Witam.
Jako, że dzisiaj przyszedł do mnie owy model, postanowiłem coś o nim napisać.
W miarę użytkowania będę informacji dokładał, bo sprzedam go dopiero po nowym roku. Testu jako takiego pisać nie będą, bo aktualnie zajmuję się inną rzeczą, którą na Telepolis powinienem pokazać pod koniec świąt lub chwilę po nich.
Opis mam nadzieję, że zbyt chaotyczny nie będzie

.
Era do pudełka zapakowała:
- instrukcję;
- telefon z baterią (oddzielnie);
- słuchawki;
- kartę gwarancyjną i instrukcję;
Co można powiedzieć biorąc go do ręki... Telefon jest plastikowy. Jest to plastik o niebo lepszej jakości niż w Nokii 6220c ale też nie jest to najwyższa półka. Całość jest jednak idealnie spasowana. Zero trzeszczeń, prześwitów itp. Pokrywa baterii łatwo się otwiera. Pod baterią jest gniazdo na karty pamięci, których wkładanie proste nie jest.
Ekran mnie zadziwił. Źródła podają, że jest to dotyk oporowy, a praktyka pokazuje, że bardzo możliwe, że jest pojemnościowy. Skąd te wnioski?
Wszelkie ekrany oporowe z jakimi się spotkałem dało się obsługiwać czymkolwiek. Długopisy, ołówki, klucze, cokolwiek ostro zakończone. Dotyk też bez problemu łapał w rękawiczkach. A tu nic. Reaguje tylko na palec. I owa reakcja stoi na bardo wysokim poziomie. Ekran jest bardzo czuły. Jednak jego rozmiary trochę przeszkadzają. 2.6" w połączeniu z bardzo dużą czułością wymagają dużo wprawy. Dodatkowo brakuje kinetycznego przewijania i często się gubię

.
Jest tu coś, co określiłem mianem "ręcznego akcelerometra"

. Orientacja ekranu zmienia się pod wpływem rozsunięcia klawiatury. Wtedy ze wszystkich funkcji korzystamy w poziomie. Po ekranie można się wówczas poruszać strzałkami na klawiaturze. Przydatna i wygodna rzecz.
Skoro już przy klawiaturze jesteśmy, to warto coś o niej napisać. Suwa się ona na czterech szynach. Chodzi bardzo pewnie, jak to slidery w Samsungu. Zero luzów. Wygodna jest strasznie. Pisanie to wielka przyjemność i mam nadzieję, że zanim go sprzedam, to za mocno się do niej nie przyzwyczaję

. Uważam ją za jeden z najmocniejszych punktów tego modelu.
Uwagę zwraca dodatkowy głośnik do odtwarzania dźwięków, co jest rzadkością w Samsunga. Wzrok skupiają jego wymiary. Jest spory. Najmocniej widać to po zdjęciu pokrywy baterii. Rzecz nowa, jeśli chodzi o masówki Samsunga, a zrobiona bardzo porządnie. Dźwięki są głośne, zdecydowanie ponadprzeciętne, podobnie jak jakość. Słuchać nawet zalążki lekkiego basu, szczególnie przy utworze dobrej jakości i odpowiednim ustawieniu equalizera.
Equalizer, więc odtwarzacz. Ustawienia korektora są gotowe, nie można wybrać ręcznych. Jest ich 10, w tym podpicie basów i surround. Trzeba przyznać, że nawet owy głośnik mono wyraźnie poszerza dźwięk po wybraniu tego ustawienia. Dołączone do zestawu słuchawki są... tragiczne. Ich wykonanie przypomina pierwsze lepsze słuchawki z kiosku za "czypieńdziesią". Masakra. Podobnie jak dźwięk. Głos na maksa i trzeszczą dość mocno. Ale mamy mini-jacka. Sprawdzałem narazie na używanych przeze mnie na co dzień TDK-100, więc słuchawkach dość niskich lotów. Mają one to do siebie, że grają w miarę przyzwoicie ale dość cicho. I tak jest w tym przypadku. Jest trochę za cicho ale dobrze jakościowo. Jutro sprawdzę to na lepszych słuchawkach i napiszę więcej. Ale przyznać trzeba, że potencjał muzyczny w tym modelu drzemie. Jeśli dobrze pamiętam, to obsługuje dwa zestawy słuchawek BT ale jak wpadnę znowu na tą opcję, to potwierdzę to lub zdementuję

.
Z innych ogólnych rzeczy... Dźwięk na sms-a oczywiście ustawić możemy dowolny. Motywy są dwa i to wszystko. Bluetouch'a znalazłem w Aplikacjach

. Samsunga dalej ma problemy z jego umieszczeniem

. Przy próbie połączenia z KC910, poprosił mnie o kod. Po wklepaniu czterech zer, poprosił o ten sam kod w LG. Tak będzie zawsze przy połączeniu z jakimś telefonem pierwszy raz, czy jak? Przy kolejnej próbie wysyłania czegoś już o kod nie pytał. Zdolnościom aparatu się jeszcze nie przyglądałem za mocno ale po jednym zdjęciu już widać, że zdjęcia są dość mizerne. Postaram się o jakieś próbki.
Jutro sprawdzę dźwięk na lepszych słuchawkach, napiszę o jakości rozmów, bo z niego jeszcze nie dzwoniłem

, sprawdzę jak wyglądają filmy... Jak będzie jeszcze coś istotnego to napiszę.
Ew. pytania proszę pisać

.
Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym