• Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki Siemens, BenQ i BenQ Siemens oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki Siemens, BenQ i BenQ Siemens oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #103910  autor: MFrost
 09 wrz 2006, 17:34
Czy komuś się udało połączyć ten telefon z kompem tak by można było przeglądać strony WWW? Jestem w Orange w ofercie Twój Plan. Nie wiem czy muszę aktywować usługę GPRS, czy ona już jest standardem w tym abonamencie? Kombinuje z połączeniem, ale jakoś mi nie wychodzi (oczywiście przez Bluetooth). W połączenich sieciowych mam "połączenie sieciowe bluetooth, rozłączono" i nie wiem co dalej. Proszę o pomoc i pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2006, 20:14 przez MFrost, łącznie zmieniany 1 raz.

#103966  autor: Tragedya
 09 wrz 2006, 19:06
Ale chcesz uzywac internetu na kompie korzystajac np. z neostrady, czy na kompie przegladac strony korzystajac z polaczenia przez telefon?

#104033  autor: MFrost
 09 wrz 2006, 20:13
to drugie

#104105  autor: Tragedya
 09 wrz 2006, 22:20
A gdy chcesz przegladac strony na komie to mozesz?
Jezeli nie masz aktywnego GPRSu to aktywuj :)

#104110  autor: Kaczy
 09 wrz 2006, 22:45
No to musisz zrobić tak:
- po pierwsze mieć dobrze skonfigurowany telefon (ustawienia GPRS).
- po drugie musisz dobrze skonfigurować komputer (tak, zeby komórka widziała komputer).

Nie wiem jak w tych nowym Siemensach, ale w starych było coś takiego jak konfigurator GPRS (instalowany razem z MPM).
Tam musiałbyś ustawić, że chcesz łączyć się przez BT. Konfigurator ustawi wszystko tak, aby po połączeniu z BT nawiązać połączenie.

Ps. Tylko nie wiem czy w ogóle ruszy net. Ja u siebie miałem problemy z nawiązaniem połączenia po Irdzie. Po kablu łączyło się bez problemu, a z IRdą nie chciało iść za żadne skarby.

...::: Made for loneliness :::...

#104707  autor: MFrost
 11 wrz 2006, 18:58
Wydaje mi sie ze telefon mam dobrze skonfigurowany (GPRS chyba juz nie trzeba aktywowac, bo jest juz standardem w abonamencie), a w kompie to nie wiem. Jak korzystam z eksploratora telefonu to mam polaczenie przez bluetooth (moge wgrywac wtedy obrazki i dzwonki). Natomiast jak chce wykorzystac komorke jako modem to wtedy nie mam polaczenia. Wyczytalem na stronie Benq, ze podobno ten telefon nie moze transmitowac danych, co wydaje mi sie raczej nieprawdopodobne. Jak komus uda sie polaczyc z netem przez bluetooth na tym telefonie to niech da znac. Pozdro.

#105166  autor: Tragedya
 13 wrz 2006, 18:41
Jezeli masz abo w orange to chyba musisz aktywowac usluge. Ja w abo dla firm musialem...

#105605  autor: Marchewa
 15 wrz 2006, 13:19
a kojazy ktoc czy na c81 mozna przegladac strony off-line. Nie moge tego nigdzie znalezc w tym phonie?

#105608  autor: Kaczy
 15 wrz 2006, 13:22
Marchewa pisze:a kojazy ktoc czy na c81 mozna przegladac strony off-line. Nie moge tego nigdzie znalezc w tym phonie?
Yyyy..., że niby co? Przeglądać strony w trybie off-line z poziomu telefonu czy z po podłączeniu go do kompa?

#105610  autor: Marchewa
 15 wrz 2006, 13:27
z telefonu oczywiscie :)

[ Dodano: 2006-09-15, 13:29 ]
Kaczy troche wiary w ludzi ;) np: wchodzisz na portal Orange worl na sport i potem po rozlaczeiu mozesz sprawdzac stronki na ktorych byles...

#105664  autor: Kaczy
 15 wrz 2006, 18:40
Marchewa pisze:z telefonu oczywiscie :)

[ Dodano: 2006-09-15, 13:29 ]
Kaczy troche wiary w ludzi ;) np: wchodzisz na portal Orange worl na sport i potem po rozlaczeiu mozesz sprawdzac stronki na ktorych byles...
Taki bajer. :)

Heh... chyba się nie da. Jeżeli korzystasz z Opery Mini jako przeglądarka to na 100% się nie da. Jak korzystasz o oryginalnej przeglądarki to pewno też się nie da.

Teraz tylko 1 sprawa. Najlepiej skorzystać z połączenia GPRS. Ładujesz stronę i możesz ją czytać jak długo chcesz. W końcu kB lecą tylko za wysłane i odebrane dane. A podczas czytania niczego nie ściągasz :)

#105691  autor: Marchewa
 15 wrz 2006, 21:39
Spoko. To to ja wszystko kumam ( ps: nie laczyc z kaczka bo to slowo zakazana ;) ) tylko czasami przegladajac portal nie doczytasz i potem "cza" znowu wchodzic i "placic" za kb.
Kiedys bawilem sie telem- nie pamietam jakim- moze to byla Nokia ale nie jestem pewny- co miala taki bajer.
W najgorszym razie wejdzie sie jeszce raz. Ale po co dac zarobi opowi jak mozan mie free.
Pozdro

#105695  autor: Kaczy
 15 wrz 2006, 21:44
No ja jeszcze nie spotkałem się z żadnym Siemensem, który miałby taką opcję. A trochę ich miałem :smt005 :smt005

#105833  autor: MFrost
 16 wrz 2006, 16:18
Ja wrócę do głównego wątku. Czy komuś udało się uruchomić internet przez GPRS przy połączeniu bluetooth C81 z kompem? Po wielu próbach mogłem uruchomić net ale przez numer dostępowy (połączenie dial-up). W samym telefonie połączenie WAP albo E-mail przez GPRS działa.