• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Samsung oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Samsung oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #344147  autor: Michu
 01 lip 2009, 21:48
Witam
Mam zamiar zakupić samsunga F480. Przeglądałem ofertę Allegro i zauważyłem, że w/w modele pochodzące z sieci Play są znacząco tańsze niż te z Ery/Orange a także "bez simlockowe". Stąd moje pytanie o soft Playowy... Wszystko z tymi telefonami w porządku? Czy jest jakis bug w sofcie?

Kolejne pytanie dotyczy simlocka - jako że w większości są to telefony z Simlockiem PLAY, czy mogę jedynie z kartą gwarancyjną i dowodem zakupu udać sie do punktu play i zdejmą mi blokadę? Kiedy zdejmowałem z E51 chcieli jeszcze umowę o świadczenie usług telekomunikacyjnych... czy jest to konieczne?

Pozdrawiam
Michu
Ostatnio zmieniony 01 lip 2009, 21:49 przez Michu, łącznie zmieniany 1 raz.

#344177  autor: elrond
 01 lip 2009, 23:05
Michu pisze:Kolejne pytanie dotyczy simlocka - jako że w większości są to telefony z Simlockiem PLAY, czy mogę jedynie z kartą gwarancyjną i dowodem zakupu udać sie do punktu play i zdejmą mi blokadę? Kiedy zdejmowałem z E51 chcieli jeszcze umowę o świadczenie usług telekomunikacyjnych... czy jest to konieczne?
Nie, umowa nie jest potrzebna. Z tego co wiem czasem się jej domagają, ale jak sie nie da ich przekonać, to można pójść do innego salonu. Mnie w każdym bądź razie o nią nie prosili.
Michu pisze:Mam zamiar zakupić samsunga F480. Przeglądałem ofertę Allegro i zauważyłem, że w/w modele pochodzące z sieci Play są znacząco tańsze niż te z Ery/Orange a także "bez simlockowe".
Są tańsze, bo ogólnie telefony w Play są w niższych cenach w porówaniu do konkurencji. Dziś się złapałem za głowę widząc ile trzeba zapłacic Erze za F480. Play go daje w abo 65 za 99 zł, więc nie ma sie co dziwić że i właściciele chcą za niego mniej, niż za sztuki pochodzące od innych operatorów.
Michu pisze:Stąd moje pytanie o soft Playowy... Wszystko z tymi telefonami w porządku? Czy jest jakis bug w sofcie
Nie zauważyłem żadnych problemów z firmware. Czytałem także fora, i nic nie ma o jakiś problemach z oprogramowaniem Play.

#344190  autor: orson_dzi
 01 lip 2009, 23:30
Michu pisze:Kiedy zdejmowałem z E51 chcieli jeszcze umowę o świadczenie usług telekomunikacyjnych... czy jest to konieczne?
Dużo zależy od salonu. Mieszkasz jak widzę w dużym mieście, wystarczy popatrzeć w kilku salonach. Na pewno trafisz na któryś, który może Cię nawet o dowód zakupu nie poprosić, bo i tak się zdarza.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#344200  autor: elrond
 02 lip 2009, 01:16
Jak ściągałem simlocka z z370 pamiętam że miałem przy sobie umowę, i nawet pytałem czy aby na pewno nie jest potrzebna. Odpowiedź była krótka - nie. Ale fakt - czasem mogą poprosić, więc jak już pisałem wyżej - trzeba znaleźć tylko inny salon.

#344612  autor: Michu
 04 lip 2009, 18:05
Dzięki za szybkie odpowiedzi!

Mam jeszcze jedno pytanie przy okazji do posiadaczy F480 - generalnie zalezy mi na dość dobrym telefonie, z dobrym aparatem (do bardzo dobrych zdjeć mam lustrzanke), ale tez chciałbym sobie czasem jakiś film obejrzeć. Czytałem jakiś test i autor mówił że prawie żadne pliki video tam nie chcą działać. Jakoś dziwne to dla mnie jeśli nawet mp4 nie działałoby.... Proszę o info jak jest i jaka ewentualnie rozdzielczość ma być video zeby działało.

Pozdro

#344617  autor: KLAINMAX
 04 lip 2009, 18:19
Przez ponad miesiac posiadalismy z dziewczyna samsungi f480 z play i powiem tylko, ze jak najszybciej probowalismy sie ich pozbyc. Te telefony to porazka. Pisanie na nich sms to udreka, dodatkowo CZESTO sie "zawieszaja" na kilka sek. Sluchanie muzyki rowniez nie nalezy do najlepszych - wiecej rzeczy tu denerwuje niz cieszy. Slaby odtwarzacz + brak dzwieku nadchodzacego polaczenia/sms na sluchawkach to jego glowne wady. Ogolnie telefonu nie polecam.

W910i -> W980 -> W995 -> XM5310 ->E63 -> Omnia 2 -> Samsung Wave -> E63 -> iPhone 4 16gb -> E63 -> iPhone 4 16gb -> iPhone 4S 16GB -> iPhone 5 16GB -> iPhone 5 32GB -> 4S 32GB

#344623  autor: elrond
 04 lip 2009, 18:52
Ja natomiast muszę odeprzeć zarzuty KLAINMAX. Kupując telefon dotykowy trzeba sie liczyć, że zyskując coś, pewne przyzwyczajenia trzeba porzcić.
KLAINMAX pisze:Pisanie na nich sms to udreka
Owszem - np. jadąc samochodem to nie to co pisanie z klawiaturą, gdzie każdy dotyk nie powoduje błędu. Ale w moim przypadku pisanie z t9 stało sie dużo szybsze. Czasem nie jest wygodnie, ale na pewno szybciej.
KLAINMAX pisze:dodatkowo CZESTO sie "zawieszaja" na kilka sek
Dziwne, mój nie. A mam pamięć 8 GB.
KLAINMAX pisze:Sluchanie muzyki rowniez nie nalezy do najlepszych - wiecej rzeczy tu denerwuje niz cieszy. Slaby odtwarzacz
To dlaczego w każdym teście chwali się ten telefon za jakość muzyki? :) Nie oszukujmy sie - to nie iPod, ale dzięki dołączonemu adapterowi można podpiąć własne słuchawki i jest ju dużo lepiej. Nawet te oryginalne nie grają źle. Słyszałem dużo gorszą muzykę z telefonu.
KLAINMAX pisze:brak dzwieku nadchodzacego polaczenia/sms na sluchawkach
To już zależy od preferencji. Nie zawsze telefon z podpiętymi słuchawkami jest używany. Wtedy można ominąć rozmowe. Przecież muzyka się zatrzymuje jak przychodzi połączenie.. :roll:
Michu pisze:Czytałem jakiś test i autor mówił że prawie żadne pliki video tam nie chcą działać. Jakoś dziwne to dla mnie jeśli nawet mp4 nie działałoby....
DiviXa niestety nie ma, ale przecież filmy odtwarza, tylko trzeba je konwertować na rodzielczość 320x240 (większej nie chce odtwarzać) i do formatu MP4 (H.264) lub ewentualnie 3GP. Jest full screen, ogląda sie filmy w poziomie. Przekonwertowałem cały 45 minutowy odcienek serialu i działał normlanie.

#344633  autor: KLAINMAX
 04 lip 2009, 20:06
@UP

W takim razie poczekaj jeszcze troche :) Skoro 2 nowe telefony zaczely sie wieszac, to Twoj tez zacznie. Mowiac o muzyce chodzilo mi raczej o program odtwarzacza. A co do smsow - brak klawiatury qwerty to prawdziwa katorga. W krotce sam sie tego przekonasz.

W910i -> W980 -> W995 -> XM5310 ->E63 -> Omnia 2 -> Samsung Wave -> E63 -> iPhone 4 16gb -> E63 -> iPhone 4 16gb -> iPhone 4S 16GB -> iPhone 5 16GB -> iPhone 5 32GB -> 4S 32GB

#344634  autor: Michu
 04 lip 2009, 20:06
KLAINMAX pisze:Przez ponad miesiac posiadalismy z dziewczyna samsungi f480 z play i powiem tylko, ze jak najszybciej probowalismy sie ich pozbyc. Te telefony to porazka. Pisanie na nich sms to udreka, dodatkowo CZESTO sie "zawieszaja" na kilka sek. Sluchanie muzyki rowniez nie nalezy do najlepszych - wiecej rzeczy tu denerwuje niz cieszy. Slaby odtwarzacz + brak dzwieku nadchodzacego polaczenia/sms na sluchawkach to jego glowne wady. Ogolnie telefonu nie polecam.
Bawiłem się w Orange chwile tym telefonem, aż tak zle nie było. Ekran dotykowy z pewnością lepszy niż ten z LG czy np Nokii 5800. Probowalem napisac smsa, szybko nie szło, ale myślę ze to kwestia przyzwyczajenia.
elrond pisze:To dlaczego w każdym teście chwali się ten telefon za jakość muzyki? Nie oszukujmy sie - to nie iPod
Mam ipoda, telefon mi w ogóle do tego nie jest potrzebny

W sumie chce normalny telefon, z dobrym aparatem, szybkim internetem i dobra obsługą oraz w razie wystąpienia nudy ... filmy ;)

#344640  autor: elrond
 04 lip 2009, 20:18
KLAINMAX pisze:A co do smsow - brak klawiatury qwerty to prawdziwa katorga. W krotce sam sie tego przekonasz.
Dzięki za opinie :wink: Ale musisz przyzanać, że ocena tego telefonu zależy też od profilu użytkowania. Smsów dużo nie wysyłam, nie posiadam żadnych pakietów "iluś tam tysięcy smsów". Aktualnie więcej dzwonie. Muzyki słucham przez Stereo Bluetooth albo przez dołączane słuchawki Creative. I problemów nie widze. Co innego jeśli ktoś chce pisać po kilkadziesiąt czy więcej smsów dziennie. To zmienia sprawe i dotyku, już na pewno bez qwerty bym nie polecił. Mi pasuje i innym podobnym użytkownikom też powinien.

#344653  autor: Michu
 04 lip 2009, 21:27
Heh jeszcze chwila i będę musiał zalozyć temat w dziale jaki telefon kupić ;)

Profil użytkownika - od sierpnia miesiecznie ok 40 smsow , wiecej rozmów, internetu, video oraz zdjęcia.

#344750  autor: KLAINMAX
 05 lip 2009, 15:28
Inaczej: jesli cenisz sobie wygode pisania smsow oraz odtwarzacza, ten telefon jest zdecydowanie nie dla Ciebie.

#344857  autor: Michu
 05 lip 2009, 22:27
Odtwarzacz nie jest mi potrzebny nawet w 1%, chyba że mówimy o odtwarzaczu wideo. A co do pisania smsów, to myśle, że z tymi 40 smsami miesięcznie przemęczyłbym się. Raczej jestem już zdecydowany. F480