• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Motorola i Lenovo oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Motorola i Lenovo oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #1189713  autor: MariuszY
 25 mar 2025, 17:55
Remington pisze:
30 gru 2020, 21:29
...jak mogli wyłączyć coś czego w Fakcie nie ma...?
Pozwolę sobie odkopać temat i zapytać - jak to w końcu jest z VoWiFi w Fakt Mobile :?:
Przede mną leży Motorola G84 5g i VoLTE w FM działa bez zarzutu, natomiast przełącznika (jak i samej działającej usługi) VoWiFi brak. Nawet bym się nie zainteresował tematem gdyby nie fakt, że usługa VoWiFI na numerze z aktywną taryfą FM działa w innym telefonie, do tego sporo starszym (Xiaomi POCO). Wychodzi na to że VoWiFi w FM jednak działa, więc co jest nie tak z Motką :?:
 #1189722  autor: MariuszY
 25 mar 2025, 19:34
@Remington - dzięki za potwierdzenie mojego nieśmiałego przeczucia. Nazwa, a ściślej, wersja ustawień operatora (bo tak to widać w menu) jest tutaj kluczowa. Zrobiłem eksperyment i użyłem trzech kart sim z aktywną taryfą FM:
1. numer przeniesiony do FM (przez PnKStart i PnKRWK) - wyświetlana nazwa Fakt Mobile, VoWiFi nie działa,
2. numer oryginalnie w Play odNowa, zmiana taryfy na FM - wyświetlana nazwa Play, VoWiFi działa,
3. numer oryginalnie RBM Energy, zmiana taryfy na FM - wyświetlana nazwa Red Bull Mobile, VoWiFi działa.
Wejście do ustawień karty sim i odczytanie wersji ustawień operatora skutkuje "s26006-....." w przypadku 2 i 3 oraz "s26006spn_3d_fakt_20_mobile-.....", i to zapewne jest przyczyną problemu. Zaskoczyło mnie tylko, że VoLTE działa bez problemu na każdej z tych kart, na każdym fonie obsługującym VoLTE w Play, a z dyskusji o VoLTE i VoWiFi wysnułem (błędny jak widać) wniosek, iż "kompatybilność" z VoLTE danego operatora oznacza automatycznie zgodność z VoWiFi w jego sieci.

We wspomnianym wcześniej POCO (gdzie VoWiFI działa) na wyświetlaczu jest Fakt Mobile :wink:
 #1189723  autor: Remington
 25 mar 2025, 19:43
Przez Pixel IMS bez problemu uwidocznisz przełącznik WiFi Calling i włączysz tę usługę na telefonie. Niestety, przy najdrobniejszej aktualizacji to przepadnie.
 #1189724  autor: kszaq
 25 mar 2025, 19:45
Bardzo to dziwne, że Motka ma specjalne ustawienia dla Faktu, w których jest wyłączone WiFi Calling... Chyba jedynym ratunkiem dla Ciebie byłaby wymiana karty SIM na taką z SPN Play - czyli w punkcie, gdzie nie mają kart dedykowanych dla Faktu, może argument, że na Twojej obecnej karcie nie działa ta usługa przemówiłby za bezpłatną wymianą. A może jakiś ogarnięty konsultant potrafiłby zresetować "etykietkę" na Twojej karcie?
 #1189731  autor: MariuszY
 25 mar 2025, 20:23
Nie będę drążył tematu. Karta na której jest ten problem to numer dodatkowy. Oczywiście miło by było gdyby wszystko działało jak powinno. Ważne że VoLTE mam.
kszaq pisze:Bardzo to dziwne, że Motka ma specjalne ustawienia dla Faktu, w których jest wyłączone WiFi Calling... Chyba jedynym ratunkiem dla Ciebie byłaby wymiana karty SIM na taką z SPN Play - czyli w punkcie, gdzie nie mają kart dedykowanych dla Faktu...
Właśnie ta karta przeniesiona była na startówkę z logo Play (taką z białym tłem) i na taryfę Play (PnKStart). Mi wyświetlana nazwa FM pasuje bardziej, a jak wspomniałem nazwa FM i działające VoWiFi są możliwe. Może istnieje sposób na trwałą zamianę tej nazwy z wersją ustawień operatora :?: , ale pewnie "grzebanie" w ustawieniach na karcie sim to już nie mój poziom wiedzy, doświadczenia i możliwości ;-)

P.S. Karta z nazwą FM w Motce i odpowiednio w POCO to dwie różne karty - dla jasności.
 #1189744  autor: kszaq
 25 mar 2025, 21:09
Wersja ustawień operatora ustalana jest na podstawie danych identyfikacyjnych karty SIM - kodu operatora i niekiedy - jak w Twoim przypadku - nazwy MVNO na podstawie SPN. Jedyny pewny i skuteczny sposób to opisana przez Remingtona wyżej aplikacja Pixel VoLTE Patch I niestety trzeba ją aplikować po każdej aktualizacji oprogramowania telefonu.
 #1189777  autor: MariuszY
 26 mar 2025, 08:30
Dziękuję za sugestie i podpowiedzi. :smt006
Nie tyle zależy mi na rozwiązaniu problemu, bo WiFi Calling póki co nie jest dla mnie konieczny. Bardziej chciałem zrozumieć istotę rzeczy na przyszłość - na wypadek sytuacji, gdy będę musiał z tej usługi skorzystać. Wydaje mi się, że to co opisałem ze swoich prób wyjaśnia sprawę.
 #1189849  autor: kszaq
 27 mar 2025, 11:49
Kilku konsultantów Play na czacie potwierdziło mi, że niestety brak jest obecnie możliwości zmiany SPN ("Etykietki") na karcie SIM i bez kombinowania z wymianą kart nie da się mieć domyślnego SPN, czyli w Twoim przypadku ustawień operatora "głównego".

Możesz ewentualnie uderzyć do wsparcia technicznego Motoroli, ale nie liczyłbym na zbyt wiele. Niestety Motorola nadgorliwie podeszła do implementacji ustawień operatora i uwzględniła to, że według oficjalnych informacji w Fakt Mobile miało nie działać WiFi Calling. Wszyscy wiemy, że tak nie było i można było z tej usługi chyba od początku normalnie korzystać.

Obecnie Play na swojej stronie usunął listę taryf, w których jest dostępne WiFi Calling, co oznacza, że wsparcie jest w każdej taryfie. Pytanie, czy Motorola będzie chciała to uwzględnić w jakiejś przyszłej aktualizacji...?