• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Samsung oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Samsung oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #342660  autor: karoo
 24 cze 2009, 17:36
Witam!
Kupiłem niedawno telefon Samsung F480. Ogólnie telefonik jest ok, ale jest jedna poważna wada, Mianowicie chodzi mi o jakosc dźwięku podczas rozmów telefonicznych. Moim zdaniem jest ona bardzo słaba. Często nie słychać rozmówcy, dźwięk jest zniekształcony i pełen zakłuceń. Na pewno nie jest to wina tylko mojego telefonu ponieważ znam innych posiadaczy tego telefonu i również się na to skarżą. Co można zrobić w tym przypadku?
Czy nowsze softy poprawią jakość podczas rozmów?

Pzodrawiam!
Ostatnio zmieniony 24 cze 2009, 17:41 przez karoo, łącznie zmieniany 1 raz.

#342662  autor: kowcio
 24 cze 2009, 17:43
Jaka sieć? Jak Play ew. miejscami Era to pozostaje zmiana operatora, bo to u nich po protu standard ;/ A jak inna sieć, to jaki masz zasięg w domu? Standardowo jakość rozmów w tym telefonie jest po prostu bardzo dobra, więc podejrzewam, że chyba jednak to będzie ten Play...

#342679  autor: karoo
 24 cze 2009, 18:56
Sieć to Plus Gsm. Zasięg dobry.

ps.Na innych forach internetowych nażekają na ten problem

#342692  autor: elrond
 24 cze 2009, 19:43
Tak, musze potwierdzić słowa karoo. Z jakością jest średnio, czasem nawet źle. Głośność mam ustawioną na max a i tak jest momentami (ulica, ruch wokoło) po prostu za cicho. Mam też wrażenie że głos jest zniekształcony w kierunku niskich tonów - z kobietą jeszcze ten proboblem nie jest tak zauważalny, ale jak sie gada z facetem, który ma niski głos - to słychać już dość niewyraźnie.

Sieć to Play, ale na roamingu Plusa.

#342696  autor: kowcio
 24 cze 2009, 19:48
elrond pisze:Sieć to Play, ale na roamingu Plusa.
Nie szkodzi, jakość w roamingu Plusa jest dużo gorsza niz normalnie, przynajmniej ja mam takie odczucie. Spróbujcie chłopaki włożyć kartę SIM innego opa który ma dobry zasięg u Was i zobaczcie jak to wygląda. Ja rozmawiałem przez ten telefon w Orange i mnie jakością zaciekawił, nawet w teście na telepolis o ile się nie mylę tester pochwalił ten model za jakość rozmów.

#342710  autor: elrond
 24 cze 2009, 20:55
kowcio pisze:Nie szkodzi, jakość w roamingu Plusa jest dużo gorsza niz normalnie, przynajmniej ja mam takie odczucie.
Chciałem tylko zaznaczyć, że nie korzystam z sieci macierzystej :wink: Co do sprawy Playa na Plusie, to nie ma sie co dziwić - o ile sie nie myle, to transimsja idzie tylko po nadajnikach Plusa, ale już chyba wszystkie centrale i inne gizma należą do Play. I on odpowiada za jakość rozmów.
kowcio pisze:nawet w teście na telepolis o ile się nie mylę tester pochwalił ten model za jakość rozmów.
Hehe, sprawa jakości rozmów, to już druga kwestia (po baterii) którą mogę obalić własnym doświadczeniem, przynajmniej jeśli chodzi o mój egzemplarz F480 :)

#342826  autor: karoo
 25 cze 2009, 13:54
A jaką masz wersje firmware w telefonie?

ps.Czy zmana softu Pulsa na jakiś nirbrandowany przyniesie jakąś poprawe?

#342830  autor: elrond
 25 cze 2009, 14:09
Mam firmware Playowy - F480PMIA2. Ale wątpię że to sprawa oprogramowania. Taki telefon i już...

#342877  autor: tomko111
 25 cze 2009, 19:54
Też mam ten telefon i korzystam z sieci Play i nie jest to wina operatora, tylko telefonu. Zmienianie oprogramowania nic nie da, jeżeli coś to zmiana ustawień w systemie - zrobiłem, jakoś troszkę lepsza. :wink:
 #343371  autor: Dziadek_W
 28 cze 2009, 08:08
Witam. Problem jest dość łatwy do rozwiązania, trzba tylko wprowadzić kilka zmian w telefonie. Prosze sie nie przerażać tym, że trzeba będzie grzebać w ustawieniach serwisowych, to naprawdę prosta sprawa.

Porada jest autorstwa kolegi cziksa z forum samsung-mobile.pl

Skopiowane stąd: http://www.samsungi.pl/viewtopic.php?t=6931#34516
Cytat:
"krok 1: zaczynamy od wpisania kodu *#0002*28346#
pokazał się napis "data loading is completed" na dole klawiatura numeryczna i w tym przypadku jest na samym dole białe pole, które będzie bardzo potrzebne, po dotknięciu umożliwi wpisanie dowolnej wartości liczbowej.
krok 2: #
pokazało sie menu:
[1] Load params Nie mam pojęcia co to
[2] Dump params Nie mam pojęcia co to
[3] Call Config to wybieramy dotykając 3
krok 3:
pokazało się menu:
[1] RCV Rx Call Vol tu zmieniamy głośność poszczególnych poziomów głośności
[2] RCV Rx Dtmf Vol
[3] RCV Codec Gain
[4] RCV NS-EC
[5] RCV Tx AGC
[6] RCV Rx AGC
[7] RCV Tx Filter
[8] RCV Rx Filter to jest filtr głośnika
Oznaczenie RCV oznacza że chodzi o zwykłą rozmowę to co słyszysz gdy przyłożysz telefon do ucha. Ustawienia MP3, głośno mówiący, dzwonki to już inna bajka.
krok 4:
wybieramy 1 , pojawią się kolejno poziomy głośności, menu wygląda tak:
RCV Call Volume, READ: (w momencie jak naciśniesz cokolwiek Read zmieni się na Write, oznacza to że telefon oczekuje że podasz mu jakąś wartość.
Jestem po edycji poziomów dźwięku więc u mnie wygląda to tak:
0.[2] rx:-15.0dB
1.[4] rx:-12.0dB
2.[6] rx:0.0dB
3.[8] rx:50.0dB
4.[10] rx:100.0dB
5.[12] rx:200.0dB
6.[14] rx:325.0dB
Input Ex:123 -> 12.3dB
wybierając np poziom 0, dotykamy 0, zauważ napis zmienił się na WRITE, dotykamy puste białe pole na dołu ekranu i wpisujemy dowolną wartość dla tego poziomu np jak u mnie, żeby mieć -15.0db trzeba wpisać -150 i zatwierdzamy. Kolejne poziomy analogicznie, dotykamy 1, WRITE, białe pole -120, mamy -12.0dB, itd, na koniec poziom 6, write, białe pole 3250 i mamy maxymalną wartość 325.0dB, więcej w moim telefonie nie da się wpisać. Jest dość głośno ale np u mojej dziewczyny na Noki mimo wszystko jest głośniej słychać.
Na tym kończymy edycję poziomów głośności.
Klikamy WSTECZ
jesteśmy znowu w menu w którym już byliśmy, jeżeli macie niewyraźny dźwięk można bawić się w edycję wartości filtra, wybierając 8
[8] RCV Rx Filter
w tym przypadku jeżeli nie znamy poprawnej konfiguracji to wpisywanie czegokolwiek to loteria, u mnie sprawdza się ustawienie identyczne jak do słuchawek:
wybieramy 1, WRITE, białe pole na dole ekranu, wpisałem wartość -1, dla 2: -8
3: -291 4: -92 5: -169 6:-237 7:16120
działa, dźwięk nie jest tak czysty jak w nokii ale dużo lepszy niż był wcześniej.
WSTECZ
widzimy menu: wybieramy pozycję [8] Audio
menu wygląda tak:
[1] RCV config to menu już edytowaliśmy, tyczy się normalnych rozmów tel.
[2] EAR config ustawienia słuchawek, sprawa wygląda identycznie jak wyżej opisałem, to samo menu te same ustawienia
[3] SPK config identycznie - głośnomówiący
[4] BTH config bluetooth
[5] Common config nie wiem jeszcze
[6] Rebuild default, przywraca poprzednie ustawienia
[7] SAPA2 config nie wiem jeszcze"

Koniec cytatu.

---------------------------------------

Powodzenia. U mnie wszystko wchodziło i działa, więc jak coś nie teges to pretensje do siebie.

plus jeszcze to:

Cytat:
Mikrofon mój zbierał wszelkie dźwięki z otoczenia, powodując u rozmówcy wrażenie, że rozmawiam w trybie głośnomówiącym w wielkiej hali, pełnej ludzi.[/b]

Edycja RCV Rx Filter nie rozwiąże tego problemu - piszesz że rozmówcy źle Ciebie słyszą a mikrofon zbiera dźwięki z otoczenia. Gdy mój telefon wrócił z serwisu z wgranym nowym firmware F480BKIA2, to od 2 osób usłyszałem, że słyszą mnie lepiej. Może Firmware poprawił coś w tej kwestii, jednakże ja w dalszym ciągu słyszałem przytłumiony głos.
Znalazłem takie ustawienie RCV Rx Filter i teraz jest wszystko dobrze, głos jest czysty.
1.854
2. -710
3.592
4.2104
5.770
6.-5236
7.32766
Jest to przepisane ustawienie z RCV Tx Filter. Dodatkowo edytowałem głośność RCV Rx Call Vol, na poziom 20.0db i 30.0db to już jest bardzo głośno na rozmowę przez słuchawkę nawet w trudnych warunkach.
Zastosowałem te zmiany i jest naprawde extra. Powodzenia!