile.pl/c/_bffapi/webcm ... 90684cd7a7

Przedłużenie promocji "Rok Internetu" do 31.05.2025 + objęcie promocją planu GO XL za 50 zł/mc - w ramach promocji przy GO XL otrzymamy 12x po 833,25 GB - łącznie można dostać maksymalnie 9999 GB przez rok - reg.: https://www.t-mobile.pl/c/_bffapi/webcm ... c450c6421e

W sklepach Żabka za 10 zł dostaniemy po jego aktywacji samoczynną aktywację GO XL + 30 GB na start. Dodatkowo możemy włączyć w aplikacji Mój T-Mobile 833,25 GB czyli 1 z 12 transz promocji "Rok Internetu" - po aktywacji ofert promocyjnych saldo wynosi 0 zł, a konto jest aktywne 60 dni - regulamin: https://www.t-mobile.pl/c/_bffapi/webcm ... 31f2cd8db4

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #1191372  autor: KC-KARLOS
 30 kwie 2025, 21:14
admundo: co to znaczy "limituje"? Twoja teoria moim zdaniem nie jest prawdziwa, gdyż to sam YT dopasowuje sobie pobór danych streamu wideo. Testuje regularnie odtwarzanie kilku filmów na kilku kartach przeglądarki internetowej i początkowo słupki danych "eskplodują" do niekiedy 100-200 mbps, które po chwili spadają prawie do zera i pulsacyjnie co ok 30 sekund słupki wyglądają identycznie w pikach powtarzalnych po kilkadziesiąt mbps - zależnie od rozdzielczości odtwarzanych filmów. To streaming. Dane nie są cały czas ściągane. No chyba, że u operatora wpadniemy w lejek z konkretną prędkością, wtedy mamy albo jakość dopasowaną do łącza, albo buforowanie przy osiągnięciu górnej granicy prędkości lejka.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #1191384  autor: admundo
 01 maja 2025, 12:48
To nie jest teoria tylko praktyka. Gdybym tego nie przetestował, to bym nie pisał. Ale do rzeczy. Dlaczego jeśli podłączę komputer pod światłowód to mogę ustawić strumieniowanie do YT w OBS nawet na 15000 i nie ma problemu. W mobilnym Orange 5G 3500 dopiero wartość 1000 nie powoduje zerwań, w Play 4G jest to ok. 7000, a w T-Mobile 5G 3500 - max 4500. Gdyby więc nie zależało to od operatora to by w każdym można było ustawić wysoką wartość, np. 10000 lub 15000. Gdyby zaś zależało to od YT, to na żadnym z operatorów nie można by było ustawić większego strumieniowania - w każdym przypadku musiałaby być to niska wartość.

Najlepiej wypada tu Play ale nie mają 5G 3500 w okolicy więc z kolei strasznie źle działa pobieranie.
 #1191385  autor: KC-KARLOS
 01 maja 2025, 13:38
admundo: różnice wcale nie muszą zależeć od działania sieci, a od wielu innych czynników. Tyczy się też wysyłki danych na chmurę. Speedtest pokaże może 20-30 mega, a realnie prędkości wysyłki zależą od przeglądarki czy dostawcy dysku w chmurze.
Pamiętaj, jesteś w ofercie na kartę - cieszmy się, że transmisja działa bez większych utrudnień - kiedyś T ograniczał prędkość transmisji do 15 mbps, a w przypadku usług w pakiecie SuperNet Video - występował lejek 1,5 czy 5 mbps i to poza wytypowanymi serwisami - co pomagało aby przyspieszyć prędkość? VPNy.

#1191388  autor: admundo
 01 maja 2025, 15:41
Więc jakie to są czynniki? To że speedtest pokazuje kosmiczną prędkość (upload ok. 100mbit/s w T-Mobile i Orange) to wiem o tym, natomiast streamowanie na żywo pokazuje, że wg mnie są celowo nakładane ograniczenia przez operatorów na prędkość strumieniowania. Nawet zwykłe wysyłanie pliku np. na chomikuj leci praktycznie pełnym łączem, więc ewidentnie moim zdaniem jest coś przycięte. Chyba że to YT jakoś rozpoznaje rodzaj operatora i przycina prędkość w zależności od kaprysów jakichś ludzi czy AI, tylko po co miałby to robić. Przeglądarka czy dysk w chmurze nie mają tu nic do rzeczy ponieważ ja sprawdzałem strumieniowanie przez OBS a nie przez przeglądarkę czy dysk w chmurze.

I nie, nie narzekam, cieszę się że tu cokolwiek takiego jest bo światłowód Orange to strasznie egzotyczna rzecz tutaj - w miejscu gdzie dookoła wszędzie w promieniu 20m światłowód jest. 10 lat walki z tym i nic, bo Orange po prostu ma to gdzieś. Taka dygresja, moim celem nie było narzekanie, tylko zwrócenie uwagi na prawdopodobnie celowe znaczne ograniczanie strumieniowania do niektórych serwisów takich jak YT, w dodatku różniące się w zależności od operatora, za to całkowicie nieproporcjonalne do speedtestu wysyłania.
 #1191391  autor: KC-KARLOS
 01 maja 2025, 16:02
Chyba że to YT jakoś rozpoznaje rodzaj operatora i przycina prędkość w zależności od kaprysów jakichś ludzi czy AI, tylko po co miałby to robić.
admundo: opisałem jak działa odtwarzanie streamu na YT na kilku kartach przeglądarek internetowych. I to sam serwis tak działa, nie operator. W przeciwnym wypadku miałbyś ciągle w wykresach po kilka-kilkadziesiąt mbps stałej prędkości, co się dzieje w gorszych warunkach przepustowości sieci.
Właśnie po skargach klientów np. T-Mobile nie robi limitów górnej granicy prędkości, co ma jeszcze miejsce w starych taryfach Playa (niedawno skarżyliśmy się na maks. prędkości transmisji w mobilnej Vectrze 70/20 mbps [jak w Fakt Mobile na kartę] - przyniosło to skutek i mamy teraz możliwe te same prędkości technologiczne jak w Play).

Obrazek
Tak wygląda u mnie diagram transmisji przy aktywnych kilku kartach YT w tle. Prędkości zależą od jakości filmów, bo w mojej konfiguracji sieciowej mogę osiągać średnio 300-500 mbps w 5G n78 NetWorkSa.

#1191393  autor: Werewolf
 01 maja 2025, 17:16
Jeżeli mam aktywną taryfę Go! L i pakiet 7800 GB (jeszcze nie otrzymałem wszystkich paczek po 600 GB) i zmieniłbym taryfę na Go! XL, to co stanie się z paczkami z poprzedniej taryfy?
 #1191395  autor: MariuszY
 01 maja 2025, 17:50
admundo pisze:
30 kwie 2025, 21:02
Szkoda że T-Mobile strasznie limituje transmisje do YT, podobnie jak Orange.
admundo pisze:To nie jest teoria tylko praktyka...W mobilnym Orange 5G 3500 dopiero wartość 1000 nie powoduje zerwań, w Play 4G jest to ok. 7000, a w T-Mobile 5G 3500 - max 4500.
@admundo: Stwierdziłeś przypuszczalny fakt w Tm, podobnie jak w Orange (a nawet trochę lepiej), podobnie jak w Play (ale niestety - gorzej). Nic w tym dziwnego skoro praktykę funkcjonowania każdej sieci stanowi przewaga ruchu "do klienta", a z kolei ruch "od klienta", zwłaszcza intensywny potrafi skutecznie rozłożyć każdą sieć. Operator może się przed tym zabezpieczać limitując serwisy, które są w tym szczególnie uciążliwe. Może to robić np. niskim priorytetem takiego ruchu. Nie musi wcale limitować pasma. Nawet jeśli twoje przypuszczenia są słuszne to niczego one nie wniosą do wątku wyszczególnionego do oferty Tm GO!. Proponuję przenieść tę dyskusję do osobnego wątku "o limitowaniu streamingu przez operatorów".
P.S. Porównywanie prędkości maksymalnych spęedtestów do uzyskiwanych w konkretnej usłudze to nieporozumienie. Serwery speedtestów konfigurowane są tak by uzyskać maksymalne dostępne w danej chwili parametry. To jak możliwości Ferrari porównywane na torze wyścigowym do tych w ruchu miejskim :wink:
 #1191396  autor: admundo
 01 maja 2025, 18:59
No to dogadani. Miałem gdzieś z tyłu głowy, żeby zaproponować wyodrębnienie nowego wątku ponieważ bądź co bądź są ludzie którzy w ten sposób wykorzystują lub chcieliby wykorzystać mobilną transmisję danych.

Czy nazwiemy to limitowaniem czy priorytetowaniem (nie twierdzę że nie należy tego nazwać tak lub inaczej), sprawa jest - przynajmniej dla mnie - jasna, istnieją ograniczenia które są selektywnie ustawione u każdego operatora. Może i mają ku temu powody, choć nie obraziłbym się, gdyby priorytetowanie było ustawione na 10 Mbit/s. Nie jest to dużo a i tak bardzo mało ludzi tego używa. Ale to tylko tak sobie analizuję. Ostateczna decyzja należy do operatora.

Co do speedtestów to pisząc o streamowaniu w zasadzie nie brałem tego pod uwagę, bo tak jak napisałem prędkość speedtest i wysyłania pliku do np. chomikuj jest poprawna, ale nie odzwierciedla to prędkości w niektórych innych zastosowaniach. Tak więc nie zależało mi na tym, aby rozwijać kwestię speedtestów.
 #1191397  autor: KC-KARLOS
 01 maja 2025, 19:11
Werewolf: to przestajesz dostawać pozostałe paczki z przypisanej do GO L gigabajty z oferty "Rok Internetu" i zaczynasz otrzymywać paczki w ramach promocji z GO XL czyli 12x po 833,25 GB (łącznie 9999 GB przez rok). GB z salda rocznego zostają na koncie, bo tylko przełączasz się na droższy wariant GO, który podlega promocji.
Szczegóły w regulaminie: https://www.t-mobile.pl/c/_bffapi/webcm ... 07_1001107

• Strona 91 z 91
  • 1
  • 87
  • 88
  • 89
  • 90
  • 91
  • 1
  • 87
  • 88
  • 89
  • 90