• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki LG oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki LG oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #378883  autor: konio99
 05 sty 2010, 23:00
Witam, mam następujący problem. W moim gt 500 podczas włączania tzw. asystenta biegania aplikacja nie chce się uaktywnić tzn. nie znajduje satelity. Próbowałem ją włączyć w różnych miejscach(nawet jak byłem za miastem i nie poruszałem się) ale bez rezultatu, tel. szuka ok 1-2 min po czym znak satelity jest przekreślony, dodam, że w ustawieniach: tryb gps mam ustawiony na samodzielny. tel został kupiony w erze ok.1,5 miesiąca temu. Czy ktoś spotkał się z takim problemem?
Z góry dziękuję za odpowiedź

#379013  autor: vinc
 06 sty 2010, 18:59
zimny start GPS w 1-2 minuty nie jest możliwy. Mimo wszystko ja bym pobrał najpierw dane o satelitach z sieci. Wobec tego skorzystaj z funkcji A-GPS. Nie kosztuje to wiele, ale może pomóc.

Obrazek

#379029  autor: Adam80
 06 sty 2010, 19:47
vinc ma rację a co do tego programiku to tez mam problem z odmierzaniem przebytych kilometrów, raz działa, raz nie. i nie wiem od czego to zalezy. Szkoda że nie ma innych tego typu programów pod java.

Nokia 3210 - Siemens S35 - Siemens C75 - SE k550i- LG GT500 (firmówka SE T630)

#379120  autor: konio99
 07 sty 2010, 08:19
Co racja to racja, widocznie zamontowali słaby odbiornik sygnału gps. Obawiam się, że z nawigacją będzie to samo a nie uśmiecha mi się korzystać na trasie z a-gps bo koszty będą duze.

#379123  autor: thonka
 07 sty 2010, 08:38
a-gps korzysta z internetu tylko raz - przy pierwszym polaczeniu. potem juz nie korzysta.
co innego programy, ktore sciagaja mapy z internetu choc tu tez nie powinno byc tak tragicznie.
podczas nawigacji karta mbanku (20mb gratisowych, a pozniej 100mb za 5zl) starczy na prawie caly miesiac jezdzenia naviexpertem ;)

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#379185  autor: Adam80
 07 sty 2010, 17:39
Proponuje przeczytac test transmisji danych dla nawigacji mobilnych na telixie.
http://www.telix.pl/artykul/test-transm ... 29665.html

#379240  autor: vinc
 07 sty 2010, 21:59
konio99 dokładnie jest tak jak napisał thonka. Wobec tego nie ma się martwić sporymi opłatami podczas korzystania z a-gps ;)

Obrazek

#379276  autor: konio99
 08 sty 2010, 00:39
Dzięki, widać po testach, ze nie taki diabeł straszny...:D trza to będzie przetestować w praktyce.

#379335  autor: nerd
 08 sty 2010, 14:56
zamiast asystenta biegania może spróbuj skorzystać z trekbuddy z wgranym CMSem, np tym: http://www.trekbuddy.net/forum/viewtopic.php?t=2923

w teorii powinien pokazywać bardzo dużo informacji - jest wersja dla biegacza, na rower, statystyki satelitów itd. W sumie 9 różnych zakładek. Wystarczy ściągnąć plik z tego tematu i rozpakować do katalogu ui-profiles znajdującego się w katalogu, który trekbuddy sam sobie stworzy na karcie pamięci (oczywiście po zainstalowaniu trekbuddy).

Byłbym wdzięczny gdyby ktoś z posiadaczy GT500 spróbował. U mnie trekbuddy się uruchamia, niby łączy się z odbiornikiem, ale jak na razie żadnej satelity nie pokazał. Nie wiem, może to wina pogody i słabiutki odbiornik nie daje rady w mieście, a może z moim egzemplarzem jest coś nie tak. Ewentualnie znacie jakiś inny program, który pokazałby liczbę znalezionych satelitów i/lub ich parametry? W sumie to nie chodzi mi nawet o fixa, tylko żeby zweryfikować czy w ogóle jakąkolwiek potrafi znaleźć, bo nie mam jak na razie 100% pewności czy ten TB w ogóle działa.

#379339  autor: Adam80
 08 sty 2010, 15:49
Co do programu Trekbuddy - dlaczego nie mozna było prościej tego programu zrobić, ogólnie uruchomiłem, wgrałem mapkę okolicy no i nie działa. Poczekam na prostszy program. No i czym wiecej czytam na forum trekbuddy tym mniej wiem.

#381667  autor: dysiu
 19 sty 2010, 22:33
Chciał bym się podpiąć do tematu ponieważ mam podobny problem otóż gdy włączam Naviexpert i klikam np. wyszukaj moją pozycje to pojawia się pasek i mruga w nieskończoność, kładę telefon na desce rozdzielczej tak aby "widział niebo" i nic czekałem 30 min i się nie połączył. Gdy włączam asystent biegania mrugają kropeczki i potem jest czerwony krzyżyk po ok 5 min (nie znalazł odczytu GTS) . Odesłałem go do serwisu i odesłali mi go z powrotem z kartą naprawy gdzie było napisane że usterka w servisie nie została wykryta. Może wiecie co mogę zrobić?
Ps. korzystam z trybu A-GPS

#381673  autor: thonka
 19 sty 2010, 23:00
naviexpert 'widzi' wogole wbudowany odbiornik gps?

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#381686  autor: nerd
 20 sty 2010, 00:27
wracając do tematu trekbuddy: działa, ale jakoś dziwnie pokazuje statystyki satelitów, natomiast samo działanie jest poprawne, ścieżkę zapisuje taką jaką powinien, wskazuje ładnie gdzie się stoi.

W ogóle mam wrażenie, że ten telefon bez AGPS nie potrafi złapać fixa... a nawet przy AGPS włączonym zajmuje mu to jakieś 10-15 minut :/ Chociaż może to wina permanentnie złej pogody... tak czy inaczej odbiornik ma żałosny :P

dysiu, może faktycznie zablokowałeś mu dostęp do plików albo gpsa... u mnie naviexpert jakieś satelity pokazuje w opcjach, nawet pomimo braku rejestracji...

co do asystenta biegania to mi też tego się nie udało uruchomić... nie wiem, może byle budynek w mieście mu przeszkadza? może to telefon dla rolników i działa tylko w szczerym polu?

#381687  autor: thonka
 20 sty 2010, 00:31
nerd, mam e71 i zlapanie fixa latem trwa 5-10 minut, przy zlej pogodzie to potrafi nawet 15 lapac. nie jest to nic nadzwyczajnego, po prostu w telefonach moduly te sa mniej czule niz w dedykowanych nawigacjach.

#381782  autor: nerd
 20 sty 2010, 16:41
jestem świadomy małej czułości modułów w telefonie, ale ten w LG jest chyba jakiś wyjątkowo słaby, skoro nawet z AGPS nie idzie mu to zbyt dobrze ;]

#381833  autor: vinc
 20 sty 2010, 19:42
Niestety, A-GPS nie jest lekiem na całe zło ;)

Obrazek

#382085  autor: Adam80
 21 sty 2010, 23:06
W samochodzie korzystając z google maps (program zainstalowany w telefonie) złapanie pozycji około 10-15 sekund, i to obojetnie od pogody. Ale problem zaczyna sie z asystentem biegania- "na powietrzu" złapie fixa, natomiast zamykając telefon w kieszeni i np biegnąc - zero wskazan na "liczniku". W samochodzie oraz niosąc telefon w ręce działa i zlicza kilometry.