• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki LG oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki LG oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.

#413280  autor: user_delete13
 27 cze 2010, 16:59
ryke24 pisze:Przydatna opcja(tego mi brakowało w innych telefonach) Blokada Połączeń do której przypisuje nr telefoniczne i przypisuje je do odpowiedniej grupy tzw "Czarna lista";) Nr z tej listy dzwoniąc do mnie odrazu maja sygnał zajętości a ja dostaje Smsa ze dana osoba dzwoniła
Wspomniana funkcja przez Ciebie jest również w modelach KU250, KU380, KF750 Secret

#413335  autor: orson_dzi
 27 cze 2010, 21:45
Jak i większość na zbliżonej platformie, czyli np. wszystko z serii KF, czy bodajże KC550.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#413343  autor: user_delete13
 27 cze 2010, 22:09
KC550 jest oparty na KE970 Shine lecz jedynie niektóre elementy z oprogramowania.

#413429  autor: kowcio
 28 cze 2010, 12:25
A da radę zrobić że jak zasunę slider to klawiatura mi się zablokuje i tapeta wyświetli? Nie chce czekać aż zgaśnie mi podświetlenie, jak buchnę go do torby to nie chcę, żeby gdzieś zadzwonił.

Kupiłem jeszcze dzisiaj LG GS101 Anna (też na nowej platformie) dla jednej osoby w rodzinie, chciałem kupić E1080 ale jednak na LG sie zdecydowałem, zobaczymy jak dużo się zmieniło od KP100

#413756  autor: kowcio
 29 cze 2010, 15:35
Dostałem LG przed dwoma godzinami.

Postaram się go opisać. Pierwsze wrażenie- porządny telefon (wykonanie, dobrej jakości obudowa, slider jest dobry), od tej stony wszystko ok. Klawisze nawigacyjne sa bardzooo głośne. Normalna klawiatura jest ok, choć na razie ciężko jest mi do niej się przyzwyczaić, głównie przez to, że klawisze sa ogromne.
Menu- świetne, w 100% powiew świeżości, przebudowane od "zera", niektóre ikonki mają taki sam wygląd, ale zupełnie inaczej się obsługuje. Przypomina mi Nokie na S40- np. 6300. I to uważam za zaletę. Menu jest bardzo szybkie i nawet idiota połapie się od razu co gdzie jest ;-)
Złączę jest jedno- micro USB (!). Ładowarka pasuje od Monte i ładuje się telefon normalnie. Brawo. Ale sama ładowarka jest skopana, bo mi coś piszczy, gdy podłączę do niej telefon (po prostu jest głośna) i zastanawiam się, czy mogę iść do punktu LG zabierając kartę gwarancyjną (wypisana + paragon) i tę ładowarkę i wymienią mi na nową? Bo ja takiej ładowarki miec nie mogę, w nocy spac mi nie da.
Ekran- duży, czytelny, na słońcu widać, jest ok. Rozdzielczość słaba, ale powiem tak- ekran spełnia swoją rolę, wszystko widać, kolory są ładne, nie razi po oczach. Jest ok.
Jakosc rozmów... Na razie tylko 3 minuty przegadałem, ale jest BARDZO głośny i jakość ma powalającą.
Edytor SMSów przebudowany, słownik dobry jak na razie, SMsy pisze się identycznie jak na Nokii- mamy pierw wprowadzić odbiorcę (ostatnio używane), wpisujemy treść (spacja- zero, zmiana propozycji T9- * itd.), wysyłanie wiadomości w tle.
Radyjko świetnie odbiera (odbiera takie radio np. PiN, które moja wieża nawet na mono nie chce ściagać, mimo ze ma dużą antenę). Słuchawki są takie proste, z MicroUSB.
Dzwonków jest mało (10 sztuk, przy czym też te włączania, wyłączania, SMS...), ale nie sa takie zrabane jak u Samsunga, chociaż brakuje mi kilka sygnałów z Cookie.
Telefon mam z Ery, ale znalazłem w nim poza tapetą Ery także tapetę Orange (!) :lol: :-D przy uruchamianiu widac logo Ery.
Rozbudowane ustawienia profili- zerżnięte w 100% z Samsunga (chyba jest nawet identycznie), także wyświetlacza (bardziej niż u Samsunga). Wskaźnik baterii zerżnięty żywcem z Nokii (zielona baterijka, chyba 4 poziomy ma). Co zauwazyłem- po godzinnej zabawie z fulla uciekła mi jedna kreska, która po chwili odpoczynku wróciła. W Samsungu tego nie było.

Jakieś pytania? Bardzo podoba mi sie ten telefon, chociaz juz wiem że ideałem nie jest (drobniutkie błędy w menu, ale to tam przeżyć się da). Telefon kosztował 140 z przesyłką, uważam to za bezkonkurencyjną cenę..

Na razie jestem zadowolony. Okaże się jak będzie się sprawował po pewnym czasie. Ogólnie rzecz biorąc, Samsung może się zacząć bać, bo te telefony już nie odstają tak jak kiedyś od Samsunga.
Jak LG tak dalej będzie robił telefony, to Nokia może pakowac walichy i wynosić się do Finlandii, bo jeszcze trochę i ludzie przekonają się do LG tak jak do Samsunga, a to będzie już za późno.

Co do aparatu to nie wiem, ale widze że tragedii nie będzie.

Ciekawe jak tam LG Anna na którego czekam nadal, ale on ma tez nowa platformę i ciekawe jak ona wypadnie przy takich E1080. Jak go dostanę to założę nowy temat, żeby rozgraniczyć wiedzę. Na pewno się komuś przyda. Szkoda tylko, że LG nie reklamuje tych telefonów, bo... Warto.

#413763  autor: Prometo
 29 cze 2010, 16:05
kowcio pisze:Jakieś pytania?
1. Jak jest z blokadą slidera?
2. Czy można ustawić dowolny dźwięk (swój) jako dzwonek sms i dzwonek połączeń.
3. Porównaj wyświetlacz n Nokią 6151.
4. Czy czcionka jest w miarę duża?
5. Czy dzwonki są głośne?

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#413765  autor: ryke24
 29 cze 2010, 16:12
Tak jak myślałem,że zawiedziony nie będziesz:)140 zł to naprawdę niska kwota jak za taki telefon. Ja na moim mam już przegadane kilkanaście godzin i przyznam że telefon zawiesił wysoko poprzeczkę jeśli chodzi o jakość rozmowy:)Na początku jak się dużo bawiłem bateria padła szybko.Ale teraz średnio 4 dni spokojnie:)
Z minusów mogę jeszcze wytknąć ,nie wiem czy zauważyłeś:)Zegar na tapecie i jego tzw"Aktualizacja czasu";) w sensie ze pokazuje stary czas kiedy ostatnio coś robiłeś telefonem po czym po ułamku sekundy pokazuje ten aktualny:)Smieszną sytuacje miałem jak babka mnie pyta na ulicy która godzina wyciągam telefon naciskam mowie...po czym za sekundę się poprawiam i podaje jej aktualny czas:D Ona patrzy i się śmieje a ja się tłumacze ze mam taki dziwny telefon;)
MikroUSB Dobrze wiedzieć.....ja myślałem ze to firmowy wtyk LG:D Ale tak to jest jak się ma pierwszy raz Lg-ka;)

Sagem My-x1,Sagem mx5-2,SE K550i,Nokia 2330,1650,Samsung X510, i550,S3310,B2700,LG GU230,Nokia 6303i,N8

#413771  autor: kowcio
 29 cze 2010, 16:44
kowcio napisał/a:
Jakieś pytania?

1. Jak jest z blokadą slidera?
Jest tak,że jak zasuniesz to klawiatura się blokuje, ale nie przechodzi do pulpitu głównego (tapeta). Dla mnie jest ok, na tym mi zalezało.
Prometo pisze:2. Czy można ustawić dowolny dźwięk (swój) jako dzwonek sms i dzwonek połączeń.
Nie ma najmniejszego problemu.
3. Porównaj wyświetlacz n Nokią 6151.
Jakościowo wg mnie lepszy, a czy bardziej czytelny na słońcu- odpowiem jak pokorzystam z niego. Wiesz, dużej różnicy nie ma, bo w Nokii było 160x128 px przy 1,8", a tu jest aż 2,2" i 176x220 px. Gdyby dali tak jak w S3310 320x240px to byłoby ok.
4. Czy czcionka jest w miarę duża?
Chodzi Ci o menu? Tak, jest duża i tak jak w Nokii masz 3 poziomy (mała, średnia i wielka), ale w wiadomościach niestety jest taka "średnia", ale na pewno dużooo większa niz w low-endach od Samsunga (widziałeś pewnie jakie ma np. E1070 w teście).
Prometo pisze:5. Czy dzwonki są głośne?
Na razie co do tego zastrzeżeń nie mam. Ale potestuję, pobawię się i napiszę. Zaletą Nokii było to, że miała wielki głośnik i dobrej jakości- ja często słuchałem z niej radia na wyjazdach. Mowa o 6151.
ryke24 pisze:Zegar na tapecie i jego tzw"Aktualizacja czasu";) w sensie ze pokazuje stary czas kiedy ostatnio coś robiłeś telefonem po czym po ułamku sekundy pokazuje ten aktualny:
to jest standard w LG. Ale mnie to nie przeszkadza, wazne że od razu mam dobra godzinę, a nie po 3 sekundach.
ryke24 pisze:MikroUSB Dobrze wiedzieć.....ja myślałem ze to firmowy wtyk LG:D Ale tak to jest jak się ma pierwszy raz Lg-ka;)
I bardzo dobrze, bo te porty w starszych LG nie darzyłem zaufaniem (takie.. kiepskie były).

Co do ekranu w 6151 to mnie pasował, nie był świetny, ale był przede wszystkim czytelny i jego obraz nie bił po moich oczach tak jak w np. 2630, która rzekomo ma taki sam ekran (tyle, ze 65 tys. kolorów).

Poza tym mam problem. Nie wiem jak mam spersonalizować skróty. W menu tego nie widzę. Teraz w lewo mam profile- ja chce nowa wiadomość, w prawo mam wiadomości- ja chce tam kalendarz, w dół są kontakty-- tak ma być, a w górę "ulubione", a ja tam chcę mieć liczydło.

Jak to zmienić? W kazdym telefonie to zmieniałem, nawet w tych z najniższej półki (wyjątek- KP100, ale to wiadomo..)

#413807  autor: user_delete13
 29 cze 2010, 19:41
Jeżeli w ustawieniach ekranu tego nie ma to nie można tego zmienić. W GM205 jest możliwość zmiany gdy skróty ekranu są włączone jeżeli nie to funkcje soft_key są standardowe tak jak wymieniłeś powyżej.

#413810  autor: kowcio
 29 cze 2010, 19:57
To szkoda. Nie da rady tego zmienić. Cóż, będe musiał się przyzwyczaić do tego, że zamiast w lewo muszę naciskać w prawo żeby napisać SMS, no i szkoda że od razu nie otwiera się edytor SMS, tylko menu wiadomości.

Slider ma lekkie luzy gdy jest zamknięty, ale jest solidny. Szybka ekranu mogłaby być mocniejsza, twardsza- jest miękka i łatwo uszkodzić ekran.

#413842  autor: user_delete13
 29 cze 2010, 22:25
kowcio pisze:Slider ma lekkie luzy gdy jest zamknięty
A czy w czasie wysuwania wyczuwalne jest lekkie odsunięcie do pierwotnej pozycji.

#413888  autor: kowcio
 30 cze 2010, 09:55
kowcio napisał/a:
Slider ma lekkie luzy gdy jest zamknięty

A czy w czasie wysuwania wyczuwalne jest lekkie odsunięcie do pierwotnej pozycji.
To znaczy? Fajnie się wysuwa, nie jest taki lekki i sam sie nie rozsunie w kieszeni (tak jak np. Samsung Z400).

Zaczynają się problemy. Pisałem wyżej o brzęczącej ładowarce. Wczoraj w nocy wyczerpał się telefon, więc o 1 włączyłem go pod ładowarkę (już piszczał mi z godzinę ze jest głodny- widać postęp LG), przeżyłem i rano patrzę- telefon martwy. Na nic nie reaguje. Odłączyłem go, baterie wyciągnąłem troszkę pomęczyłem się podłączyłem znowu pod ładowarkę i zaczął się ładować, uruchomiłem go i okazało sie, że bateria w ogóle się nie naładowała- wyczerpała się. Ale w nocy nie było słychać sygnału słabej baterii....
Teraz telefon ładuje się. Prąd w nocy był, bo z tego samego przedłużacza ładowałem Netbooka, oraz telefony Samsung C210 i Siemens A52.

Poza tym sygnał na wyczerpanie baterii jest taki sam jak w Cookie, trwa dużo dłużej, jak na razie bateria mająca 3poziomowy wskaźnik chyba schodzi w miarę proporcjonalnie- ale musze potestować, w profilu milczy nadal piszczy, gdy bateria sie wyładowuje.... Tutaj nie zrobili nic w tym kierunku- do dopracowania.

Cóź, telefon fajny, ma dużo zalet, które powodują, że w pewnych kwestiach brakuje mu konkurenta, ale tez ma sporo wad.
Ogółem Samsung S3310, czyli odpowiednik GU230 jest lepszy. Tam bardziej oprogramowanie jest dopracowane (tak jak w innych najnowszych Samsungach), a LG jeszcze ma troszkę pracy- ale i tak powiem, że zrobili ogromny postęp w stosunku do starszych modeli.

#413914  autor: user_delete13
 30 cze 2010, 12:26
Chodzi mi oto czy jak go lekko wysuniesz czy powraca do stanu złożenia pytam się z ciekawości bo w Nokii i Samsungach jakoś mnie to nie zachwycało gdy telefon się wysuwał normalnie i nie było tego odskoku przy delikatnym wysunięciu.

Co do ładowarki jeżeli zauważysz jej dziwne zachowanie to masz 6 miesięcy na jej reklamację.

#413916  autor: orson_dzi
 30 cze 2010, 12:38
Za ten odskok slidera odpowiadają magnesy umieszczone po obu stronach slidera. Są one bardzo silne i właśnie one przyciągają lub odpychają telefon po lekkim rozsunięciu.
Ale wiadomo, jak slider jest dobity, to magnesy mało dają.

#413917  autor: kowcio
 30 cze 2010, 12:56
Faktycznie. Jak go lekko rozsuwam to najpierw się siłować muszę, a później odskakuje tak, że aż trzaska.
Wczoraj napisałem maila w sprawie ładowarki do LG z pytaniem gdzie sa punkty serwisowe i czy mogą wysłać kuriera. Zobaczymy czy odpiszą. Moze wyśmieją mnie, że ładowarka mi brzęczy i chcę wymienić na nową.

Ale jak bedą kazali mi oddać telefon do serwisu to nie oddam. Chyba, że z yą baterią też będzie coś nie tak, ale mam nadzieję że będzie ok.

Telefon bardzo ładnie trzyma zasięg.

Zna ktoś jakies kody serwisowe? Netmonitor czy coś? W Samsungu było takie menu info o baterii, tutaj też takie coś jest? Pokazywało temperaturę, napiecie i wiele innych

#413920  autor: user_delete13
 30 cze 2010, 13:03
orson_dzi pisze:Za ten odskok slidera odpowiadają magnesy umieszczone po obu stronach slidera.
Jak rozbierałem KU380 i KE970 odskok był ale na magnesy nie natrafiłem. W Shine-nie zamiast tego był układ rozsuwający z plastiku po za szynami i metalowa sprężynka.

#413935  autor: kowcio
 30 cze 2010, 13:49
Nic się nie stanie jak będę ładował LG ładowarką od Samsunga? Micro USB, tylko parametrami się różni- LG ma niby 4.8v i 0.4A, a Samsung 5.0V i 0.7A?
Teoretycznie ta od Samsunga powinna tylko szybciej naładować telefon. Mylę się?

#413950  autor: user_delete13
 30 cze 2010, 14:37
Teoria teorią. Wyższe znamionowe napięcie oferowane przez ładowarkę na słabszą baterię może uszkodzić ogniwo baterii, układ zasilania na płycie głównej lub powodować przegrzewanie się baterii co wpływa na jej żywotność.

PS

Na płycie jest ograniczenie co do ładowania i poboru napięcia. Cykl ładowania trwa średnio od 2 do 4 h a pozostawienie go na dłużej nie powinno nic mu zaszkodzić lecz to tylko teoria bez pokrycia i co za tym idzie pobór prądu po naładowaniu baterii.

#414032  autor: kowcio
 30 cze 2010, 19:46
Dostałem odpowiedź z LG- szybko i rzeczowo:
Thank you for contacting LG Electronics

Witamy,

Dziękujemy za kontakt z Działem Obsługi Klienta firmy LG Electronics. Zapewniamy, że dołożymy wszelkich starań, aby czas oczekiwania na odpowiedź z naszej strony był jak najkrótszy.

-----------Reply to Customer Enquiry------------
Szanowny Panie,

prosimy o wysłanie telefonu wraz z zestawem na adres:

Serwis BRC
ul. LG Electronics 7
06-500 Mława

Prosimy o zamówienie kuriera firmy DHL pod numerem telefonu: 801 xxx xxx
podając numer płatnika: xxx, w celu zwolnienia z opłat za transport.

Do przesyłki należy dołączyć kartę gwarancyjną podstemplowaną
i podpisaną przez sprzedawcę, ksero dowodu zakupu i krótki opis uszkodzenia.

Z Poważaniem,
LG Electronics Polska.
Fajną ulicę mają ;-) Heh. Do rzeczy. Cóż, każą mi wysłać telefon, a na razie raczej się na to nie zgodzę. Zobaczę jak wyjdzie w praniu ta ładowarka, na razie naładowała telefon. Najwyżej jak się coś popsuje to będą naprawiać.

Co do telefonu, to mam kolejne wady. Jak słucham radia FM (z resztą z MP3 będzie tak samo) to mogę to zminimalizować (nieco naokoło, bo przez opcje), wtedy mogę wszędzie po menu buszować, ale... nie mogę napisać SMSa :roll: odczytać tak, ale odpisać nie (wtedy pyta się mnie, czy ma wyłączyć radio). Jaja jak berety. Ale radio ładnie gra.

Kolejna wada to szybka od wyświetlacza. Ona jest strasznie cienka. Jest gorzej niż mnie się wydawało. Odkryłem, że wystarczy lekkie dotknięcie wyświetlacza (nawet mniejsze niż na dotyku pojemnościowym w Monte) powoduje, że na ekranie robią się plamy. ja się boję, jak telefon spadnie lub nawet jakiś grosz w kieszeni wpadnie na ekran i mi go zgniecie. S3310 to telefon nie do rozwalenia, ten taki... delikatny. Wolałbym, aby był o 1cm grubszy (mimo, że nie jest jakiś cieniutki), ale żeby szybka była albo twardsza, albo bardziej oddalona od LCD. Coś czuję, że pewnie szybko zbiję ten ekran.

No i klawisze są bardzo głośne, zwłaszcza nawigacyjne... Bardzo głośne. W LG Jaguar też takie były :-/

Ekran jest czytelny na słońcu, wszystko elegancko widać. Jakościowo nie zachwyca. Nawet może nie ma żadnej różnicy w 6151. Ale dla mnie czytelność na pierwszym miejscu, później rozdzielczość.
Z tą godzina faktycznie jest opóźnienie i już kilka razy dzisiaj dąłem się nabrac, ale teraz już wiem, że musze odczekać jakąś sekundę.

Cóż, telefon jak widac idealny nie jest, ale mimo wszystko warto kupić go za 150 zł. Chociaż jak mam być szczery, to jakościowo Samsung S3310 jest dużo lepszy.

Ogromną zaletą LG jest ich zasięg. Gdzie on ma antenę? W instrukcji nie ma. Zaskoczył mnie pozytywnie.

#414038  autor: orson_dzi
 30 cze 2010, 19:57
razin pisze:Jak rozbierałem KU380 i KE970 odskok był ale na magnesy nie natrafiłem.
W Samsungach takie coś widziałem. Nie pamiętam KF600 od środka...
To było na środkowej części, tzn. samej szynie. Były takie dwie metalowe sztabki po bokach i to one odpowiadały za przyciąganie slidera.
kowcio pisze:klawisze są bardzo głośne, zwłaszcza nawigacyjne...
Zapraszam do E8 ;) .
Klik+wibracja są nie do wyłączania i zapomnij o dyskrecji w cichym miejscu :P .