• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Samsung oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Samsung oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #731229  autor: djreed
 08 lip 2014, 21:51
Witam!

Chciałbym się dowiedzieć do czego służy wejście (lub wyjście) CRC9 z tyłu telefonu pod klapką.

Dokładnie o to chodzi:
Obrazek

Czy może jest to connector zewnętrznej anteny GSM?

Czy przy podłączeniu tej anteny:

LINK: Antena GSM CRC9

do tego portu CRC9 może poprawić mi się sygnał sieci LTE z tego mojej "cacka" (telefonu :p)?

W domu mam w jednym miejscu przy oknie około -78 db zasięgu (czasem nawet -75 db), z tym, że tak jak na screenie pod tym tekstem problem jest nieco dziwny - telefon łączy się z BTS'em i nawet ikonka wskazuje 2 (czasem nawet 3) kreski zasięgu, jednak transmisja danych się nie włącza (jest włączona w telefonie)... a po około 30 sekundach z BTS'a mnie poprostu wyrzuca :(

Obrazek

Czasem udało się, że transmisja 4G się włącza, jednak dosłownie może raz na 20 prób z włączaniem i wyłączaniem trybu offline :( Dodam też, że mam transfer na koncie - ponad 100MB...
A jak się już udało połączyć z tym 4G, to puściłem speed test'a - 58ms ping, 6Mbit DOWN, 1Mbit UP - czyli całkiem nieźle, jak na 2 kreski zasięgu ;]

PS: Jestem w sieci Play (RBM).

Jest ktoś w stanie mi zaradzić jak to poprawić?? Czy może to Play blokuje dostęp "wieśniakom" ?? - od BTS'a mam trochę odległości, jako, że mieszkam we wsi...

#731261  autor: user_delete34
 09 lip 2014, 00:09
1) Ten drut to nie antena, to drut tłumiący sygnał za kilkadziesiąt złotych.
2) To na 99% złącze serwisowe płyty głównej (tylko dlatego nie 100%, że nie widzę całego telefonu; dziś złącz antenowych w telefonach nie ma). Działa na maks kilka podłączeń, więc nie majstruj przy nim, jeżeli zależy Ci na gwarancji.

#731273  autor: djreed
 09 lip 2014, 00:54
Okej :) A czy ktoś wie może jak sprawa tego 4G... -78 db to chyba w miarę dobry wynik, aby można było się połaczyć i na podstawowym paśmie śmigać po necie chyba, prawda? :)

#731274  autor: user_delete34
 09 lip 2014, 01:12
djreed pisze:-78 db to chyba w miarę dobry wynik,
Bardzo dobry. Skoro nie chce wpuścić, to może sieć przeciążona. Gdyby jednak połączyło, a transfery byłyby kiepskie, to oznaczałoby to, że sygnał jest zbyt zaszumiony i lub powyższe.

#731276  autor: djreed
 09 lip 2014, 01:47
Sieć przeciążona o prawie 2 w nocy?? A możliwe jest to, że Play po prostu mnie wyrzuca, bo teoretycznie nie jestem na mapie zasięgu??

Bo tka jak mówiłem jak już mnie połączy to po 30 sekundach znowu pokazuje, że sieć Play jest niedostępna, mimo to w monitorze zasięc oscyluje w granicach 78-80 db :o

Zastanawiam się, czy pisać im zgłoszenie...

#731318  autor: user_delete34
 09 lip 2014, 09:45
djreed, no raczej musiałaby być zapchana albo próbujesz łączyć się z odległą stacją, która bardzo mocno sieje i teraz nie wpuszcza, ale wątpię. W Twojej taryfie (o ile to karta) LTE jest dostępne na pewno, więc powinieneś normalnie móc się zalogować.

[ Dodano: 2014-07-09, 09:49 ]
Dopiero teraz spojrzałem na zrzut...
najważniejsza tu jest wartość RSRQ, czyli efektywny sygnał. O ile siła sygnału jest wystarczająca do zestawienia dobrej transmisji, tak jakość jest niska a szumy duże.

#731329  autor: djreed
 09 lip 2014, 10:41
To ile potrzeba tak, żeby stabilnie się połaczyć z siecią + połaczeniem LTE (aby nawet prędkośc była niewielka, jednak żeby nie wyrzucało z sieci)?

#731330  autor: user_delete34
 09 lip 2014, 10:47
Ja nie wiem, nie orientuję się w tym na tyle, może MaciejM czy inżynier tu wejdzie i odpowie. Podejrzewam jednak, że RSRQ u Ciebie jest nawet akceptowalne ale zdecydowanie za słaby użyteczny sygnał. SNR z 10 dBm to pewnie rozsądne minimum, by utrzymać się na stacji, inaczej - taka moja teoria - mógłbyś zapychać stację jak więcej niż 1 użytkownik uzyskując przy tym i tak kiepskie połączenie (jak to ma miejsce ze starymi modemami w aero²).

#731537  autor: djreed
 10 lip 2014, 00:03
Okej dzięki za info :)

Może ma ktoś sposób na domową poprawę sygnału, tak aby był on w miare stabilny ? :)

#731539  autor: user_delete34
 10 lip 2014, 00:28
Zmiana operatora.
Serio, w magię wierzysz czy jak? Antenę do telefonu mogłeś podłączyć może przed 10 laty, ale nie dziś.

#731545  autor: djreed
 10 lip 2014, 00:58
Niekoniecznie mówie tu o antenie... np. o jakimś systemie, który poprawił by mi nieco sygnał. Sprawdziłem sposób z garnkiem - działa. z -86db poprawiło się do -79 - spora różnica jak na sam garnek :)

Innych sposobów nie ma? Mówie właśnie tutaj także o takich stacjonarnych sposobach - telefon zostawie w jednym miejscu i puszcze udostępnianie wifi :)

#731547  autor: user_delete34
 10 lip 2014, 01:22
Znajdź miejsce, gdzie parametry (nie tylko siła) sygnału będą najlepsze, połóż telefon, włącz udostępnianie i licz na to, że sieć w tym czasie nie będzie obciążona. Jeśli jest możliwość zostawienia telefonu na zewnętrznym parapecie (ale tak, by nie spadł), wykorzystaj to... koniec. Im czystsza droga antena <-> antena tym lepiej.

#731578  autor: djreed
 10 lip 2014, 10:01
Okej dzięki za pomoc :)

[ Dodano: 2014-07-10, 23:04 ]
Jeszcze jednak nie... Zobacz tutaj:

Obrazek

Chyba przy takim już powinno połączyć, bo ileż można... 4/6 kresek samego zasięgu -,-