• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Samsung oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Samsung oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #343479  autor: Gerich
 28 cze 2009, 18:03
Witam
Od paru dni jestem w posiadaniu Samsung-a GT-C3060 , zakupionego bezpośrednio u producenta, jednak pomimo zawartych informacji na stronie sklepu internetowego(iż faktycznie jest EDGE) jak i ogólnych informacji, które są dostępne w internecie - brak jest niestety takiej funkcjonalności.
Sprawdzałem baaaardzo dokładnie zasięg w moim mieście i każdy operator ma EDGE, mój znajomy, który posiada telefon Samsung SGH J-700 ma EDGE w tym telefonie , dla testów sprawdziliśmy czy mamy EDGE kładąc telefony w odległości około 0,5m od siebie oczywiście w C3060 nie było, w drugim natomiast był.
Proszę powiedzieć czy spotkaliście się już z takim problemem ? czy ktoś z Was posiada telefon Samsung GT-C3060 i czy faktycznie może potwierdzić, że nie ma EDGE.
Najdziwniejsze w tym wszystkim jest to, że instrukcja nie mówi nic o EDGE ! , a żeby było jeszcze dziwniej testowałem internet na karcie Cyfrowego Polsatu - wynik jaki uzyskałem to download na poziomie około 9 KB/s - co pokazuje, że to raczej nie jest to GPRS, gdyż jego prędkość zamyka się w 53,6 kbit/s przy klasie 10 - taką właśnie klasę GPRS ma ten telefon Samsung GT-C3060.
Bardzo proszę o pomoc bo sytuacja jest baaardzo dziwna :-/
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 28 cze 2009, 18:39 przez Gerich, łącznie zmieniany 1 raz.

#343514  autor: yagi
 28 cze 2009, 20:06
Gerich pisze:wynik jaki uzyskałem to download na poziomie około 9 KB/s - co pokazuje, że to raczej nie jest to GPRS, gdyż jego prędkość zamyka się w 53,6 kbit/s przy klasie 10
Tylko, ze 9 KB/s to 72 kb/s - wiecej niz GPRS...

Jak to w ogole testowales? Podepnij telefon do kompa jako modem po kablu i zrob kilka testow...
Jaka jest ikona przy laczeniu sie z netem? "G" czy "E"?

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#343522  autor: Gerich
 28 cze 2009, 20:25
Yagi niestety za każdym razem jest litera "G" , niestety nie było jakiejkolwiek sytuacji gdzie chociaż raz pojawiłaby się ikonka z "E" , dokładnie ta max prędkość wynosi 9.3KB/s , upload - 3,9KB/s - ów sytuacja ma miejsce tylko w przypadku Ery, z Orange jest jeszcze gorzej - prędkość download-u około 4,5KB/s - strony źle się wczytują, ogólnie mówiąc tragedia.
Testowanie z laptopem było na zewnątrz ( centrum miasta, różne miejsca) jak i w domu, tak aby odległość między 2 telefonami była nieduża - wynik tak jak wspomniany powyżej - dodam, że była to spora ilość testów, aby wykluczyć błąd z mojej strony.
W instrukcji nic nie piszą o EDGE - dosłownie nic a nic, tylko jest mała wzmianka o GRPS - w legendzie i na tym koniec... , także ręce mi opadają, bo nie wiem co robić...
Ostatnio zmieniony 28 cze 2009, 20:28 przez Gerich, łącznie zmieniany 1 raz.

#343523  autor: yagi
 28 cze 2009, 20:27
Sprobuj pozno w nocy. Wg mnie soft ma blad i nie wyswietla "E" ;)

Obrazek

#343526  autor: kamil1221
 28 cze 2009, 20:46
Nawet, jeśli jest błąd na stronie producenta nic to raczej Tobie nie da. Zapewne gdzieś na niej również znajduje się adnotacja o prawie do błędu.

Jeżeli faktycznie potwierdzi się brak EDGE możesz najpierw telefon oddać do serwisu by wgrali nowsze oprogramowanie (o ile takie stanieje). Istnieje również przepis o niezgodności towaru z umową.

Powodzenia.

#343568  autor: yagi
 29 cze 2009, 00:01
Wg mnie to jakis dziwny blad - wypuszczac teraz telefon bez EDGE to cios w klienta...

Obrazek

#350299  autor: Peet
 04 sie 2009, 11:46
Według czeskiego sklepu nie ma edge.