• Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki Siemens, BenQ i BenQ Siemens oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki Siemens, BenQ i BenQ Siemens oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #84280  autor: ganc2
 05 lip 2006, 03:38
Witam. Czy ktoś wie za pomocą jakiego programu można edytować pliki graphcach.pca znajdujące się na dysku B ? Czasem znajduję w sieci animacje w tym formacie i kiedy je podmieni to zmienia sie animacja startowa/końcowa.
Słyszałem o konwerterze zmieniającym zwykłe gify na taki plik. Czy ktoś coś wie na ten temat?

#84282  autor: Klusek
 05 lip 2006, 07:11
Dobrze słyszałeś, jest taki konwerter :) Proszę oto on
Konwerter

Obrazek
Obrazek

#84310  autor: ganc2
 05 lip 2006, 11:58
Bardzo dziękuję.... Działa całkiem dobrze... Jak włączam telefon to jest ok i pokazuje się moja animacja... Tylko jak wyłączam to telefon robi bzzzzt :D czekam jakieś 7 sekund i się nie pokazuje nic po prostu z zaskoczenia sam gaśnie bez wyświetlania żadnej grafiki...
Czy to ja coś źle zrobiłem czy to ma tak być?

#84311  autor: Klusek
 05 lip 2006, 12:04
Raczej tak nie powinno być, sparwdzić niestety nie mogę, bo nie mam żadnego C60 pod ręką. Ze animacjami ściągnietymi z internetu też tak się dzieje? Nie zaszkodzi też spróbować zrobić jakąś inną animacje i zobaczyć czy na niej też się będzie tak działo.

Obrazek
Obrazek

#84316  autor: ganc2
 05 lip 2006, 12:41
No cóż... Animacje w tym formacie pobrane z internetu mają zazwyczaj dwa pliki:

graphcach.pca
graphcach (bez żadnego rozszerzenienia)

Ten konweter tworzy tylko graphcach.pca.
Zamieniam ten plik który zrobiłem w konwerterze z tym oryginalnym w telefonie.
graphcach zostawiam!
graphcach.pca podmieniam!
i wychodzi mi to tak trochę dziwne

Kiedy podmieniam pliki z animacją pobierane z internetu jest zarówno "początkowa" ta przed wpisaniem pinu i końcowa. Nie usuwa to jednak animacji która będzie po wpisaniu pinu czyli takie baloniki.

#84317  autor: Klusek
 05 lip 2006, 12:48
A zrób tak:
Stwórz animacje startową, czyli plik graphcach.pca
Potem zrób animacje końcową taką jaką chcesz mieć i w oknie "konwertuj do" skasuj rozszerzenie pliku i zostaw samo graphcach, powinno pomóc :)

Obrazek
Obrazek

#84319  autor: ganc2
 05 lip 2006, 13:01
:( Nic się nie zmienia

[ Dodano: 2006-07-10, 01:56 ]
Jupi!!! Odkryłem! Animacja musi mieć więcej niż 9 klatek! Wtedy 9-ta będzie pierwszą klatką "wyłączającą"!