• Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki Siemens, BenQ i BenQ Siemens oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki Siemens, BenQ i BenQ Siemens oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #64128  autor: Benkok
 29 mar 2006, 19:18
Prawdopodobnie jutro jade do komisu kupić SX1(mam taki jeden na oku;)). Nigdy wcześniej nie kupowałem używanego telefonu :oops: Powiedzcie mi na co powienienem najbardziej uważać i jak powinienem sprawdzić czy jest w pełni sprawny.

#64129  autor: piotrz
 29 mar 2006, 19:26
sprawdź czy:
-ma dobry firmware (da się zmienić, ale lepiej, jak jest już najnowszy tzn. v14) można sprawdzić przez *#06#
-nie ma rysek na wyświetlaczu (miałem taką na esiksie i mnie STRASZNIE denerwowało, bo robią się takie niekształtne pixele w tym miejscu...i nic tam nie widać)
-jeśli to czarny to czy nie ma simlocka (troszkę ciężko zdjąść)
-czy ma pełny zestaw (głównie chodzi o kabelek, bez niego dużo rzeczy nie zrobisz,nawet jak masz ir lub BT)
-czy mu głośniczki działają- w najnowszych wersjach (chyba v15- ale ona jest tylko po angielsku i CHYBA nie jest to firmowe menu) "podgłośniono" dźwięk głośników, i niektórym się przepalają
a poza tym to porównaj ImEI z tym z pod baterii i na pudełku, no i takie tam zwykłe sprawy przy kupnie komy.

#64130  autor: orB
 29 mar 2006, 19:26
Sprawdź czy z końcówką mocy nie ma problemu. Sprawdź też głośnik i mikrofon. Pobaw się nim jakiś czas... ale żeby dokładnie wszystko sprawdzić to trza by w serwisie. Zapytaj czy był zalany, otwierany, rzucany :mrgreen: ja tam nigdy używanych nie kupuję, chyba że od zaufanego sprzedającego.

#64132  autor: Benkok
 29 mar 2006, 19:37
Już się pytałem togo gościa o sx-a to mówił ze ma wszystko co w zestawie oprócz karty pamięci. Był czarny i wygladał jak nowy(chyba zmnienili obudowe). Zapytam się go czy była by taka możliwość, że dał by mi na niego tygodniową gwarancje i jak by byly jakieś problemy z nim to wtedy bym go zwrócił 8)

#64135  autor: Kaczy
 29 mar 2006, 19:44
Sprawdź też baterię, czy oryginalna Siemensa, czy jakiś szajs.

Tak jak inni mówili zadzwoń gdzieś. Posłuchaj dźwięku z głośnika. I sprawdź czy wibra działa :-D :-D

...::: Made for loneliness :::...

#64159  autor: Przemek
 29 mar 2006, 21:14
Benkok pisze:Już się pytałem togo gościa o sx-a to mówił ze ma wszystko co w zestawie oprócz karty pamięci. Był czarny i wygladał jak nowy(chyba zmnienili obudowe). Zapytam się go czy była by taka możliwość, że dał by mi na niego tygodniową gwarancje i jak by byly jakieś problemy z nim to wtedy bym go zwrócił 8)
Wątpie żeby poszli na taki układ...
Też jakiś czas temu chciałem kupić telefon w komisie,to nic nie pozwolili mi sprawdzić.Włączył przy mnie i działał,ale nie kupiłem,jakby było OK to można sprawdzić.To samo jak nie dają sprawdzić IMEI,coś w tym jest :mrgreen:

#64160  autor: dziedziel
 29 mar 2006, 21:14
odpal duzo aplikacji(wejdz do nich i wyjdz bezposrednio czerwona sluchawka wtedy one sie nie zamykaja tylko tak jakby zwijaly na pasek :mrgreen: ) i sprawdz wtedy jak sie telefon zachowuje, czy sie tnie, warto jeszcze zobaczyć czy ma pod bateria taki zlotawy pasek przyklejony , jak nie ma to znaczy ze raczej byl rozkrecany. No i popros o gwarancje i tydzień na ew. zwrot telefonu :D

Pozdrawiam Dziedziel

#64163  autor: l3p
 29 mar 2006, 21:25
Dam sobie reke uciac, ze facet z lombardu nie pojdzie na to, zeby dac tydzien gwarancji rozruchowej.
W moim miescie na kilkanascie lombardów w dwoch daja taka gwarancje ale tylko na 24 godziny :(

#64167  autor: dziedziel
 29 mar 2006, 21:32
W Łowiczu jest ok 10 komisow i w conajmniej 7(te ktore znam lepiej) z nich daja 3 misieczna gwarancje i conajmniej 5 dni na ew. zwrot. :smt006

Gdzie wy mieszkacie ?? ;-)

Pozdrawiam Dziedziel

#64168  autor: Przemek
 29 mar 2006, 21:34
Może nie przyjmują każdego bubla,które ktoś przynosi,bo potrzebował na piwo? :wink:

#64169  autor: l3p
 29 mar 2006, 21:42
No dokladnie u mnie w komisie jezeli nie masz oryginalnej ladowarki do telefonu to Ci go nie wezma. Ja w Gorzowie Wlkp na zachodzie Polski :)

#64180  autor: piotrz
 29 mar 2006, 22:14
dziedziel pisze:odpal duzo aplikacji(wejdz do nich i wyjdz bezposrednio czerwona sluchawka wtedy one sie nie zamykaja tylko tak jakby zwijaly na pasek :mrgreen: ) i sprawdz wtedy jak sie telefon zachowuje, czy sie tnie, warto jeszcze zobaczyć czy ma pod bateria taki zlotawy pasek przyklejony , jak nie ma to znaczy ze raczej byl rozkrecany. No i popros o gwarancje i tydzień na ew. zwrot telefonu :D
co do pierwszego to bym się kłócił :mrgreen: :wink: :-D
bo każdy esiks ma ten sam procesor (fizycznie oczywiście) i każdy będzie się tak samo zachowywał :)
co do gwarancji- ja też nie wiem gdzie wy mieszkacie- w większości komisów dają gwarancję- od tygodnia do 3 misięcy.Zależy jaki komis...
a sprawdź, czy czasem nie ma oryginalnej gwarancji (czyt. z siemensa). JEśli ma to KONIECZNIE spytaj się czy ma dowód zakupu- to podstawa do uznania gwarancji.Ja tego w którymś telefonie nie miałem i mi nie chcieli uznać gwarancji (chyba w 6610)

#64228  autor: Benkok
 30 mar 2006, 10:06
Wiem że ten komis ma parę fili w sąsiednim mieście więc jest porządny. Chyba bym niechieli stracić klientów :twisted: :twisted: :twisted:

#70626  autor: sledz92
 29 kwie 2006, 17:17
1) *#06# <--sprawdza wersje Firmware,ale jak to zrobic? mam zadzwonic pod ten numer?
2)Warto jeszcze zobaczyć czy ma pod bateria taki zlotawy pasek przyklejony , jak nie ma to znaczy ze raczej byl rozkrecany.
-Jezeli bede kupował napewno bede sie trzymał waszych wskazówek,jezeli pomoga dostaniecie pomógł :wink:
A tak przy okazji to ja w Krakowie kupuje w komisie gdzie daja mi 3 miesieczna gwar. na telefon a byl tez taki gdzie dawali na 6 miesiecy ale phony byly drozsze niz przy gwar na 3 miechy o 50 zł :?

Czat na telepolis.pl
Telepolis.pl strona główna>>INNE>>Telepolis.pl>>Telepolis na IRC'u(...)

#70627  autor: anglik
 29 kwie 2006, 17:29
:shock: sciagnij obodowe i luknij na srubeczki :!: jak maja zarysowania to ktos majstrowal przy nim :wink:

#70628  autor: sledz92
 29 kwie 2006, 17:39
Napewno sprawdze...a jest mozliwy taki bajer aby w komisie do obudowy(oryginalnej) SX 1 McLaren wpakowali mi zwyklego SX 1 ?
Ze wszystko byloby z SX 1 tylko obudowa by była inna z tym napisem McLaren.

Czat na telepolis.pl

#70686  autor: Kaczy
 29 kwie 2006, 21:39
sledz92 pisze:1) *#06# <--sprawdza wersje Firmware,ale jak to zrobic? mam zadzwonic pod ten numer?
Dokładnie tak robisz- po chwili pojawia się info z numerm IMEI i innymi ustawieniami telefonu (rodzaj oprogramowanie etc.)

...::: Made for loneliness :::...

#70699  autor: Tragedya
 29 kwie 2006, 22:16
numer imei porównaj z tym na pudełku w ten sposób (*#06#), bo moze ktos wydrukował naklejke z takim samym jak na pudełku. Jeżeli telefon nie jest lipny, to nie powinno byc problemu ze sprawdzeniem. Jeżeli obudowa wygląda tak jakby była zmieniona tydzień temu to radzę uważać, moze to oznaczac, ze poprzednia była zdewastowana.
Dobrze się zastanów przeed kupnem i spróbuj się na niego nie napalić, przejdz się po komisach z nastawieniem, ze kazdy sprzedajacy chce ci wcisnac jakis badziew
EDIT: nie wiem czy na esiksie działa, ale wpisz jeszcze *#05#. Pokaże to jak długo telefon był działajacy od ostatniej zmiany softa.

#70732  autor: sledz92
 30 kwie 2006, 08:14
Dzięki panowie,wasze informacje napewno mi się w życiu przydadzą :mrgreen:

Czat na telepolis.pl