• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki LG oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki LG oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #427297  autor: orson_dzi
 03 wrz 2010, 00:49
Witam,
Telefon pochodzi z Ery. Dostajemy go w malutkim pudełku (ahh ta ekologia...) z podstawowym wyposażeniem, czyli kalem USB, słuchawkami niskich lotów oraz zasilaczem, do którego po podłączeniu kabla USB mamy ładowarkę (standardy unijne jak najbardziej na plus).
Telefon jest strasznie lekki ale ciężko stwierdzić inaczej, skoro używałem ostatnio telefonów z wagą powyżej 110g i to sporo, więc jak wziąłem w rękę te 87g, to ciężko o inne odczucia.
Telefon wykonany jest w całości z pięknie błyszczącego i zbierającego odciski palców plastiku. Materiał jest dobrej jakości ale nie jest to nic nadzwyczajnego. Mimo usilnych poszukiwać, nic nie trzeszczy.
Z tyłu mamy oko aparatu (nieosłonięte :!: ) i diodę doświetlającą i dwa napisy. Lewa krawędź, to gniazdo microUSB, prawa to natomiast klawisz głośności u góry (średnio wyczuwalny, mało wystający poza obudowę). Na dolnej krawędzi mamy tylko otwór mikrofonu, a na górnej klawisz włączania/odblokowania telefonu i gniazdo mini-jack. Przód, to trzy klawisze na dole panelu (podświetlane na biało, za co kolejny plus), ekran, napis LG oraz szczelinę głośnika. Zaczepu na smycz brak.
Skoro przy budowie jesteśmy, to gniazdo karty pamięci znajduje sie pod pokrywą baterii, jednak nie trzeba wyłączać telefonu w celu jej wyjęcia. Mocowana jest sprytnym zaczepem podobnym do tego... z Motoroli E398 ;) .
Zacznijmy może od obsługi.
Ekran można odblokować za pomocą przycisku na górnej krawędzi obudowy lub (co można ustawić) poprzez przytrzymanie klawisza na ekranu, albo też przesunięcie "zasłony" z dołu ekranu, w górę. Ostatni sposób, to możliwość narysowania na ekranie ustalonego wcześniej znaku, po czym telefon odblokuje się uruchamiając od razu przypisaną do tego znaku aplikację. Bajer, aczkolwiek może się okazać użyteczny. Preferuję drugi sposób, co uniemożliwia odblokowania telefonu w kieszeni.
Dotyk jest dobry ale też bez zachwytów. Ekran trzeba trochę docisnąć.
Do dyspozycji mamy trzy pulpity. Pierwszy ogólny, do zapchania widgetami.
Drugi, to ekran Livesquare :shock: . Co to jest? Na ekranie możemy umieścić malutkich ludzików-znajomych. Możemy śledzić ich wpisy na portalach społecznościowych, wysłać do nich grupowe wiadomości... Wg mnie coś dla fanatyków.
Trzeci pulpit, to pulpit kontaktów. Możemy sobie umieścić dowolne kontakty i szybko się z nimi połączyć.
Pomiędzy pulpitami przechodzimy przesunięciem ekranu w bok.
Na górze mamy standardowo wskaźnik zasięgu, trzystopniową skalę baterii (kowcio się ucieszy :P ) i ikony, np. informująca o obecności karty pamięci. Wciśnięcie ekranu u góry pokazuje nam Raport Stanu znany z LG. Mamy tam godzinę, sieci, stan pamięci, skrót do uruchomienia BT i odtwarzania muzyki. Na dole natomiast jak zawsze cztery niezmienne przyciski, czyli klawiatura, wiadomości, książka adresowa i menu.
Wchodzimy do menu... i widzimy nową platformę. Możemy ustawić wygląd znany z poprzednich modeli LG, czyli mamy po prawej stronie belkę z zakładkami Narzęnia, Rozrywka, Połączenia, Ustawienia i tam mamy pogrupowane opcje.
Drugi wygląd, to Ajfonowe ikony (bleee), pogrupowane znów w czterech kategoriach w poziomie i w każdy możemy na boki przesuwać ikony z każdej z grup.
Trzeci wygląd to te same piękne ikony, też pogrupowane na cztery kategorie ale dostępne na dwóch poziomach menu. Przesuwamy je jak pulpity, w bok ekranu.
Każdy coś sobie dopasuje. To tego dwa burżuazyjne motywy... Biały i czarny.
Aparatem bawiłem się tylko chwilę, trzeba przyznać, że zdjęcia robi dobre. Za jakiś czas dam może jakieś próbki. Galeria uruchamia się w trybie poziomym (nie ma akcelerometra). Włożyłem kartę z Pixona, gdzie było kilkadziesiąt zdjęć, sporo muzyki i duży film, zero zacięć. Kolejny plus.
Menadżer plików znany jest z poprzednich modeli z tym, że mamy tu jak choćby w SE, wybór rodzaju pamięci u góry. Reszta bez zmian.
Dźwięk mnie zaskoczył. Na słuchawkach telefon gra bardzo dobrze! Głośno i czysto, a skala dźwięków jest całkiem spora. Telefon gra raczej zimno. Nie ma takich ciepłych i głebokich basów jak choćby w KC910. Ale Bali gra od niego lepiej. Jest korektor z pięcioma gotowymi ustawieniami. Za dużo on nie wnosi ale zawsze to coś. Głośnik chwilowo przemilczę, bo o tej porze nie będę go katował ;) .
Radio ładnie łapie fale. Jest to bardzo ładna aplikacja, wyglądem stylizowana na radio, z poziomym pokrętłem na środku do zmiany fal. Na dole mamy ustawione wcześniej kanały. Jest opcja nagrywania.
Rozmawiać przez niego dane mi nie było.
Co do wiadomości. Klawiatura numeryczna jest wygodna. Qwerty na pierwszy rzut oka mnie odrzuciło. Znów strasznie małe... Ale w praktyce okazuje się bardzo dobrze zrobione i pisze się całkiem komfortowo.

Na razie z grubsza tyle.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#427410  autor: HypnoticMan
 03 wrz 2010, 15:47
Szkoda, że on nie ma akcelerometra;/

MixPlus - Pozostała liczba doładowań do końca kontraktu: 22

Sprzedam HTC DESIRE

#427443  autor: orson_dzi
 03 wrz 2010, 18:21
Nawet gdyby był, to działał by tylko w wiadomościach i galerii, na pewno nie dali by nic więcej.
Przy wiadomościach, qwerty uruchamia się przyciskiem, obok strzałki do cofania, w prawym górnym rogu.

#427458  autor: HypnoticMan
 03 wrz 2010, 19:21
Wiem, miałem ten model na sprzedaż:) Więc troszkę go przybliżyłem sobie:P

Sprzedam HTC DESIRE

#427463  autor: kowcio
 03 wrz 2010, 19:54
orson_dzi pisze:trzystopniową skalę baterii (kowcio się ucieszy :P )
Ale LG poprawił już to... Mnie wkurzało w LG to, że jak zrobiło się 2/3 w starszych modelach, to ładowarkę trzeba było szukac w ekspresowym tempie. Po prostu wskaznik był zbędny, a teraz wskazuje ok, chociaż prosi sie o 5stopniowa skalę jak to w Samsungach, oby tez dokładna była.
Ja czekam na tego LG, napisze swoje odczucia

#427475  autor: Mila89
 03 wrz 2010, 20:15
Orson chciales zrobic opis telefonu a wyszledl z tego niestety niezgrabny test... jak bys to wszystko uporzadkowal dodal akapity troche zdjec to by sie to o niebo lepiej czytalo, moze pomysl nad tym :) pracy nie byloby duzo a taki test by napewno pomogl czesci osob...
tak btw jest tutaj powoananie do KC910(dobrze) nbiestety telefon jest z wyzszej polki cenowej... mnie by osobiscie interesowalo porownanie go do np kP510 :)

#427516  autor: orson_dzi
 03 wrz 2010, 22:34
Mila89 pisze:mnie by osobiscie interesowalo porownanie go do np kP510 :)
Na pewno KP510?
Czy KP501?
Jak ten drugi, to krótko - niebo, a ziemia :P .
Mila89 pisze:jest tutaj powoananie do KC910(dobrze) nbiestety telefon jest z wyzszej polki cenowej...
Na Allegro ceny są dość zbliżone jednak.
Jak w przyszłym tygodniu uda mi się ogarnąć kable i softy, to może wezmę się za porównanie Pixona i Renoira.

#427535  autor: Mila89
 03 wrz 2010, 23:18
Chodziło mi ofc o kp 501 ;)

Osobiscie sądze ze redakcja mogla by rozwarzyc oprocz artykulow z Testami telefonow artykuly porownujace pewne telefony... fakt faktem jest "pojedynek telefonow" ale jest on calkowicie niemiarodajny... zeby cos porownac trzeba miec kontakt z oboma telefonami jestem przekonany ze 99,9% osob ktore uczestnicza w tym pojedynku nie mialo obu w rekach :/

#428234  autor: siwy3461
 07 wrz 2010, 16:12
Mam nadzieje, że masz jeszcze dostęp do tego telefonu.
Więc pytanie: Jak wygląda obsługa plików biurowych?

#428285  autor: orson_dzi
 07 wrz 2010, 21:27
Dobre pytanie. Może później to zobaczę.
Narazie mogę powiedzieć o rozmowach. Jakieś 7/10.
Jest głośno ale głośniej mam w Pixonie. Jest czysto, ale do Renoira sporo brakuje. Osoba po drugiej stronie słyszy bardzo dobrze. W tej kwestii jest dobrze ale do ideału znanego z innych LG brakuje.
Słaby zasięg nie powoduje drastycznego spadku jakości. Poza tym zasięg ładnie się prezentuje.

#429241  autor: HypnoticMan
 13 wrz 2010, 12:39
Nooo, zdecydowałem się na zakup drugiego Baliego;)
Tym razem w kolorze Silver;) Trochę oczarował mnie ten telefon.
Jest niezły jak za swoją cenę:P

Jak macie jakieś pytania odnośnie tego modelu, to piszcie, jak tylko otrzymam go odpowiem na wasze pytania;)

Sprzedam HTC DESIRE

#429794  autor: orson_dzi
 16 wrz 2010, 00:09
siwy3461 pisze:Jak wygląda obsługa plików biurowych?
Jest i działa ;) .
Pdf-y, pliki Worda i Excela idą bez problemów. Jest możliwość wyszukiwania słów. Ładuje się szybko i sprawnie.

#437019  autor: szczeka
 22 paź 2010, 17:44
bardzo dobry telefon :-)

ekran dobrze reaguje na dotyk, dużo lepiej niż ku990, bardzo wygodnie się go obsługuje
świetny aparat
telefon dobrze wykonany, ładnie się prezentuje, sprawia bardzo przyjemne wrażenie

#437023  autor: Ja-ros
 22 paź 2010, 18:13
Ja natomiast jestem rozczarowany tym telefonem, a dokładniej rzeczą tak pierwszorzędną jak szybkie reagowanie na polecenia. Niestety jest tu tak samo praktycznie jak w lg coockie, nie zniósłbym na co dzień czekania nawet w menu. Nie jest to ,,zamulanie" ale po prostu trzeba czekać sekundę, czasem odrobinę dłużej, niestety to mnie zraziło gdy proponowali mi go w salonie.
A na plus na pewno wygląd, telefon jest bardzo elegancki.

Siemens sl45i -> Siemiens mc60 -> SE k500i -> Motorola v235 -> Nokia 6610i -> SE k800i -> Nokia e51

#438379  autor: kowcio
 30 paź 2010, 12:42
Mnie ani obsługa w nim nie zachwyciła, ani aparat- 80% zdjęc rozmazanych na komputerze, które ładnie na ekranie się prezentują.
Ogólnie telefon do zabawy może fajny, ale nie do tego, do czego powinien służyć.

#438381  autor: orson_dzi
 30 paź 2010, 12:45
Też masz taką dużą przestrzeń między ekranem, a powłoką dotykową?
U siebie widzę tak co namniej milimetr miejsca i jak przycisnę ekran na środku, to czuję jak ugina się dość mocno.

#438386  autor: kowcio
 30 paź 2010, 12:52
Tak, jak to w LG bywało...
Cookie.

Dla mnie telefon jest kompletnie niepraktyczny. Jeden dzień miałem na swojej karcie, resztę leżał na Play w szufladzie. Ale jak za te pieniądze to można kupić, jak ktoś za dużo nie pisze SMS

#438428  autor: szczeka
 30 paź 2010, 15:49
A ja mam o nim pozytywne zdanie :)
Zdjęcia, jak dla mnie bardzo dobre, zwłaszcza przy dobrym oświetleniu. Muzycznie bardzo dobry. Jakość rozmów nienaganna, niezły dotyk, SMSy szybko się pisze. Dobry telefon.

#438430  autor: kowcio
 30 paź 2010, 15:52
Dziwne.
Ja SMSów nie potrafię pisać na tym czymś.
Widzę, że są skrajne opinie nt. Bali.
Jedni jadą po nim, inni go chwalą.
Nawet bateria słaba jest. O wskaźniku nie wspomnę.
Muzycznie oki, jak najbardziej. Jakość rozmów też oki. Wykonanie bdb. Ale SMSy już nie pisze się wygodnie (bez porównania do Monciaka!)
Aparat naprawde ładne fotki robi, ale bardzo łatwo je rozmazać.
Napisałem test, może pod koniec weekendu uporam się ze stroną techniczną i już będzie, to zapodam.

:-)

#438435  autor: szczeka
 30 paź 2010, 16:59
bateria nie jest zła, u mnie normalnie 3-4 dni wytrzymuje spokojnie, a codziennie słucham minimum godzinę mp3. :)