Przeczytałem o stosowaniu kart pamięci w LG KU990 Viewty dosyć dużo, ale wszystkie te informacje są po forum rozrzucone i występują pewne sprzeczności lub nieścisłości. Proponuję więc stworzenie małego repozytorium ze wszystkimi najważniejszymi danymi na ten temat tak, aby zainteresowani użytkownicy wszystko co najważniejsze mieli w jednym miejscu.
1. Jaki typ kart pamięci obsługuje LG KU990 Viewty?
Karty microSD.
2. Jakiej pojemności karty pamięci mogę użyć?
Maksymalna pojemność karty, zależnie od wersji oprogramowania, może mieć:
KU990_V10a
obsługa do 2GB
KU990_V10b
obsługa do 8GB
KU990_V10g
obsługa do 8GB
3. Jak sprawdzić jaką mam wersję oprogramowania?
Są dwa sposoby. Wejdź kolejno
Menu
Ustawienia telefonu
Informacje o telefonie lub użyj kodu serwisowego
3845#*990#.
4. Czy mogę włożyć kartę microSDHC czy musi być to microSD?
Zacznijmy od informacji "czym jest karta microSDHC?". Jest to karta microSD o podwyższonej pojemności (większej niż 2 GB) i nieco większej prędkości odczytu/zapisu niż w przypadku standardowej microSD.
LG KU990 Viewty z oprogramowaniem w wersji KU990_V10a obsłuży kartę microSDHC jednak tylko do 2 GB jej pojemności. Reszty po prostu "nie widzi". Przy oprogramowaniu w wersji KU990_V10b i nowszych nie ma problemu z obsługa microSDHC do 8 GB.
5. W jakim systemie plików sformatować kartę?
Powinien być to
FAT32.
6. Pierwsze formatowanie wykonać na telefonie czy przy pomocy komputera?
...
Tyle udało mi się znaleźć. Proszę kogoś kompetentnego o sprawdzenie tego co napisałem, dopowiedzenie odpowiedzi na pytanie 6 (bo szczerze mówiąc po przeczytaniu wątku nadal nie mam pewności jak jest w przypadku kart Kingstona, a jak w przypadku SanDiska), a także dodania innych informacji jeśli coś pominąłem.