• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki LG oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki LG oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #290720  autor: adiq1033
 02 paź 2008, 12:34
Jestem w 80 % przekonany do abonamentu PLAY 40 z telefonem LG Viewty. Jednak przez zakupem, chciałbym się nieco o nim dowiedzieć. Pytałem, czytałem, ale wątpliwości nadal są.

Wybór etui

Sprzęt jest z wyższej półki, chciałbym o niego zadbać. Myślę o zakupie etui, które ochroni słuchawkę przed zarysowaniami i otarciami. Co powiecie o tym ? Marka nieznana, wygląd bardzo elegancki. Odpowiada mi.

Zerkałem także na produkty Krusell, ale są dość... Dziwne.
Oto przykład; http://www.allegro.pl/item444984428_etu ... tm%5D.html

Wydaje mi się, że lepszym rozwiązaniem będzie skórzany kabura/etui , aniżeli gumowa nakładka za 10 zł.

Rysik

W zestawie dołączony jest rysik oznakowany logiem LG. Przy pierwszym kontakcie wzrokowym, przypomina śrubokręt :smt005 Czy można go jakoś "skrócić" ? Zauważyłem, że jest on przyczepiany do akcesorium ( patrz zdjęcie poniżej ), połączonym z telefonem za pomocą sznura ( liny ). Inny, zakupiony na Allegro rysik, nie będzie do niego pasował ? A może jest inny, cieńszy model oryginalnego rysika LG ?

ObrazekObrazek

Obsługa kart pamięci

W bazie telefonów Telepolis, napisano iż LG Viewty obsłuży kartę o pojemności do 2 GB. Czy aktualizacja oprogramowania ( wgranie najnowszego, niekoniecznie PL ), wyeliminowało by to ograniczenie ? Uruchomienie karty 4 bądź 8 GB byłoby wtedy możliwe ?

Blokada SIM-LOCK

Egzemplarz, który nabędę pochodzić będzie z salony PLAY. Czy ktoś mógłby mi podać przybliżoną kwotę ściągnięcia blokady operatora ? Nie w salonie, a np. w komisie ? Mieszkam kawałek on najbliższego, ciężko jest mi to sprawdzić na własną rękę. Nie chcę się bawić w karty X-SIM.

Aplikacje

Skąd mógłbym pobierać programy dla telefonu ? Znalazłem polskie forum, jednak jest ono w trakcie obumierania, więc niebawem na nic się zda.

#290728  autor: mol
 02 paź 2008, 14:45
adiq1033 pisze:Rysik

W zestawie dołączony jest rysik oznakowany logiem LG. Przy pierwszym kontakcie wzrokowym, przypomina śrubokręt :smt005 Czy można go jakoś "skrócić" ? Zauważyłem, że jest on przyczepiany do akcesorium ( patrz zdjęcie poniżej ), połączonym z telefonem za pomocą sznura ( liny ). Inny, zakupiony na Allegro rysik, nie będzie do niego pasował ? A może jest inny, cieńszy model oryginalnego rysika LG ?
Rysik ten można złożyć (tak jak np: antenę). Jest on przyczepiony do telefonu za pomocą sznureczka w taki sposób jak np: smycz. Myślę, że możesz śmiało kupić inny rysik i będziesz mógł nim obsługiwać telefon tylko ten standardowy jest o tyle fajny, że można go przyczepić do telefonu.

#290927  autor: Chudy1523
 03 paź 2008, 20:56
obsługa kart pamięci nie jest jako tako ograniczona...lecz producent testował różne karty i pewnie powyżej 2 gb telefon zaczyna mulić...to o to chodzi...możesz oczywiście włożyć 8 gb i będzie działało....ale coś kosztem czegoś...

EDIT:

spoko....możesz ładować karty powyżej 2 gb...mój kolega zakupił wczoraj Viewty i ma 8 gb...i telefon nie chodzi jakoś wolniej czy coś.

#290994  autor: adiq1033
 04 paź 2008, 11:58
Czy zapełnił tą kartę 8 GB plikami ? Czytałem, że owszem można zakupić i włożyć kartę 8 GB, ale telefon wykryje zaledwie 2 :?

#291003  autor: Chudy1523
 04 paź 2008, 13:19
omg.no to dziwne,bo wspomniany wyżej kolega ma ok 5 gb filmów i troche muzyki:D poza tym poczytaj też różne fora na ten temat...każdy pisze,że to nie jest blokada,lecz zalecenie 2gb.

#291032  autor: wtd
 04 paź 2008, 16:38
adiq1033 pisze:Czy zapełnił tą kartę 8 GB plikami ? Czytałem, że owszem można zakupić i włożyć kartę 8 GB, ale telefon wykryje zaledwie 2 :?
Też tak czytałem. Niestety nie mam pod ręką większej karty niż 2GB, sam sobie z resztą taką kupiłem dla świętego spokoju, zresztą muzyki nie słuhcam, filmów też nie będę oglądał to większa niepotrzebna :)

EDIT:LINK

#291293  autor: adiq1033
 06 paź 2008, 07:38
Poświęcę się i kupię tą kartę. Ściągnięcie blokady kosztuje w zależności od oprogramowania. Ponoć z niektórych modeli ściągnięcie go graniczy z cudem. Średnia cena ok. 35-40 zł. Pozostaje kwestia dobory etui ( pokrowca ). Krusell ?

I aplikacje. Skąd je czerpać ? Czy Opera Mini ruszy ? Stosował ktoś kartę X-SIM w tym telefonie ? Aukcje na Allegro zazwyczaj podpisane są "kompatybilne w 99%" :lol: :-D

Jeszcze w główce świta mi zakup słuchawki Bluetooth. Czytałem, że Jabra bezproblemowo nawiązuje współpracę z Viewty. Jaką wy mi polecicie ? Im tańsza, tym lepiej dla mojej kieszeni.

#291316  autor: NPNG
 06 paź 2008, 14:50
A jak z tymi dzwiekami jest , dobrze odtwarza . I czy moze lepsza by byla nokia n73 /

#291320  autor: mol
 06 paź 2008, 15:05
NPNG pisze:A jak z tymi dzwiekami jest , dobrze odtwarza . I czy moze lepsza by byla nokia n73 /
Moim zdaniem jakość dźwięku jest naprawdę dobra, a tym bardziej na słuchawkach.

#291394  autor: Prometo
 06 paź 2008, 19:58
NPNG pisze:A jak z tymi dzwiekami jest , dobrze odtwarza . I czy moze lepsza by byla nokia n73 /
Poczytaj tutaj :wink:

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#291396  autor: wtd
 06 paź 2008, 20:07
adiq1033 pisze:Pozostaje kwestia dobory etui ( pokrowca ). Krusell ?
Imo to jest średnio wygodne. Ja będę nosił (jak mi orange w końcu sima aktywuje....) luzem w kieszeni ew. folia na ekran (w zestawie nawet była ^^) lub ostatecznie jakaś skarpetka. Takie skórzane etui strasznie powiększa telefon, gruby i nieporęczny.
adiq1033 pisze:I aplikacje. Skąd je czerpać ? Czy Opera Mini ruszy ?
Normalne appy w QVGA. Po odpaleniu aplikacji na dole ekranu pojawiają się klawisze (do wyboru strzałki + ok i softkeye lub numeryczne ułożone w dwóch rzędach). Opera mini raczej ruszy ale ta wbudowana przeglądarka od LG jest naprawdę niczego sobie. No i działa ona w trybie pełnoekranowym, opera mini będzie działać jak każda aplikacja w javie - z ekranową klawiaturą zajmującą ~20% ekranu. :p

#291456  autor: adiq1033
 07 paź 2008, 07:52
wtd pisze:Opera mini raczej ruszy ale ta wbudowana przeglądarka od LG jest naprawdę niczego sobie.
Jest opcja wyłączenia wczytywania obrazów ? Nie korzystam póki co z Internetu. PLAY ma koszmarne stawki naliczające połączenie. Ale po zaopatrzeniu się w X-SIM, będzie to moją codziennością. Którą polecacie ?

#291473  autor: wtd
 07 paź 2008, 11:37
W ustawieniach przeglądarki jest opcja "tylko tekst". I jakkolwiek głupio by to nie brzmiało to nie mogę znaleźć opcji zmiany strony głównej :p Chyba że to element brandingu orange'a.