• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki LG oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki LG oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #762543  autor: iwona-92
 13 lis 2014, 08:26
Cześć!

Mam LG L9 II, zaraz po zakupie zaktualizowałam oprogramowanie do KitKata (4.4.2).
Praktycznie od początku coś jest nie tak z smsami - nie przychodzą mi niektóre wiadomości. Czasami zdarza się tak raz na parę dni, a czasami dobrych kilka razy dziennie (najczęściej przynajmniej raz dziennie). Po ponownym uruchomieniu te smsy czasami przychodzą od razu, ale mam serdecznie dość ponownego uruchamiania co chwilę.

W poprzednim telefonie z jakimś starszym androidem miałam podobny problem, parę razy lądował na gwarancji i za każdym razem instalowali mu oprogramowanie od nowa i niby to pomagało, ale tylko na chwilę, stąd też moje przypuszczenie, że wina tkwi gdzieś w androidzie, jednak na forum.android.com.pl twierdzą, że to będzie wina telefonu.

I tu moje pytanie - o co chodzi i czy da się coś z tym zrobić, bo to cholernie denerwujące? Czy jedyną opcją jest serwis?

Z góry dzięki,
Pozdrowienia!

#762552  autor: Dylvish
 13 lis 2014, 09:37
A numer centrum sms masz ustawione poprawnie?
Poza tym zanim oddasz do serwisu,to moze najpierw hard reset i ponowna konfiguracja telefonu.tylko wczesniej nie zapomnij zrobic backupu ustawien,aplikacji itp.oczywiscie backup na karte pamieci anie na pamiec wewnetrzna.

I come in peace,you go in pieces.

#762555  autor: Morvius
 13 lis 2014, 09:43
a nie jesteś przypadkiem z sieci orange? pytam serio. znjomi z mojego rejonu mają orange i niezależnie od telefonu wszyscy jak jeden mąż mają z tym problem. ja będąc w play do nich się połączyć też mam problem ale np z siecią plus czy T-m nie mam żadnego problemu.

Klasyczny obserwator wątku.

#762649  autor: iwona-92
 13 lis 2014, 17:02
@Morvius - nie; jestem w Heyah. Problem był zgłaszany do pomocy technicznej w sieci i dostałam info, że to nie ich wina.

@Dylvish - numer centrum sms jest ok. A jeśli chodzi o backup, to lepiej to zrobić tym, co mam wgrane na tel., czyli LG Backup, czy może ściągnąć do tego jakąś aplikację np. G Cloud Backup? Czy to zupełnie wszystko jedno?

#762680  autor: Dylvish
 13 lis 2014, 19:13
powiem tak:
w niedziele robilem hard reset.zanim go zrobilem,to aplikacja wbudowana w androida zrobilem kopie zapasowa na karte pamieci.(prawde mowiac zrobilem dwie kopie:jedna same ustawienia systemu/kontakty/smsy i druga pelna kopie,lacznie z fabrycznie zainstalowanymi aplikacjami jak i tymi instalowanymi wlasnorecznie).po zrobieniu resetu wchodzi sie jeszcze raz w aplikacje backup,wybiera opcje przywracania i..tu wybralem sobie plik z pelna kopia wszystkiego.po skonczonej operacji restart komorki i wszystko smigalo jak trzeba!aha!jesli w pamieci telefonu(a nie na karcie) masz np dzwonki/zdjecia kontaktow/cokolwiek innego to najpierw przekopiuj to na karte pamieci lub do komputera gdyz hard reset to pokasuje!
pozdrawiam

I come in peace,you go in pieces.

#762826  autor: iwona-92
 14 lis 2014, 11:52
@Dvlvish - dziękuję za wyjaśnienie!

Ok, poczytałam coś więcej i mam wrażenie, że to częsty problem w tym modelu telefonu. Na razie zainstalowałam aplikację Ghostly sms, póki co wyłapuje jakieś inne smsy. Także chwilowo hard reset i ponowną konfigurację zostawiam na później.
 #788144  autor: T-Tom82
 02 mar 2015, 15:10
Witam,
mam ten sam problem - nie dochodzą wszystkie SMS, nie ma reguły z którego nr. Nawet kody autoryzacyjne/potwierdzające z banków nie zawsze przychodzą - muszę klikać o ponowienie wysłania kodu SMS.
Czy ktoś zna rozwiązanie tego problemu ?
 #792065  autor: zosiek_n
 23 mar 2015, 12:12
Podejrzewam, że to jednak wina oprogramowania. U mnie w LG także po aktualizacji niektóre rzeczy zaczęły się zacinać albo nie działać. Podobnie wyłączanie pomagało ale co 2-3 dni sytuacja się powtarzała. Nie podejrzewam telefonu bo przed aktualizacją takich problemów nie było, no ale cóż zrobić.
 #792492  autor: mikolaj9
 25 mar 2015, 13:35
a w moim LG (sieć Play) znowu jest taki problem, że smsy przychodzą, owszem, ale jedna wiadomość potrafi przyjść do mnie 3 albo 4 razy w ciągu kilku minut. a jej nadawca wysyła tylko jedną. i bądź tu człowieku mądry.