• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki LG oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki LG oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.

#318383  autor: piorter
 19 lut 2009, 13:55
Ok. już wszystko w porządku. To była wina karty, bo na karcie 8Gb, chyba san disc normalnie się sformatowało na fonie, ale zrobiło z 8gb na 1,7gb. Spróbowałem jeszcze na toshiba 2gb i bez formatowania poszło. Kupowałem to w sklepie u kumpla, więc mi bez problemu zamienił na tą toshibe i teraz wszystko działa.

Ps. Dzięki za rady!!!

#322946  autor: Wpdlc
 14 mar 2009, 17:58
Witam
mam pytanie (tylko nie mówcie "mogłeś przeczytać forum od początku to byś wiedział)
mam LG VIEWTY KU990_V10g i chcę kupić kartę pamięci 4 Gb, ale z tego co tu widze to duż osób ma problemy z tymi kartami. Czy mój LG zaakceptuje tą kartę i jak zrobić żeby ją przyjął i nie było problemów? Z góry dziękuję!

#323101  autor: miciugo
 15 mar 2009, 14:44
Z tego co piszą inni,pierwsze formatowanie tak dużej karty jednak trzeba przeprowadzić na kompie (formatując na fat32), następnie wgrać na kartę trochę danych (żeby wolnego miejsca na karcie zostało mniej niż 2 giga, i będzie fungować (telefon może trochę wolniej wczytywać dane z karty).

#323499  autor: piotros
 17 mar 2009, 17:27
Przeczytałem o stosowaniu kart pamięci w LG KU990 Viewty dosyć dużo, ale wszystkie te informacje są po forum rozrzucone i występują pewne sprzeczności lub nieścisłości. Proponuję więc stworzenie małego repozytorium ze wszystkimi najważniejszymi danymi na ten temat tak, aby zainteresowani użytkownicy wszystko co najważniejsze mieli w jednym miejscu.

1. Jaki typ kart pamięci obsługuje LG KU990 Viewty?
Karty microSD.

2. Jakiej pojemności karty pamięci mogę użyć?
Maksymalna pojemność karty, zależnie od wersji oprogramowania, może mieć:
    KU990_V10a :arrow: obsługa do 2GB KU990_V10b :arrow: obsługa do 8GB KU990_V10g :arrow: obsługa do 8GB
3. Jak sprawdzić jaką mam wersję oprogramowania?
Są dwa sposoby. Wejdź kolejno Menu :arrow: Ustawienia telefonu :arrow: Informacje o telefonie lub użyj kodu serwisowego 3845#*990#.

4. Czy mogę włożyć kartę microSDHC czy musi być to microSD?
Zacznijmy od informacji "czym jest karta microSDHC?". Jest to karta microSD o podwyższonej pojemności (większej niż 2 GB) i nieco większej prędkości odczytu/zapisu niż w przypadku standardowej microSD.
LG KU990 Viewty z oprogramowaniem w wersji KU990_V10a obsłuży kartę microSDHC jednak tylko do 2 GB jej pojemności. Reszty po prostu "nie widzi". Przy oprogramowaniu w wersji KU990_V10b i nowszych nie ma problemu z obsługa microSDHC do 8 GB.

5. W jakim systemie plików sformatować kartę?
Powinien być to FAT32.

6. Pierwsze formatowanie wykonać na telefonie czy przy pomocy komputera?
...

Tyle udało mi się znaleźć. Proszę kogoś kompetentnego o sprawdzenie tego co napisałem, dopowiedzenie odpowiedzi na pytanie 6 (bo szczerze mówiąc po przeczytaniu wątku nadal nie mam pewności jak jest w przypadku kart Kingstona, a jak w przypadku SanDiska), a także dodania innych informacji jeśli coś pominąłem.

#323517  autor: vinc
 17 mar 2009, 18:41
piotros pisze:6. Pierwsze formatowanie wykonać na telefonie czy przy pomocy komputera?
...

Tyle udało mi się znaleźć. Proszę kogoś kompetentnego o sprawdzenie tego co napisałem, dopowiedzenie odpowiedzi na pytanie 6 (bo szczerze mówiąc po przeczytaniu wątku nadal nie mam pewności jak jest w przypadku kart Kingstona, a jak w przypadku SanDiska), a także dodania innych informacji jeśli coś pominąłem.
Nie ma znaczenia producent kart pamięci i najlepiej pierwszy format zrobić na kompie.

Obrazek

#323587  autor: piotros
 17 mar 2009, 21:59
vinc pisze:
piotros pisze:6. Pierwsze formatowanie wykonać na telefonie czy przy pomocy komputera?
...

Nie ma znaczenia producent kart pamięci i najlepiej pierwszy format zrobić na kompie.
Ok. A reszta tego co napisałem się zgadza? Jeśli tak to powiem autorowi wątku żeby wyedytował swój pierwszy post i wstawił te najważniejsze informacje.

#324178  autor: Invincible
 20 mar 2009, 22:53
Witam, otóż ja posiadam wersje oprogramowania KU990_V1od i chce się upewnić czy mogę kupić kartę większą niż 2gb?
Czy jest to oprogramowanie nowsze od tego 'b'?

#324200  autor: vinc
 21 mar 2009, 07:35
Invincible pisze:posiadam wersje oprogramowania KU990_V1od
Przypadkiem nie jest to v10d?
Invincible pisze:Czy jest to oprogramowanie nowsze od tego 'b'?
Tak jest to nowszy soft. Wobec tego możesz kupić większą kartę ;)

Obrazek

#324224  autor: Invincible
 21 mar 2009, 10:35
Tak, mój błąd ^^ Wersja V10d.
Dzięki za szybką odpowiedź.

#324322  autor: piotros
 21 mar 2009, 17:29
Mam pytanie, czy odczuwalna jest różnica w stosowaniu kart Class 4 i Class 6?

#324349  autor: vinc
 21 mar 2009, 18:53
Python sformatowałeś kartę również w telefonie? Jeśli nie to zrób to i wtedy wrzucaj pliki.
piotros pisze:Mam pytanie, czy odczuwalna jest różnica w stosowaniu kart Class 4 i Class 6?
Zależy jaka pojemność karty ;) W telefonie za bardzo tego nie odczujesz, ale podczas zgrywania większej ilość danych na komputerze jak najbardziej będzie odczuwalna różnica.

Obrazek

#324404  autor: Python
 21 mar 2009, 21:38
Tak Formatowałem Karte na PC Jak I na TEl... I moge wgrywac pojedyncze pliki muzyczne :) Bo wyskakuje ten Blad o ktorym pisalem w poprzednim posci;/ :| bo jak narazie Filmami sie nie zajmuje mam psp od tego :D :mrgreen:

#324407  autor: vinc
 21 mar 2009, 21:43
Python według mnie zmian downgrade softu powinien pomóc, ale pamiętaj, że tracisz przez to gwarancję :?

Obrazek

#324421  autor: Python
 21 mar 2009, 22:21
Ogolnie To ja nie mam Gwarancji Bo kupilem Tel w Polsce I zciagnelem sim locka .... A mieszkam W Irlandi I Tutaj raczej nie zmienie tak szybko softu jak w Polsce ..a sam tego nie zrobie

#324468  autor: vpryku1908
 22 mar 2009, 09:35
no coz ja do swojego ku 990 wrzucilem ladnego kingstona 2 gb i prawde mowiac ... troche muli ;/ a czasami nawet przestaje ja widziec nie wiem czy to pojedynczy blad softa czy wina karty

#324540  autor: kowcio
 22 mar 2009, 13:56
vpryku1908 pisze:no coz ja do swojego ku 990 wrzucilem ladnego kingstona 2 gb i prawde mowiac ... troche muli ;/ a czasami nawet przestaje ja widziec nie wiem czy to pojedynczy blad softa czy wina karty
A sformatowałeś ją przed pierwszym użyciem w telefonie? Pewnie nie, dlatego takie rzeczy się dzieją. Weź zgraj wszystkie dane z karty na komputer, z pozycji telefonu daj sformatuj kartę pamięci, później przekopiuj pliki ponownie na telefon i powinno być ok.

#324596  autor: vinc
 22 mar 2009, 17:29
Python pisze:Ogolnie To ja nie mam Gwarancji Bo kupilem Tel w Polsce I zciagnelem sim locka .... A mieszkam W Irlandi I Tutaj raczej nie zmienie tak szybko softu jak w Polsce ..a sam tego nie zrobie
Jeśli nie masz gwarancji to spokojnie sam możesz to zrobić ;) Wszystko masz opisane tu KLIK

Obrazek
 #324898  autor: Wpdlc
 23 mar 2009, 17:13
Witam,
kupiłem kartę pamięci 2gb kingstona i sformatowałem ję na telefonie. niby wszystko grało ale jak w aparacie zaznaczałem opcję żeby zapisywał zdjęcia na karcie to piało że nie ma karty pamięci(a byla dobrze wsadzona i sformatowana).Ostatnio wgrałem pare obrazów, utworów i fiLmów na karte; obrazy i muzyke odczytuje, ale przy filmach ma problem: pisze:"Nieobsługiwany. Zamykanie ". Czy ktoś wie w czym problem?czy to wina komórki czy karty? Czy mam sformatować możę karte przez kmputer? jakim programem i skąd można go ściągnąć? Z góry dziękuję!

#324933  autor: vinc
 23 mar 2009, 18:40
Wpdlc przeczytałeś cały ten wątek? Dodatkowo był już temat odnośnie nie działających filmów... Poszukaj. Dodatkowo jest temat informacyjny odnośnie kart pamięci w ku990 KLIK

Obrazek

#326912  autor: piotros
 01 kwie 2009, 16:12
adambart84 pisze:Chciałem dodać swoje spostrzeżenie. W przypadku gdy ktoś ma nową, niesformatowaną kartę SDHC o pojemności większej niż 2 GB, nie powinien jej formatować z użyciem telefonu. Telefon na takiej nowej karcie alokuje tylko 2GB miejsca a resztę pozostawia jako niewykorzystaną. Jeśli tak zrobicie to później każdy sprzęt będzie ją widział jako "dwójkę". Jeśli ktoś tak zrobił i ma ten problem to pozostaje jedynie potraktowanie karty programem do partycjonowania dysków/kart. W moim przypadku był to Paragon Hard Disk Manager. Po rozszerzeniu partycji na karcie do 8GB i sformatowaniu w systemie FAT32 wszystko śmiaga jak trzeba.
A jak to zrobić? :roll: